dimecres, 29 de juliol del 2015

Rècord de temperatura a 5.500 m a la vertical de Barcelona

El Servei Meteorològic va enregistrar la temperatura més alta anotada mai a aquest nivell des que llancen el globus sonda, l'any 1998





Anomalia de Tª a 500 hPa durant els darrers mesos. FONT: SMC 
atalunyAnomalia de Tª a 500 hPa Anomalia de Tª a 500 hPa durant els darrers mesos. FONT: SMC  

Rècord de temperatura a 5500 m a la vertical de Barcelona

El Servei Meteorològic va enregistrar la temperatura més alta anotada mai a aquest nivell des que llancen el globus sonda l'any 1998

Per conèixer l'estat vertical de l'atmosfera, cada dia es llancen centenars de globus sonda a tot el món per enregistrar com varien amb l'altura diverses variables com la temperatura, la humitat relativa, la força i la direcció del vent, o la pressió atmosfèrica. Es tracta d'unes dades determinants a l'hora de fer previsions que permeten, per exemple, preveure la possibilitat de formació de tempestes o fenòmens de temps sever.

A Catalunya el  Servei Meteorològic de Catalunya llança dos cops al dia aquests globus d'heli des del terrat de la Facultat de Físiques, a dalt de tot de l'avinguda Diagonal. Els radiosondatges es realitzen des del 1998.
Dilluns, 27 de juliol, a les 12.00 h es va enregistrar la temperatura més alta anotada mai a la vertical de Barcelona a la capa de 500 hPa, és a dir, a uns 5.500 metres d'altura, amb un valor de –1,7 ºC. Es tracta d'un valor fins a 7 graus superior a la mitjana habitual a aquest nivell en aquesta època de l'any. Cal afegir, a més, que el mateix dia i a la mateixa hora el radiosondatge de l'Aemet de Palma va enregistrar una temperatura de –1,1 ºC, un valor també susceptible de ser rècord.
Si per saber com evolucionaran les temperatures en superfície, és a dir, si farà més o menys fred o calor, ens mirem les temperatures de la capa de 850 hPa (uns 1.500 m), per detectar si hi ha condicions favorables per a la inestabilitat o la formació de tempestes, se solen mirar les temperatures de la capa de 500 hPa (uns 5.500 m). En aquesta època de l'any si són inferiors als –10 ºC ja són suficients per afavorir-les.

Recordeu també que a  www.ara.cat/meteo hi trobareu la previsió per al vostre municipi i que podeu seguir com evoluciona l'estiu amb el nostre estiuòmetre.

dimarts, 28 de juliol del 2015

Com és possible la vida a la Terra?

vidaTerra
L’origen de la vida, o biopoesi, es va poder produir en el nostre planeta, potser diverses vegades, poc després que hi hagués aigua líquida. Si la biopoesi es va produir a Venus i Mart en algun moment de la seva història «geològica», potser no va continuar en cap d’aquests planetes. El que va fer possible el manteniment de la vida a la Terra va ser el desenvolupament dels ecosistemes, o ecopoesi, que va evitar l’esgotament dels elements biogènics de la superfície del planeta, cosa que hauria ocorregut en un temps màxim de 200 o 300 milions d’anys, i que hauria provocat l’extinció primigènia de la vida. Des de llavors, l’establiment de les cadenes tròfiques, en què els productes del metabolisme d’uns organismes serveixen de nutrients per a altres, permet el reciclatge de la matèria. Aquesta aparició d’ecosistemes va ser essencial perquè en tant que l’energia solar és aparentment il·limitada, no succeeix el mateix amb la matèria que hi ha sobre la Terra. Aquest comportament dels microorganismes, aprofitament màxim de l’energia i reciclatge de la matèria, va assegurar la continuïtat i permanència de la vida sobre la Terra. L’activitat dels primers ecosistemes va determinar l’evolució posterior del planeta, que fins fa ara aproximadament 1.800 milions d’anys va tenir com a únics habitants els procariotes.
Els procariotes són membres essencials de la biosfera perquè són components indispensables dels ecosistemes que fan possible el funcionament de tots els cicles biogeoquímics. Els dos enzims fonamentals de la biosfera, la rubisco (que fixa el CO2 a una pentosa en el procés de la fotosíntesi) i la nitrogenasa (complex enzimàtic que converteix el N2 de l’aire en nitrogen orgànic), són produïts exclusivament per procariotes. La rubisco la tenen la majoria dels bacteris fotosintètics i els cloroplasts (que són descendents dels cianobacteris). La nitrogenasa la tenen molts bacteris lliures i alguns de simbionts (Rhizobium, etc.) de lleguminoses i d’algunes altres plantes. Els microorganismes són els principals, si no els únics, responsables de la degradació d’una gran varietat de compostos orgànics, com ara la cel·lulosa, l’hemicel·lulosa, la lignina i la quitina (els compostos orgànics més abundants a la Terra). Si no fos per la degradació microbiana, tota aquesta matèria orgànica s’acumularia en els boscos i sediments. A més, els microorganismes són els principals responsables de la degradació de compostos químics tòxics derivats de l’activitat antropogènica, com ara els bifenils policlorats (PCB), les dioxines, els plaguicides, etc. Els microorganismes, a més, tenen un paper fonamental en el reciclatge dels gasos atmosfèrics, i són, per exemple, els responsables de l’efecte «hivernacle». Per tant, per una banda sustenten la vida al nostre planeta, però, paradoxalment, per l’altra són la causa de l’augment global de la temperatura, amb la qual cosa posen en perill la vida (dels eucariotes).
De microorganismes procariotes n’hi ha per tot arreu. La ubiqüitat dels procariotes es basa en cinc característiques principals que s’han perdut en l’evolució posterior: (i) la mida petita, que els permet una gran capacitat de dispersió; (ii) la variabilitat, que els permet ocupar nínxols ecològics molt diversos; (iii) la flexibilitat metabòlica, que els permet tolerar condicions ambientals desfavorables i adaptar-se ràpidament a altres condicions; (iv) la plasticitat genètica (o gran capacitat de transferència horitzontal de gens), que els permet recombinar i recol·lectar els caràcters favorables; i (v) la capacitat d’anabiosi o «letargia» (transformant-se en formes no actives, però que continuen vives), que els permet persistir durant molt de temps (fins a milions d’anys en alguns casos), tot esperant que tornin les condicions ambientals adequades.
Tots els éssers vius depenen de la vida procariota. Els procariotes són presents en tots els llocs on la vida pot existir, en una extensa varietat de condicions ambientals, des de les «ideals» (ideals, òbviament des del punt de vista dels «macroorganismes») a ambients extrems (impensables per als animals, els fongs i les plantes). Sense el coneixement dels microorganismes tindríem una visió limitada de la biologia: no coneixeríem que la vida es pot estendre a condicions extremes de temperatura, salinitat o pH; només coneixeríem la fotosíntesi aeròbia i oxigènica (quan, en realitat, es va originar en els procariotes com a anaeròbia i anoxigènica), i creuríem que els éssers vius més longeus són, per exemple, les sequoies, que no superen els 1.000 anys, però que, en realitat, són unes «jovenetes» comparades amb les endòspores de ‘Bacillus’.
La Terra és una gran roca en l’espai, però una roca viva amb múltiples canvis de forma. En uns 5.000 milions d’anys més a partir d’ara, el nostre Sol es convertirà en una estrella gegant vermella, expandint-se i cremant tots els planetes al seu voltant, igual com li va passar a la seva estrella predecessora. Ni els bacteris, que han habitat el nostre planeta des de l’origen de la vida i han sobreviscut més de 30 extincions massives, podran escapar a la catàstrofe. O sí? Alguns científics pensen que les endòspores o altres formes de resistència bacteriana han escapat de la Terra en petits fragments despresos per impactes violents d’asteroides. Des de llavors, aquests polissons microbians vaguen per l’espai exterior buscant nous planetes per habitar i «conquerir».

