divendres, 23 d’octubre del 2015

'Patricia', l'huracà més potent de la història recent a la costa americana del Pacífic

ALERTA METEOROLÒGICA

'Patricia', l'huracà més potent de la història recent a la costa americana del Pacífic

El cicló tropical avança cap a Mèxic i tocarà terra per Puerto Vallarta.Arriba a ratxes de fins a 400 quilòmetres per hora

EL PERIÓDICO / MÈXIC
Divendres, 23 d'octubre del 2015 - 13.49 h
La costa mexicana del Pacífic espera la imminent arribada de l'huracà 'Patricia', que avança amb vents sostinguts superiors als 325 quilòmetres per hora i ratxes màximes que arriben als 400 quilòmetres. El 'Patricia' és el cicló tropical el més potent a la costa del Pacífic americà des que hi ha registres, segons ha informat el Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units, dependent de l'administració NOAA. El 'Patricia' ha sigut catalogat com de categoria 5, la màxima en l'escala de Saffir Simpson.
L'huracà 'Patricia' s'ha convertit en el "més poderós que hagi existit al planeta en tota la història", ha dit el director de la Comissió Nacional de l'Aigua (Conagua), Roberto Ramírez. "No hi ha cap huracà en tot el planeta en tota la història que hagi arribat a la velocitat del vent a 325 quilòmetres per hora", ha dit el titular de la Conagua al destacar que els experts ja el consideren el "més poderós" que s'hagi registrat mai al món.

Al principi estava previst que el 'Patricia' penetrés en territori mexicà per la ciutat costanera de Puerto Vallarta (Jalisco), un important centre turístic, però les últimes hores s'ha produït un canvi de ruta i actualment es dirigeix cap a Playa Perula, al sud de Jalisco. Protecció Civil de Mèxic ha iniciat l'evacuació d'unes 50.000 persones de les zones costaneres dels estats de Jalisco, Nayarit i Colima.
A les costes de Jalisco s'hi preveuen vents de 60 quilòmetres per hora i ratxes de 90 quilòmetres, que s'incrementaran a partir de migdia a més de 200 quilòmetres. A les costes de Colima i Nayarit, s'esperen vents de 80 quilòmetres amb ratxes de fins a 120 km/h.
A les costes de Michoacán s'hi registraran vents de 60 km/h amb ratxes de 90 km/h, a mesura que l'huracà 'Patricia' s'hi acosti, així com onatge de 6 a 8 metres a les costes d'aquest estat, de Colima i del sud de Jalisco.
A la costa occidental de Jalisco s'hi preveu onatge de 4 a 6 metres, així com onades de 3 a 4 metres a la costa de Nayarit, de 3,5 a 4,5 metres a la costa occidental de Guerrero i de 2,5 a 3,5 metres a la seva costa oriental.
Als voltants del 'Patricia', les onades podrien arribar a vuit metres i formar possiblement trombes marines, remolins i tornados als voltants del cicló, al moment de tocar terra.
Protecció Civil manté l'alerta roja (perill màxim) a tot Colima, al centre i la costa de Jalisco i el sud de Nayarit, així com alerta taronja (perill alt) al nord de Jalisco, el nord i el centre de Nayarit, Zacatecas, el sud de Durango i de Sinaloa i a les illes Marías i Marietas.
La NOAA ha alertat que l'huracà és "extremadament perillós", mentre que l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha recordat que la força del 'Patricia' és comparable a la del tifó 'Haiyan', que l'any 2013 va causar 6.300 morts a les Filipines.
El 'Patricia' és, a més, el cicló del Pacífic oriental amb la pressió atmosfèrica més baixa de què es té constància, amb 880 mil·libars, de manera que bat el rècord establert pel 'Wilma' el 2005.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada