divendres, 30 d’octubre del 2015

Mira què fa un any de pluges al lloc més sec de la Terra

...PODEN NÉIXER FLORS A CADA INSTANT...!!! 

EFECTES DEL CANVI CLIMÀTIC

Mira què fa un any de pluges al lloc més sec de la Terra

Un mantell de flors malves ha cobert l'àrid desert d'Atacama, a

Xile

Mira què fa un any de pluges al lloc més sec de la Terra
EFE / MARIO RUIZ
Espectacular imatge del desert d'Atacama, cobert de flors, aquesta setmana.


EL PERIODICO
AFP / SANTIAGO DE XILE
Divendres, 30 d'octubre del 2015 - 09.46 h
Imatge d'arxiu del desert d'Atacama, el lloc més sec del planeta.
Una alfombra gegant de flors malves cobreix actualment el lloc més sec de la Terra, el desert d'Atacama, al nord de Xile. És el producte d'un any de pluges intenses, agreujada pel pas d'El Niño. El fenomen ja ha congregat en aquest àrid lloc especialistes i turistes que han volgut contemplar 'in situ' l'espectacle.
Tradicionalment, abans que el canvi climàtic fes aparició, al desert d'Atacama, amb una superfície de 105.000 quilòmetres quadrats, només es registraven pluges en quantitats possibles de ser mesurades una vegada entre cada 15 o 40 anys i s'han arribat a registrar períodes de 400 anys sense ni una gota d'aigua. Aquest any, no obstant, la gran quantitat de pluja caiguda ha provocat una floració espectacular.
Milers de flors de tons violetes i blancs ('Nolana paradoxa') i de color groc ('Rhodophiala rhodolirion') s'han sumat a les flors habituals del lloc: les 'Bomarea ovallei', espècie endèmica de Xile de tons rogencs, i a les 'Calandrinia longiscapa', que van del vermell al púrpura i al blanc. Tot un festival de colors poc habitual d'aquesta zona desèrtica.

DUES FLORACIONS A UN ANY

Raúl Céspedes, especialista de la Universitat d'Atacama, explica que cada quatre o cinc anys es donen floracions coloristes, però apunta que aquesta és d'una intensitat inèdita des de fa desenes d'anys. "Aquest any és especial perquè la gran quantitat d'aigua caiguda ha permès observar l'episodi de floració més espectacular dels últims 50 anys", subratlla.
El pas d'El Niño pel desert d'Atacama ha provocat que arrels subterrànies poguessin germinar i mantenir-se en un entorn àrid. "Quan un pensa en un desert, creu que hi ha una sequera absoluta, però hi ha un ecosistema latent que espera certes condicions, com pluja, temperatures elevades i humitat, per activar-se", destaca Céspedes.
"El fenomen aquest any ha sigut poc habitual. Hi va haver inundacions al març que van provocar una floració especial a l'hivern, cosa que mai havíem vist, i després una floració a la primavera", apunta per la seva part Daniel Díaz, director regional del Servei Nacional de Turisme de la regió d'Atacama. "Dues floracions en un any és excepcional al desert més àrid del món", ha afegit.

dimecres, 28 d’octubre del 2015

La UE permetrà als fabricants de dièsel un nivell d'emissions alt

La UE permetrà als fabricants de dièsel un nivell d'emissions alt

El nou sistema de control de NOX acceptarà desviaments del 110% des del 2017

El límit no s'ajustarà a un màxim del 50% d'excés fins al 2020

EL PERIODICO
SILVIA MÁRTÍNEZ / BRUSSEL·LES
Dijous, 29 d'octubre del 2015
La comissària Elzbieta Bienkowska.
Els governs europeus fan pinya al voltant de la indústria de l'automòbil. L'escàndol de Volkswagen ha posat en evidència la rigorositat dels controls d'emissions de gasos contaminants que es porten a terme a la Unió Europea, però no ha impedit que els països amb forta presència de fabricants de cotxes dièsel se surtin amb la seva. Segons l'acord tècnic pactat pels Vint-i-vuit sobre els nous test d'homologació dels motors, la indústria tindrà màniga ampla per superar el llindar màxim d'emissions de NOX permès: fins al 110% a partir del setembre de 2017 i el 50% a partir del gener del 2020.
La pressió dels països fabricants, entre ells Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i Espanya, va aconseguir ahir diluir l'ambició de Brussel·les, que pretenia establir un desviament inicial del 60% per reduir-lo en l'última fase al 20%. Malgrat el fort estira-i-arronsa de les últimes setmanes, encapçalat per Dinamarca, que exigia una normativa molt més estricta per respondre amb contundència al frau de Volkswagen, finalment només Holanda hi votava en contra, mentre que la República Txeca s'abstenia. La decisió, adoptada en el comitè tècnic de vehicles de motor, és definitiva, de manera que la negociació està tancada.
Les noves proves ja començaran a mesurar des del 2016 les emissions dels nous models en carretera -i no en laboratori com fins ara-, encara que els resultats només seran vinculants des del setembre del 2017. A partir d'aquella data, i encara que el llindar màxim d'emissions permès és de 80mg/km, es permetrà homologar motors que emetin fins a 2,1 vegades aquest límit (168 mg/km) davant les 1,6 vegades que demanava la Comissió Europea. En la fase definitiva, a partir del gener del 2020, aquest llindar podrà ser d'1,5 vegades davant l'1,2 que defensava Brussel·les.
Malgrat la pèrdua d'ambició, la comissària d'Indústria, Elzbieta Bienkowska, optava ahir per veure el got mig ple. «La UE és la primera i única regió al món a dotar-se de mètodes de test tan robustos. Aquest no és el final de la història. Seguirem complementant aquest important pas amb la revisió del marc regulatori sobre homologació i supervisió del mercat dels vehicles de motor», va indicar a través d'un comunicat. En una compareixença prèvia ja havia admès la urgència de tancar ahir mateix un acord. «Si el vot és negatiu tindrà conseqüències enormes sobre la indústria de l'automòbil i la confiança dels consumidors sobre els seus Estats membres. Potser no és una catàstrofe però ens portaria mesos arribar al mateix punt», deia.
Tant Greenpeace com els Liberals a l'Eurocambra van mostrar ahir el seu empipament pel resultat. «Permetre als fabricants de cotxes que ignorin completament els estàndards d'automòbils cinc anys més és una terrible notícia per al medi ambient i la confiança dels consumidors en les marques de cotxes europees», lamentava l'eurodiputat holandès i portaveu de medi ambient del grup liberal, Gerben-Jan Gerbrandy.

La importància de saber qui fa el que mengem

La importància de saber qui fa el que mengem

En la recerca de l’alimentació de qualitat hi juguen un paper cabdal les certificacions, però també la informació directa sobre qui és el productor i com treballa


HAMBURGUESES DE VEDELLA DE LA GARROTXA
El Salvador Vergés ha penjat l’hàbit d’arquitecte per posar-se el de criador de vaques, de vedelles i dels prestigiosos toros black angus, els sementals més buscats del món. “Tot just quan a casa dels meus sogres, el Mas la Carrera, s’estaven quedant sense successors perquè les filles havien triat camins professionals divergents, va esclatar la bombolla immobiliària i jo em vaig quedar sense feina”, explica Vergés a Sant Esteve d’en Bas, on és el mas, mentre remena amb les mans els cereals i els farratges que mengen els animals.
 
Emprenedor, el Salvador traça verbalment com ha capgirat l’explotació familiar, que fa uns anys va merèixer un 30 minuts de TV3. “Em vaig adonar que tenim els millors camps, plantats de blat no transgènic; els millors boscos de pastura, on campen els toros, les vaques i les seves cries, i, per tant, podia tancar el cercle”. Dit amb altres paraules, ell i també el seu cunyat crien els animals, els alimenten i a l’obrador propi elaboren 15.000 hamburgueses i filets diàriament, que es distribueixen pel país per a supermercats com Bonpreu i el restaurant que també codirigeix a Barcelona, el Yours. “La meva obsessió és que la traçabilitat sigui exacta, que tothom sàpiga perfectament que el que compra ha estat fet a Sant Esteve d’en Bas, que hem destinat les millors peces a fer les hamburgueses, que s’han elaborat de manera artesanal, sense utilitzar sulfits ni additius químics”, continua explicant d’una tirada i feliç.
De Sant Esteve d’en Bas al carrer Londres de Barcelona, que és on està situat el restaurant Yours. Allà el cuiner Juanjo Mestre Boncompte explica com de segur està quan cuina i serveix els talls de carn de Mas la Carrera, també coneguts com Natrus. “Puc explicar a tothom com són els animals, com han crescut, com els ha criat el Salvador, què els ha donat de menjar”. Aquesta seguretat, juntament amb el fet de disposar d’un equip creatiu a la cuina que de les patates en fa meravelles gormandes, casa amb les exigències del consumidor actual, que vol saber-ho tot sobre el que menja.
Però al Yours la carta no s’omple només de carn del Natrus, sinó de peix, que el mateix cuiner pesca els dies de festa i que difon a les xarxes socials perquè tothom sàpiga que el que ha pescat serà a la carta a l’endemà. “La carn és el nostre plat fort, però el restaurant té una mirada àmplia cap a tots els aliments”, continua explicant el Juanjo. Perquè és just en aquest punt en què els dietistes i els nutricionistes comencen a opinar sobre la quantitat de carn que cal menjar setmanalment.
FORMATGES BETARA
Betara és sinònim de família de formatgers. I com en molts dels casos d’explotacions o empreses alimentàries que fan un salt adaptatiu cap a la modernitat gairebé de cop, es tracta d’una última generació que havia triat un camí professional diferent –en aquest cas, la docència– i que acaba decidint posar-se al capdavant del negoci.
Nascuts a Perafita, l’absència de polígon industrial al poble els va dur a buscar fora un espai per instal·lar-hi la fàbrica pròpia, i van triar Olost. Tenen tan clar que  es tracta de producció de proximitat que el nom “fa referència als cognoms i al nom dels avis, Berengueres, Tarrés i Ramon”, expliquen en un tast al restaurant Casa Gràcia a Barcelona.
El seu vaixell insígnia són els formatges de cabra, com el que fan amb segell ecològic. Ja tenen pensades les novetats que presentaran de cara a Nadal, que seran els formatges de cabra amb avellanes, ametlles i panses, que han preparat amb una edició d’etiquetes de color vermell.
SALMOS I PERPETUAL, DOQ PRIORAT, DEL CELLER TORRES
El celler Torres, que té al capdavant una família sencera, té l’origen al Penedès, però des del 1996 es va implantar al Priorat, amb vinyes a Porrera i al Lloar. Hi elabora dues referències de vi dins la Denominació d’Origen de Qualitat Priorat, el Salmos i el Perpetual, noms triats en homenatge als monjos de l’orde que va erigir la Cartoixa de Scala Dei.
Al celler del Priorat està situat a la població del Lloar, s’hi poden fer els tastos dels dos vins (degustacions comentades d’hora i mitja), però també altres activitats, com les visites guiades per la propietat i, fins i tot, rutes pels voltants, amb menció especial per a la que permet observar la posta de sol des de les mateixes vinyes.
INFUSIONS ALMA, ECOLÒGIQUES
Situada a Aiguaviva, Alma és una empresa familiar, de certificat ecològic, que constantment fa recerca per innovar amb infusions. Són famosos per les infusions de la flor d’hibisc, de color vermell intens, i també per les d’Aigua, Terra, Mar i Aire -els quatre elements-, dedicats cadascun a cuidar una part de l’organisme. De cara a Nadal, aposten per la Happy Infusion, feta amb hibisc, maduixes, pètals de roses i poma, amb propietats nutritives com la vitamina C, ferro i antioxidants.
CAFÈS SAULA
La família Saula, de Barcelona, va fundar l’empresa de cafè homònima als anys cinquanta. Avui disposa de fàbrica pròpia a Sant Feliu de Llobregat, on estan especialitzats en cafès prèmium i on el netegen, el torren i l’envasen amb les millors estratègies per mantenir sabor i aroma.
Una de les varietats és el conegut com a Premium Ecològic, afruitat, amb un cos mig equilibrat, cítric, amb notes florals, delicat i molt aromàtic, com explica un dels fills, el Lluís Saula. No és perquè sí la comparació amb els vins, ja que s’ha format també com a sommelier.
El cafè Premium ecològic, continua explicant el Lluís Saula, “recorda la varietat pinot noir, una de les més fines que hi ha, elegant, aromàtica, de fruits vermells, maduixa, cassis, mores, violetes...”.
MONGETES DEL CARAI, O DEL CARALL, AL VALLÈS ORIENTAL
Fins a 22 varietats cultivades hi ha de mongetes al Vallès Oriental, i se n’haurien perdut unes tres més, segons assegura la tradició oral. Curiosament és la població pagesa jove la que conrea les varietats antigues i ho fa, en gran part, en horts de petita dimensió i practicant l’agricultura ecològica.
La mongeta del carai, tal com s’anomena al Vallès però que tècnicament és del carall, va començar a conrear-se a la comarca a principis del 1900 i va estar a punt de desaparèixer cap a l’any 1960. És blanca, sense ganxo, oblonga, i té un gust més marcat que la mongeta del ganxet i més persistent.
Pel que fa a les propietats nutricionals, la mongeta del carall és una de les més proteiques respecte d’altres varietats de la mateixa família, com ara -un altre cop- la del ganxet.
UN BON ESMORZAR DE FORA... I A CASA
La frase feta assegura que “si vols anar ben servit, fes-te tu mateix el llit”. Doncs passa el mateix amb l’esmorzar. Però quan les obligacions o les circumstàncies ens ho impedeixen de cap a cap, hi ha solucions. L’Hotel Alma, a Barcelona, ha posat en marxa el servei d’esmorzars Take Away, per emportar-se, que resulta complet per la varietat de nutrients dels aliments que conté i que preparen amb mitja hora d’antelació.
“L’objectiu és poder degustar un esmorzar d’hotel de cinc estrelles malgrat que no s’hi estigui allotjat ni tampoc es tingui temps per menjar-lo al mateix hotel”, explica Joaquín Ausejo, director de l’Hotel Alma, que està situat en ple Eixample de Barcelona, al carrer Mallorca.
L’esmorzar Take Away consta d’entrepà, brioixeria artesanal, fruita, sucs, cafès, infusions, fruits secs i llesca de pa amb fruits secs, formatges catalans artesans o xocolata (un 70% de cacau) del mestre Enric Rovira.

dimarts, 27 d’octubre del 2015

Autoritats i experts marquen distàncies amb l'alerta de la carn

Autoritats i experts marquen distàncies amb l'alerta de la carn

Sanitat crida a seguir les mateixes pautes de consum moderat dictades fins ara

L'OMS matisa la seva posició i adverteix que no hi ha cap motiu per a l'alarmisme desfermat

EL PERIODICO
TERESA PÉREZ / BARCELONA // MANUEL VILASERÓ / MADRID
Dimecres, 28 d'octubre del 2015
L'alarma escampada per l'informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre les carns vermelles i els embotits va donar pas ahir a una allau de crides a la calma tant per part de les autoritats sanitàries com per part d'experts en càncer i nutrició. Tots van coincidir que el document no canvia gens la percepció científica d'uns aliments que s'han de prendre amb moderació perquè perjudiquen, sí, però només si es prenen en excés. Els fabricants del sector van ser menys diplomàtics i van considerar «irresponsable» que s'hagi equiparat, per exemple, el pernil ibèric amb productes tan perjudicials per a la salut com el tabac o l'amiant.
Aquest aspecte és el que més ha aixecat més soroll. L'estudi, elaborat pel Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer (CRIC) de l'OMS, inclou els esmentats productes carnis en el grup 1 de substàncies cancerígenes per als éssers humans, el mateix que l'amiant i el tabac. «El problema és que l'estudi s'ha difós sense que hagués estat enllestit», van indicar fonts del Ministeri de Sanitat. Falta la segona part, que consisteix en l'avaluació del risc, cosa que marcarà les distàncies entre uns productes i els altres.
«El que prevé més el càncer és el sentit comú. No crec que es puguin comparar els efectes del tabac, que pot ocasionar un milió de morts a l'any, amb la possible incidència en una persona del consum de carns vermelles o processades», va advertir Alfonso Alonso, el ministre de Sanitat, que efectuava una visita a Jaén i va aprofitar per elogiar les virtuts de la «dieta mediterrània», amb la qual «es menja de tot però amb moderació».
CONTRA L'AMERICANITZACIÓ / La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) va demanar, en la mateixa línia, que no es «demonitzi» un aliment com la carn vermella, que té beneficis nutricionals i aporta vitamines, proteïnes, ferro i zinc. Encara que, això sí, va veure una part positiva en el missatge de l'OMS. «Aquest informe no ens ha d'alarmar, però sí que ens ha de fer reflexionar sobre una dieta que durant els últims anys s'ha «americanitzat» en detriment de la «molt més sana» pròpia del Mediterrani.
La Comissió Europea va anunciar que analitzarà en profunditat l'informe i que mentrestant no farà comentaris. Tan sols va recordar que la legislació europea «garanteix que els aliments, inclosa la carn», respecten els estàndards més estrictes de seguretat alimentària».
LA COMUNICACIÓ / Fins i tot la mateixa OMS va sortir al pas de l'alarmisme generat. María Neira, directora del Departament de Salut Pública de l'organització mundial, va apuntar que l'entrada de les carns processades en l'apartat d'aliments cancerígens «era qüestió de temps». «A cap científic» l'ha sorprès, però tampoc ningú proposa eradicar-ne el consum, va assenyalar, després de reconèixer que tenen un problema a l'hora de comunicar aquest tipus de dades.
«Es pot continuar consumint carns processades, sempre que no sigui més de dues a tres vegades per setmana. En el fons, es tracta de la mateixa recomanació que els nutricionistes i experts en càncer ja feien quan es parlava de tenir una dieta» equilibrada, va reconèixer Neira.
L'«alarmisme» de l'organització va ser criticat per restauradors, productors i organitzacions agràries d'arreu del món, en molts casos amb paraules gruixudes. «Em sembla un insult al sentit comú quan hi ha països que no tenen res per menjar. ¿Si tampoc podem menjar sobrassada i llonganissa, què ens queda? ¿El pa torrat?», es va preguntar l'empresari Víctor Grifols.

Parlen els nutricionistes: "La carn vermella i processada ha de ser de consum ocasional"


SALUT

Parlen els nutricionistes: "La carn vermella i processada ha de ser de consum ocasional"

Els experts destaquen que l'OMS no prohibeix el consum de carn, que també té beneficis sobre la salut, ja que és una font de ferro i vitamina B

Després que l' OMS hagin confirmat que el consum elevat de carn processada i de carn vermella s'associa amb més risc de càncer colorectal, els nutricionistes consultats per l’ ARA expliquen que la clau és consumir-ne amb moderació i no pas deixar d'ingerir carn.
Posen l’accent en la quantitat i la freqüència. “El consum moderat no comporta perill, comporta perill el consum excessiu”, diu el professor emèrit de nutrició i bromatologia de la UB Abel Mariné, que explica que un estudi fet en el marc de la càtedra carn i salut ja fixava el límit en 100 grams diaris. “Per sobre, es considera consum excessiu”.
50 grams
L'OMS fixa el límit de consum en 50 grams diaris de carn processada i 100 grams de carn vermella
L'OMS fixa el límit en 50 grams de carn processada al dia i en 100 grams de carn vermella al dia. “Per a un individu, el risc de desenvolupar càncer colorectal pel seu consum de carn processada segueix sent petit, però aquest risc augmenta amb la quantitat de carn consumida”, va destacar ahir Kurt Straif, cap de monografies de l’IARC, l'agència dependent de l'OMS que ha elaborat l'estudi.
Un grup de 22 experts de deu països diferents han avaluat 800 estudis científics i han conclòs que hi ha “evidències suficients” que el consum en excés (més de 50 grams diaris) de carn processada està relacionat amb el càncer colorectal. També han acordat classificar la carn vermella dins del grup 2A de substàncies “probablement cancerígenes”. “Han comparat persones que en consumeixen molta en relació a persones que en consumeixen poca, no que no en consumeixin gens”, apunta Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut.
Menjar carn vermella 2 o 3 cops per setmana
La clau és en la freqüència i la quantitat que es consumeix. “La nostra piràmide d’alimentació ja diu que la carn vermella i processada ha de ser de consum ocasional: 2 o 3 cops per setmana”, afegeix Cabezas. No és nou, de fet, el Codi Europeu contra el Càncer ja recomana limitar la carn vermella i els aliments amb un alt contingut de sal així com evitar la carn processada. I ja fa temps que els experts aconsellen consumir més fruita, verdura i peix.
“L'OMS no diu que no en mengis, sinó que el consum ha de ser ocasional”, diu Cabezas. La mateixa OMS reconeix que menjar carn té beneficis per a la salut. Aporta zinc, vitamina B i proteïnes. “La carn en si no és dolenta. És una font extraordinària de ferro i té aminoàcids d’alta qualitat que serveixen per construir teixits i fabricar neurotransmissors, com la serotonina”, explica la nutricionista Pilar Senpau. La recomanació és una dieta equilibrada i variada. “La gent ha de menjar amb moderació i sense por. Qui vulgui menjar una mica de carn ho ha de poder fer sense culpabilitzar-se”, conclou Mariné.

La Llotja de Vic carrega contra l'anunci de l'OMS sobre la carn processada

La Llotja de Vic carrega contra l'anunci de l'OMS sobre la carn processada

El president de l'ens es mostra tranquil perquè els productors del territori "estan fent les coses bé"

L'OMS confirma que la carn processada és cancerígena

| 27/10/2015 a les 13:10h
Especial: Territorials
 
President de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, Josep Puigdollers Foto: ACN

El president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, Josep Puigdollers, ha carregat aquest dimarts contra l'informe sobre els riscos potencials de consumir carn processada, elaborat per l'Agència Internacional de Recerca en Càncer, que depèn de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha lamentat que crea "alarma i confusió" entre la societat.

Puigdollers ha dit que "no ens fa cap gràcia llegir una notícia així", però s'ha mostrat a l'expectativa de conèixer els detalls de l'informe, veure quin abast agafa i valorar com afectarà el sector. No obstant, el president s'ha mostrat "molt tranquil" perquè els productors el territori "estan fent les coses ben fetes". Puigdollers ha assenyalat que només un consum "abusiu" i continuat de carn processada podria arribar a ser tant nociu com l'alcohol o el tabac.

L'informe de l'OMS, publicat aquest dilluns, ha generat polèmica perquè explicava que menjar carn processada, com ara salsitxes o bacó, pot augmentar el risc de patir càncer de còlon i de recte. A més, l'Agència per a la Investigació Contra el Càncer (IARC) va decidir incloure els productes dins el grup 1, al costat de productes com el tabac o l'amiant.

L'OMS confirma que la carn processada és cancerígena

L'OMS confirma que la carn processada és cancerígena

Els experts conclouen que el consum de 50 grams diaris d'aquest producte, augmenta un 18% el risc de patir càncer colorectal

Quins aliments es consideren carn processada?

| 26/10/2015 a les 15:38h
 
Menjar carn processada, com ara salsitxes o bacó, por augmentar el risc de patir càncer de còlon i de recte, segons alerta l'Organització Mundial de la Salut. L'avís arriba després que l'Agència per a la Investigació Contra el Càncer (IARC) decidís incloure aquests productes dins el grup 1, on també hi ha substàncies com el tabac o l'amiant.

"El risc per a una persona de desenvolupar un càncer colorectal pel consum de carn processada continua sent petit, però augmenta amb la quantitat de carn que es consumeix", adverteix el doctor Kurt Straif, responsable del programa de l'Agència. L'estudi conclou que si es es mengen uns 50 grams de carn processada de forma diària, el risc de càncer colorectal incrementa un 18%.

L'IARC també ha classificat la carn vermella com a “probablement cancerígena pels humans”. “Aquest descobriment dóna encara més suport a les recomanacions de salut pública actuals per limitar el consum d'aquest producte”, remarca el doctor Christopher Wild, director de l'organisme. Segons explica, l'estudi permetrà a les agències de regulació valorar els riscos i els beneficis i “oferir les millors recomanacions de dieta possibles”.

L'informe l'han elaborat un grup de 22 experts de 10 països en el marc del Programa de Monografies de la IARC. Els científics han avaluat més de 800 investigacions sobre relació de més d'una dotzena de tipus de càncer amb el consum de carn vermella o processada.

Es considera carn processada aquella que ha estat transformada a través del curat, el fumat, la fermentació, o altres processos per millorar la seva conservació o el seu gust. 

diumenge, 25 d’octubre del 2015

Catalunya ja té avantprojecte de llei del canvi climàtic

Catalunya ja té avantprojecte de llei del canvi climàtic

El Govern ha aprovat fixar en un 40% la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2030 respecte de les del 2005

| 24/10/2015 a les 19:12h
 
Bosc de l'Arn (Pla de l'Estany).

El Govern ha donat per enllestit l’avantprojecte de llei del canvi climàtic de Catalunya que ha redactat el Departament de Territori i Sostenibilitat. La finalitat és consolidar la feina feta contra el canvi climàtic en els darrers vint anys, especialment des de l’any 2005, i contribuir al paper decisiu que Europa vol jugar per afrontar amb garanties aquest repte per construir una societat menys vulnerable i més avançada. En definitiva, contribuir a l’assoliment d’una societat competitiva, innovadora i sostenible, amb baixes emissions de carboni i millor adaptada als impactes del canvi climàtic.

El document adopta les bases imprescindibles que es deriven de la legislació comunitària i configura els elements essencials per a la regulació d’aquest instrument a Catalunya. El plantejament segueix els mateixos principis que han orientat la política en matèria de clima fins ara: s’ha optat per un model que es basa en la incentivació i la complicitat. Per aquest motiu el conjunt de mesures i instruments inclosos persegueixen establir un marc que faciliti les activitats per fer el trànsit cap a una economia de baixa intensitat en carboni, de manera que aquelles activitats que orientin la seva activitat de manera coherent amb els objectius de la llei en puguin resultar beneficiades.

El text té la voluntat d’establir amb claredat els objectius que es volen assolir, però deixant llibertat sobre com fer-ho, i fa una clara aposta per la participació i la transparència, optant per establir mecanismes de transferència d’informació.

El desenvolupament

L’Avantprojecte de llei conté la regulació dels objectius relatius a les polítiques demitigació. Estableix unes fites de reducció d’emissions que afavoriran la transició de Catalunya cap a un model de desenvolupament sostenible. Determina que el nostre país es compromet a assolir, com a mínim, la part de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) que li correspon dels objectius europeus. En concret, per al 2020 i aplicant els mateixos criteris de repartiment d’esforços establerts per la UE als seus estats membres, aquesta contribució és una reducció d’un 25% per a l’any 2020 respecte de l’any 2005, i del 80% o més l’any 2050.

D’altra banda, es crea l’Inventari d’Emissions a l’Atmosfera de Catalunya, com a complement de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, que actualment està en funcionament com a sistema de detecció dels nivells d’immissió dels principals contaminants.

Pel que fa als objectius d’adaptació al canvi climàtic, es recullen els requisits que han de contenir els instruments de planificació i programació sectorials per assolir una bona coordinació, adaptada al nou marc regulador.Es reforça el paper del Servei Meteorològic de Catalunya perquè disposi del millor coneixement en matèria de projeccions climàtiques i regionalització.

L’Avantprojecte de llei preveu la integració dels objectius en totes les polítiques sectorials de les administracions públiques.L’Administració haurà de ser exemplificadora i aplicar criteris de simplificació i racionalització per eliminar progressivament certes barreres administratives que dificultin el desenvolupament d’actuacions de mitigació i adaptació.

Pel que fa a l’organització, concreta que el Departament de Territori i Sostenibilitat té les competències i les responsabilitats en la planificació i execució de les polítiques climàtiques de Catalunya. Es reforça també el paper de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic, òrgan col·legiat que té, entre altres funcions, impulsar accions de caràcter transversal entre els diferents departaments per disminuir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i impulsar-ne l’adaptació als impactes. Alhora, regula la naturalesa, finalitats, composició i funcions del Consell Català del Clima com a òrgan de participació d’organitzacions i institucions representatives d’interessos diversos.

El text introdueix el tema de la fiscalitat ambiental o ecològica per fomentar maneres de produir i consumir més netes, amb menys impactes ambientals i menys malbaratadores de recursos naturals escassos.

La llei incorpora una nova figura impositiva com és l’impost sobre les emissions de CO2 en turismes i furgonetes, que incentivi canvis en el comportament ambiental i aposti per models més sostenibles. Per al compliment dels objectius de la llei, es crea el Fons Climàtic, que haurà de nodrir-se, entre d'altres, amb els recursos procedents de la territorialització del Fons de Carboni per a una economia sostenible (FES-CO2), creat pel Govern de l’Estat el 2011.

El nou model que aquesta llei implanta va dirigit a acostar els objectius dels Estats a les mesures que es prenen en l’àmbit nacional i local, on es concentren part de les competències en aquesta matèria, i consensuar els criteris de repartiment.

Referents internacionals

Hi ha pocs referents de lleis semblants en d’altres països del món i Catalunya serà, en aquest sentit, pionera a l’Estat espanyol. A Europa ja existeix a països com ara França, el Regne Unit i Suècia, a més d’Escòcia, mentre que Austràlia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic i el Quebec també tenen llei pròpia. El text, sorgit d’un procés de participació, ha estat sotmès a informació pública.

Més informació:

Documentació de l'Avantprojecte de llei de canvi climàtic.

dissabte, 24 d’octubre del 2015

Climat: approbation à Bonn d'un texte de négociation pour la conférence de Paris


Challenges > Entreprise > Environnement > Climat: approbation à Bonn d'un texte de négociation pour la conférence de Paris

Climat: approbation à Bonn d'un texte de négociation pour la conférence de Paris

Challenges.fr

Les négociateurs de 195 pays ont approuvé vendredi à Bonn un texte de négociation pour la conférence climat de Paris, qui doit déboucher sur un accord mondial et ambitieux pour contenir le réchauffement climatique.

Les négociateurs de 195 pays ont approuvé à Bonn un texte de négociation pour la conférence climat de Paris. (AFP/ PATRIK STOLLARZ)Les négociateurs de 195 pays ont approuvé à Bonn un texte de négociation pour la conférence climat de Paris. (AFP/ PATRIK STOLLARZ)

Les négociateurs de 195 pays ont approuvé vendredi 23 octobre à Bonn un texte de négociation pour la conférence climat de Paris, qui doit déboucher sur un accord mondial et ambitieux pour contenir le réchauffement climatique.
Le texte d'une cinquantaine de pages a toutefois été critiqué lors de la dernière séance plénière pour son manque de lisibilité et la négociatrice française Laurence Tubiana a appelé les pays à changer de méthode et à arriver à Paris avec "un esprit de compromis".
"Si nous voulons transformer ce texte en accord juridique, nous devrons travailler différemment à Paris", a également affirmé le Pérou à la tribune, lors de la clôture d'une semaine de discussions dans l'ex-capitale allemande. "Le texte n'est pas exactement ce que j'avais espéré pour le début de la conférence de Paris", a regretté Laurence Tubiana.
"Nous n'avons pas réellement négocié cette semaine, nous avons clarifié les options, mais nous ne pourrons pas répéter ça la prochaine fois, vous devez être prêts à négocier à Paris dès le premier jour", a martelé l'ambassadrice française.
Le coup d'envoi de la COP21 sera donné par les chefs d'Etats le 30 novembre, puis les délégations reprendront les négociations pendant plusieurs jours. La deuxième semaine de la COP, les discussions se feront au niveau des ministres, qui seront chargés de faire les arbitrages définitifs pour conclure un accord devant permettre de contenir le réchauffement de la planète en deça de 2°C par rapport au niveau pré-industriel.
(Avec AFP)

L’impressionant huracà Patrícia arriba a la costa mexicana

Screen shot 2015-10-24 at 9.44.51 AM
El temut huracà Patrícia ha tocat terra a la costa de l’oest de Mèxic, amb cops de vent de tres-cents quilòmetres per hora. És l’huracà més potent que mai s’ha registrat, i per això les autoritats mexicanes han pres precaucions i han evacuat milers de persones. El Patrícia ha perdut força un cop ha tocat terra i ha passat de categoria cinc (la màxima) a categoria dos. Ara el perill més gran és que hi hagi inundacions, per la previsió de pluja molt forta. Els estats mexicans en alerta són especialment els de Nayarit, Jalisco, Colima, Michoacan i Guerrero.
A la xarxa hi ha centenars de fotografies de l’huracà i de l’efecte que té. Les més espectaculars són segurament les que ha captat des de l’Estació Espacial Internacional l’astronauta Scott Kelly. Vegeu-ne una mostra:

's force isn't lost on me. Thoughts w friends & all in from @space_station

Hurricane approaches . It's massive. Be careful!
Més fotos des de l’espai, obtingudes per la NASA:

Nasa pictures from space of
També podeu veure aquesta imatge de radar, de la nit passada:

View image on Twitter
's eye wall seen from the @NASANPP satellite's VIIRS instrument this morning http://go.usa.gov/3hzyJ 

divendres, 23 d’octubre del 2015

'Patricia', l'huracà més potent de la història recent a la costa americana del Pacífic

ALERTA METEOROLÒGICA

'Patricia', l'huracà més potent de la història recent a la costa americana del Pacífic

El cicló tropical avança cap a Mèxic i tocarà terra per Puerto Vallarta.Arriba a ratxes de fins a 400 quilòmetres per hora

EL PERIÓDICO / MÈXIC
Divendres, 23 d'octubre del 2015 - 13.49 h
La costa mexicana del Pacífic espera la imminent arribada de l'huracà 'Patricia', que avança amb vents sostinguts superiors als 325 quilòmetres per hora i ratxes màximes que arriben als 400 quilòmetres. El 'Patricia' és el cicló tropical el més potent a la costa del Pacífic americà des que hi ha registres, segons ha informat el Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units, dependent de l'administració NOAA. El 'Patricia' ha sigut catalogat com de categoria 5, la màxima en l'escala de Saffir Simpson.
L'huracà 'Patricia' s'ha convertit en el "més poderós que hagi existit al planeta en tota la història", ha dit el director de la Comissió Nacional de l'Aigua (Conagua), Roberto Ramírez. "No hi ha cap huracà en tot el planeta en tota la història que hagi arribat a la velocitat del vent a 325 quilòmetres per hora", ha dit el titular de la Conagua al destacar que els experts ja el consideren el "més poderós" que s'hagi registrat mai al món.

Al principi estava previst que el 'Patricia' penetrés en territori mexicà per la ciutat costanera de Puerto Vallarta (Jalisco), un important centre turístic, però les últimes hores s'ha produït un canvi de ruta i actualment es dirigeix cap a Playa Perula, al sud de Jalisco. Protecció Civil de Mèxic ha iniciat l'evacuació d'unes 50.000 persones de les zones costaneres dels estats de Jalisco, Nayarit i Colima.
A les costes de Jalisco s'hi preveuen vents de 60 quilòmetres per hora i ratxes de 90 quilòmetres, que s'incrementaran a partir de migdia a més de 200 quilòmetres. A les costes de Colima i Nayarit, s'esperen vents de 80 quilòmetres amb ratxes de fins a 120 km/h.
A les costes de Michoacán s'hi registraran vents de 60 km/h amb ratxes de 90 km/h, a mesura que l'huracà 'Patricia' s'hi acosti, així com onatge de 6 a 8 metres a les costes d'aquest estat, de Colima i del sud de Jalisco.
A la costa occidental de Jalisco s'hi preveu onatge de 4 a 6 metres, així com onades de 3 a 4 metres a la costa de Nayarit, de 3,5 a 4,5 metres a la costa occidental de Guerrero i de 2,5 a 3,5 metres a la seva costa oriental.
Als voltants del 'Patricia', les onades podrien arribar a vuit metres i formar possiblement trombes marines, remolins i tornados als voltants del cicló, al moment de tocar terra.
Protecció Civil manté l'alerta roja (perill màxim) a tot Colima, al centre i la costa de Jalisco i el sud de Nayarit, així com alerta taronja (perill alt) al nord de Jalisco, el nord i el centre de Nayarit, Zacatecas, el sud de Durango i de Sinaloa i a les illes Marías i Marietas.
La NOAA ha alertat que l'huracà és "extremadament perillós", mentre que l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha recordat que la força del 'Patricia' és comparable a la del tifó 'Haiyan', que l'any 2013 va causar 6.300 morts a les Filipines.
El 'Patricia' és, a més, el cicló del Pacífic oriental amb la pressió atmosfèrica més baixa de què es té constància, amb 880 mil·libars, de manera que bat el rècord establert pel 'Wilma' el 2005.

Avión Airbus 380 vuela justo debajo de un helicoptero

dimarts, 20 d’octubre del 2015

Les cremes solars poden acabar amb els esculls de coral

Les cremes solars poden acabar amb els esculls de coral

Un estudi nord-americà adverteix que 3.500 productes de protecció de la pell i d'higiène personal representen un risc ecològic

-Nd | 20/10/2015 a les 11:37h
 
Els esculls de coral, amenaçats pels productes higiènics humans Foto: Europa Press

Una substància química comunament utilitzada en productes de cura i higiene personal, com per exemple les cremes de protecció solar, és una amenaça ecològica per als corals i els esculls de coral, posant en perill la seva supervivència. Així ho indica un estudi publicat a la revista Arxives of Environmental Contamination and Toxicology, que adverteix que 3.500 productes representen un risc ecològic, tot i que també ho són els abocaments d'aigües residuals procedents de les desembocadures municipals i els sistemes sèptics costaners.

L'estudi, que apunta a un contaminant anomenat oxibenzona (també coneguda pel nom bp-3 o benzofenona-3), es publica dies després que l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units anunciés que s'estava produint el tercer fenomen mundial de descoloriment del coral de la història.

Efectes devastadors

L'estudi demostra que l'exposició de les cries de coral a l'oxibenzona provoca greus deformacions morfològiques, danya el seu ADN i, el que és encara més alarmant, actua com a pertorbador endocrí. Això últim fa que el coral s'encapsuli en el seu propi esquelet, fet que en última instància provoca la seva mort.

L'autor principal, Craig Downs, ha explicat que "cal reconsiderar seriosament l'ús de productes que tenen oxibenzona a les illes i en zones en les quals la conservació dels esculls de coral constitueix un tema fonamental". "Hem perdut com a mínim el 8% dels esculls de coral de la regió del Carib. Qualsevol petit esforç dirigit a reduir la contaminació per oxibenzona podria significar la supervivència de l'escull de coral durant un estiu molt càlid o la recuperació d'una zona degradada", ha conclòs.

dissabte, 17 d’octubre del 2015

'The Guardian' es fa ressò del problema ambiental de la muntanya de pneumàtics de Seseña

ÉS L'ABOCADOR MÉS GRAN D'EUROPA

'The Guardian' es fa ressò del problema ambiental de la muntanya de pneumàtics de Seseña

Un incendi a les 90.000 tones de rodes amuntegades obligaria a tancar l'aeroport de Barajas, afirma el rotatiu britànic

  • 'The Guardian' es fa ressò del problema ambiental de la muntanya de pneumàtics de Seseña
    AGUSTÍN CATALÁN
    Cinc milions de pneumàtics s'acumulen a la localitat toledana de Seseña.
  • 'The Guardian' es fa ressò del problema ambiental de la muntanya de pneumàtics de Seseña
    AFP / BASILE FAGET
    Detall dels pneumàtics acumulats a l'abocador més gran d'Europa, situat a Seseña, Toledo.
  • 'The Guardian' es fa ressò del problema ambiental de la muntanya de pneumàtics de Seseña
    GOOGLE MAPS
    Vista aèria dels 117.000 m2 de l'abocador de pneumàtics de Seseña, a Toledo.
EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dissabte, 17 d'octubre del 2015 - 14.57 h
El greu problema ambiental i el perill d'incendi que suposen les 90.000 tones de pneumàtics que s'acumulen en 117.000 m2 de la localitat toledana de Seseña han creuat fronteres i han arribat a la premsa del Regne Unit. El diari britànic 'The Guardian' s'ha fet ressò a la seva web de la situació de l'abocador més gran d'Europa, en què 5 milions de pneumàtics s'amunteguen a l'espera que les autoritats espanyoles decideixin com s'ha de reciclar la muntanya de cautxú.
El rotatiu subratlla que l'abocador "és a 400 metres de la urbanització d'El Quiñón, una de les més notòries del 'boom' immobiliari. Només unes 1.000 de les 13.500 unitats (vivendes) previstes estan ocupades, i això el converteix en un poble fantasma". 'The Guardian' informa que El Quiñón es va construir sense subministrament d'aigua ni de gas, cosa que deixava els pisos inhabitables, uns serveis que ara s'han connectat. Però els bancs, desesperats per desfer-se de les propietats, han reduït el preu d'un apartament de dues habitacions de 200.000 euros a 57.000.

UN INCENDI AFECTARIA BARAJAS

'The Guardian' afirma que aquesta setmana els responsables locals treballaven per portar a terme una licitació amb l'objectiu de trobar una empresa que tingui capacitat per triturar la immensa muntanya de pneumàtics, que planteja el problema d'un possible gran incendi amb el seu corresponent risc ambiental. Els ecologistes, segons el diari, han advertit que si els pneumàtics s'incendiessin, el foc no es podria extingir amb aigua i hauria de ser cobert amb terra. En el cas d'un incendi, l'aeroport de Barajas "hauria de ser tancat i es calcula que unes 11.000 llars haurien de ser evacuades", afirma el rotatiu.
La companyia inicialment encarregada de la gestió del reciclatge tenia només quatre treballadors i era incapaç de fer front a una obra d'aquesta magnitud, prossegueix 'The Guardian', que afirma que aquesta empresa va ser multada en diverses ocasions per infringir la normativa ambiental i que el 2009 el propietari va ser empresonat durant tres mesos per delictes contra el medi ambient.
Una vegada triturats, els trossos dels pneumàtics dels automòbils es poden barrejar amb asfalt per ser utilitzats com a paviment de carreteres. Els nivells de soroll en aquestes vies són fins a 12 decibels més baixos que a les carreteres convencionals, informa 'The Guardian'.

Societat El sorprenent anunci amb dues visions del futur de la Terra alhora Dissabte 17.10.2015 02:00 Vilaweb SPP Suècia 2045 El món de la publicitat constantment ha de cercar idees innovadores per a vendre productes. Però de vegades, més que no pas idees, el que fa és recórrer a tecnologies innovadores. És el cas de l’asseguradora sueca SPP, que ha encarregat a l’agència M&C Saatchi un espectacular vídeo publicitari que imagina com serà el món el 2045. I ho fa d’una manera molt original. L’anunci transporta l’usuari al futur, amb dues visions diferents i sincronitzades que es divideixen la pantalla: en una banda apareix una visió utòpica del món i en una altra, la distòpica. L’espectador pot decidir en tot moment ‘quina versió prefereix del món a l’edat de la seva jubilació’, per SPP. L’anunci interactiu proposa doncs de veure la Terra el 2045 en què s’ha respectat el medi, l’alimentació i els hàbits saludables, o bé el contrari: un món contaminat, congestionat i ple de conflictes. Ara fa un any, l’empresa automobilística Honda va publicar un altre anunci interactiu molt semblant, ‘The Other Side‘, que presentava també dues històries paral·leles.