dissabte, 28 de març del 2015

La pèrdua del volum de les plataformes gelades de l'Antàrtida s'accelera

CANVI CLIMÀTIC

La pèrdua del volum de les plataformes gelades de l'Antàrtida s'accelera

Els experts alerten que si segueixen a la mateixa velocitat podrien desaparèixer

Exploradors a l'Antàrtida.
ARRON HOARE / EFE
Exploradors a l'Antàrtida.

EFE / WASHINGTON-EL PERIODICO
Divendres, 27 de març del 2015 - 11.43 h
Les plataformes de gel que floten al voltant de l'Antàrtica perden volum de manera cada vegada més ràpida, segons alerta un equip de científics en un estudi que publica aquest divendres la revista especialitzada 'Science'.
La investigació, feta per experts de dues institucions dels EUA (la Universitat de Califòrnia, a San Diego, i el Centre d'Investigació de Terra i Espai a Corvallis, Oregon), subratlla la preocupació per la rapidesa amb què el nivell global del mar pot pujar a mesura que el clima s'escalfa.
Les plataformes de gel al voltant de l'Antàrtida s'han anat estrenyent de manera accelerada en les últimes dues dècades, sobretot a l'oest del continent, segons l'estudi, que es basa en dades de satèl·lit recollides durant 18 anys.
Si aquestes plataformes de gel es continuen estrenyent a aquesta velocitat, podrien desaparèixer, fet que permetria que les plaques de gel de la terra que sostenen es desplomessin a l'oceà.
Les plataformes de gel que envolten l'Antàrtida ajuden a contenir l'alliberament de gel de la terra a l'oceà.
Aquest efecte es redueix quan les plataformes de gel s'estrenyen, cosa que porta a un increment de la descàrrega de gel a l'oceà.
L'investigador Fernando Paolo i els seus companys, que van combinar dades de tres missions de satèl·lit entre el 1994 i el 2012, van descobrir que la major part de la massa s'ha perdut a les plataformes de gel dels mars Amundsen i Bellingshausen, a la costa oest de l'Antàrtica.
Les dues regions representen menys del 20% del total de l'àrea de plataforma de gel de l'oest de l'Antàrtida, però contribueixen a més del 85% del total del volum de plataforma de gel perduda en aquesta zona.
Al ritme actual, dues de les plataformes de gel de la costa oest del continent podrien desaparèixer completament en 100 anys, segons aquesta investigació.
L'estudi també mostra que la massa de plataforma de gel de l'est de l'Antàrtida va créixer entre el 1994 i el 2003, encara que s'ha anat estrenyent ràpidament des d'aleshores.
Les dades en què es basa l'estudi van ser recollides per tres missions de satèl·lits amb altituds sobreposades (ERS1, 1992-1996; ERS2, 1995-2003 i Envisat, 2002-2012) entre els anys 1994 i 2012.
Segons els investigadors, les seves conclusions demostren que els estudis previs sobre com s'estrenyen les plataformes de gel que envolten l'Antàrtica, basats en dades de satèl·lit de cinc anys, no han sigut representatius de tendències més llargues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada