dimarts, 20 d’octubre del 2015

Les cremes solars poden acabar amb els esculls de coral

Les cremes solars poden acabar amb els esculls de coral

Un estudi nord-americà adverteix que 3.500 productes de protecció de la pell i d'higiène personal representen un risc ecològic

-Nd | 20/10/2015 a les 11:37h
 
Els esculls de coral, amenaçats pels productes higiènics humans Foto: Europa Press

Una substància química comunament utilitzada en productes de cura i higiene personal, com per exemple les cremes de protecció solar, és una amenaça ecològica per als corals i els esculls de coral, posant en perill la seva supervivència. Així ho indica un estudi publicat a la revista Arxives of Environmental Contamination and Toxicology, que adverteix que 3.500 productes representen un risc ecològic, tot i que també ho són els abocaments d'aigües residuals procedents de les desembocadures municipals i els sistemes sèptics costaners.

L'estudi, que apunta a un contaminant anomenat oxibenzona (també coneguda pel nom bp-3 o benzofenona-3), es publica dies després que l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units anunciés que s'estava produint el tercer fenomen mundial de descoloriment del coral de la història.

Efectes devastadors

L'estudi demostra que l'exposició de les cries de coral a l'oxibenzona provoca greus deformacions morfològiques, danya el seu ADN i, el que és encara més alarmant, actua com a pertorbador endocrí. Això últim fa que el coral s'encapsuli en el seu propi esquelet, fet que en última instància provoca la seva mort.

L'autor principal, Craig Downs, ha explicat que "cal reconsiderar seriosament l'ús de productes que tenen oxibenzona a les illes i en zones en les quals la conservació dels esculls de coral constitueix un tema fonamental". "Hem perdut com a mínim el 8% dels esculls de coral de la regió del Carib. Qualsevol petit esforç dirigit a reduir la contaminació per oxibenzona podria significar la supervivència de l'escull de coral durant un estiu molt càlid o la recuperació d'una zona degradada", ha conclòs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada