diumenge, 29 de novembre del 2015

El canvi climàtic amenaça de devorar les platges de Catalunya

VOLUCIÓ DEL CLIMA

El canvi climàtic amenaça de devorar les platges de Catalunya

Bona part del litoral es quedarà sense sorra el 2100 si el nivell del mar segueix creixent

La costa de Barcelona perd 1,3 metres d'amplada de mitjana anual, segons la UPC

EL PERIODICO
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA
Dilluns, 23 de novembre del 2015 - 11:58 CET
Les platges catalanes perdran gran part de la seva amplada, en alguns casos fins a 80 metres, si prossegueix l'augment global del nivell del mar i se superaran els 50 i fins i tot els 90 centímetres a finals de segle, tal com indiquen dos dels principals escenaris o projeccions elaborats pe l'IPCC, el grup d'experts en canvi climàtic de l'ONU. A més, fora que s'adoptin mesures dràstiques, tot indica que la sorra supervivent patirà també una gran erosió quan arribin els tradicionals temporals de llevant.
"Hi haurà una gran variació perquè no totes les platges tenen el mateix pendent, el mateix grau d'artificialitat i la mateixa orientació, factors que les fan més o menys vulnerables, però hi ha elevades possibilitats que moltes quedin reduïdes dràsticament (més del 50%) o fins i tot desapareguin del tot", adverteix Agustín Sánchez-Arcilla, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i director del seu Laboratori d'Enginyeria Marítima (LIM). El 39% de les platges de Catalunya i el País Valencià es troben en una situació "molt vulnerable", segons un estudi del LIM.

Per regla general, diu Sánchez-Arcilla, un augment d'un metre en el nivell del mar equival a una pèrdua de 100 metres d'amplada en una típica platja arenosa de poc pendent (1%), com algunes de la Costa Daurada i el Maresme, així com en bona part dels deltes de l'Ebre, el Llobregat i el Ter-Fluvià. En canvi, a les platges més costerudes i estretes, com passa a la Costa Brava, la pèrdua descendeix. "Les platges més naturals i les menys obertes resistiran millor", considera el director del LIM-UPC.

Adaptació al litoral mediterrani

A partir d'imatges àrees digitalitzades, l'equip del LIM-UPC ha adaptat els augments del nivell global del mar calculats per l'IPCC a la morfologia real del litoral mediterrani. En l'anàlisi concreta de les platges de Barcelona, amb una amplada màxima que oscil·la actualment entre els 40 i els 75 metres, s'observa en els últims anys una pèrdua anual d'1,3 metres. Si es compleix l'esmentada projecció RCP8.5 de l'IPCC, bastant pessimista, als anys 2030 i 2050 s'hauran perdut 20 i 45 metres de mitjana, respectivament, mentre que el 2100 ja no quedarà gens de sorra. A més, hi ha un elevat risc que els futurs temporals sobrepassin els límits rígids d'algunes platges, com a la de Sant Sebastià, i inundin els carrers. O que arribin a les vies del tren si es troben a prop del mar, com al Maresme.
"A l'hora de planificar estructures, els enginyers hem de pensar en situacions pessimistes com la de l'RCP8.5", recorda Sánchez-Arcilla. Si s'optés per un altre model climàtic més optimista, com l'RCP2.6 (segons l'IPCC, és el que passaria si les emissions de CO2 arribessin al seu màxim el 2030 i es comencen a reduir a partir de llavors), la pèrdua de platges seria molt inferior, però igualment important. "Les platges de Barcelona són molt vulnerables pel seu elevat grau d'artificialització", insisteix el professor de la UPC.

Al marge de l'evolució del canvi climàtic, Sánchez-Arcilla considera que la supervivència de les platges catalanes dependrà dels esforços que es facin per mantenir-les. L'addició artificial de sorra és lògicament una opció, però el director del LIM-UPC considera que els costos ho descarten com una solució a gran escala (només per defensar algunes platges escollides). A més, es corre el risc de crear platges amb grans pendents que sucumbirien fàcilment davant els temporals. "Ens hem de plantejar unes prioritats", resumeix. El seu equip està treballant en el disseny de dics submarins i de barreres naturals (amb algues i plantes consolidades) per frenar l'embat del gran onatge.

Direcció dels vents

Les simulacions elaborades pel LIM-UPC no preveuen al Mediterrani un augment dels temporals i del seu efecte erosionador, sinó més aviat el contrari, però serà suficient que el nivell de l'aigua estigui més alt per ocasionar més danys, diu Sánchez-Arcilla. El que sí que s'observa amb els models de càlcul és un canvi en el sentit de les onades, amb més garbí i menys llevant. "Potser és positiu perquè els temporals de llevant són els més perjudicials --afegeix--, però al mateix temps és possible que això modifiqui la morfologia d'algunes platges". En definitiva, que serà necessari acostumar-se a un nou paisatge costaner.

dissabte, 21 de novembre del 2015

El Govern de Mali decreta l'estat d'emergència en tot el territori

mali

El Govern de Mali decreta l'estat d'emergència en tot el territori

El balanç total de víctimes per l'atemptat seria de 19, i no 27 com es va apuntar en un primer moment

Almenys dinou morts en l'atac en un hotel de luxe a la capital de Mali

| 21/11/2015 a les 10:10h

El govern de Mali ha decretat aquest divendres l'estat d'emergència "en tot el territori" durant deu dies per l'atemptat comès divendres per milicians islamistes contra un hotel a Bamako i que ha conclòs amb la mort d'un mínim de 19 persones.
 
La decisió s'ha pres després d'haver finalitzat el Consell de Ministres extraordinari que s'ha celebrat aquest divendres i que ha estat presidit pel cap d'Estat, Ibrahim Boubacar Keita. El Govern ha confirmat deu dies d'estat d'emergència -a partir de la passada mitjanit- i tres de dol, que comencen aquest pròxim dilluns.
 
Keita ha revisat a la baixa el balanç total de víctimes per l'atemptat i, tot i que inicialment va arribar a informar-se d'un mínim de 27 morts, finalment haurien mort 19 clients o treballadors de l'hotel i dos suposats terroristes. A més, set persones van quedar ferides, informa la cadena francesa RFI.
 
"Les nostres forces, amb valentia, han aconseguit reduir pacientment i neutralitzar definitivament aquests fanàtics que estaven decidits a massacrar tots els de l'hotel", ha destacat Keita, que ha tingut també paraules d'agraïment per als "països amics" que han col·laborat en l'operació, en particular França i els Estats Units.
 
El grup jihadista Al-Murabitun, liderat per Mojtar Belmojtar, ha reivindicat la responsabilitat de l'atac i ha dit que l'han portat a terme en "coordinació" amb Al-Qaeda al Magreb Islàmic (AQMI).
 
Keita ha subratllat que "aquests individus no tenen res a veure amb la religió de Mahoma", que és "una religió de pau". "Units, vencerem les forces del mal i del terror", ha afegit.

divendres, 20 de novembre del 2015

Tres hostatges morts i desenes d'alliberats a l'hotel de Bamako

Tres hostatges morts i desenes d'alliberats a l'hotel de Bamako

Homes armats han entrat de matinada en un recinte hoteler de la capital de Mali i hi han segrestat 170 persones

Soldats de Mali prenen posicions davant l'hotel Radisson Blu, preparats per a intervenir.
Soldats de Mali prenen posicions davant l'hotel Radisson Blu, preparats per a intervenir.   |   AFP
Tres persones han mort aquest divendres a l'hotel Radisson de Bamako, la capital de Mali, en una operació en què diversos homes armats hi han entrat de matinada i han aconseguit tenir-n'hi segrestades un total de 170. Les forces de seguretat de Mali haurien intentat posar fi al segrest, aconseguint alliberar una vuitantena d'hostatges, segons la televisió local ORTM. Tot amb tot, el grup hoteler Rezidor, que gestiona el Radisson de Bamako, ha assegurat des de Londres que un total de "125 clients i 13 treballadors" encara es troben dins l'hotel.
L'atac ha tingut lloc tot just una setmana després dels atemptats de París, reivindicats pel grup terrorista Estat Islàmic (EI). El president francès, François Hollande, va demanar als seus compatriotes que es trobaven en "països sensibles" que prenguessin "precaucions". Uns 40 gendarmes d'elit han estat enviats a Mali un cop s'ha conegut l'atac a l'hotel.

La República francesa va liderar el 2013 una operació militar internacional, que encara dura, per a rebutjar una ofensiva gihadista i expulsar els grups armats que ocupaven el nord del país. Però encara hi ha zones fora del control governamental.

El Govern de Mali ha creat una cèl·lula de crisi a la seu de la direcció de l'executiu, amb el primer ministre, Modibo Keita, i el ministre de Seguretat Salif Traoré. El president del país, Ibrahim Boubacar Keita, està a N'Djamena, la capital del Txad, per assistir a una cimera del G5 Sahel.

dimecres, 18 de novembre del 2015

‘Estat Islàmic’, ‘ISIS’ o ‘DAESH’. Com l’hem d’anomenar?

isis
L’arabista Jordi Llaonart, autor del bloc ‘Interpretant el món àrab i l’islam’, ens respon a aquesta pregunta en una entrevista:
‘El nom que s’ha posat l’organització a ella mateixa és ‘Estat Islàmic’ perquè tenen vocació de ser un estat islàmic que governi tot el món i al qual tots els musulmans del món retin homenatge. La polèmica sobre el nom té a veure amb el fet que la immensa majoria de persones que veuen com actua aquest Estat Islàmic en nom de l’islam se senten ofesos. I als musulmans els ofèn encara més com a musulmans que són. Per tant, no els agrada anomenar ‘islàmic’ un estat que consideren que res d’allò que fa no és islàmic. Però el nom que s’ha posat l’organització és ‘Estat Islàmic’, és el nom que han triat ells. Malgrat que potser no han entès res de l’Alcorà, que potser no han entès res de la història, o que potser no han entès què és ser persona i conviure amb altres persones, creuen que ho fan en nom de l’islam. Per aquest motiu els seus enemics van començar a fer servir les sigles en anglès, ISIS (Islamic State in Iraq and Siria) o bé DAESH, que són les sigles en àrab. DAESH és l’acrònim de ad-Dawla al-Islamiya fil-Iraq wash-Xam (Estat Islàmic d’Irac i el Xam). Xam es tradueix en ocasions per Llevant, i és com s’anomena popularment Damasc i també la regió que comprèn Líban, Síria, Palestina i Jordània

Llegiu l’entrevista completa a Jordi Llaonart: ‘Ara que Estat Islàmic ha començat a atacar Occident, no és previsible que s’aturi

Dos morts i set detinguts en un assalt policial a Saint-Denis contra el presumpte cervell dels atemptats

Dos morts i set detinguts en un assalt policial a Saint-Denis contra el presumpte cervell dels atemptats

Les forces de seguretat prenen Saint-Denis, al nord de París, on els suposats terroristes s'han atrinxerat dins un apartament. Una dona s'hauria fet explotar i un altre hauria estat abatut per un franctirador

Ampli desplegament policial a Saint-Denis. / EFE
La policia i l'exèrcit francès donen per acabat l'assalt que han dut a terme aquest dimecres de matinada al centre de Saint Denis, al nord de París, en una gran operació policial destinada a localitzar el presumpte cervell dels atemptats de divendres , Abdelhamid Abaaoud. Havia de ser en un apartament prop de l 'Estadi de França, al número 8 del carrer Corbillon, on almenys dos terroristes han mort i set més han estat detinguts.
Una dona s'ha fet explotar dins del pis, segons ha informat la fiscalia en un comunicat, i fonts judicials han confirmat que un altre home, d'identitat desconeguda, ha estat abatut d'un tret per la policia.
La fiscalia ha confirmat també que les forces especials detingut tres persones dins l'edifici: es tractaria de les primeres detencions del cercle més proper als autors dels atacs i que poden aportar informació valuosa a la investigació. A més, dues persones més, un home i una dona, han estat detinguts en les immediacions, i encara dues més dins d'un altre apartament.
Després de tres hores d'explosions i d'intercanvi de trets entre les forces de seguretat i el grup de persones, hi ha cinc policies ferits lleus i ha mort una gossa de la unitat canina.
Quan ha començat l'operació, de matinada i prop de l'Estadi de França, un dels escenaris dels atemptats de divendres, la zona ha quedat completament blindada per la policia. Les autoritats havien demanat a la població que no sortissin de casa: els transports, els serveis públics, les escoles i els comerços restaven tancats.

[URGENT] Opération en cours à Saint Denis, secteur centre. Nous vous recommandons de ne pas sortir dans cette zone.

L'objectiu de l'operació era Abdelahamid Abaaoud, un belga que es va unir a l'Estat Islàmic (EI) a principis de 2013. Se l'ha vinculat amb Salah Abdeslam, un altre dels presumptes autors dels atacs que encara no ha estat localitzat i que és germà d'uns dels kamikazes que es va fer explotar en un cafè divendres, sense causar cap mort. Els dos homes havien estat empresonats junts el 2010 a Bèlgica per un robatori. Fins ara es creia que Abaaoud havia ordenat els atacs des de Síria.
Veu identificada
Els investigadors han identificat la veu d'un home en el vídeo en què l'EI va reivindicar els atacs de divendres, es tracta de  Français Fabien Clain, de 37 anys, proper del clan de Mohamed Merah, el jove que  va atemptar contra l'exèrcit i una escola jueva al sud de França el 2012. Fabien Clain va ser condemnat el 2009 a cinc anys de presó per haver impulsat una cèl·lula iraquiana. Segons el diari 'Le Monde' havia amenaçat aleshores la sala Bataclan, assaltada divendres, pel suposat sionisme dels seus propietaris.
La fiscalia ha anunciat que han quedat en llibertat els detinguts de l'entorn familiar d' Omar Mostefaï i Sami Amimour, dos dels terroristes que van assaltar la sala Bataclan.
Segons ha informat el govern francès abans de començar el Consell de Ministres, les 129 víctimes dels atemptats de divendres ja han estat identificades.

dilluns, 16 de novembre del 2015

La Plaça Catalunya, epicentre de la solidaritat amb París

La Plaça Catalunya, epicentre de la solidaritat amb París

Barcelona dóna suport a les víctimes dels atemptats amb espelmes i missatges d'ànim

Missatges a la Plaça Catalunya a les víctimes dels atemptats de París
Missatges a la Plaça Catalunya a les víctimes dels atemptats de París   |   Alèxia L. Ferret
La Plaça Catalunya de Barcelona s'ha convertit en l'epicentre de la solidaritat amb París, després dels diversos atemptats simultanis del passat divendres. Els ciutadans de la capital catalana han volgut donar suport a les víctimes i al país veí amb missatges d'ànim i espelmes. Al terra es pot llegir "Pau i humanitat" entre un gran signe de la pau que representa la Torre EiffelEls atemptats a París ha sigut els pitjors atacs de la història de França i el segon pitjor atemptat de la història d'Europa només superat per l'11M a Madrid el 2004. De moment hi ha un total de 128 morts, i més de 350 ferits.

diumenge, 15 de novembre del 2015

Identificat un dels atacants de l'atemptat a la sala Bataclan de París

atacs parís

Identificat un dels atacants de l'atemptat a la sala Bataclan de París

L'arrestat és un francès i ja tenia una fitxa policial oberta per radicalització

Sis familiars de l'home han estat detinguts per la policia francesa

EN DIRECTE Totes les reaccions als atacs a París, al minut

| 15/11/2015 a les 08:39h
 
elMón, abans El Singular.
Un dels terroristes suïcides que va participar en l'atemptat de la sala Bataclan de París ha estat identificat per la policia com a Ismaël Omar Mostefaï, de 29 anys. L'home, nascut a Courcouronnes, a la perifèria de París, tenia oberta una fitxa policial per radicalització i havia estat condemnat en vuit ocasions davant els tribunals per delictes menors entre 2004 i 2010. "Mai havia estat implicat en cap registre d'afiliació de delinqüents amb relació a alguna organització terrorista", ha indicat el fiscal de París, François Molins.

El pare, el germà i quatre membres més de la família de l'atacant han estat detinguts per la policia francesa, segons han informats fonts de la investigació a mitjans del país. De moment se sap que l'operació ha estat efectuada per la subdirecció de la lluita antiterrorista als domicilis dels arrstats a Romilly-sur-Seine i Bondoufle. Ambdós han quedat sota custòdia.

La policia belga arresta diverses persones a Brussel·les

La policia belga va detenir dissabte a la tarda cinc persones al barri de Molenbeek, a Brussel·les, relacionades amb els atemptats, segons el ministre de Justícia, Koen Geens.

Un dels vehicles implicats en els atemptats seria un cotxe de lloguer provinent d’aquest país. A més, el ministre no va descartar que hi hagi implicat un segon vehicle belga. Els escorcolls a Brussel·les es van fer prop de la parada de metro Osseghem, amb la participació de nombrosos agents i els especialistes en explosius. Se sospita que els arrestats tenien la intenció d'atemptar aquesta nit a París.

man plays immagine by john lennon at piano near bataclan at paris attack...

Es convoquen concentracions arreu de Catalunya contra els atemptats de París

Es convoquen concentracions arreu de Catalunya contra els atemptats de París

A les 12h es farà un minut de silenci davant dels ajuntaments

Els aficionats surten del Stade de France
Els aficionats surten del Stade de France   |   AFP / FRANCK FIFE
Es convoquen concentracions arreu de Catalunya contra els atemptats de París. A les 12h es farà un minut de silenci davant de centenars d'ajuntaments d'arreu del país. Llavaneres, Sant Vicenç dels Horts, Roses, Solsona, Vic, Vilanova i la Geltrú, Montgat, entre molt d'altres, han convocat a la gent a través de les xarxes socials davant dels ajuntaments per mostrar el seu rebuig als atacs d'aquesta nit a la capital francesa.
View image on Twitter
Rebuig al terrorisme. T'esperem a les 12h a la plaça de Vila de . Fes-ho córrer!

El Consell Islàmic català crida a la unitat en contra "dels extremismes violents"

El Consell Islàmic català crida a la unitat en contra "dels extremismes violents"

"Tots els que creiem en la justícia i en la democràcia hem d'estar més units per continuar treballant per la pau", assegura

Jamal El Attouaki Ticilla, coordinador de la Federació Consell Islàmic de Catalunya.
Jamal El Attouaki Ticilla, coordinador de la Federació Consell Islàmic de Catalunya.   |   Bernat Ferrer
La Federació Consell Islàmic de Catalunya ha emès un comunicat de condemna "amb la més gran determinació" dels atacs terroristes "i bàrbars" d'aquest divendres a París, i en què fa una crida "a tots els que creiem en la justícia i en la democràcia a estar més units per continuar treballant per la pau, rebutjant els radicalismes i els extremismes violents".
Segons l'entitat, que també parla en nom de les comunitats musulmanes del país, "aquests actes violents i aquestes macabres accions criminals i terroristes són atacs a la democràcia, la justícia i a la llibertat".

L'entitat assegura que els catalans musulmans se sumen "al dol de la Nació Francesa", alhora que expressa el seu suport i condol a les víctimes.


Minut a minut dels atemptats a París.

dissabte, 14 de novembre del 2015

A Bathing Suit that Cleans the Ocean

Hollande: ‘Els atemptats de París són un acte de guerra comès per un exèrcit terrorista’

Hollande: ‘Els atemptats de París són un acte de guerra comès per un exèrcit terrorista’

François Hollande
El president de la república francesa, Fronçais Hollande, ha comparegut aquest matí per fer una avaluació oficial dels atemptats d’ahir al vespre i aquesta nit a París. Hollande considera que els atemptats planificats són ‘un acte de guerra comès per una armada terrorista, gihadista, contra França, contra els valors que defensem a tot el món, contra el que som’.  Ha dit que és un atac ‘preparat, organitzat i planificat des de l’exterior amb complicitat interior’. I ha assegurat que França respondrà amb contundència a aquest atac. A més, Hollande ha informat que hi ha cent vint-i-vuit morts i uns dos-cents ferits, noranta-nou dels quals en estat crític.
‘El que va passar ahir a París i Saint-Denis és un acte de guerra i, davant de la guerra, el país haurà de prendre les decisions apropiades’, ha assegurat Hollande, en un discurs molt seriós retransmès en directe per televisió. ‘Ha estat un acte de barbàrie absoluta’, ha remarcat el president francès, que en aquests moments dolorosos pels ciutadans ha fet una crida ‘a la unitat, a la sang freda’. ‘Compareixeré al parlament el dilluns’, ha anunciat.
Hollande ha dit que els atemptats havien estat preparats metòdicament i ha explicat que l’exèrcit patrullarà per París. ‘França serà implacable contra els bàrbars de l’Estat Islàmic a dins i fora de França’, ha dit Hollande.  El president francès també ha explicat que l’estat d’alerta és absolut i al màxim nivell a tot l’estat. Hollande ha decretat tres dies de dol a França per les víctimes de l’atemptat.

Més informació:
L’onada d’atemptats de París deixa 120 morts i més de 200 ferits
‘Semblava una ciutat presa, com en estat de setge’: el relat de Francesc-Marc Álvaro des de París
Vídeo esfereïdor de la fugida d’espectadors ferits de la sala Bataclan a París
Els vídeos d’afeccionats dels atemptats de París
Hollande: ‘Els atemptats de París són un acte de guerra comès per un exèrcit terrorista’
Estat Islàmic reivindica l’onada d’atemptats de París
Atemptats múltiples a París, en directe, minut a minut
Vídeo del so d’una explosió en ple partit entre França i Alemanya

‘Semblava una ciutat presa, com en estat de setge’: el relat de Francesc-Marc Álvaro des de París

policies a París
‘Ara camino pel centre de París. Hem sortit a passejar contravenint les indicacions generals de quedar-se a casa si no és imprescindible de moure’s.’ El periodista Francesc-Marc Álvaro explica a VilaWeb el seu testimoni des de París. Hi és des de dimecres per qüestions personals. Ahir al vespre era a l’hotel quan va veure alertes de diaris sobre incidents a la ciutat. Va connectar la tele i, quan va veure que es tractava d’atemptats greus, va sortir al carrer a veure què passava. Aquest matí hem parlat amb ell i ens ha explicat això:
«Vam arribar dimecres a la nit. Era dia festiu perquè celebren la fi de la Primera Guerra Mundial, el 1918. En diuen el Dia de l’Armistici. L’ambient era molt normal. Havíem arribat amb tren des de Barcelona i no vam notar que hi hagués més vigilància de la normal. Ningú no ens va demanar cap identificació ni vam veure més policies dels que hi ha habitualment als trens ni a les estacions.
Ahir vam sortir a passejar pel barri jueu, el Marais. Com sempre, hi havia policies armats als llocs jueus més concorreguts. Anteriorment, ja hi ha hagut atacs contra aquesta comunitat i hi ha una vigilància permanent. Però no hi havia res d’especial. Tot era com un vespre de divendres qualsevol a París. Amb molta gent sortint a passejar i visitant els espais més coneguts. Al cap d’una estona, vam tornar a l’hotel. Va ser allà quan vam connectar les xarxes socials dels mòbils i vam veure algunes alertes de mitjans que parlaven d’atacs a la ciutat. Vam posar la tele i vam veure que parlaven d’atemptats, trets i explosions. Molta confusió. Vam sortir contra les indicacions que es donaven.
L’hotel és al centre de la ciutat. A tocar del centre Pompidou, a prop d’on hi va haver els tiroteigs. Hi havia un desplegament policíac descomunal. Agents uniformats i de paisà pertot. Armats i amb armilles antibala. Caminaven amb els fusells i metralladores a les mans cercant els autors dels tiroteigs. Davant nostre, van agafar tres joves i els van posar contra la paret. Els van escorcollar i els van deixar marxar. Van fugir del lloc amb cara d’espantats. La ciutat era presa per la policia. A totes les cantonades hi havia grups d’uniformats amb metralladores com si hi hagués un estat de setge. Miraven i cercaven per tots els racons.
No vam veure escenes de pànic. Segur que uns minuts abans n’hi havia hagut. Però quan nosaltres hi érem, tots els bars i restaurants tancaven. La nit parisenca, molt festiva i animada el divendres, es va apagar sobtadament. Tot eren sirenes, ambulàncies, cotxes de policia, llums, i molt soroll d’helicòpters. No paraven de sobrevolar el lloc on érem. Al cap d’una estona, vam tornar cap a l’hotel. Caminant pels carrers a prop de l’hotel, uns policies armats i protegits fins a les dents ens van preguntar on anàvem. ‘Cap a l’hotel’, vam dir. I ens van apressar perquè no estiguéssim més estona al carrer.
Aquest matí hem sortit a passejar. Ens han aconsellat de quedar-nos a l’hotel si no teníem cap compromís ineludible. Hi ha calma. Cares contingudes, tenses… Hi ha molt poca gent al carrer. Alguns comerços obren. Les televisions i les ràdios diuen que la gent no surti de casa si no és imprescindible. Ara veiem que hi ha bars que van quedar tal com estaven en el moment dels atemptats. Tenen les taules plenes de vasos i copes… Com si tothom hagués desaparegut de cop; també els cambrers.
Demà hem de tornar amb el tren cap a Barcelona. Diuen que han tancat les fronteres. Esperem que no hi hagi cap problema per a tornar.»
Més informació:
L’onada d’atemptats de París deixa 120 morts i més de 200 ferits
Vídeo esfereïdor de la fugida d’espectadors ferits de la sala Bataclan a París
Els vídeos d’afeccionats dels atemptats de París
Hollande: ‘Els atemptats de París són un acte de guerra comès per un exèrcit terrorista’
Estat Islàmic reivindica l’onada d’atemptats de París
Atemptats múltiples a París, en directe, minut a minut
Vídeo del so d’una explosió en ple partit entre França i Alemanya

Estat Islàmic reivindica els atemptats de París

Estat Islàmic reivindica els atemptats de París

L'organització jihadista ha difós la reivindicació a través de comunicats i gravacions tant en àrab com en francès

El grup terrorista Estat Islàmic ha reivindicat la cadena d'atemptats perpetrada divendres en diferents punts de París i que ha causat la mort de més de 120 persones, segons el portal de seguiment d'informació islamista SITE.
L'organització jihadista ha difós la reivindicació a través de comunicats i gravacions tant en àrab com en francès.

El president francès, François Hollande, ha descrit els atacs com "un acte de guerra comès per un exèrcit terrorista" i ha advertit que el seu país serà "implacable" davant la "barbàrie" d'Estat Islàmic, tant dins com fora de França.

Estat Islàmic:"França no viurà en pau"

Estat Islàmic:"França no viurà en pau"

El grup terrorista avisa que no pararà fins que França deixi de col·laborar amb els EUA

El grup terrorista Estat Islàmic ha difós un vídeo en què adverteix que França no viurà en pau mentre mantingui la seva col·laboració amb la coalició antiterrorista que lidera els Estats Units, responsable de bombardejos a Síria i Iraq. El vídeo, que no inclou data ni suposa una reivindicació directa dels atemptats de divendres a París, recull les paraules d'un milicià d'Estat Islàmic: "Mentre seguiu bombardejant no viureu en pau. Tindreu por fins i tot d'anar al mercat".
El vídeo també instar els musulmans que no poden viatjar a Síria per fer la guerra santa que cometin atacs a França. "De fet se'ls ha ordenat combatre els infidels allà on en trobin. Què estàs esperant? Hi ha armes i cotxes disponibles i els objectius llestos per ser colpejats". "Fins i tot el verí està disponible, de manera que cal enverinar l'aigua i els aliments d'almenys un dels enemics d'Al·là", diu el vídeo.

Catalanofòbia a la xarxa pels atemptats a París

Catalanofòbia a la xarxa pels atemptats a París

"Doncs quina llàstima que no siguin catalans. #París", assegura un usuari de Twitter

Catalanofòbia a les xarxes socials després dels atemptats d'ahir al vespre a París. Hi ha usuaris que lamenten a Twitter que les víctimes no siguin catalanes i d'altres es queixen que Catalunya estigui acollint "milers d'àrabs amb l'únic objectiu que aquests moguin l'estelada". A continuació podeu veure algunes d'aquestes piulades: Drets ha demanat denunciar els tuits delictius enviant un correu a info@drets.cat:


Masacre en París. Mientras los independentistas catalanes acogiendo miles de árabes con tal de que muevan la estelada. Bien. Como dios.

Pues qué pena que no fuesen catalanes

Tremendo lo de París y a pesar de esto los catalanes seguirán el lunes dando por ....

Jaime :D @JaimeCapeans12
Mientras en España los catalanes pitan el himno en Francia lo cantan a coro en signo de unión después de los atentados en París.prayforparis

Los atentados de París son demoledores para los secesionistas catalanes, ya que pierden toda la atención y publicidad que tanto necesitan.

Si se independiza Cataluña a ver si tres o cuatro grillados de la falange hacen lo mismo en Barcelona que en París. A ver.

Drets @DretsCat
Com sempre que hi ha tragèdies, torna la catalanofòbia a la xarxa. Sisplau, denuncieu tuits delictius a info@drets.cat.

Mapa dels atacs simultanis a París

Mapa dels atacs simultanis a París

A continuació pots veure la localització dels atemptats a la capital francesa

Mapa dels atacs simultanis a París
Mapa dels atacs simultanis a París   |   AFP

dimecres, 11 de novembre del 2015

Habitatge racionalista per a refugiats de guerra

Habitatge racionalista per a refugiats de guerra

La Casa Bloc, edificada als anys trenta del segle XX, és un exemple d'arquitectura social destinada a la classe treballadora

El Govern utilitzarà l'immoble per acollir les persones que fugen del conflicte bèl·lic de Síria

El Govern contradiu els plans d'acollida de refugiats de l'Ajuntament de Barcelona

-Nd | 03/10/2015 a les 22:00h
La Casa Bloc acollirà refugiats a l'antiga residència de vídues de militars | Adrià Costa
Durant els anys de la Segona República Espanyola, la Generalitat de Catalunya va promoure el disseny i la construcció de la Casa Bloc, l'edifici d'habitatges situat al passeig de Torres i Bages, 95-99, de Barcelona, que ara el Govern utilitzarà per acollir els refugiats que arribin a Catalunya fugint dels conflictes bèl·lics, en especial de la Guerra de Síria.

L'esmentat edifici no és en cap cas un immoble qualsevol, sinó que es tracta d'una obra singular efectuada pel GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) a partir dels principis de l'arquitectura racionalista estesa per tot Europa des de la fi de la Primera Guerra Mundial, que preconitzava la funcionalitat dels edificis per sobre de l'ornamentació, i que a més defensava la necessitat de cobrir i millorar les necessitats socials i d'habitatge de la classe obrera.

És a partir d'aquests criteris que l'any 1933 el president de la Generalitat, Francesc Macià, hi va posar la primera pedra d'aquest gran immoble del barri de Sant Andreu, amb l'objectiu d'acollir les famílies més humils del veïnat. En les obres hi van participar els arquitectes Josep Lluís Sert, Joan Baptista Subirana i Josep Torres Clavé, tots tres integrants del GATCPAC. Finalitzat parcialment el 1936, la Casa Bloc buscava fer habitatges funcionals com a resposta a les males condicions en que vivien els proletaris en un barri industrial com aquell.

Condicions d'habitabilitat inèdites per a l'època

Dissenyat en cinc blocs ordenats en forma de lletra S invertida, la Casa Bloc oferia en els seus més de dos-cents habitatges originals unes solucions per a les condicions d'habitabilitat inèdites per a l'època, com ara l'aprofitament màxim de la llum natural i una ventilació adequada, i alhora permetia afavorir les relacions socials, tant en les zones comunes com en els dos jardins interiors projectats conjuntament amb l'edifici.

Acabada la Guerra Civil i abolida la Generalitat, les autoritats franquistes van traspassar la propietat a la Diputació de Barcelona, que va finalitzar les obres i va dedicar l'edifici a acollir vídues i orfes de militars. L'any 1948, i amb la intenció d'allotjar-hi també famílies de policies, es va afegir un bloc més en un dels patis interiors, que no responia als criteris del projecte original i que va ser enderrocat l'any 2008 en el marc d'un procés de rehabilitació integral.

Amb la fi de la dictadura, la Casa Bloc va retornar a la Generalitat, i des del 1992 ostenta la declaració de  Bé d'Interès Cultural en la categoria de monument. Un dels seus pisos està habilitat com a casa-museu, gestionat pel Disseny Hub Barcelona. Rehabilitada la passada dècada, la Casa Bloc actualment és propietat de l'Institut Català del Sòl (INCASOL) i comprèn 169 habitatges destinats a lloguer social. Com a herència de l'ús que se li va donar acabada la Guerra Civil, un dels blocs estava destinat a residència per a vídues de familiars. Recentment però, les últimes usuàries van ser destinades a altres residències, de tal manera que actualment es troba buit.
 

La Casa Bloc va ser promoguda per la Generalitat de Catalunya durant la Segona República per dotar la classe treballadora d'habitatges dignes i funcionals. Foto: Adrià Costa

És en aquest espai on el Govern de la Generalitat preveu acollir els primers contingents de refugiats provinents dels conflictes bèl·lics. Segons Àngel Miret, coordinador del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades, tret de la necessitat de “petites reparacions”, l'equipament està “en òptimes condicions i plenament operatiu”. Actualment consta de 26 pisos de tres habitacions cadascun, de tal manera que s'hi podrà organitzar l'estada de diverses famílies garantint que aquestes hi puguin viure “de forma separada i amb la intimitat necessària” per un període d'una o dues setmanes, fins que se'ls pugui traslladar a allotjaments definitius.

En aquest sentit, la Casa Bloc reprèn un cop més un dels principis fundacionals de la seva construcció. És a dir, si es va construir per dotar de sostre digne i racional a les famílies més humils de Sant Andreu, ara, gairebé vuitanta anys després, realitzarà la mateixa funció amb aquelles persones que fugen de la guerra i la misèria arreu del món.

diumenge, 8 de novembre del 2015

Podem posar fronteres a l’aire contaminat?

La ciutat de Barcelona, entre una capa de contaminació. Foto: Carla Montoto.
És oportú actuar de manera local contra els contaminants atmosfèrics que danyen la nostra salut quan el problema és mundial? L’economista i experta en medi ambient Rocío Román ens ofereix la resposta en aquest article inclòs al nostre monogràfic ‘Contaminants i salut‘.
La contaminació atmosfèrica no hi entén, de fronteres físiques ni polítiques. En alguns casos, com succeeix en les emissions dels gasos d’efecte hivernacle, la necessitat d’atribuir responsabilitats a cada país obstaculitza cada vegada més el reconeixement per part de tots que la solució ha de ser conjunta i consensuada.
Un bon exemple d’això el trobem a la Xina, on, segons ha difós recentment la revista Nature Geoscience, la concentració d’ozó troposfèric està incrementant els nivells d’ozó de la costa oest dels Estats Units.
Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

dissabte, 7 de novembre del 2015

Borneo crema

Borneo crema

Pot ser la pitjor catàstrofe climàtica del segle, i ningú en parla. Els incendis que assoten Indonèsia des de fa dos mesos ja són una emergència global amb greus conseqüències per al canvi climàtic

Borneo crema 
  
EQUIPATS NOMÉS AMB UNA MÀNEGA I UNA MASCARETA antipol·lució, l’Idrus i el seu equip combaten les flames que consumeixen la selva de Sabangau, a la part indonèsia de Borneo. “És molt trist veure com la teva selva es crema, però quan lluites contra el foc no hi ha temps per a les emocions, perquè cada segon compta”, explica. Amb l’ajut de veïns voluntaris, enfonsen canonades a terra cada 200 metres per extreure aigua del subsòl amb què seguir ruixant les flames, en una tasca sense descans, dia i nit.

dimecres, 4 de novembre del 2015

Un satèl·lit americà hauria detectat un flaix a l’avio rus abatut

Avió rus Sinaí
Un satèl·lit militar nord-americà hauria detectat un flaix calent procedent del Metrojet rus que es va estavellar a la península del Sinaí a Egipte, segons la CNN. L’anàlisi de les caixes negres va començar dimarts.
La intel·ligència dels Estats Units ha exclòs que l’avió hagi estat derrocat per un míssil, però el flaix observat ‘suggereix que un esdeveniment catastròfic – incloent possiblement una bomba – va ocórrer en el vol’, segons que afirma la CNN, posant èmfasi en que els experts analitzen altres possibilitats. La cadena de televisió va citar a un funcionari anònim dels Estats Units.
Davant la falta de certesa sobre les causes de l’accident, les autoritats egípcies esperen els resultats d’una gran part de l’anàlisi dels dos registradors de vol, amb les converses i els altres paràmetres.