dissabte, 6 de desembre del 2014

L'ENIAC, el primer ordinador (1943 al 1955 , s'exposa al públic per primera vegada

Dissabte  06.12.2014  06:00

L'ENIAC, el primer ordinador (1943 al 1955

, s'exposa al públic per primera vegada

Va funcionar del 1943 al 1955 i, després de molts anys abandonat, ha estat reconstruït parcialment pel multimilionari Ross Perot

Vilaweb
L'Electronic Numerical Integrator and Calculator, més conegut amb la sigla ENIAC, és considerat el primer ordinador de la història. Amb unes dimensions i pes enormes (cent seixanta metres quadrats i quasi trenta tones, respectivament), la màquina de càlcul fou utilitzada des del 1943 per l'exèrcit nord-americà per a calcular trajectòries de míssils en la Segona Guerra Mundial i per a tasques relacionades amb el desenvolupament de la bomba H. El 1955, ja obsolet, es va abandonar en un hangar de la base militar nord-americana de Fort Sill (Oklahoma) fins que el multimilionari Ross Perot va adquirir i reconstruir les parts que es van salvar del pas del temps.
Seixanta anys després del desmantellament, doncs, una gran part de l'ENIAC s'ha pogut reconstruir i ha tornat al lloc on va fer servei fins el 1955, la base de Fort Sill, on hi ha el Museu de l’Artilleria.
La reconstrucció no és completa, amb tot: alguns trossos de la màquina, se'ls van quedar de record gent implicada en el projecte. Al museu Smithsonian, per exemple, se'n conserva una part donada per l'enginyer Arthur Burks.
L'ENIAC, dissenyat i construït per John Mauchly i J. Presper Eckert, és considerat el primer ordinador de debò i funcionava amb divuit mil vàlvules. El 2006, Perot va tenir la idea de decorar la seu de la seva empresa a Texas amb relíquies de la història de la computació i és així com va localitzar una part important de l'ENIAC a Fort Sill, que va poder adquirir en canvi de comprometre's a restaurar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada