dissabte, 20 de juny del 2015

La Terra està entrant en una nova fase d'extinció

NOVA ALERTA DAVANT EL CANVI CLIMÀTIC

La Terra està entrant en una nova fase d'extinció

Experts de Stanford, Princeton i Berkeley avisen que "es tanca amb rapidesa l'oportunitat" d'evitar la desaparició de l'espècie humana

Un flamenc mort al llac Empakai, sec per la sequera, a Tanzània.
XAVIER JUBIERRE
Un flamenc mort al llac Empakai, sec per la sequera, a Tanzània.
EL PERIODICO
AGÈNCIES / NOVA YORK
Dissabte, 20 de juny del 2015 - 15.01 h
La Terra ha entrat en una nova fase d'extinció. Serà la sisena extinció de la història del planeta a gran escala, segons han un estudi de Stanford, Princeton i Berkeley, tres de les universitats més prestigioses dels EUA. En l'estudi, publicat a la revista 'Science Advances', les estimacions més optimistes apunten que els humans estaran entre les primeres víctimes, mentre que les espècies animals vertebrades desapareixeran a una velocitat 114 vegades superior al que és normal.
Mai des de l'última extinció --la dels dinosaures--, fa 66 milions d'anys, el ritme de desaparició d'espècies havia sigut tan frenètic, segons els experts de Stanford, Princeton i Berkeley. Paul Ehrlich, professor d'Estudis de Població en Biologia i membre sènior de l'Institut Woods per al Medi Ambient de Stanford, assegura que l'estudi "mostra sense cap dubte que entrem en la sisena gran extinció en massa".
Experts de les tres universitats han instat a prendre "mesures ràpides" per conservar les espècies amenaçades, les seves poblacions i hàbitats, i han advertit que "la finestra d'oportunitat" per fer-ho "s'està tancant amb rapidesa".
El món perdrà, en l'arc de tres generacions, molts dels beneficis de la biodiversitat, apunta el professor Ehrlich, un dels autors de l'estudi, abans de subratllar que "estem serrant la branca sobre la qual estem asseguts".

ESTIMACIONS CONSERVADORES

Els científics coincideixen que les taxes d'extinció han arribat a nivells sense precedents des de la desaparició dels dinosaures, però alguns han qüestionat aquesta teoria al pensar que les estimacions prèvies descansaven en supòsits que sobreestimaven el nivell de la crisi.
El nou estudi indica que, fins i tot amb les estimacions més conservadores, les espècies del nostre planeta estan desapareixent unes 100 vegades més ràpid del que seria normal en un període entre extincions massives --el que es coneix com a taxa de fons--. "Si deixem que aquesta situació continuï, la vida podria trigar molts milions d'anys a recuperar-se i la nostra espècie podria desaparèixer aviat", ha assenyalat Gerardo Ceballos de la Universitat Autònoma de Mèxic, també participant en l'estudi.
En el cas dels vertebrats, que és el grup amb les dades i fòssils més fiables, els investigadors es van preguntar si fins i tot les estimacions més baixes de la diferència entre les taxes de fons i l'actual encara justifiquen la conclusió que les persones estan precipitant "un espasme global de pèrdua de biodiversitat" i la resposta és "un sí definitiu".
"Insistim que els nostres càlculs és molt possible que subestimin la gravetat de la crisi d'extinció, ja que el nostre objectiu era fixar un límit inferior realista a l'impacte de la humanitat en la biodiversitat", destaquen els experts en el seu informe.

LA LLARGA LLISTA DE CAUSES

Una població humana en constant creixement, el consum per càpita i la desigualtat econòmica han alterat o destruïts hàbitats naturals. El desbrossament de terres per a l'agricultura, l'explotació forestal, la introducció d'espècies invasores, les emissions de CO2, que porten al canvi climàtic i l'acidificació dels oceans, les toxines que alteren i enverinen els ecosistemes, la llista d'agressions és llarga.
Actualment, el fantasma de l'extinció plana sobre el 41% de les espècies amfíbies i el 26% de les de la mamífers, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa. "A tot el món hi ha exemples d'espècies que són, bàsicament, morts vivents", ha afirmat Ehrlich.
A mesura que desapareixen les espècies, també ho fan les funcions que compleixen, com la pol·linització de les collites per les abelles. Malgrat el fosc panorama que dibuixa l'informe, hi ha una via cap endavant, segons els experts. "Evitar una sisena extinció massiva real requerirà grans, ràpids i intensos esforços per conservar les espècies amenaçades i alleujar la pressió sobre les seves poblacions, especialment prevenint la pèrdua del seu hàbitat, la sobreexplotació amb fins econòmics i el canvi climàtic", han assenyalat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada