diumenge, 16 d’agost del 2015

'Mojitos' indigestos

'Mojitos' indigestos

Els venedors ambulants de còctels a la platja s'han multiplicat aquest estiu per esquivar la pressió policial. També preparen sangria entre les roques

EL PERIODICO
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA
Dissabte, 15 d'agost del 2015
Un mojito és la barreja perfecta de rom blanc, soda, llima, sucre, gel i potser unes gotes d'angostura. Però a les platges de Barcelona, i en la venda ambulant, se li afegeix amb tota probabilitat un plus de microbis i bacteris, variable en funció del periple que la beguda hagi fet abans d'arribar a mans del client. Al veure els venedors amb la safata en una mà i l'ampolla de rom (barat) a l'altra, més d'un usuari del surrealista negoci dels mojitos/sangries ambulants arriba a creure que els cambrers vénen dels xiringuitos. I quan descobreixen que el beuratge a vegades té un gust de mil dimonis fins i tot van a queixar-se a les barres. Res a veure. Els beuratges que desenes de pakistanesos i indis distribueixen, com un disciplinat exèrcit, es perpetren d'amagat entre dos cotxes o als espigons de les platges. Aquest any, han canviat la seva forma de venda i s'han multiplicat per driblar la pressió policial a la zona.
En els últims anys la presència d'immigrants despatxant còctels casolans s'ha fet habitual a les platges. La diferència la marca ara el seu modus operandi, actuen com una màfia organitzada i practiquen la saturació d'oferta, per mantenir el negoci al màxim tot i que es realitzin continus decomisos. Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, al juny i el juliol les incautacions de begudes al litoral van superar les 63.000, un 27% més que l'any passat, entre llaunes i vasos. La majoria van ser intervencions del grup de platges de la Guàrdia Urbana, que opera entre el maig i l'octubre amb 90 efectius (15 més que l'any passat) procedents de diferents unitats del cos. L'intendent portaveu de la policia local Carles Reyner explica que els agents cobreixen els accessos a la platja, la zona de sorra i també el mar, amb dues llanxes semirígides. Les seves tasques són múltiples (des de la seguretat fins a la venda ambulant) però l'empenta d'aquest negoci il·legal ha sigut tan gran que els decomisos també s'han multiplicat. En paral·lel, les denúncies han crescut un 63% aquest estiu, fins a vorejar les 500 en dos mesos. Ope­radors dels xiringuitos, dels locals de la zona i veïns denuncien la pràctica, els uns per competència des­lleial i els altres per evitar les bor­ratxeres que després tenen previsibles conseqüències en el castigat barri de la Barceloneta. Maria José López, presidenta de l'Associació de Veïns de la Barceloneta, assegura que el consum indiscriminat d'alcohol és una preocupació per al barri, i per això estudien orquestrar una campanya informativa, juntament amb l'Administració, per ­alertar el turista, principal consumidor del combinat, del qual ignora l'origen.
Una jornada de platja permet seguir el guió organitzatiu dels grups de venedors. Uns arriben amb els ingredients per a unes hores que oculten entre roques o en pisos pròxims, altres van reposant el gel, altres recullen diners perquè ningú sigui enxampat in fraganti amb massa gènere o guanys i altres venen a preu fet. Els preus van dels dos euros (dues copes a quatre euros, sobretot quan el gel ja és història) als 4 o 5 euros, segons si se'ls afegeix un rajolí final més de rom de marques low cost.

GÈNERE EN PISOS

Són molts, per tots els flancs. Segons Reyner, aquesta estratègia de saturació permet que «encara que alguns siguin enxampats, n'apareguin ràpidament d'altres», de manera que «es reparteixen el perjudici però hi guanyen tots» amb la recaptació final. ¿Qui són? Pakistanesos i indis han acaparat tot el mercat. Però ja no es conformen amb locals de la Barceloneta per a l'emmagatzematge, arran de nombrosos des­mantellaments els últims dos anys, sinó que han «pujat un esglaó més de sofisticació» al llogar pisos a la Barceloneta, on a vegades resideixen. «Per entrar-hi fa falta una ordre de registre i això ens dificulta molt la intervenció», explica Reyner.
Crida l'atenció que l'operatiu policial s'hagi reforçat, i que la presència de venedors sigui més visible que mai. Aquest diari ho va comprovar en la informació publicada fa dues setmanes sobre el botellon nocturn, amb infinitat de llauners en acció i aparentment poca policia. La Guàrdia Urbana afirma que quan detecten controls en una zona es concentren en una altra.

AMB LES MANS

Els combinats s'elaboren toscament entre dos cotxes, als espigons davant l'Hospital del Mar o el Port Olímpic i en pisos, com els detectats als carrers de Santa Clara i Sant Telm, on ahir hi havia un gran tràfec d'ampolles i vasos. Més enllà de l'acció delictiva i de la imatge de la ciutat que dóna aquesta venda sense el mínim control sanitari, a l'ajuntament el preocupa la insalubritat de la pràctica. Al veure la policia, amaguen durant llargues estones les safates a sota d'un cotxe, per exemple. Quan les recullen, els vasos s'han refregat contra rodes, greix... si és que un gat no ha passat a beure per allà.
D'aquesta manera, el còctel integra microbis indubtablement. Els dits exerceixen de pinça de gel i les mateixes mans sense rentar trituren la menta i col·loquen les canyetes... Aquesta preocupació ha portat la Urbana a reforçar la seva intervenció amb una campanya via Twitter, amb l'objectiu que es difongui massivament, en la qual s'alerta en nou idiomes que el cost de la barreja és de 20 cèntims. I del risc que pot comportar per a la salut beure una cosa d'origen desconegut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada