dissabte, 22 de novembre del 2014

Les fagedes del Montseny ja porten el vestit de tardor

Les fagedes del Montseny ja porten el vestit de tardor

Aquest és, possiblement, el millor cap de setmana per tal de gaudir de tota la gamma cromàtica de colors a les fagedes del Massís del Montseny i també d'altres indrets del nord del país.

Tot i que el canvi cromàtic del fullatge s'ha endarrerit força dies, a causa d'una tardor amb un fort desgavell pel que fa a les temperatures, finalment ha arribat el millor moment de l'any per aquests boscos típics de les obagues i les parts altes del Massís del Montseny.
Han estat gairebé set mesos sencers des que ens feiem ressó de l'esclat de les primers fulles, a finals del mes d'abril, fins a l'estampa actual. La manca de fred i de ventades han implicat també que enguany les fagedes del Pirineu i Prepirineu Oriental conservin encara, a dia d'avui, bona part del seu fullatge de tardor, i que els colors rogencs també es continuïn estenent en fagedes de terres més baixes con la Fageda d'en Jordà, a la Garrotxa.
El faig és un arbre que a casa nostra viu només a les contrades més humides i plujoses, en comarques com la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Ripollès, la Garrotxa o l'Alt Berguedà. També forma extensions notables a l'entorn del Massís del Montseny o a les Guilleries, i també trobem un petit reducte ubicat als Ports de Tortosa- Beseit, al sud del país.
Viuen en zones on la diferència de temperatures entre el mes més fred i el més càlid no assoleix valors importants. Es tracta d'un arbre molt resistent al fred quan es troba en repòs vegetatiu, però per contra és extremadament sensible a les glaçades tardanes, especialment quan l'arbre ha començat a treure les primeres fulles. Tampoc suporta estius eixuts, quan les pluges són escasses l'arbre opta per perdre de cop les fulles com a estratègia d'emergència, ho fa abans d'hora per tornar a rebrotar novament la primavera següent.
A banda de les fagedes, aquests dies també trobem encara d'altres arbres com els aurons, les blades, els cirerers boscans o els plàtans, entre molts d'altres, totalment vestits de tardor. Els roures també comencen a mostrar colors groguencs o marronosos, per bé que aquests trigaran encara algunes setmanes fins que portin totalment posada la vestimenta de tardor.
Es tracta, en definitiva, d'un cap de setmana perfecte per tal de sortir a gaudir d'aquests paisatges de tardor a qualsevol indret del país ja que les condicions meteorològiques també hi acompanyaran força.
Si voleu compartir les vostres fotografies de tardor ho podeu fer a través de twitter @arameteo o bé per correu electrònic a meteo@ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada