dimarts, 30 de juny del 2015

Consens i oposició al canvi climàtic

A 100 DIES DEL 27S.
DIA 11, DIMARTS 30 DE JUNY DEL 2015- MANQUEN 89 DIES

Dimarts  30.06.2015  06:00
Autor/s: Maxwell T. Boykoff

Consens i oposició al canvi climàtic

El cas del EUA com a exemple

Vilaweb
Les arrels de l'escepticisme ambiental
Des de fa segles hi ha un escepticisme profundament arrelat quant a les afirmacions científiques sobre el deteriorament ambiental, com prova la documentació britànica de les colònies. En la primera meitat del segle XIX, molts membres de la comunitat científica –principalment botànics i metges– van advertir els governs del Regne Unit i la seua perifèria colonial dels perills de danyar els recursos de l'ecosistema en el procés de «domesticació» de la naturalesa i d'emigració a aquells nous espais del planeta. Encara que els governants britànics van ser responsables de grans crisis d'efectes immediats –com ara grans fams o sequeres–, no van considerar en absolut prioritàries la degradació ambiental gradual (Rajan, 2006). Sovint, davant d'una crisi immediata, els administradors exposaven objeccions escèptiques als advertiments dels científics sobre el deteriorament ambiental. Per exemple, Robert Baden-Powell –tinent general de l'exèrcit britànic i defensor colonial de la silvicultura– va observar: «En la ment dels funcionaris, fins i tot en els més alts, trobem diferents graus d'aversió a assumir conviccions sòlides. Igual que trobem que les conviccions de la gent es veuen frenades pels interessos personals, el mateix ocorre amb els governants. Consideracions d'interés com evitar les queixes i que la regió siga acollidora i tranquil·la, de justificar uns bons ingressos generant productes forestals… els impedeixen prendre partit per l'economia forestal» (Rajan, 2006, p. 235). Aquest escepticisme derivava, per tant, no sols de l'escepticisme enfront de les proves científiques de deteriorament dels recursos de l'ecosistema, sinó també de les implicacions que aquest deteriorament tenia per a l'exagerada expansió colonial que s'estava desenvolupant i per a l'explotació capitalista dels recursos per a obtenir beneficis.
Tant aquests brots d'escepticisme relacionats amb les proves científiques com els que tenen un origen ideològic enllacen amb moltes qüestions ambientals actuals (com el canvi climàtic). Per exemple, les variants nord-americanes de la discrepància –descrites mitjançant l'escepticisme, l'oposició i el negacionisme climàtics– han impregnat, i sovint polaritzat, la política, la cultura i la societat (Oreskes i Conway, 2010). Les soques nord-americanes de moviments d'oposició al canvi climàtic, que reconeixen les seues arrels en la colonització britànica, es van desenvolupar a partir d'un context històric de conservadorisme més ampli, que enllaça amb les posicions hostils al medi am­bient que van prosperar a finals dels anys seixanta i setanta del segle XX, quan es va produir una onada de legislació mediambiental progressista als Estats Units. Alguns d'aquests moviments de resistència van ser la rebel·lió Sagebrush i el moviment Wise Use ("ús racional"). Sota la direcció de líders carismàtics i amb molts contactes, aquests moviments van intentar reformar la gestió de sòl públic per a concedir drets i llibertat per a prendre decisions al sector privat (Dunlap i McCright, 2011). Però a mitjan i finals dels anys vuitanta, en el context de l'economia de Reagan i de les mesures que va prendre el poder de regulació de l'EPA, així com del Departament d'Interior, l'oposició al canvi climàtic es va manifestar radicalment en contra de la regulació i el medi ambient, i els moviments mediambientals neoliberals van emergir en l'opinió pública. Aquestes interaccions culturals i històriques van engendrar un terme carregat de cinisme: «"wise" contrarians» (opositors raonables o experts), per a descriure aquells que han poblat l'opinió pública i han arreplegat influències històriques dels moviments Wise Use (Boykoff i Olson, 2013). Aquestes perspectives amplificades s'han entès com un reflex dels punts de vista conservadors enmig del complex embull de la cultura política contemporània. Per consegüent, el programa de 2012 del Partit Republicà expressava el seu rebuig a l'Agenda 21 –que es va desenvolupar el 1992 en la cimera de Nacions Unides a Rio de Janeiro i es va considerar el marc per al desenvolupament sostenible en el segle entrant– argumentant que es temia que fóra un nou intent d'establir un govern global. L'objectiu era revifar l'antiga repulsió a qualsevol intervenció reguladora (Boykoff i Olson, 2013). A més, com que les ideologies neoliberals i utilitaristes es van asso­ciar amb els interessos de la indústria dels combustibles fòssils, també es van adherir als republicans d'EUA, a l'escepticisme, a l'oposició i al negacionisme. Alguns hi veuen una mescla tòxica que contamina els intents de cooperació mediambiental internacional. I totes aquestes resistències han contribuït amb bastant d'èxit –«èxit» per als qui s'oposen a la intervenció del govern nord-americà– als esforços que tracten d'entrebancar  la presa de decisions sobre el canvi climàtic.
A més, moltes iniciatives d'opositors en els EUA han estat lligades a fonts de finançament relacionades amb la indústria dels combustibles fòssils. Posem, per exemple, la campanya publicitària «CO2 is Green» ("el CO2 és ecològic") de l'estiu de 2010. Es va publicar en 'The Washington Post', i formava part d'una campanya més àmplia impulsada per un grup del mateix nom. En les seues pròpies paraules: «La nostra missió és proporcionar suport científic i econòmic sòlid a les institucions públiques en temes mediambientals. En l'actualitat, ens preocupen especialment les propostes federals que poden interferir amb la dependència de la naturalesa del diòxid de carboni (CO2) […] CO2 is Green treballa per a assegurar-se que tota regulació o llei federal es base en la ciència i no en mites científics o en política» (CO2 is Green, 2010). El grup intentava refutar la idea que el diòxid de carboni (CO2) és una substància contaminant i, per consegüent, protestaven contra les iniciatives legislatives que tracten de mitigar les emissions de CO2. Aquestes demandes concretes es van vehicular amb el suport financer de la indústria del carbó i, en particular, d'H. Leighton Steward (Mulkern, 2010). A una acreditada carrera en la indústria dels combustibles fòssils se sumen els seus càrrecs com a president de l'Associació pel Gas i el Petroli dels Estats Units i de l'Associació de Subministrament de Gas Natural, així com el de director honorífic de l'Institut Americà del Petroli (Mulkern, 2010). Encara que no explique tots els casos, la campanya CO2 is Green es pot considerar representativa de la lluita escèptica/opositora/negacionista, en la qual poderosos grups creats artificalment critiquen en desigual combat l'«'establishment' climàtic» i en la qual es busca protegir interessos privats amb campanyes molt sofisticades que s'adapten ràpidament a les circumstàncies.

El canvi climàtic en l'espai públic
En contrast amb un rerefons de consens sobre els aspectes clau de la ciència del clima, avui dia certs grups de caràcter informal i heterogenis –«escèptics», «opositors» o «negacionistes»– s'han fet realment populars quan la gent parla sobre clima, política o el govern en el segle XXI (Boykoff i Olson, 2013). Encara que puga semblar temptador titllar aquests esforços d'aïllats, marginals, anòmals o localistes, en realitat representen un dels molts espais en disputa en el gran camp de batalla on es juguen les decisions polítiques mundials en economia i producció energètica, així com el compromís públic amb el canvi climàtic.
A més, quan comparem aquestes opinions amb la noció de consens, i quan les qualifiquem de «marginals», pot ser temptador elaborar una taxonomia de l'oposició, l'escepticisme o el negacionisme. No obstant això, aquesta aproximació presenta múltiples riscos. Entre els quals el de passar per alt el context per culpa de posar massa èmfasi en l'individu com a punt d'acció. Pot ser un error centrar-se en els que pronuncien tals declaracions i no considerar críticament les declaracions en elles mateixes. Generalitzar sobre l'escepticisme, el negacionisme o l'oposició a diferents qüestions científiques i polítiques pot portar-nos a rebutjar crítiques que potser seran vàlides i útils i a desqualificar l'individu en compte dels arguments que defensa. Etiquetar els individus (sovint amb termes despectius) pot servir per a etiquetar-los de «marginals», però no centra l'atenció en els arguments que sostenen les seues discrepàncies.
També pot ser un error centrar-se excessivament en les personalitats individuals en detriment de l'atenció que mereixen les forces economicopolítiques, socials i psicològiques en joc. Dit d'una altra manera, el problema de procediment sorgeix quan l'atenció pels individus discrepants subsumeix qüestions estructurals o institucionals més profundes. Jo Littler (2009) va comentar que les dimensions socials i politicoeconòmiques es poden perdre a vegades si se centra l'atenció en alternatives atomitzades d'acció. Això també s'ha considerat com un desplaçament del debat cap a la «responsabilització», en la qual el canvi climàtic es converteix en la responsabilitat de l'individu en compte de ser-ho dels governs i organismes reguladors, que sí que tenen capacitat per a canviar significativament les polítiques de producció i distribució (Littler, 2009). En el cas del canvi climàtic, una mirada molt individualitzada comporta formes d'acció molt individualitzades (per exemple, canviar bombetes, apagar llums, reciclar, etc.). Altres experts han plantejat que aquest desplaçament cap a l'acció individual s'inscriu en moviments més amplis en favor d'un «nou ordre ecològic» que en realitat pretén, mitjançant la comercialització de propostes individualistes, dissuadir els ciutadans de representar un paper en els canvis institucionals col·lectius necessaris per a abandonar els combustibles fòssils. Juntes, aquestes tendències i focus d'atenció poden distraure els ciutadans de la importància dels reptes associats amb el canvi climàtic contemporani, i d'anàlisis institucionals amb més dimensions i matisos sobre com interactuen la ciència del clima i la política, així com la rèplica que això mereix.
Un altre risc clau és que, en el procés d'assenyalar, avergonyir i culpar «un altre», es tendeix a passar per alt les responsabilitats comunes associades amb el canvi climàtic antropogènic. A mesura que, com a col·lectivitat, hem anat endinsant-nos en el nou mil·lenni, una qüestió tan complexa i multifacètica com la del canvi climàtic ha anat penetrant en el fons de la nostra relació amb l'entorn. Xoca contra els fonaments de la nostra manera de viure, treballar, actuar i relaxar-nos en la vida moderna, i per tant determina la nostra vida diària, els nostres estils de vida i modes de subsistència. Fins al punt que assenyalar, avergonyir i culpar ens distrau de les responsabilitats comunes. De fet, sovint serveix els interessos d'aquells als qui s'assenyala, avergonyeix i culpa.
Així doncs, quan parlem dels contrastos entre consens i escepticisme sobre el canvi climàtic, és fonamental continuar tenint en compte la importància del context, així com els perills de centrar-se en excés en aquells que qualifiquem d'«escèptics», «opositors» o «negacionistes». A més, tot el que es refereix als debats i discussions sobre el consens i l'escepticisme als Estats Units no es queda exclusivament als Estats Units; en realitat, afecta els discursos d'altres contextos culturals i polítics. En resum, que si prestar massa atenció a unes discrepàncies infundades limita en compte d'ampliar l'espectre de possibles considera­cions de diagnòstic i prognosi, hem de redreçar el rumb.

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

Maxwell T. Boykoff. Membre de l'Institut Cooperatiu per a la Investigació en Ciències Ambientals (CIRES) i professor associat d'Estudis Ambientals de la Universitat de Colorado-Boulder (EUA). La seua recerca i treball creatiu se centren en la política cultural i la gestió ambiental, les comunicacions creatives del clima, les interaccions entre ciència i política, la reducció del risc de catàstrofes i l'adaptació climàtica.

Enllaços

Imatges

  • Els escèptics, opositors o negacionistes han tractat d'oposar-se als esforços d'actuació sobre el canvi climàtic de les maneres més pintoresques. En la imatge, reunió de l'IPCC el passat mes d'octubre a Copenhaguen.
  • Moviments com la rebel·lió Sagebrush o el Wise Use van intentar reformar la gestió de sòl públic per atorgar drets al sector privat, generalment sota la direcció de líders carismàtics. En la imatge, portada de la revista 'Time' del 23 d'octubre de 1995 amb el granger Dick Carver en primer pla, considerat un dels impulsors de la coneguda com a segona revolució Sagebrush.
  • El grup «CO2 is Green» es mostra contrari a les propostes de limitar l'emissió de CO2, ja que consideren que el diòxid de carboni no és una substància contaminant.
     ...................
    Ho podeu trobar tot recopilat al BLOC - A 100 DIES DEL 27S - Un diari cap a la llibertat. www.a100diesdel27s.blogspot.com

dimecres, 24 de juny del 2015

Rècord sobre rècord en la temperatura global del planeta

A 100 DIES DEL 27S.
DIA 5, DIMECRES 24 DE JUNY DEL 2015- MANQUEN 95 DIES

Rècord sobre rècord en la temperatura global del planeta

 El període gener a maig ha estat el més càlid viscut fins ara. L'episodi actual del fenomen 'El Niño' n'és una de les causes

Diferents indicadors fan pensar que 2015 tornarà a establir una nova fita com a l'any més càlid al planeta des que es tenen registres. Les dades del mes de maig fetes públiques per la NOAA la setmana passada confirmen que el maig ha estat el més calorós fins ara, s'ha superat per 0,08º C l'anterior fita instaurada precisament durant el 2014. A més a més, la mitjana dels cinc primers mesos de l'any també és la més alta des de 1880, fins ara 2010 retenia aquest rècord que enguany s'ha vist superat per 0,09º C.
Tot i que les diferències poden semblar petites, els experts de la NOAA alerten que els rècords enguany s'estan batent de forma més clara i contundent que en anys anteriors, es creu que això és en part a causa del fenomen anomenat 'El Niño', que està en fase creixent. Els anys amb un marcat episodi d'El Niño' han acostumat a ser anys amb una temperatura global especialment alta, entre ells el 1998, l'únic dels 10 anys més càlids registrats fins ara al planeta que pertany al segle anterior.
Els últims informes de la NOAA emesos aquest mes de juny consideren que hi ha una probabilitat del 90% que el fenomen persisteixi durant la tardor, i una del 85% que s'allargui també durant l'hivern. L'episodi d'enguany podria ser el més intens des del 1998, i si això és així, és bastant probable que els rècords de temperatura global del planeta continuïn els pròxims mesos.
El fenomen 'El Niño' és un escalfament anormal de les aigües del Pacífic que es produeix a prop de l'Equador i en el sector més pròxim al continent americà. Es produeix de forma erràtica cada cert nombre d'anys, i té efectes sobre el temps de molts punts del planeta, alguns dels més clars són les pluges abundants que arriben en sectors normalment àrids de països com el Perú i Xile, o la sequera que comporta a l'altre costat del Pacífic: en països com Indonèsia i en algunes regions d'Austràlia les precipitacions cauen notablement.
.....................................

Ho podeu trobar tot recopilat al BLOC - A 100 DIES DEL 27S - Un diari cap a la llibertat. www.a100diesdel27s.blogspot.com


dimarts, 23 de juny del 2015

L'ESA llança un segon satèl·lit d'observació climàtica

MISSIÓ ESPACIAL EUROPEA

L'ESA llança un segon satèl·lit d'observació climàtica

El 'Sentinel-2A' analitzarà la contaminació i el retrocés de les glaceres

L'ESA llança un nou satèl·lit d'observació climàtica.
EL PERIODICO
EFE / PARÍS
Dimarts, 23 de juny del 2015 - 12.09 h
L'Agència Espacial Europea (ESA) ha llançat aquest dimarts amb èxit el satèl·lit Sentinel-2A, segon dels "sentinelles" de l'ambiciós programa europeu Copèrnic per vigilar el medi ambient i observar els canvis a la superfície terrestre.
L'enlairament ha tingut lloc a les 03.52 hora local (01.52 GMT) des del centre espacial de Kourou, a la Guaiana francesa, i a bord d'un coet Vega.
El programa Copèrnic complet compta amb un pressupost d'uns 7.500 milions d'euros ( 8.496 milions de dòlars) i serà el sistema civil més gran de la història dedicat a observar els racons del planeta. S'espera que això es tradueixi en ingressos directes i indirectes d'uns 30.000 milions d'euros. Aquest projecte únic de vigilància mediambiental té programades sis missions i cada una està formada per diversos satèl·lits.
Sentinel-2 està dotat de dos satèl·lits, el segon dels quals es llançarà a mitjans del 2016, i té per objectiu proporcionar dades sobre la gestió del medi ambient i de les zones agrícoles, per caracteritzar cultius i a partir d'aquí establir per exemple estratègies per optimitzar els fertilitzants. També permetrà, segons l'ESA, fer seguiment de la desforestació o desertificació d'algunes zones i estudiar l'impacte del canvi climàtic, per exemple analitzant el retrocés de les glaceres.

Alerta sobre contaminació

Aquest complex desplegament alertarà igualment de la contaminació en llacs i aigües costaneres i les seves imatges d'inundacions, erupcions volcàniques i esllavissades contribuiran a gestionar les conseqüències d'aquests desastres i ajudaran en les tasques d'ajuda humanitària.
El Sentinel-2A llançat aquesta dimarts incorpora una càmera multiespectral amb 13 bandes d'alta resolució, amb un camp de visió que escombrarà 290 quilòmetres d'amplada. El seu contractista principal ha sigut Airbus Defense and Space a Alemanya, amb la participació d'empreses espanyoles, franceses, britàniques, austríaques, sueques, suïsses, portugueses i holandeses, entre altres.
Aquest satèl·lit, de 3,4 metres de llarg, 1,8 metres d'ample i 2,35 d'alt, té una massa d'1,1 tones, pes en què s'inclouen els 123 quilograms previstos de combustible.
L'ESA va detallar que aporta visió en color al programa Copèrnic i que, per tant, és "un complement perfecte" a les imatges de radar --adquirides en qualsevol condició climàtica, de dia i de nit-- que proporciona el primer satèl·lit de la flota, el Sentinel-1A, llançat el 3 d'abril de l'any passat.

dissabte, 20 de juny del 2015

La Terra està entrant en una nova fase d'extinció

NOVA ALERTA DAVANT EL CANVI CLIMÀTIC

La Terra està entrant en una nova fase d'extinció

Experts de Stanford, Princeton i Berkeley avisen que "es tanca amb rapidesa l'oportunitat" d'evitar la desaparició de l'espècie humana

Un flamenc mort al llac Empakai, sec per la sequera, a Tanzània.
XAVIER JUBIERRE
Un flamenc mort al llac Empakai, sec per la sequera, a Tanzània.
EL PERIODICO
AGÈNCIES / NOVA YORK
Dissabte, 20 de juny del 2015 - 15.01 h
La Terra ha entrat en una nova fase d'extinció. Serà la sisena extinció de la història del planeta a gran escala, segons han un estudi de Stanford, Princeton i Berkeley, tres de les universitats més prestigioses dels EUA. En l'estudi, publicat a la revista 'Science Advances', les estimacions més optimistes apunten que els humans estaran entre les primeres víctimes, mentre que les espècies animals vertebrades desapareixeran a una velocitat 114 vegades superior al que és normal.
Mai des de l'última extinció --la dels dinosaures--, fa 66 milions d'anys, el ritme de desaparició d'espècies havia sigut tan frenètic, segons els experts de Stanford, Princeton i Berkeley. Paul Ehrlich, professor d'Estudis de Població en Biologia i membre sènior de l'Institut Woods per al Medi Ambient de Stanford, assegura que l'estudi "mostra sense cap dubte que entrem en la sisena gran extinció en massa".
Experts de les tres universitats han instat a prendre "mesures ràpides" per conservar les espècies amenaçades, les seves poblacions i hàbitats, i han advertit que "la finestra d'oportunitat" per fer-ho "s'està tancant amb rapidesa".
El món perdrà, en l'arc de tres generacions, molts dels beneficis de la biodiversitat, apunta el professor Ehrlich, un dels autors de l'estudi, abans de subratllar que "estem serrant la branca sobre la qual estem asseguts".

ESTIMACIONS CONSERVADORES

Els científics coincideixen que les taxes d'extinció han arribat a nivells sense precedents des de la desaparició dels dinosaures, però alguns han qüestionat aquesta teoria al pensar que les estimacions prèvies descansaven en supòsits que sobreestimaven el nivell de la crisi.
El nou estudi indica que, fins i tot amb les estimacions més conservadores, les espècies del nostre planeta estan desapareixent unes 100 vegades més ràpid del que seria normal en un període entre extincions massives --el que es coneix com a taxa de fons--. "Si deixem que aquesta situació continuï, la vida podria trigar molts milions d'anys a recuperar-se i la nostra espècie podria desaparèixer aviat", ha assenyalat Gerardo Ceballos de la Universitat Autònoma de Mèxic, també participant en l'estudi.
En el cas dels vertebrats, que és el grup amb les dades i fòssils més fiables, els investigadors es van preguntar si fins i tot les estimacions més baixes de la diferència entre les taxes de fons i l'actual encara justifiquen la conclusió que les persones estan precipitant "un espasme global de pèrdua de biodiversitat" i la resposta és "un sí definitiu".
"Insistim que els nostres càlculs és molt possible que subestimin la gravetat de la crisi d'extinció, ja que el nostre objectiu era fixar un límit inferior realista a l'impacte de la humanitat en la biodiversitat", destaquen els experts en el seu informe.

LA LLARGA LLISTA DE CAUSES

Una població humana en constant creixement, el consum per càpita i la desigualtat econòmica han alterat o destruïts hàbitats naturals. El desbrossament de terres per a l'agricultura, l'explotació forestal, la introducció d'espècies invasores, les emissions de CO2, que porten al canvi climàtic i l'acidificació dels oceans, les toxines que alteren i enverinen els ecosistemes, la llista d'agressions és llarga.
Actualment, el fantasma de l'extinció plana sobre el 41% de les espècies amfíbies i el 26% de les de la mamífers, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa. "A tot el món hi ha exemples d'espècies que són, bàsicament, morts vivents", ha afirmat Ehrlich.
A mesura que desapareixen les espècies, també ho fan les funcions que compleixen, com la pol·linització de les collites per les abelles. Malgrat el fosc panorama que dibuixa l'informe, hi ha una via cap endavant, segons els experts. "Evitar una sisena extinció massiva real requerirà grans, ràpids i intensos esforços per conservar les espècies amenaçades i alleujar la pressió sobre les seves poblacions, especialment prevenint la pèrdua del seu hàbitat, la sobreexplotació amb fins econòmics i el canvi climàtic", han assenyalat.

dimarts, 16 de juny del 2015

La Generalitat aprova un pla contra la pobresa

La Generalitat aprova un pla contra la pobresa

El programa agrupa 165 actuacions i 1.000 milions de pressupost.La quantitat és la que Catalunya gasta en total a favor de la inclusió

EL PERIODICO
TONI SUST / BARCELONA
Dimarts, 16 de juny del 2015 - 18.33 h
Un jove busca menjar en un contenidor d'escombraries orgàniques, a Barcelona.
El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el Pla d'Acció contra la Pobresa i per a la Inclusió Social de Catalunya 2015-2016. El pla consta de 165 actuacions tant a curt termini com a mitjà i llarg termini que afecten àrees de tot el Govern i que estan encaminades a combatre la pobresa estructural. Per al 2015, el pressupost previst és de 1.066 milions d'euros, 214 més que el 2014. La quantitat no és específica per al pla, sinó que és la suma de tot el que els diferents departaments inverteixen en aquest apartat.
Segons ha explicat la consellera de Benestar Social, Neus Munté, el pla, que inclou mesures interdepartamentals, preveu incrementar aquest estiu el nombre de centres oberts per atendre els nens i adolescents en risc d'exclusió social i que inclouran 2 o 3 àpats diaris per garantir una alimentació saludable i equilibrada.
Entre les mesures immediates, el pla preveu oferir 2.022 places en 70 centres oberts aquest estiu --des de finals de juny fins a principis de setembre--, reforçar el programa 'L'Estiu és teu', amb 1.200 places becades per a nens de 5 a 16 anys i destinar 600.000 euros addicionals per a les federacions d'entitats d'educació en l'oci per a beques per a activitats d'estiu.
Un 19,8% de la població catalana viu en situació de risc de pobresa, segons les últimes dades oficials del 2013, una taxa que creix fins al 27,6% en el cas dels menors de 18 anys.
Munté ha subratllat que el pla pretén "reduir la pobresa i promocionar la inclusió social mitjançant l'acció coordinada dels diferents departaments i entitats de la Generalitat, així com amb la participació d'altres agents econòmics i socials".
El pla, que s'estructura en 5 eixos d'actuació, contempla mesures que hauran d'impulsar diverses conselleries en matèria de serveis socials, ocupació, ensenyament, vivenda, salut o justícia.
El pla ha sigut abordat amb les entitats socials i altres agents implicats, però no ha aconseguit un consens polític amb la resta de partits catalans. La divisió política que existeix sobre aquesta qüestió es va fer evident en el ple monogràfic sobre la pobresa que va celebrar el Parlament el març del 2014.
Llavors CiU va advertir d'entrada per boca del conseller de la Presidència, Francesc Homs, que del ple no en sortiria el compromís de la Generalitat de gastar ni un sol euro més. A falta de més pressupost, la sessió va donar lloc a una sèrie de resolucions que han sigut tingudes en compte en el pla que avui s'aprova.

La UE ha d'augmentar la seva inversió en captura de CO2 per complir els seus objectius de canvi climàtic

INFORME DE BRUSSEL·LES

La UE ha d'augmentar la seva inversió en captura de CO2 per complir els seus objectius de canvi climàtic

Els autors d'un estudi insten els països a llançar incentius per

Efectes del canvi climàtic a la Glacera Sheldon a l'Antàrtida.
REUTERS
Efectes del canvi climàtic a la Glacera Sheldon a l'Antàrtida.
EL PERIODICO
EUROPA PRESS / MADRID
Dimarts, 16 de juny del 2015 - 10.34 h
Els països de la Unió Europea necessiten incrementar "significativament" la seva inversió en captura i emmagatzematge de carboni per complir els seus objectius de canvi climàtic i mostrar amb més urgència i determinació el desenvolupament i desplegament d'aquesta tecnologia.
Així ho posa de manifest un nou informe publicat aquest dimarts a Brussel·les per l' Institut Grantham d'Investigació sobre Canvi Climàtic i Medi Ambient de la London School of Economics and Polítical Science i l'Institut Grantham a l'Imperial College de Londres.
El document estima que la inversió necessària per instal·lar 11 gigawatts d'electricitat generada amb carbó capturat i emmagatzemat el 2030 oscil·la entre 18.000 i 35.000 milions d'euros, segons s'admet al Mapa d'Energia de la Comissió Europea. No obstant, les polítiques europees únicament han previst 1.300 milions per al desenvolupament d'aquesta tecnologia i pocs estats membres han llançat incentius per fomentar aquesta tecnologia.
En concret, els autors de l'informe, dirigit per Samuela Bassi, apunten que tots els escenaris del Full de Ruta de l'Energia de la Unió Europea per al 2050 per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en línia amb els objectius per evitar un augment global de la temperatura de 2 graus centígrads o més, inclouen el desenvolupament de les tecnologies de captura i emmagatzematge de CO2.
A més, assenyalen que la UE té uns quants projectes d'emmagatzematge de CO2 en desenvolupament, però cap està funcionant comercialment. No obstant, l'informe posa d'exemple Amèrica del Nord, on hi ha 13 instal·lacions de captura i emmagatzematge de CO2 en funcionament i sis més en construcció.
Els autors insten la Unió Europea a dissenyar una nova estratègia per augmentar l'ambició i accelerar l'acció als estats membres. En concret, recomanen tant al sector públic com al sector privat que proporcionin més suport a aquesta tecnologia.
"Per sobre de tot, la Unió Europea i els seus estats membres han de mostrar més urgència i determinació per desenvolupar la captura i emmagatzematge de carboni, ja que, d'una altra manera, no serà possible contribuir als objectius de demanda i de reducció de gasos d'efecte hivernacle, o ho podran fer però amb una dificultat més significativa i amb uns esforços de despesa més grans", insisteix el document.

EL COST, UNA BARRERA

L'informe suggereix que la principal barrera de progrés és el cost d'aquesta tecnologia. En aquest sentit, proposa fer projectes de captura i emmagatzematge de carboni a costos competitius respecte a les plantes de combustibles fòssils, que han augmentant sense parar les emissions de gasos d'efecte hivernacle en els mercats de generació d'electricitat de la Unió Europea, hauria de ser de 35 a 60 euros per tona de diòxid de CO2 en plantes de carbó i de 90 a 105 euros la tona de CO2 en plantes de gas.
El document també identifica un nombre d'accions prioritàries per a la Unió Europea i els seus estats membres per portar a terme en els pròxims cinc anys, de cara a sobrepassar les barreres crítiques de desocupació i afavorir la inversió.

La contaminació 'feminitza' els peixos en llacs d'alta muntanya

La contaminació 'feminitza' els peixos en llacs d'alta muntanya

Els vents porten els disruptors endocrins fins a paratges remots

Una truita, en ple salt.
Una truita, en ple salt.
EL PERIODICO
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA
Dimarts, 16 de juny del 2015
Els disruptors endocrins, substàncies contaminants capaces d'alterar l'equilibri hormonal, han arribat arrossegats pel vent fins a llacs remots d'alta muntanya, molt lluny dels nuclis industrials, urbans i agraris on s'originen, i estan ocasionant efectes feminitzants en els peixos que hi viuen.
Un equip d'investigadors espanyols i austríacs ha arribat a aquesta conclusió després d'analitzar les truites que viuen en diversos llacs del Pirineu català (Cavallers, Llong, Redó, Llebreta) i de les muntanyes Tatras, a Eslovàquia. Segons expliquen els autors, es tracta del primer cas documentat de feminització de la fauna vertebrada a causa de productes impulsats per corrents atmosfèrics.
L'estudi, que s'ha publicat a la revista especialitzada Nature Scientific Reports, l'han encapçalat investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua de Barcelona (Idaea-CSIC), del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) i de la Universitat d'Innsbruck. «Aquests llacs estan allunyats de les fonts emissores dels compostos, com són les grans indústries del clor o les plantacions agrícoles, de manera que l'única possibilitat és que hagin arribat fins allà a través de l'aire», resumeix Jordi Catalán (CREAF).
COM PASTILLES ANTICONCEPTIVES / En l'estudi s'han localitzat disruptors endocrins en sang, fetge i teixit muscular de les truites, cosa que porta els mascles a generar més estrògens (hormones femenines), tot i que encara no s'han detectat canvis morfològics o de sexe. «Es podria dir que els peixos mascles s'estan empassant pastilles anticonceptives involuntàriament», escriu l'austríac Reinhard Lackner. A més a més, afegeix Joan Grimalt (CSIC), no es tracta d'un cas aïllat, sinó que s'ha detectat el problema en nombrosos animals.
L'efecte és menys perceptible en les femelles perquè els seus nivells naturals d'estrògens són relativament elevats. Malgrat que el grau de feminització que s'ha observat no constitueix una amenaça per a la capacitat reproductora dels peixos, diuen els autors, «aquests contaminants són un problema perquè tenen un impacte durador sobre l'ambient, ja que són molt persistents i s'acumulen al llarg de les cadenes tròfiques».
Arran de la seva sensibilitat i la seva mida, els peixos són «bons sentinelles» per analitzar els efectes dels compostos estrogènics. No obstant, adverteixen els científics, els disruptors endocrins també s'acumulen en els humans i el seu potencial estrogènic pot donar lloc a malformacions en el naixement, obesitat i alteracions en el metabolisme de la tiroide. Es desconeix quins són els nivells crítics d'aquesta contaminació difusa, però, més enllà de ser un problema mediambiental transportat per l'aire, fins i tot a llocs molt allunyats dels focus emissors, «els resultats de l'estudi s'han de prendre molt seriosament tenint en compte els casos creixents de disrupció endocrina en humans», sentencien Grimalt i el seu col·lega Benjamí Piña, també del CSIC.
 

dijous, 4 de juny del 2015

Ikea es compromet a invertir 1.000 milions contra el canvi climàtic

Ikea es compromet a invertir 1.000 milions contra el canvi climàtic

La companyia de mobles construirà molins de vent i plantes solars i ajudarà persones afectades per l'escalfament global


La companyia de mobles sueca Ikea s'ha compromès a destinar 1.000 milions d'euros a lluitar contra el canvi climàtic durant els pròxims cinc anys. L'empresa familiar destinarà 500 milions a energia eòlica i 100 milions més a energia solar, mentre que la seva fundació aportarà 400 milions d'euros més per ajudar a comunitats que viuen en regions afectades per l'escalfament gloobal.
Segons publica el 'Financial Times', Ikea ha demanat a altres empreses que emulin el seu model per transformar la manera com es genera energia de manera molt més ràpida. "Si cada empresa i organització fes el mateix que nosaltres podríem capgirar la generació d'energia per fer-la basada en renovables cap al 2020 o poc després, va dir Steve Howard, el cap de sostenibilitat d'Ikea al diari econòmic britànic.

Els 'Guernica' escampats pel món

Dijous  04.06.2015  06:00
Autor/s: Martí Crespo

Els 'Guernica' escampats pel món

Els 'Guernica' escampats pel món

En ocasió del 78è aniversari de l'acabament del simbòlic quadre de Pablo Picasso, repassem les rèpliques que n'hi ha pel planeta

VilawebPer a expressar l'horror de la guerra desencadenada pel feixisme contra la república, Pablo Ruiz Picasso va pintar el 'Guernica', un quadre de grans dimensions (7,80 x 3,50 metres) inspirat en el terrible bombardament de la Legió Còndor nazi sobre el municipi basc de Gernika. Al quadre, que va donar per acabat el 4 de juny de 1937, tret del nom no hi apareix cap element contextualitzador del municipi basc, cosa que va ajudar a convertir-lo en una icona universal en favor de la pau i els drets humans. Per això també és present, en forma de rèpliques, en molts indrets del món.
El quadre original, després de passar per París (durant la guerra del 1936-1939) i Nova York (després de la Segona Guerra Mundial), va anar a parar a Madrid una vegada mort el dictador Francisco Franco. Des del 1992 s'exposa al Museu Reina Sofía, malgrat la petició insistent de l'Ajuntament de Gernika perquè es traslladi al municipi biscaí. De fet, n'hi ha una reproducció artesanal i fidel [imatge 1], a la qual s'ha afegit al marge inferior la inscripció 'Guernica Gernikara' (el 'Guernica' a Guernica).
  • El 'Guernica' a la seu de l'ONU.
Seu de les Nacions Unides, Nova York (1989)
Un tapís amb una còpia del 'Guernica' es va exhibir en una paret de la seu de les Nacions Unides a Nova York, a l'entrada a la cambra del Consell de Seguretat, del 1985 al 2009 [imatge 2]. Fou regalat per Nelson Rockefeller, com a recordatori de l'horror de la guerra, però després d'algunes polèmiques protagonitzades sobretot per membres de l'administració del president nord-americà George W. Bush, es va traslladar a Londres. El 2015 ha tornat al seu lloc.
Barcelona, Països Catalans (1992)
El 1992, en ocasió dels Jocs Olímpics, l'Ajuntament de Barcelona va construir una reproducció del Pavelló de la República, l'edifici que va representar l'Espanya republicana a l'Exposició Internacional de París del 1937. Obra dels arquitectes Josep Lluís Sert i Luis Lacasa, va acollir un gran nombre d'obres d'art, entre les quals es destacava el 'Guernica'. En la reproducció del pavelló barcelonina, a la zona de la Vall d'Hebron, també hi ha una rèplica del quadre de Picasso [imatge 3] al mateix racó on s'exposava en l'edifici parisenc.
  • El 'Guernica' a Belfast.
Belfast, nord d'Irlanda (2007)
Als sectors republicans de Belfast i Derry, al nord d'Irlanda, són ben coneguts els murals reivindicatius i de solidaritat internacionalista. L'estiu del 2007, a la capital nord-irlandesa, el dirigent del Sinn Féin Gerry Adams va inaugurar la rèplica del 'Guernica' a l'anomenat Mur Internacional de Belfast [imatge 4].
  • El 'Guernica' a Villa Crespo.
 Villa Crespo a Buenos Aires, Argentina (2009)
Villa Crespo, a Buenos Aires, també té una reproducció del simbòlic mural de Picasso al carrer Repetto, 1569 [imatge 5]. El van pintar el 2009 els artistes locals Ariel Muñoz i Joaquín Nudel en aquest barri els primers pobladors del qual, segons que sembla, eren d'origen basc.

Bogotà, Colòmbia (2013)
L'abril del 2013 es va inaugurar al municipi colombià de Teusaquillo, al Districte Capital de Bogotà, una rèplica a mida real i en ceràmica del 'Guernica', feta pels artistes de la Rioja Enrique Hernán Arenzana i Violeta Betolaza Román [imatge 6]. La reproducció es va lliurar al Parc Gernika de la localitat amb la presència de l'aleshores batlle de Gernika, José María Gorroño, que va expressar el desig que amb el gest es pretenia de 'convertir el Parc Gernika en un espai de la pau de Bogotà'.
Florida, Uruguai (2015)
La ciutat de Florida, a un centenar de quilòmetres al sud de Montevideo, és considerada el bressol de la independència uruguaiana perquè el 1825 l'aleshores Província Oriental s'hi va declarar independent de l'Imperi del Brasil. Aquesta referència històrica, juntament amb la gran presència d'immigració basca a la zona, ha empès enguany l'artista local Jorge Romero a pintar un mural amb la reproducció del quadre de Pablo Picasso [imatge 7], inaugurat recentment.

De 'Guernica', també n'hi ha d'efímers i en moviment. Del primer cas, en trobem un exemple als boscos de Zilbeti (Navarra), on membres de la Coordinadora Monte Alduide van pintar-ne una bonica versió als arbres [imatge 8] com a símbol de resistència i rebuig contra la intenció d'obrir una pedrera que obligava a talar cent mil faigs.
I de 'mòbils', als carrers de Barcelona ja fa temps que es pot veure, en moltes manifestacions, una immensa pancarta amb el 'Guernica' [imatge 9].
  • El 'Guernica' a Gernika.

  • El 'Guernica' als boscs de Zilbeti.

Letònia vota el primer cap d'estat verd de la Unió Europea

Dijous  04.06.2015  06:00

Letònia vota el primer cap d'estat verd de la Unió Europea

Raimonds Vejonis va ser escollit ahir president de la república

VilawebPer primer vegada un miltant d'un partit verd esdevé cap d'estat dins la Unió Europea. El parlament letó va triar ahir Raimonds Vejonis, líder de la coalició de Verds i Agraris com a pròxim president de la república. Vejonis, que té 48 anys, va ser el primer ministre de Medi Ambient que va tenir un país bàltic i ara ocupava la cartera de defensa.
Els Verds letons tot i que formen part dels Verds europeus tenen posicions més conservadores i menys d'esquerres que els seus correligionaris de la major part de la unió. Vejonis té una llarga experiència com a parlamentari i com a ministre. Vejonis va neixer a Rússia, on el seu pare estava desplaçat per l'exèrcit, i en termes religiosos, en una tendència que creix cada vegada més al bàltic, es defineix com a 'pagà'.

dilluns, 1 de juny del 2015

Barcelona viu el mes de maig més càlid en 100 anys

Barcelona viu el mes de maig més càlid en 100 anys

En ciutats com Tortosa i Reus tampoc hi ha precedents d'un cinquè mes de l'any tan càlid


 

Les dades definitives de maig confirmen que la calor aquest any ha arribat exageradament aviat. L'Observatori Fabra de Barcelona ubicat al Tibidabo ha registrat el mes de maig més càlid en 100 anys, la temperatura mitjana s'ha quedat finalment en 19,1º, dues dècimes per sobre de l'anterior rècord de 18,9º registrat el 1922. Una altra de les sèries de dades llargues a Catalunya és la de l'Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes, a tocar de Tortosa, tampoc aquí hi ha precedents d'un maig tan càlid des de 1920, la mitjana de 21,5º d'enguany supera clarament l'anterior rècord de 2009 de 21,2.
L'estació ubicada a l'aeroport de Reus també ha trencat rècords, amb dades des de 1953 una mitjana de 19,5º en un mes de maig no s'hi havia produït mai abans. Altres observatoris també han estat a prop de batre els seus rècords per un mes de maig, a Lleida la mitjana de 20,1º d'enguany queda només per sota de les de 1964 (20,4º) i 2009 (20,3º). A l'aeroport de Girona els 18,7 igualen el rècord de 2011.
L'observatori Fabra ha registrat també un altre rècord curiós enguany: la temperatura de 30º més prematura. El dia 14 de maig el termòmetre va arribar fins als 32,2º, mai abans s'havia superat aquest llindar dels 30 graus en una primera quinzena de maig, els 30 graus més matiners fins ara eren els del 22 de maig de 1922.