dimarts, 25 d’agost del 2015

Enfonsament a les borses de tot el món pel temor d’una recessió xinesa

Xina borsa
Avui ha estat el pitjor dia a les borses de tot el món des de fa molt de temps, amb pèrdues generalitzades i molt importants. Les borses europees i la nord-americana han tingut davallades molt fortes arran del temor d’un refredament de l’economia xinesa, en què la borsa de Shanghai havia perdut un 8,5%, el pitjor tancament des del 2007. A Europa, l’índex britànic, el FTSE 100, ha caigut un 6%, i l’Ibex, l’índex espanyol, un 5%. A Wall Street, el Dow Jones obria amb pèrdues del 6% i a mitja sessió es situava amb una caiguda del 2%.
La patacada borsària s’explica pel nerviosisme dels inversors sobre la situació de l’economia de la Xina, la segona del món, i el temor que entri en una fase de refredament més aguda que no s’esperava. Les devaluacions de la moneda xinesa i la possibilitat que l’exemple se segueixi a més països emergents fa preveure més jornades de volatilitat extrema.

dilluns, 24 d’agost del 2015

ISIS demoleix un dels temples més antics de la ciutat siriana de Palmira

Baal Shamin, el temple que ha destruït ISIS
Baal Shamin, el temple que ha destruït ISIS
 
El grup terrorista ISIS ha destruït el temple de Baal Shamin, un dels més importants de l’antiga ciutat siriana de Palmira, segons que informa l’Observatori Sirià de Drets Humans. Les ruïnes de l’era romana són Patrimoni Mundial de la UNESCO i van ser ocupades pel grup islamista al mes de maig. Des de llavors es temia que pogués ser demolida.
‘Fonts fidedignes han informat a l’Observatori Sirià de Drets Humans que l’Estat Islàmic va fer volar el temple de Baal situat a la ciutat arqueològica de Palmira, ha assegurat l’ONG en un piulet a les xarxes. Es creu que la destrucció s’hauria pogut produir fa un mes, però aquesta informació encara no està contrastada.
Fa tots juts una setmana ISIS va decapitar Khaled Asaad, cap d’arqueologia de la ciutat de Palmira. Durant mig segle havia dirigit la conservació de les antiguitats i va ser fa un mes quan va ser detingut pels terroristes. Al juny dos santuaris també van ser destruïts, però no formaven part de l’era romana de la ciutat. Tot i així, els terroristes els van qualificar de pagans. Amb tot, abans que la ciutat fos ocupada les autoritats sirianes havien traslladat algunes estàtues antigues a un lloc més segur.

divendres, 21 d’agost del 2015

El juliol va ser el mes més càlid a la Terra des del 1880

El juliol va ser el mes més càlid a la Terra des del 1880

El 2015 també va camí de batre el rècord de temperatura mitjana anual. Bona part d'Europa, Sud-amèrica i l'Àfrica van superar tots els registres

EL PERIODICO
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA
Divendres, 21 d'agost del 2015
Un grup de persones es refugia bajo els arbres a les Drassanes, el mes passat.
El mes passat, recordat a gran part d'Europa per una calor excepcional, també va ser en el conjunt del planeta el juliol més càlid des que fa 136 anys van començar els registres instrumentals moderns. I ja va passar una cosa semblant el 2014. De fet, després d'un inici de segle amb un cert estancament de les temperatures -l'hiat tan repetit pels escèptics del canvi climàtic-, l'escalfament global sembla estar prenent nova empenta.
Segons les dades publicades ahir als Estats Units per la NOAA, una de les tres institucions meteorològiques que es dedica a computar i processar les mitjanes mundials, la temperatura a la superfície terrestre va ser de 16,61o, cosa que suposa 0,81 graus més que a principis del segle XX i 0,08 més que en l'anterior rècord del juliol del 1998. A més a més, tenint en compte que febrer, març, maig i juny ja van ser els mesos més càlids de les seves respectives sèries, l'any en curs té tots els números de convertir-se en el més càlid des del 1880 i superar el rècord del 2014, possiblement de forma distanciada. Si és així, 15 dels 16 anys més càlids des de l'inici dels registres moderns correspondran al segle XXI.
La magnitud del rècord destaca en el context històric: com que el juliol és el mes més càlid de l'any en el conjunt del planeta -l'hemisferi nord pesa més en el còmput perquè és on dominen les terres emergides-,
la NOAA recorda que mai hi havia hagut un mes igual en els 1.627 mesos transcorreguts des del 1880. Per si això no fos prou, mai s'havia viscut un període de set mesos tan càlid com el passat gener-juliol, que va superar en 0,09 graus el mateix període del 2010. En canvi, i de forma curiosa, el juliol no va ser el més càlid de la sèrie en el conjunt de les terres continentals d'hemisferi sud, si no només el sisè.
ESTACIONS A TOT EL MÓN / La NOAA, sigles en anglès d'Administració dels Oceans i l'Atmosfera, realitza les mitjanes a partir de dades subministrades per més de 2.500 estacions terrestres i marítimes repartides per tot el món, encara que lògicament es veu obligada a realitzar extrapolacions per cobrir les zones menys proveïdes. Els resultats no són totalment idèntics als que obtenen el
MetOffice del Regne Unit i la GISS-NASA, les altres dues institucions que processen les temperatures mundials, però en línies generals sí que són similars.
Com que les temperatures fluctuen en funció de fenòmens regionals, el ritme d'increment no és igual a tot arreu. Els mars, a més a més, s'escalfen a un ritme inferior a causa del seu volum, i per aquest motiu la seva temperatura mitjana superficial només ha pujat 0,75 graus des del 1900, fins a situar-se en 17,15o.
Pel que fa a terres continentals, aquest juliol va ser el mes més càlid des del 1880 a bona part de l'Àfrica, l'Amèrica del Sud, la conca mediterrània -inclosa Espanya-, Europa central , costa oest dels EUA i l'Índia, però, en canvi, va tenir un comportament més fred que la mitjana a Escandinàvia, sud de Groenlàndia i parts de Rússia i Àsia oriental.
EXEMPLES DE CALOR / Entre els exemples de calor citats per la NOAA destaca Àustria, amb el mes més càlid des del 1767 (i tres graus per sobre de la mitjana 1981-2010). Espanya també va viure el juliol més calorós des del 1961, any que es va començar a computar una mitjana de tots els observatoris. I al Pròxim Orient, acaba dient l'informe, l'observatori iranià de Bandar Mahshahr va marcar una màxima de 46o amb una espectacular sensació de xafogor de 74o, a prop del rècord absolut de 81o a Dhahran (Aràbia Saudita), que data de l'any 2003.

dijous, 20 d’agost del 2015

La NASA nega que un asteroide impacti contra la Terra al setembre

RUMORS 'ON LINE'

La NASA nega que un asteroide impacti contra la Terra al setembre

RUMORS 'ON LINE'

Diversos blogs asseguren que un cos celeste impactarà a prop de Puerto Rico entre el 15 i 28 de setembre

EL PERIODICO
AGÈNCIES / MADRID
Dijous, 20 d'agost del 2015 - 14.05 h
Nombrosos blogs i webs estan afirmant que un asteroide impactarà contra la Terra, en algun moment entre el 15 i 28 de setembre del 2015. Entre aquestes dates, segons els rumors, hi haurà un impacte -"evidentment" a prop de Puerto Rico- que portarà la destrucció a les costes dels Estats Units i el Golf de Mèxic, així com a Amèrica Central i del Sud. Aquest és el rumor que s'ha fet viral. I la NASA s'ha vist obligada a negar els fets en un comunicat oficial.
"No hi ha cap base científica -ni una mica d'evidència- que un asteroide o qualsevol altre objecte celeste impactarà contra la Terra en aquestes dates", assegura Paul Chodas, gerent de l'oficina d'Objectes pròxims a la Terra de la NASA.

UN SEGLE, FORA DE PERILL

De fet, les observacions d'aquest programa indiquen que no hi ha hagut asteroides o cometes observats que poden afectar la Terra en cap moment en el futur previsible. Tots els asteroides potencialment perillosos tenen una probabilitat de menys del 0,01% d'impactar contra la Terra en els pròxims 100 anys.
L'oficina d'objectes pròxims a la Terra és un grup clau involucrat amb la col·laboració internacional d'astrònoms i científics que vigilen el cel amb els seus telescopis, per buscar asteroides que podrien fer mal al planeta i predir les seves trajectòries a través de l'espai per al pròxim futur. "Si hi hagués qualsevol objecte prou gran per fer aquest tipus de destrucció al setembre, hauríem vist alguna cosa", ha declarat.

LA FI DEL MÓN

No és la primera vegada que salten a la xarxa rumors d'aquest tipus. El 2011 hi va haver rumors sobre l'anomenat 'dia del judici final' del cometa Elenin, que mai va plantejar cap perill de danyar la Terra i es va dividir en un corrent de restes petites a l'espai. Després hi havia les afirmacions al voltant del final del calendari maia el 21 de desembre del 2012, insistint que el món s'acabaria amb un gran impacte d'un asteroide.
Aquest mateix any, es va assegurar que els asteroides 2004 BL86 i 2014 YB35 tenien perilloses trajectòries pròximes a la Terra, però els seus sobrevols pròxims al nostre planeta al gener i març no van plantejar incidents.
"Una vegada més, no hi ha evidència existent que un asteroide o qualsevol altre objecte celeste estigui en una trajectòria d'impacte contra la Terra", ha dit Chodas. "De fet, ni un sol dels objectes coneguts té alguna possibilitat creïble d'impactar contra el nostre planeta durant el pròxim segle", ha dit.

dimarts, 18 d’agost del 2015

Masacre prehistórica en Europa

Masacre prehistórica en Europa

Los científicos hallan una fosa común de 7.000 años con restos de algunos de los primeros agricultores del continente con terribles heridas

Vida | 18/08/2015 - 12:51h | Última actualización: 18/08/2015 - 14:47h
Masacre prehistórica en Europa
Esqueletos de la fosa común encontrada cerca de Frankfurt Universidad de Mainz
LA VANGUARDIA
Madrid. (EUROPA PRESS).- Científicos han encontrado evidencias de una masacre prehistórica en Europa dentro una fosa común de 7.000 años con restos de algunos de los primeros agricultores del continente con terribles heridas.
Los arqueólogos que cuidadosamente examinaron los huesos de unos 26 hombres, mujeres y niños enterrados en la tumba de la Edad de Piedra en Schoeneck-Kilianstaedten, cerca de Frankfurt (Alemania), dicen que encontraron signos contundentes de fuerza en la cabeza, heridas de flecha y esfuerzos deliberados para aplastar al menos la mitad de espinillas, ya sea para que las víctimas no huyeran o como un mensaje desalentador a los sobrevivientes.
"Fue tortura o mutilación. No podemos decir a ciencia cierta si las víctimas estaban aún con vida", dijo Christian Meyer, uno de los autores del estudio publicado en Proceedings y antropólogo de la Universidad de Mainz. Meyer dijo que los hallazgos de Schoeneck-Kilianstaedten refuerzan las teorías formuladas tras el descubrimiento anterior de otras dos fosas en Alemania y Austria.
En los tres sitios, las víctimas y los autores parecen haber sido integrantes de la cultura Linearbandkeramik (LBK), granjeros que llegaron ael centro de Europa sobre el año 5.500 antes de Cristo. Su nombre deriva de la frase alemana para la "cerámica de bandas lineales", en referencia al estilo de su cerámica.
Curiosamente, todos los sitios han sido datados hacia el final de la presencia de 600 años de la cultura LBK, lo que sugiere que los miembros de esta cultura, que se cree se desarrollaron en lo que hoy es Hungría y se extendió a lo largo del río Danubio, pudieron aniquilarse entre ellos.
"Se trata de la búsqueda de patrones. Una fosa común es espectacular, pero era sólo una única tumba. Pero cuando varios de estos sitios se encuentran en el mismo período, entonces surge un patrón", dijo Meyer.
En su artículo, los autores sugieren que "las nuevas pruebas, en conjunto con los resultados anteriores, indican que las masacres de comunidades enteras no eran aisladas sino más bien eran características frecuentes de las últimas fases de la cultura LBK".
Meyer dice que nadie puede decir con certeza lo que impulsó a los asesinatos tanto tiempo después de los hechos. Pero es posible proponer teorías, basadas en lo que se conoce acerca de la cultura LBK y las condiciones a las que se enfrentaban. Por ejemplo, el fin de la cultura LBK coincidió con un período de cambio climático.

 
Leer más: http://www.lavanguardia.com/vida/20150818/54435879657/masacre-prehistorica-europa.html#ixzz3jAkwLid1
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

El canvi climàtic atura 18 segles de refredament del mar

El canvi climàtic atura 18 segles de refredament del mar

Segons els autors l'activitat volcànica va ser clau en les passades èpoques fredes.Un estudi confirma que la temperatura de l'aigua va estar baixant fins al segle XIX 

EL PERIODICO
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA
Dimarts, 18 d'agost del 2015
Sediments amb fòssils usats per a la reconstrucció climàtica.
L'aigua dels oceans feia almenys 1.800 anys que s'anava refredant de manera suau però constant, fonamentalment per efecte de grans erupcions volcàniques, fins que l'escalfament global sorgit de la revolució industrial va revertir la tendència i actualment la temperatura augmenta a un ritme mai vist en tot el període. A aquesta conclusió ha arribat un estudi internacional que ha reconstruït la història climàtica dels oceans a partir de 57 anàlisis parcials portades a terme en els últims anys a diverses regions del planeta. Els detalls d'aquesta investigació es van publicar ahir a la revista Nature Geoscience.
«La Terra s'escalfa avui en dia gairebé 20 vegades més ràpid del que es va refredar durant els últims 1.800 anys», escriu Michael Evans, coautor de l'estudi i professor associat a la Universitat de Maryland, als EUA. «Aquest estudi posa de relleu verdaderament els efectes profunds que estem tenint en el nostre clima actual», afegeix.
Els treballs de reconstrucció són complexos perquè, òbviament, en èpoques passades no hi havia termòmetres i molt menys al mar, de manera que els resultats s'obtenen a partir d'anàlisis de sediments. Els autors calculen que la temperatura de la capa superficial del mar va disminuir entre 0,4 i 0,5 graus en el mil·lenni anterior al 1800.
En comparació amb l'atmosfera, els oceans poden absorbir molta més calor sense que la seva temperatura variï de forma acusada. I és justament per aquesta capacitat per esmorteir tendències del clima a curt termini i altres efectes passatgers que les seves aigües resulten molt interessants a l'hora d'observar tendències. Si ara la temperatura de l'aigua està pujant tan ràpid, insisteixen els autors, és perquè algun fenomen realment important està tenint lloc.
Per aclarir les causes del refredament detectat abans del 1800, els investigadors van recórrer a models (simulacions informàtiques) i van analitzar com afectaven la temperatura superficial del mar diversos factors. Així, van descobrir que només les erupcions volcàniques mostraven una tendència al refredament que coincidia amb la hipòtesi que plantejaven. Ni tan sols les variacions en l'òrbita solar.
REFLECTIR LA RADIACIÓ / Les petites partícules que els volcans expulsen a l'atmosfera tenen la capacitat de reflectir la radiació solar, de manera que funcionen com a mecanisme de refredament. El 1991, per exemple, arran de l'última gran erupció del Pinatubo, a les Filipines, la tendència a l'alça de la temperatura mundial va canviar i es va observar l'any següent un efecte negatiu d'unes quantes dècimes. Això sí, les erupcions solen ser fenòmens d'una influència limitada en el temps.
Ara, no obstant, els autors expliquen que quan les erupcions s'agrupen en un període relativament curt, la seva força és tan gran que poden arribar a tenir efectes prolongats. «L'estudi demostra que quan les erupcions són més freqüents produeixen un refredament de l'oceà a llarg termini», explica Helen McGregor, geòloga de la Universitat de Wollongong (Austràlia) i principal autora de l'estudi.
L'anàlisi ha observat una tendència general al refredament abans del segle XIX, però amb un moment àlgid entre el 1600 i el 1800, coincidint amb l'anomenada Petita Edat del Gel, cosa que avala que aquesta època freda, documentada profusament a l'Europa continental, va ser un fenomen d'escala planetària.
Evans conclou que el coneixement de les causes que van forçar certs canvis en les temperatures dels oceans en el passat pot ajudar «a entendre els canvis del futur». «Necessitem més estudis que combinin l'observació i la simulació de models climàtics per entendre millor el paper dels oceans en l'escalfament global», puntualitza. I pel que fa a la possibilitat de reactivar artificialment l'activitat volcànica per acabar amb el canvi climàtic, els autors són clars: «Això va molt més enllà de la nostra experiència. Podria ser una cosa impredictible i incontrolable».

diumenge, 16 d’agost del 2015

'Mojitos' indigestos

'Mojitos' indigestos

Els venedors ambulants de còctels a la platja s'han multiplicat aquest estiu per esquivar la pressió policial. També preparen sangria entre les roques

EL PERIODICO
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA
Dissabte, 15 d'agost del 2015
Un mojito és la barreja perfecta de rom blanc, soda, llima, sucre, gel i potser unes gotes d'angostura. Però a les platges de Barcelona, i en la venda ambulant, se li afegeix amb tota probabilitat un plus de microbis i bacteris, variable en funció del periple que la beguda hagi fet abans d'arribar a mans del client. Al veure els venedors amb la safata en una mà i l'ampolla de rom (barat) a l'altra, més d'un usuari del surrealista negoci dels mojitos/sangries ambulants arriba a creure que els cambrers vénen dels xiringuitos. I quan descobreixen que el beuratge a vegades té un gust de mil dimonis fins i tot van a queixar-se a les barres. Res a veure. Els beuratges que desenes de pakistanesos i indis distribueixen, com un disciplinat exèrcit, es perpetren d'amagat entre dos cotxes o als espigons de les platges. Aquest any, han canviat la seva forma de venda i s'han multiplicat per driblar la pressió policial a la zona.
En els últims anys la presència d'immigrants despatxant còctels casolans s'ha fet habitual a les platges. La diferència la marca ara el seu modus operandi, actuen com una màfia organitzada i practiquen la saturació d'oferta, per mantenir el negoci al màxim tot i que es realitzin continus decomisos. Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, al juny i el juliol les incautacions de begudes al litoral van superar les 63.000, un 27% més que l'any passat, entre llaunes i vasos. La majoria van ser intervencions del grup de platges de la Guàrdia Urbana, que opera entre el maig i l'octubre amb 90 efectius (15 més que l'any passat) procedents de diferents unitats del cos. L'intendent portaveu de la policia local Carles Reyner explica que els agents cobreixen els accessos a la platja, la zona de sorra i també el mar, amb dues llanxes semirígides. Les seves tasques són múltiples (des de la seguretat fins a la venda ambulant) però l'empenta d'aquest negoci il·legal ha sigut tan gran que els decomisos també s'han multiplicat. En paral·lel, les denúncies han crescut un 63% aquest estiu, fins a vorejar les 500 en dos mesos. Ope­radors dels xiringuitos, dels locals de la zona i veïns denuncien la pràctica, els uns per competència des­lleial i els altres per evitar les bor­ratxeres que després tenen previsibles conseqüències en el castigat barri de la Barceloneta. Maria José López, presidenta de l'Associació de Veïns de la Barceloneta, assegura que el consum indiscriminat d'alcohol és una preocupació per al barri, i per això estudien orquestrar una campanya informativa, juntament amb l'Administració, per ­alertar el turista, principal consumidor del combinat, del qual ignora l'origen.
Una jornada de platja permet seguir el guió organitzatiu dels grups de venedors. Uns arriben amb els ingredients per a unes hores que oculten entre roques o en pisos pròxims, altres van reposant el gel, altres recullen diners perquè ningú sigui enxampat in fraganti amb massa gènere o guanys i altres venen a preu fet. Els preus van dels dos euros (dues copes a quatre euros, sobretot quan el gel ja és història) als 4 o 5 euros, segons si se'ls afegeix un rajolí final més de rom de marques low cost.

GÈNERE EN PISOS

Són molts, per tots els flancs. Segons Reyner, aquesta estratègia de saturació permet que «encara que alguns siguin enxampats, n'apareguin ràpidament d'altres», de manera que «es reparteixen el perjudici però hi guanyen tots» amb la recaptació final. ¿Qui són? Pakistanesos i indis han acaparat tot el mercat. Però ja no es conformen amb locals de la Barceloneta per a l'emmagatzematge, arran de nombrosos des­mantellaments els últims dos anys, sinó que han «pujat un esglaó més de sofisticació» al llogar pisos a la Barceloneta, on a vegades resideixen. «Per entrar-hi fa falta una ordre de registre i això ens dificulta molt la intervenció», explica Reyner.
Crida l'atenció que l'operatiu policial s'hagi reforçat, i que la presència de venedors sigui més visible que mai. Aquest diari ho va comprovar en la informació publicada fa dues setmanes sobre el botellon nocturn, amb infinitat de llauners en acció i aparentment poca policia. La Guàrdia Urbana afirma que quan detecten controls en una zona es concentren en una altra.

AMB LES MANS

Els combinats s'elaboren toscament entre dos cotxes, als espigons davant l'Hospital del Mar o el Port Olímpic i en pisos, com els detectats als carrers de Santa Clara i Sant Telm, on ahir hi havia un gran tràfec d'ampolles i vasos. Més enllà de l'acció delictiva i de la imatge de la ciutat que dóna aquesta venda sense el mínim control sanitari, a l'ajuntament el preocupa la insalubritat de la pràctica. Al veure la policia, amaguen durant llargues estones les safates a sota d'un cotxe, per exemple. Quan les recullen, els vasos s'han refregat contra rodes, greix... si és que un gat no ha passat a beure per allà.
D'aquesta manera, el còctel integra microbis indubtablement. Els dits exerceixen de pinça de gel i les mateixes mans sense rentar trituren la menta i col·loquen les canyetes... Aquesta preocupació ha portat la Urbana a reforçar la seva intervenció amb una campanya via Twitter, amb l'objectiu que es difongui massivament, en la qual s'alerta en nou idiomes que el cost de la barreja és de 20 cèntims. I del risc que pot comportar per a la salut beure una cosa d'origen desconegut.

Els éssers humans esgoten els recursos naturals de la Terra del 2015

Els éssers humans esgoten els recursos naturals de la Terra del 2015

El planeta no té temps de regenerar-se per les exigències de la població mundial

A partir d'aquest divendres es viurà la resta de l'any amb "reserves"

| ND 13/08/2015 a les 16:50h
 
La Terra.

Els éssers humans hauran esgotat a partir d'aquest divendres els recursos naturals que el planeta és capaç generar en un any, en menys de vuit mesos. Segons una anàlisi de la Global Footprint Network (GFN), la humanitat ha entrat en "deute ecològic" sis dies abans que el 2014 i consumeix l'equivalent a 1,6 planetes per any.

Les dades es calculen comparant les emissions de carboni, les terres de conreu, les poblacions de peixos i l'ús de boscos per obtenir fusta, amb la capacitat del planeta per regenerar-los i d'absorbir les emissions de carboni. Les estimacions de la GFN apunten que el consum humà va excedir la capacitat de la Terra a principis del 1970 i, des de llavors, no ha parat de créixer.

Les conseqüències

Les conseqüències més visibles d'aquest consum excessiu es pot veure en la desforestació, l'erosió del sòl, l'esgotament dels recursos d'aigua i l'acumulació de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. L'estudi apunta, però, que si es continua amb aquesta tendència les conseqüències cada vegada seran més irreversibles perquè s'entrarà en un "cercle viciós".

De fet, les perspectives a curt i a mitjà termini del GFN són pessimistes: calcula que al 2030 els éssers humans consumiran els recursos naturals de 2 planetes cada any.

Les dades de l'estudi transcendeixen uns mesos abans de la Conferència Mundial sobre el Clima que s'ha de celebrar a París a finals d'any.

Una quarta part del menjar que es desaprofita serviria per acabar amb la fam, segons les Nacions Unides

Una quarta part del menjar que es desaprofita serviria per acabar amb la fam, segons les Nacions Unides

Els països industrialitzats llencen anualment 670 milions de tones d'aliments

| ND 16/08/2015 a les 10:16h
 
Una màquina recol·lectora segant | Oriol Bosch
 
Si es reduís en un 25% el menjar que es malgasta o es llença es podrien cobrir les necessitats dels més de 870 milions de persones que passen fam, segons un informe de l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de les Nacions Unides.

En aquest sentit, l'estudi assenyala que el malbaratament del menjar també genera greus efectes contra el canvi climàtic i és conseqüència i símbol de la ineficàcia dels sistemes de distribució i consum en el primer i el tercer món.

Els països industrialitzats llencen anualment 670 milions de tones de menjar. La fruita i les verdures representen el 50% d'aquesta xifra, el peix el 35%, els cereals el 30% i la carn un 20%. Els Estats Units, Canadà, Austràlia i Nova Zelada són els països que més menjar malbaraten: entre tots llencen el 39% dels aliments que compren.

Segons l'informe, les estimacions indiquen que la producció alimentària el 2050 haurà de ser un 60% major que la del 2005 per cobrir les necessitats dels 9.600 milions de persones que viuran al planeta Terra.

dimarts, 11 d’agost del 2015

El Japó reinicia el primer reactor nuclear des de la catàstrofe de Fukushima

LA POBLACIÓ, PREOCUPADA

El Japó reinicia el primer reactor nuclear des de la catàstrofe de Fukushima

Després d'aquest important pas, el Govern busca accelerar la reactivació de 42 reactors més que segueixen inactius

El Japó reinicia el primer reactor nuclear des de la catàstrofe de Fukushima
EFE / KYUSHU ELECTRIC POWER CO
La planta de Sendai, que serà reoberta ben aviat, en una imatge del 2010.
EL PERIODICO
ADRIÁN FONCILLAS / JAPÓ
Dimarts, 11 d'agost del 2015 - 10.44 h
L'energia nuclear torna aquest dimarts al Japó després de Fukushima. La companyia elèctrica Kyushu Electric Power ha posat en marxa el reactor número 1 de la central de Sendai. No generarà energia fins divendres ni la subministrarà fins al setembre, però inicia la via de tornada de les centrals nuclears en un país que havia promès un horitzó sense nuclears quatre anys abans.

El reactor de la planta de Sendai és el primer a complir les noves regulacions de seguretat i està previst que a l'octubre reobri el segon. Tots els reactors que tenia el Japó abans del tsunami, que proporcionaven un terç de l'energia nacional, han quedat aturats per a tasques de reparació o de controls de seguretat. Només dos d'ells a la regió de Kansai, que van funcionar durant uns mesos el 2013 per mitigar l'escassetat energètica, van impedir l'apagada nuclear completa.

L'Executiu de Shinzo Abe ha qualificat el retorn de l'energia nuclear d'imprescindible per reanimar una economia nacional que encadena dues dècades de creixements ridículs. El Japó ha compensat la seva absència amb la compra massiva de petroli i gas natural. Les importacions, amb un ien debilitat, han arruïnat una balança comercial tradicionalment saludable.

"Creiem que és important per a la nostra política energètica empènyer la reobertura d'aquells reactors que són qualificats de segurs", va declarar el cap del Gabinet, Yoshihide Suga. El Govern ha imposat criteris de seguretat més severs i ha sanejat un sector procliu als tripijocs impunes per evitar desastres passats i vèncer la por de la població.

"Un desastre com el de Fukushima no tornarà a passar", havia afirmat aquest cap de setmana a la premsa local Shunichi Tanaka, president de l'Autoritat Reguladora Nuclear. Tanaka va qualificar les noves lleis d'“incomparablement més estrictes” que les anteriors, encara que va admetre que el risc zero no existeix.

La pujada al poder de Shinzo Abe va canviar els plans d'un país desnuclearitzat. Tòquio pretén la reobertura gradual dels reactors fins que el 2030 produeixin ja el 20% de l'energia nacional. L'impuls d'Abe troba l'oposició pública. Unes 200 persones es van manifestar ahir davant el reactor per mostrar la seva preocupació pels volcans pròxims i els dubtes sobre l'eficàcia dels plans d'evacuació.
L'alcalde de la localitat japonesa de Kagoshima, Yuichiro Ito, on s'ubica la planta nuclear de Sendai, així com el governador de la prefectura, s'han mostrat en diverses ocasions a favor de la reobertura de la central, però els residents segueixen preocupats pels plans d'evacuació.
Després d'aquest important pas, el Govern busca accelerar la reactivació de 42 reactors més que estan inactius. Tots els reactors japonesos van ser desactivats de forma gradual --amb l'últim finalitzant els seus treballs el 2013-- després de l'accident a la central de Fukushima-1 a conseqüència del terratrèmol i posterior tsunami del 2011. Aquest accident va ser el pitjor desastre nuclear des de Txernóbil, el 1986.

divendres, 7 d’agost del 2015

El gegant xinès del comerç electrònic Alibaba vendrà cotxes per internet

MERCAT EN EXPANSIÓ

El gegant xinès del comerç electrònic Alibaba vendrà cotxes per internet

Els automòbils es podran adquirir a través de la plataforma 'on line' a un preu el 40% més barat del que recomana l'empresa fabricant

El gegant xinès del comerç electrònic Alibaba vendrà cotxes per internet
REUTERS
Un client compra a través de la plataforma d'Alibaba en una zona rural.
EL PERIODICO
EFE / PEQUÍN
Dijous, 6 d'agost del 2015 - 21.03 h
La principal firma xinesa de comerç electrònic, Alibaba, ha anunciat que vendrà automòbils a través de les seves plataformes a internet en aliança amb l'empresa local Yongda, que comercialitza vehicles de luxe, ha informat aquest dijous el diari local 'South China Morning Post'.
Els primers automòbils a la venda seran 40 Chevrolet Epica, que a més podran adquirir-se a un preu el 40% més barat del recomanat per l'empresa fabricant, ha destacat en un comunicat de les dues companyies.
Els vehicles estaran disponibles a la web Tmall, divisió de venda minorista d'Alibaba equivalent a eBay, a uns 70.000 iuans (una mica més de 10.000 dòlars).
Encara que la compra es podrà fer amb un sol clic, en aquesta ocasió, per raons logístiques, Alibaba no oferirà als compradors l'habitual servei d'entrega a domicili, i hauran d'anar al concessionari Yongda més pròxim (n'hi ha uns 200 al país) a buscar el nou vehicle.

MERCAT EN CREIXEMENT

La Xina és el mercat més gran del món en el sector de l'automòbil, amb 23 milions d'unitats venudes l'any passat, el 7% més que el 2013.
El país encara té un ampli potencial de creixement, ja que només hi ha un automòbil per cada deu habitant (enfront dels 8 dels EUA), encara que les seves grans ciutats ja pateixen greus problemes de pol·lució i embussos pel ràpid creixement dels parcs automobilístics.

dijous, 6 d’agost del 2015

¿Què passaria si una bomba atòmica caigués a Barcelona?

70 ANIVERSARI D'HIROSHIMA

¿Què passaria si una bomba atòmica caigués a Barcelona?

Un historiador nord-americà crea un mapa interactiu que mostra l'abast que tindria un atac nuclear

¿Què passaria si una bomba atòmica caigués a Barcelona?
NUKEMAP
L'abast que tindria una bomba 'Tsar' si explotés al centre de Barcelona.
EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dijous, 6 d'agost del 2015 - 20.35 h
El 'Little Boy', la bomba que els Estats Units van llançar a Hiroshima fa 70 anys, mataria unes 150.000 persones si caigués al centre de Barcelona i en feriria unes 300.000.
Així ho reflecteix la nova pàgina web creada per l'historiador nuclear de l'Institut de Tecnologia de Sevens (a Nova Jersey), Alex Wellerstein, que permet als usuaris provar amb les ciutats més grans del món i totes les bombes provades i desenvolupades per les nou potències nuclears mundials.
El cap nuclear més potent creat fins ara --cortesia de l'Antiga Unió Soviètica--, la 'Tsar bomba, de 100 megatones de potència' en cas de caure al damunt de Barcelona, mataria immediatament gairebé tres milions de persones i, a la llarga, afectaria tota la població catalana. Si, en canvi, explotés a Madrid, acabaria amb més de 3,8 milions de vides.
A més, la pàgina també explica els efectes que tindria un atac d'aquesta índole i fins on arribarien les conseqüències per a la població afectada.

dimecres, 5 d’agost del 2015

Hiroshima, dolor viu


JORNADA DE RECORD I REFLEXIÓ

Hiroshima, dolor viu

  Hiroshima, tragèdia viva

Hiroshima, tragèdia viva

Només en la memòria hi ha esperança

MARIBEL IZCUE
Hiroshima ha renascut com a vibrant ciutat però les ferides segueixen visibles

Carregant l'estigma

ADRIÁN FONCILLAS / PEKÏN
Els 183.000 supervivents han tingut una vida en soledat i plena de dificultats

El Japó va patir fa 70 anys el primer i únic atac nuclear de la història, d'efectes devastadors.Els Estats Units no han demanat mai perdó per un bombardeig que llavors ja va tenir detractors

EL PERIODICO
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN
Dijous, 6 d'agost del 2015
Un paper ja macilent detalla el que sembla una altra missió rutinària en el fragorós front del Pacífic dirigida al coronel Paul Tibbets i prevista per al 6 d'agost del 1945. Amb prou feines hi destaca la paraula «especial» a l'apartat de càrrega de l'avió. Era un Boeing B-29 modificat per acomodar els 4.400 quilos de Little Boy i al morro del qual el pilot havia escrit en majúscules el nom de la seva mare: Enola Gay.
A les 8.15 d'un matí assolellat esclatava la càrrega especial uns 600 metres per sobre del pont Aioi, que va ser escollit per la seva forma de T fàcilment visible des del cel. A Hiroshima van morir en un instant 69.000 persones. Quatre dies després en van morir 25.000 més a Nagasaki. 200.000 més van morir de càncers o complicacions relacionades durant els següents cinc anys.
Els pilots parlen del gran bolet que es va alçar més de tres quilòmetres des del terra. Els de baix ho van veure d'una altra forma. Així ho descrivia la supervivent Nagao Natsumi a aquest corresponsal uns quants anys enrere:
«Hi va haver una resplendor tremenda. Em vaig tapar els ulls amb les mans. No podia respirar. Quan les vaig retirar, estava dins un núvol rosa. No veia res, era molt dens. Han dit que després de la llum hi va haver un estrèpit, però jo no vaig sentir res. Tot passava enmig d'un silenci absolut (…) Vaig veure els meus amics cremats. Em vaig tocar el front per comprovar si jo estava igual i vaig veure que dels meus dits en penjava alguna cosa. Era la meva pell. Tenia els braços en carn viva. Estava despullada i cremada. Se'm veien els ossos dels genolls».
El president Harry Truman havia sigut informat anys enrere com a senador de l'ultrasecret projecte Manhattan, que a canvi de 2.000 milions de dòlars prometia aconseguir «una explosió terrorífica amb una arma secreta que serà una meravella». «M'he convertit en la Mort, en el destructor de mons», va dir amb més poesia Robert Oppenheimer, el pare de la bomba atòmica, recolzant-se en un vell escrit hindú.
EL JAPÓ ARRASAT / Prop de 2.000 milions de dòlars semblen massa per desar la bomba en un garatge i el debat es va centrar en quin seria el millor escenari per mostrar-la. Els EUA tenien un problema: el Japó ja estava arrasat gairebé del tot pels pertinaços bombardejos. El secretari d'Estat va informar a Truman que faltaven objectius en els quals ensenyar «tota la força» de la seva nova arma. I així, la fins llavors afortunada Hiroshima, va quedar condemnada.
Truman va qualificar dies després la ciutat de «base militar» i va obviar que la majoria dels seus habitants eren civils. Washington havia alimentat durant anys el racisme. Es parlava del «perill groc», la premsa els representava com a micos o com a insectes i Truman els va qualificar de salvatges, despietats i fanàtics. «L'únic japonès bo és el que fa sis mesos que és mort», havia dit un any abans l'almirall William Halsey.
Les bombes atòmiques van precipitar la rendició japonesa i avui dia encara s'insisteix a dir que la bomba atòmica «va salvar vides». Mig milió de nord-americans i com a mínim la mateixa quantitat de japonesos haurien mort en una invasió, segons càlculs de Truman. La repetició de l'argument va acabar transformant la més gran i més covarda massacre de la humanitat en un acte misericordiós.
Però la realitat és que ni tan sols va servir per liquidar la contesa. Els experts assenyalen que el Japó ja preparava la rendició i sis dels set alts generals nord-americans de llavors van desaconsellar l'ús de la bomba. L'almirall William Leahey opinava que atemptava contra l'ètica cristiana i les lleis de la guerra.
Els físics que l'havien creat defensaven que fent-la explotar en un terreny deshabitat ja n'hi hauria prou perquè l'enemic es fes a la idea del seu poder destructiu, i el físic Leo Szilard va encapçalar una carta firmada per 69 científics en què demanava que no fos utilitzada a l'haver-se comprovat que els nazis havien quedat enrere en la carrera nuclear. Però Washington no pensava en el Japó ni en Alemanya sinó en Stalin. La guerra llanguia, s'acostava el repartiment del pastís i li calia Hiroshima com a argument negociador.
L'APROVACIÓ CAU / Set dècades després, el debat als Estats Units sobre aquella decisió continua viu però, amb el canvi generacional, cada vegada és menor l'aprovació de l'atac i la seva justificació. Segons una enquesta feta aquest any pel centre Pew, el 56% de nord-americans continua creient que el primer atac nuclear va tenir raó de ser. El percentatge és el menor fins avui en dia i confirma una tendència, informa Idoya Noain. El 1945, immediatament després dels bombardejos, l'aprovació era del 85% segons un sondeig elaborat llavors per Gallup, i el 1991, quan el Detroit Free Press va fer una enquesta, ja havia caigut al 63% el percentatge dels que creien que va ser un bombardeig justificat per posar fi a la guerra.
L'enquesta aquest any del Pew confirma l'impacte en les opinions del relleu generacional. Mentre que set de cada 10 nord-americans de més de 65 anys continua justificant que es fessin servir bombes atòmiques, només pensa així el 47% dels que tenen entre 18 i 29 anys. El sondeig confirma també que el suport a la decisió de Washington fa 70 anys és més alt entre republicans (74%) que entre demòcrates (52%).
APLAUDIMENT DE BUSH / «Mai, mai dediquis ni un minut a penediments. És una pèrdua de temps», va assenyalar Truman, que va morir aferrat als seus principis. Dècades després, el president George Bush va aplaudir la seva «difícil i calculada decisió» per haver salvat milions de vides nord-americanes. Cap inquilí de la Casa Blanca s'ha disculpat encara.
Com a contrapunt ètic serveixen els testimonis dels supervivents de les bombes. Destrossades les seves vides i assassinades les seves famílies, costa trobar una escletxa per al ressentiment o la venjança. Ni tan sols és estrany que admetin les atrocitats que va cometre el militarisme japonès al continent asiàtic durant la contesa.

Hiroshima: setanta anys després de la barbàrie nuclear

Bomba nuclear - 05-08-2015
El matí del 6 d’agost del 1945 la ciutat d’Hiroshima va viure un dels atacs més ferotges de la història de la humanitat. Estats Units hi va deixar caure la ‘Little Boy’, la primera bomba nuclear utilitzada contra persones. L’atac atòmic havia estat precedit per un període de sis mesos d’intens bombardament estratègic amb bombes convencionals sobre seixanta-set ciutats japoneses. Tres dies més tard de la catàstrofe d’Hiroshima, Harry S. Truman, el president d’Estats Units, va repetir l’ofensiva a Nagasaki, on van morir 80.000 persones més. La fi de les hostilitats entre el Japó i Estats Units es va fer efectiva sis dies més tard i la Segona Guerra Mundial va acabar amb la capitulació del país nipó.
A causa dels bombardaments van morir 246.000 persones, 166.000 a Hiroshima i 70.000 més a Nagasaki. La majoria de víctimes eren civils que van morir immediatament, però són molts els qui van restar ferits de per vida. Els sobrevivents se’ls anomena ‘hibakusha‘, que en japonès vol dir ‘persona bombardada’. Molts d’ells, abans o després, han sofert desfiguracions físiques i més malalties causades per la radiació, com ara el càncer. El deteriorament genètic ha afectat generacions posteriors, o bé en forma de malaltia o de deformació.
Fa poc TV3 va entrevistar Yoshiko Kahimoto, una hibakusha del bombardament sobre Hiroshima:
A continuació recuperem un documental nord-americà dels anys seixanta sobre el desenvolupament de la bomba atòmica i la decisió d’utilitzar-la contra el Japó. Aquest document el va emetre en català el Canal 33 al programa ‘Segle XX’, presentat per un jove Joan B. Culla.
A la cultura popular, al llarg d’aquestes últimes dècades han aparegut moltes obres que s’han centrat en el llançament de la bomba nuclear sobre Hiroshima, la majoria amb esperit crític. És el cas d’Akira Kurosawa, el director més representatiu del cinema japonès, que el 1991 va dirigir ‘Rapsòdia en agost’. O ‘Creadors d’ombres’ de Roland Joffé. Segurament, la més representativa és ‘Hiroshima mon amour‘, dirigida per Alain Resnais i que amb els anys, s’ha convertit en una de les icones de la Nouvelle vague.
Quant a la música, el 1980 els britànics The OMD van compondre la cançó ‘Enola Gay’, nom de l’avió que va deixar caure la bomba atòmica sobre Hiroshima. La lletra del tema musical és una crítica a un dels gests més horribles de la Segona Guerra Mundial.

Real Footage - Atomic Bomb- Hiroshima and Nagasaki

Segle XX: Documental de la Bomba Atòmica sobre Hiroshima

The OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark) - ♦ ENOLA GAY ♦