Llig l’article sencer a la web de Mètode.
Ricard Guerrero. Membre de l’Institut d’Estudis Catalans i director acadèmic de la Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea.
Mercé Berlanga. Professora agregada interina del departament de Microbiologia i Parasitologia. Universitat de Barcelona.
Carles Puche. Il·lustrador, Barcelona.

dilluns, 27 de juliol del 2015

Greenpeace alerta que una empresa britànica vol alliberar a Tarragona dos milions de mosques modificades genèticament

La mosca de l'olivera.
La mosca de l'olivera.
Aquesta setmana, segons Greenpeace, s’han conegut els plans de l’empresa britànica Oxitec d’alliberar al medi mosques de l’olivera modificades genèticament a prop de la ciutat de Tarragona. Es tracta d’una manipulació que fa que les larves femelles morin dins de l’oliva. La intenció de la companyia és alliberar fins a 5.000 mosques transgèniques per setmana durant un any, gairebé dos milions en total. Una àmplia coalició d’organitzacions ecologistes, científics i agricultors de països mediterranis com França, Grècia, Itàlia, Portugal i Espanya exigeixen que es prohibeixi l’alliberació d’aquests insectes pels grans riscos que pot comportar tant per a la biodiversitat com per a la producció oliverera.
‘L’alliberament d’insectes modificats genèticament al medi és un experiment perillós que convertirà Espanya en un laboratori a l’aire lliure’, ha alertat la doctora Janet Cotter, de la Unitat Científica de Greenpeace Internacional. ‘Els insectes no respecten les fronteres i l’esterilitat mai és efectiva al 100%. Es podrien escapar de l’àrea d’experimentació i si, com en tants altres assajos, les coses no funcionen segons el previst, serà impossible desmantellar l’experiment’, ha assenyalat. ‘A més, qualsevol tipus de control o retirada d’aquests insectes modificats genèticament seria impossible, encara més que amb els cultius transgènics’, ha conclòs la doctora. Encara no està clar si les administracions han autoritzat l’experiment. En cas afirmatiu, seria el primer cas d’alliberament d’animals modificats genèticament a la Unió Europea.
Les mosques OX3097D-Bol olive fly, nom atribuït per l’empresa Oxitec, estan manipulades amb un ADN resultat d’una barreja d’organismes marins, bactèries, virus i altres insectes. La intenció és que les mosques transgèniques mascle s’aparellin amb les mosques femella nadiues i, per tant, introdueixin els seus gens modificats en la població existent. Així, es creu que la població nadiua de mosca de l’olivera decreixerà, la qual cosa eliminaria, presumptament, les pèrdues econòmiques en la producció d’oliva. L’assaig duraria un any i ocuparia una àrea, coberta amb xarxes, de mil metres quadrats. Tot i això, si les mosques s’escapessin podrien dispersar-se sense cap mena de control. La mosca de l’olivera és capaç de propagar-se ràpidament en l’entorn adequat. Amb el temps, la seva descendència podria arribar a estendre’s per tota la regió mediterrània i per regions habitades per poblacions nadiues.
‘Espanya és el primer productor mundial d’oli d’oliva ecològic, amb una extensió de 170.000 hectàrees de cultiu’, ha exposat Víctor Gonzálvez, de la Societat Espanyola per a l’Agricultura Ecològica. ‘Si per qualsevol motiu aquesta oliva entrés en contacte amb les noves larves de mosca modificades, els productors ecològics podrien perdre la seva certificació, i la confiança del consumidor en la producció ecològica es veuria perjudicada’, ha alertat.
Actualment, el control de la mosca de l’olivera es porta a terme amb insecticides o mitjançant mètodes biològics com ara trampes, poda sostenible, pràctiques de reg o insectes estèrils irradiats. L’impacte socioeconòmic negatiu d’aquests assajos podria ser ‘immens’, ha lamentat Greenpeace, que té el suport d’una quinzena d’organitzacions d’arreu d’Europa, un terç de les quals són de l’estat espanyol.



Perseguits per Hitler

Perseguits per Hitler

Barcelona es va convertir en lloc de pas i acollida a pesar de la col·laboració entre Alemanya i el règim de Franco. Una mostra i dos llibres recorden els 10.000 jueus que van arribar a Catalunya fugint del genocidi nazi 

EL PERIODICO

ANNA ABELLA / BARCELONA
Dimarts, 21 de juliol del 2015
  • Deportats jueus pujant als trens que els portarien a Auschwitz.
  • Lea Lazega i els seus fills a la Rambla de Barcelona el 1944. Va ser detinguda iportada a la presó amb el petit. Van enviar les dues nenes més grans a l'hospici.
  • Passaport del petit Víctor Papo. Els seus pares regentaven un hotel a París i al ser denunciats per un empleat van fugir a Barcelona.
  • Jenny Kehr i el seu marit. Quan va serdetinguda, el governador civil deLleida va ordenar la seva expulsió per ser jueva. Es va suïcidar abans de tornar.
  • Fred Arom i el seugermà David.Els seus pares van morir a Auschwitz. Fred va poder arribar a BCN.
  • Nina fabricada per Lehmann, empresa de l'avi patern de Dory Sontheimer.Als seus avis materns Espanya els va denegar el visat i van morir a Auschwitz.
Ressona en els timpans la veu de Hitler arengant des d'un púlpit milers d'acòlits. Sorgeix del documental propagandístic del règim nazi de Leni Riefenstahl El triomf de la voluntat que projecta una pantalla tot just entrar a l'exposició Fugint de l'Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial, que es pot veure al Museu d'Història de Catalunya (MHC) fins al 18 d'octubre. De seguida la vista es dirigeix a una antiga nina de porcellana d'uns 80 centímetres guardada a la seva capsa original. «Porta dibuixada a la nuca l'estrella de David», revela Dory Sontheimer (Bar­celona, 1946) sobre aquesta joguina que va descobrir a casa d'un amic col·leccionista i que va ser fabricada per l'empresa Lehmann, que els seus avis tenien a Nuremberg i en la filial barcelonina de la qual (avui viver creatiu a Consell de Cent 159, encara amb la seva antiga xemeneia) va treballar el seu pare fins que els va ser arrabassada juntament amb tots els seus béns per les lleis antisemites.
«La nina també té les inicials K i R. No sé si eren les del meu pare, Kurt, i la meva mare, Rosl, o les d'un ceramista que treballava amb ells», afegeix sobre els seus progenitors, que li van ocultar el seu origen jueu fins que va tenir 18 anys -el matrimoni es va conèixer i es va instal·lar a Barcelona després de fugir de l'enrarida Alemanya dels anys 30 i es van canviar els noms pels de Conrado i Rosita Sont. Van criar la seva filla com a catòlica i van ocultar el seu passat per no cridar l'atenció de l'hostil règim de Franco-. Després de la seva mort va descobrir en un altell de casa de la seva mare set caixes plenes de cartes, documents, fotos... que li van revelar la fins llavors desconeguda per ella història de la seva família, 36 membres de la qual va aniquilar el genocidi nazi. La seva, que la mateixa Dory Sontheimer va comptar en el llibre Les set caixes (Angle / Circe), és una de les deu històries de vida que recull l'exposició de l'MHC, que forma un díptic amb la retrospectiva Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf, commemorant el 70è aniversari de l'alliberament dels camps nazis.
La mostra està comissariada per l'historiador Josep Calvet, coautor i autor, respectivament, de dos recents títols estretament lligats a l'exposició i que l'amplien: Barcelona, refugi de jueus (1933-1985) (Angle) i Huyendo del Holocausto (Milenio). «Van ser uns 10.000 els jueus que van arribar a Catalunya entre el 1939 i el 1944 fugint de la barbàrie nazi. Fins al 1941 entraven amb visats però la pressió d'Alemanya sobre Franco va fer que cada vegada més aquests els fossin denegats i només va quedar l'opció d'entrar clandestinament pels Pirineus», explica.
XARXES D'EVASIÓ / «Amb el règim de Vichy la vigilància es va tornar molt estricta a la frontera i van adquirir protagonisme les xarxes d'evasió auspiciades majoritàriament per serveis secrets aliats, els passadors [guies i contrabandistes de la zona que els ajudaven a entrar a Espanya] i la solidaritat de molts veïns de pobles dels dos costats de la frontera, com el de Lés, que els van donar menjar, refugi i fins i tot van pressionar la policia perquè no retornessin algunes famílies jueves a França», afegeix Calvet.
Mapes fets a mà dels passos de muntanya, el bastó que un refugiat va utilitzar per travessar-los o el ganivet d'un altre que el portava per defensar-se dels gossos alemanys il·lustren la realitat d'aquells fugitius esgotats que sovint van ser detinguts i expatriats.Tràgics eren també casos com el de Jenny Kehr, que després de fugir del camp francès de Gurs va ser arrestada a Coll de Nargó i enviada al camp de Miranda de Ebro, on internaven els homes en edat militar, i no la van acceptar per ser dona. Llavors, el governador civil de Lleida va ordenar la seva expulsió a França «per ser jueva», quan el més habitual era fer valer la norma pactada amb el règim de Vichy d'expatriar els detinguts a cinc quilòmetres de les dues fronteres. Kehr, igual que va fer l'escriptor Walter Benjamin al saber que volien enviar-la de tornada a l'infern nazi, va escollir el suïcidi.
Altres van aconseguir arribar a Barcelona, on consolats aliats i organitzacions benèfiques van acollir els jueus en una xarxa d'hotels i pensions i els van facilitar la sortida a països segurs. Així va passar amb Fred Arom, que amb 10 anys es va escapar de ser enviat amb els seus pares a Auschwitz, on van morir, va deixar el seu germà refugiat a Suïssa i va arribar a Barcelona, des d'on va partir a Palestina. I amb Lea Lazega i els seus tres fills: a ella i el petit els van enviar a la presó de Figueres i les altres dues a un hospici fins que es van retrobar al balneari de Caldes de Malavella, on dones i nens esperaven en millors condicions el trasllat a la capital catalana. Allà Lazega va aconseguir visats als EUA per als seus fills.
Policies i autoritats franquistes van actuar sovint segons iniciativa personal. La família de Víctor Papo regentava a París un hotel que van ocupar els alemanys i, després de ser denunciada per un empleat, el cònsol espanyol, Bernardo Rolland, els va donar un document de protecció i els va aconsellar fugir, cosa que van fer, i es van establir a Barcelona. Al contrari que els avis materns de Dory Sontheimer, que van morir a Auschwitz després que el cònsol espanyol a Marsella, Valentín Vía Ventalló, els denegués el visat d'entrada.
Sontheimer, que fins fa un mes no es va atrevir a visitar Auschwitz, segueix investigant sobre la seva família i, després de Les set caixes, prepara un altre llibre. «Sents una incomprensió total per la manera com la humanitat va ser capaç de tal barbàrie, que els assassins es creguessin funcionaris que feien la seva feina. Els meus pares van pertànyer a la generació del silenci, ho van guardar tot en caixes per superar el seu dolor i protegir els fills, però avui, sobretot a Alemanya, els néts s'estan esforçant per recuperar la memòria històrica. Encara que sigui repetitiu s'ha de seguir explicant-ho perquè no es repeteixi».
TEMES

La Lampedusa grega

L'ALTRA VIA D'ENTRADA PEL MEDITERRANI

La Lampedusa grega

Les illes del Dodecanès es converteixen en la gran porta a la UE de sirians, iraquians i afganesos.De gener a juny, 79.000 persones van arribar a les costes hel·lenes, gairebé el 600% més que el 2014

EL PERIODICO
JAVIER TRIANA / KOS
Diumenge, 26 de juliol del 2015
Un grup d'immigrants originaris de Bangla Desh desembarquen en una platja de Kos, després d'hores de travessia des de Turquia.
les gandules i els para-sols encara dormen mentre es fa de dia a la platja de Lambi, a l'illa grega de Kos. Uns quants bots inflables punxats en decoren la vora, a la qual intenta arribar un bot d'immigrants que es veu a la llunyania. Algun braceja a bord per ajudar els dos remers que porten la barca. Vuit hores de travessia després, 14 bangladeshians desembarquen a la sorra, entre eufòrics i exhaustos. Han arribat a Europa.
A altres llanxes que ho intenten poc després, l'operatiu de l'Agència per a la Gestió de Fronteres Externes dels Estats Membre de la Unió Europea (Frontex) els estalvia una part de l'esforç: una patrullera italiana les intercepta i porta els ocupants al port de la ciutat. Allà procedeixen a registrar-los i els entreguen a la policia local, que s'encarregarà de tramitar un salconduit vàlid per entre un i sis mesos d'estada legal a Grècia, fins a la seva sol·licitud d'asil. Un document que molts utilitzen per continuar el viatge cap al nord d'Europa per la ruta que travessa Macedònia, Sèrbia i Hongria.
Cada dia, centenars d'immigrants surten de Bodrum, a Turquia, fins a la pròxima Kos, separades per només quatre quilòmetres, en un canal en el qual bufen forts vents. Les illes gregues del Dodecanès s'han convertit en un dels principals punts d'entrada a la Unió Europea (UE). Són la Lampedusa grega. Les dades de Frontex detallen que l'anomenada «Ruta del Mediterrani Oriental» (amb procedència majoritària des de Turquia i amb Grècia com a destinació habitual) és la que ha registrat més travessies il·legals entre el mes de gener i el mes de juny d'aquest any: 79.286 persones. Pràcticament 12.000 persones més que les registrades per la mateixa agència en la més coneguda ruta entre Líbia i Itàlia, utlitzada habitualment per subsaharians.
FUGINT DE LA GUERRA / La policia i els guardacostes grecs apuntalen la xifra amb la mostra d'una tendència: l'augment de travessies il·legals per mar des de Turquia cap a Grècia entre els mesos de gener i maig d'aquest any, respecte del mateix període de l'anterior, és del 599,76%. Les persones que fan servir aquesta ruta són majoritàriament asiàtics fugint de la guerra i el terrorisme: sirians, iraquians, afganesos, pakistanesos...
El director del Centre d'Investigació de Migracions de la Universitat de Koç (Istanbul), Ahmet Içduygu, destaca la suposada laxitud en el control fronterer de Turquia, el país que acull més refugiats del món (més de dos milions). «A principis d'aquest segle, les forces de seguretat turques detenien gairebé 100.000 persones a l'any. Quan les relacions entre la Unió Europea i Turquia anaven bé, pel que fa a la negociació del seu ingrés, Ankara era molt cuidadosa en la seva gestió migratòria», explica a aquest diari. «Però des que es van encallar -continua- i s'hi van sumar les crisis a l'Afganistan, l'Iraq i Síria, hi torna a haver un increment en el nombre d'immigrants irregulars» a través del país.
L'expert precisa així mateix que les màfies de tràfic de persones no són els únics mecanismes que fan servir els immigrants. «També es teixeixen xarxes familiars o d'amics. Moure's d'un país a un altre és difícil [de manera il·legal], però no impossible», incideix Içduygu. «Aquestes xarxes funcionen i no són sempre criminals».
DESEMPARAMENT / I una vegada s'ha salvat l'escull fronterer, ¿quina situació troben quan arriben a l'illa de Kos? La de desemparament institucional, ja que les autoritats gregues estan desbordades amb el flux. Més enllà del citat permís temporal i d'atenció puntual per a casos greus a l'hospital públic, aquest buit el tapa un pedaç insuficient compost per voluntaris i oenagés.
Entre aquestes oenagés destaca Metges sense Fronteres (MSF), que compta amb un operatiu de 14 persones per al Dodecanès amb base en Kos, i que també inclou un petit vaixell-clínica itinerant per les illes del voltant. «El que veiem és que la política europea se centra en seguretat i contenció, i no en assistència humanitària i provisió de seguretat per a aquesta gent. El mínim és que els tractin com a humans, amb accés a la sanitat, aigua, un sostre...», destaca el coordinador de MSF, Vangelis Orfanoudakis.
DONACIONS D'ALIMENTS / En resposta a l'emergència ha sorgit a l'illa el moviment de voluntaris Kos Solidaritat, que distribueix aliment entre refugiats. A més a més dels recursos que aporten els membres, també compten amb donacions d'aliments per part dels molts hotels que hi ha a la turística illa, unes aportacions que s'han vist reduïdes dràsticament des de l'entrada en vigor del control de capitals a Grècia.
Kos és només un precari illot de pas, on demà a punta de dia tornaran a arribar centenars de refugiats en barques inflables a rem, citats avui quan el sol es pongui a la costa turca per un traficant perquè continuïn el seu camí.

divendres, 24 de juliol del 2015

Científics vinculen l'onada de calor europea amb el canvi climàtic

A 100 DIES DEL 27S.
DIA 35, DIVENDRES 24 DE JULIOL DEL 2015- MANQUEN 65 DIES

Científics vinculen l'onada de calor europea amb el canvi climàtic

Les temperatures del juliol desbanquen en molts graus les mesures històriques

| ND 14/07/2015 a les 16:23h


Un nen refrescant-se. Foto: Juanma Peláez

Una onada de calor està afectant gran part d'Europa -i especialment el nostre país- des de finals de juny. Un equip de científics que ha analitzat el possible paper del canvi climàtic, ha conclòs que l'escalfament global és el culpable d'aquesta calor sufocant. Segons els investigadors, en algunes ciutats el canvi climàtic ha provocat que les onades de calor extrema siguin quatre vegades més probables.

L'estudi prové d'una col·laboració entre l'organització Climate Central, amb seu als Estats Units, i un equip internacional d'investigadors del clima. Els resultats es van publicar el 2 de juliol, sobre la base de les temperatures pronosticades, i van actualitzar la recerca el dia 10, mitjançant les temperatures reals.

Segons destaca la revista científica "Nature", el treball -que encara no ha estat revisat per experts- pot ser el primer exemple de l'avaluació de l'impacte del canvi climàtic en fenomens meteorològics extrems. En la imatge es mostra com les temperatures de principis de juliol a Europa, van desbancar en molts graus les mesures històriques, especialment a l'estat espanyol, França i Alemanya.
 

Mapa de la National Oceanic and Atmospheric Administration dels Estats Units. Foto: NOAA

................................

Ho podeu trobar tot recopilat al BLOC - A 100 DIES DEL 27S - Un diari cap a la llibertat. www.a100diesdel27s.blogspot.com

dissabte, 11 de juliol del 2015

Descobert un nou fàrmac contra una leucèmia infantil molt agressiva

A 100 DIES DEL 27S.
DIA 22, DISSABTE 11 DE JULIOL DEL 2015- MANQUEN 78 DIES

AVENÇ MÈDIC

Descobert un nou fàrmac contra una leucèmia infantil molt agressiva

Investigadors australians mostren resultats esperançadors contra el subtipus de càncer que menys respon a les teràpies

EL PERIODICO
EFE / SIDNEY
Divendres, 10 de juliol del 2015 - 10.06 h
Un bote de pastilles.
Científics australians han descobert un nou fàrmac que obre la porta per al tractament efectiu d'una classe de leucèmia molt agressiva que es presenta en els nens.
Aquest medicament anomenat PR-104 ha sigut efectiu en els experiments realitzats als laboratoris contra la leucèmia linfoblàstica aguda T, o T-ALL, segons un comunicat de la Universitat de Nova Gal·les del Sud.
La leucèmia linfoblàstica aguda és el càncer més comú que ataca els nens i en un 15% dels casos aquests són afectats pel subtipus agressiu conegut com a T-ALL, que és el que menys respon a les teràpies i tendeix a causar recaigudes.
Richard Lock i Donya Moradi Manesh, investigadors de la Universitat de Nova Gal·les del Sud i de l'Institut de Càncer Infantil, han estat a càrrec dels experiments amb el PR-104, després que es realitzessin anteriorment proves durant 10 anys amb uns 70 fàrmacs.
"Creiem que el PR-104 pot ser un fàrmac efectiu per als pacients que inicialment s'han beneficiat dels tractaments convencionals contra els T-ALL, i que posteriorment han patit recaigudes", va comentar Lock. La seva investigació conjunta ha estat publicada a la revista científica 'Blood'.
Durant els estudis, els científics van notar que només el subtipus cel·lular T mostraven alts nivells d'AKR1C3, un enzim que activa el PR-104, segons la font acadèmica.
Ara els investigadors australians estan examinant la biologia molecular de l'AKR1C3 per entendre per què les cèl·lules T-ALL registren nivells alts de l'enzim per poder determinar que activa altres cèl·lules cancerígenes, les B.
"Evidentment seria ideal si poguéssim estendre l'abast del fàrmac per incloure tots els pacients amb leucèmia linfoblàstica aguda", va agregar el científic.

....................................
Ho podeu trobar tot recopilat al BLOC - A 100 DIES DEL 27S - Un diari cap a la llibertat. www.a100diesdel27s.blogspot.com