divendres, 18 de desembre del 2015

El Niño més potent des de 1997-1998

El Niño més potent des de 1997-1998

La NASA analitza diferents canvis globals produïts pel fenomen del Niño aquest 2015.

Comparativa entre les anomalies de temperatures a l'Oceà Pacífic durant el Niño de 1997 i el d'aquest any 2015. Font: JPL. NASA.
Comparativa entre les anomalies de temperatures a l'Oceà Pacífic durant el Niño de 1997 i el d'aquest any 2015. Font: JPL. NASA.
Des del Jet Propulsion Laboratory que la NASA té ubicat a Califòrnia se'ns informava fa un parell de dies de l'evidència de canvis a escala global produïts aquest any a causa del fenomen del Niño més potent que es recorda des del període 1997-1998, canvis en la distribució de les precipitacions, dels nivells d'ozó o de l'impacte dels incendis forestals.El fenomen del Niño que es produeix de forma natural amb cicles erràtics d'entre cinc a vuit anys es manifesta aquest any amb molta intensitat. Aquest fenomen produeix un escalfament de les temperatures de l'aigua a l'Oceà Pacífic a les costes de Perú i l'Equador especialment provocant importants anomalies tèrmiques que afecten de forma global altres paràmetres ambientals o climàtics arreu del món.

Els resultats anunciats a la reunió de la Unió Geofísica Americana a San Francisco senyalen que els efectes del Niño aquest 2015 alterarien els corrents atmosfèrics carregats d'humitat fins a la costa oest dels Estats Units produint aquí un clar augment de les precipitacions.

Per altra banda es produirà una anomalia en les concentracions de l'ozó troposfèric i aquest podria disminuir a les latituds mitjanes, recordar que l'ozó és un gas que es troba a l'atmosfera de manera natural tot i que també se'n produeix de manera artificial per l'home.

En aquest estudi també es van presentar resultats referents a la distribució dels incendis forestals al planeta en fenòmens del Niño tan accentuats com el que es produeix aquest any. Segons els científics que han treballat en aquest estudi en episodis importants del Niño els incendis forestals augmenten en número i extensió a les zones tropicals d'Amèrica del Sud i l'Àsia i pronostiquen per exemple un any complicat als boscos tropicals de l'Amazones aquest 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada