dissabte, 19 de novembre del 2016

Trump paga 23 milions d'euros per evitar el judici per frau de la seva universitat

Trump paga 23 milions d'euros per evitar el judici per frau de la seva universitat

L'acord suposa un important gir en la postura del president electe, que sempre s'ha mostrat en contra d'arribar a pactes legals


EFE / NOVA YORK
Dissabte, 19 de novembre del 2016 - 17:28 CET
EL PERIODICO                                           
El president electe dels Estats Units, Donald Trump, pagarà 23,2 milions d'euros per tancar les demandes per frau contra la seva universitat i evitar haver d'anar a judici, un escàndol que l'ha perseguit durant la carrera a la Casa Blanca.
L'acord, anunciat per la Fiscalia de Nova York, suposa un important gir en la postura del magnat novaiorquès, que durant anys s'havia negat a pagar compensacions als estudiants i que sempre s'ha mostrat en contra d'arribar a pactes legals, malgrat que en té uns quants en el seu historial.


Si és aprovat per les autoritats judicials, l'acord evitarà en l'últim minut que Trump vagi a judici, ja que a finals d'aquest mes havia de començar a Califòrnia el procés sobre part d'aquestes demandes.
La Universitat Trump, que va obrir el 2005 i va tancar cinc anys més tard, mai va tenir llicència per operar i va defraudar amb la seva oferta educativa milers de persones. Segons la demanda civil presentada fa tres anys contra el magnat per l'Estat de Nova York, s'hauria embutxacat uns 40 milions d'euros de més de 5.000 estudiants. El centre oferia cursos sobre negocis immobiliaris i finances amb matrícules de fins a 33.000 euros i havia sigut objecte de dues demandes per part d'estudiants a Califòrnia i d'una altra a Nova York, iniciada per la Fiscalia de l'estat.

VENDRE ELS CURSOS MÉS CARS

Segons Ronald Schnackenberg, un exempleat, "la Universitat Trump prometia als seus alumnes que els ajudaria a fer diners, però en realitat (...) només estava interessada a vendre a cada persona el curs més car que podia".
En una declaració jurada feta pública aquest any, Schnackenberg va assegurar que la Universitat de Trump era "fraudulenta" i "es va aprofitar de les persones grans i sense educació per desposseir-los dels seus diners".
"Em complau que sota els termes d'aquest acord cada víctima rebi restitució i que Donald Trump pagui fins a un milió de dòlars (944.000 euros) en multes a l'Estat de Nova York per violar les lleis estatals d'educació", va dir a l'anunciar el pacte el fiscal general d'aquest estat, Eric Schneiderman.

CANVI DE POSTURA

El fiscal va destacar que l'acord suposa un "canvi impressionant en la postura" de Trump, que fins ara s'havia negat a compensar les "més de 6.000 víctimes de la seva universitat fraudulenta". "Donald Trump va lluitar contra nosaltres en cada pas del procés presentant acusacions infundades i apel·lacions infructuoses i negant-se a fer un acord fins i tot per quantitats modestes de compensació per a les víctimes de la seva falsa universitat", va assenyalar.
"Les víctimes de la Universitat Trump han esperat anys per al resultat d'avui i em complau que la seva paciència i persistència siguin recompensades per aquest acord de 25 milions de dòlars (23,2 milions d'euros)", va afegir Schneiderman en un comunicat.
Jason Forge, advocat dels demandants, va assegurar en declaracions recollides per la CNN que les víctimes rebran almenys la meitat dels diners que van pagar al centre, i va dir que l'acord no suposa que Trump admeti responsabilitat pels fets.

TEMA DE LA CAMPANYA

El cas va ser utilitzat en nombroses ocasions contra Trump durant la campanya electoral, però el magnat sempre es va defensar i va recordar sovint que el centre tenia un "percentatge d'aprovació" per part dels seus alumnes del 98%.
En un debat el febrer passat, Trump va assegurar que podria haver tancat el cas amb un acord "per molt pocs diners", però va dir que no volia fer-ho "per principis".
A més, durant la seva campanya va dubtar de la imparcialitat del jutge que s'ocupava del cas a Califòrnia, Gonzalo Curiel, pel seu origen mexicà. Trump va acusar el magistrat de tractar-lo de "manera hostil" per la seva proposta de construir un mur a la frontera sud amb Mèxic per combatre la immigració il·legal.
Per aquests comentaris el magnat novaiorquès va rebre crítiques generalitzades, fins i tot dins del seu propi partit. El president de la Cambra de Representants, el republicà Paul Ryan, va assegurar que les paraules de Trump eren "la definició de manual de comentaris racistes".
Davant la forta reacció, el llavors aspirant a la Casa Blanca va dir que les seves paraules havien sigut malinterpretades, però va insistir que tenia dret a qüestionar el jutge i es va mostrar convençut que guanyaria el cas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada