dissabte, 6 de desembre del 2014

Espanya és l'Estat on més creix la desigualtat salarial entre rics i pobres durant la crisi


Espanya és l'Estat on més creix la desigualtat salarial entre rics i pobres durant la crisi

Els rics només han perdut el 3% del poder adquisitiu i els pobres el 43%

La productivitat per treballador ha augmentat a l'Estat un 5% per sobre dels salaris entre 2009 i 2013, el que ha ocasionat una caiguda del poder adquisitiu durant la crisi, que arriba al 43% en el cas dels salaris més baixos, segons l'últim informe mundial sobre salaris de l'Organització Internacional del Treball (OIT). Aquesta circumstància ha fet que la diferència d'ingressos entre els més rics i els més pobres hagi augmentat entre un 40% i un 50% durant la crisi i que Espanya sigui el país desenvolupat en el que més ha augmentat la desigualtat en aquests anys.
En roda de premsa, una de les autores de l'informe, Rosalía Álvarez, ha explicat que els salaris a Espanya creixien un 1,1% el 2007, mentre que el 2013 queien un 1,3%. Aquest procés ha estat, segons Álvarez, més marcat que en altres països desenvolupats.
Si bé, la productivitat laboral ha anat augmentant durant tots aquests anys. Concretament, la bretxa oberta entre productivitat i salaris ha estat del 5% entre 2009 i 2013, i en aquest procés també ha caigut el poder adquisitiu dels treballadors fins a un 17% de mitjana.
I és que, d'aquest poder adquisitiu, el pes dels salaris ha passat a Espanya de suposar el 70% el 2006 al 60% el 2013, mentre que les altres fonts de rendes (subsidis, transferències socials, pensions, guanys de capitals, etc.) no han variat.
Atenent als diferents segments de rendes, les més baixes han arribat a perdre durant la crisi fins a un 43% de la seva capacitat adquisitiva, per la pèrdua de l'ocupació, però també per la rebaixa dels salaris. Per la seva banda, les rendes més altes gairebé no han perdut un 3% del seu poder de compra, bàsicament per uns menors ingressos per pensions.
"Els treballadors i les seves llars estan obtenint una part més petita del creixement econòmic, mentre que els propietaris del capital reben més beneficis", explica l'OIT.
L'organització alerta en aquest punt que Espanya és el país entre els desenvolupats en els que més ha augmentat la desigualtat durant la crisi. A més, a Espanya els immigrants guanyen un 30% menys que els treballadors nacionals i, més encara, si les dones fossin remunerades segons factors com antiguitat, qualificació, hores treballades, etc. "haurien de guanyar més que els homes", ha assenyalat Álvarez.
Per la seva banda, el director general de l'OIT a Espanya, Joaquín Nieto, ha assegurat que "hi ha marge per pujar salaris, tant com ho permeti la productivitat". Preguntat per quin hauria de ser l'increment salarial per recuperar el terreny perdut, Nieto ha indicat que això s'ha d'acordar en l'àmbit de la negociació col·lectiva. "La pregunta no és si han de pujar els salaris, sinó quant han de pujar", ha reblat.
En qualsevol cas, des de l'OIT recomanen aplicar noves polítiques fiscals redistributives, pujar el salari mínim interprofessional (SMI) i transferències per ajudar a les llars amb menys ingressos. Segons Nieto, solucionar aquestes desigualtats és "la prioritat de les prioritats" per rellançar el consum intern, reactivar l'economia i crear ocupació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada