dimarts, 11 d’agost del 2015

El Japó reinicia el primer reactor nuclear des de la catàstrofe de Fukushima

LA POBLACIÓ, PREOCUPADA

El Japó reinicia el primer reactor nuclear des de la catàstrofe de Fukushima

Després d'aquest important pas, el Govern busca accelerar la reactivació de 42 reactors més que segueixen inactius

El Japó reinicia el primer reactor nuclear des de la catàstrofe de Fukushima
EFE / KYUSHU ELECTRIC POWER CO
La planta de Sendai, que serà reoberta ben aviat, en una imatge del 2010.
EL PERIODICO
ADRIÁN FONCILLAS / JAPÓ
Dimarts, 11 d'agost del 2015 - 10.44 h
L'energia nuclear torna aquest dimarts al Japó després de Fukushima. La companyia elèctrica Kyushu Electric Power ha posat en marxa el reactor número 1 de la central de Sendai. No generarà energia fins divendres ni la subministrarà fins al setembre, però inicia la via de tornada de les centrals nuclears en un país que havia promès un horitzó sense nuclears quatre anys abans.

El reactor de la planta de Sendai és el primer a complir les noves regulacions de seguretat i està previst que a l'octubre reobri el segon. Tots els reactors que tenia el Japó abans del tsunami, que proporcionaven un terç de l'energia nacional, han quedat aturats per a tasques de reparació o de controls de seguretat. Només dos d'ells a la regió de Kansai, que van funcionar durant uns mesos el 2013 per mitigar l'escassetat energètica, van impedir l'apagada nuclear completa.

L'Executiu de Shinzo Abe ha qualificat el retorn de l'energia nuclear d'imprescindible per reanimar una economia nacional que encadena dues dècades de creixements ridículs. El Japó ha compensat la seva absència amb la compra massiva de petroli i gas natural. Les importacions, amb un ien debilitat, han arruïnat una balança comercial tradicionalment saludable.

"Creiem que és important per a la nostra política energètica empènyer la reobertura d'aquells reactors que són qualificats de segurs", va declarar el cap del Gabinet, Yoshihide Suga. El Govern ha imposat criteris de seguretat més severs i ha sanejat un sector procliu als tripijocs impunes per evitar desastres passats i vèncer la por de la població.

"Un desastre com el de Fukushima no tornarà a passar", havia afirmat aquest cap de setmana a la premsa local Shunichi Tanaka, president de l'Autoritat Reguladora Nuclear. Tanaka va qualificar les noves lleis d'“incomparablement més estrictes” que les anteriors, encara que va admetre que el risc zero no existeix.

La pujada al poder de Shinzo Abe va canviar els plans d'un país desnuclearitzat. Tòquio pretén la reobertura gradual dels reactors fins que el 2030 produeixin ja el 20% de l'energia nacional. L'impuls d'Abe troba l'oposició pública. Unes 200 persones es van manifestar ahir davant el reactor per mostrar la seva preocupació pels volcans pròxims i els dubtes sobre l'eficàcia dels plans d'evacuació.
L'alcalde de la localitat japonesa de Kagoshima, Yuichiro Ito, on s'ubica la planta nuclear de Sendai, així com el governador de la prefectura, s'han mostrat en diverses ocasions a favor de la reobertura de la central, però els residents segueixen preocupats pels plans d'evacuació.
Després d'aquest important pas, el Govern busca accelerar la reactivació de 42 reactors més que estan inactius. Tots els reactors japonesos van ser desactivats de forma gradual --amb l'últim finalitzant els seus treballs el 2013-- després de l'accident a la central de Fukushima-1 a conseqüència del terratrèmol i posterior tsunami del 2011. Aquest accident va ser el pitjor desastre nuclear des de Txernóbil, el 1986.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada