dijous, 1 de desembre del 2016

Trump combina un equip de milionaris i ultres de l''establishment'

GIR ALS EUA

Trump combina un equip de milionaris i ultres de l''establishment'

Els nomenaments del president electe apunten a un futur Govern molt més alineat amb els valors i principis republicans del que va donar a entendre en campanya


  • Trump combina un equip de milionaris i ultres de l''establishment'
    ANDREW GOMBERT
  • Trump combina un equip de milionaris i ultres de l''establishment'
    DON EMMERT
  • Trump combina un equip de milionaris i ultres de l''establishment'
    MICHAEL REYNOLDS
  • Trump combina un equip de milionaris i ultres de l''establishment'
    DREW ANGERER

    Dimecres, 30 de novembre del 2016 - 22:55 CET
    EL PERIODICO
    La candidatura de Donald Trump va ser, si més no, atípica, però el Govern que està formant ja comença a donar clars senyals de tenir molts elements tradicionals. El president electe ha obert la porta a la plutocràcia, ja que ha col·locat l’exbanquer de Goldman Sachs Steven Mnuchin a la secretaria del Tresor, l’inversor Wilbur Ross a la de Comerç i a Educació Betsy DeVos, integrant d’una poderosa dinastia políticament hiperactiva en causes republicanes. Però juntament amb multimilionaris sense experiència política directa, Trump està repartint carteres també entre alguns dels membres més conservadors de l’'establishment', com el congressista Tom Price, que ara podrà entaular la seva radical batalla contra la reforma sanitària de Barack Obama des de la secretaria de Sanitat.
    Els nomenaments comencen a pintar un retrat de Trump com un polític molt més alineat als valors i principis republicans del que molts havien cregut durant la campanya, quan miraven amb escepticisme la seva suposada lleialtat a aquests ideals. I amb la seva elecció de milionaris torna a sorgir un dels misteris que també va acompanyar el seu èxit: com va aconseguir convèncer milions de nord-americans de classe treballadora que ell, un integrant de les elits econòmiques, era la persona que millor entenia la seva desesperació i podia solucionar els seus problemes i, com solia dir, «drenar el pantà» de Washington.
    Mnuchin és l’exemple perfecte d’aquest misteri. Perquè amb la seva nominació, que haurà de ser confirmada pel Senat, Trump ha tornat el Tresor a un altre membre de les elits econòmiques contra les quals clamava en campanya. Format a Yale, Mnuchin va passar 15 anys a Goldman Sachs, una de les entitats bancàries més associades amb la crisi i a la qual el mateix Trump assenyalava com un dels emblemes de la podridura del sistema polític, assegurant que «controlaven totalment» rivals com Ted Cruz i Hillary Clinton.
    Però Mnuchin, a més, té altres elements en el seu currículum que fan preguntar-se com serà vist per molts votants de Trump. Va tenir un banc a Califòrnia que es va aprofitar dels més febles en la crisi immobiliària i va arribar a ser conegut com una «màquina de desnonaments».

    Política econòmica

    Ell i Ross, un inversor amb una fortuna valorada en 3.300 milions de dòlars que ha dirigit el finançament de la campanya de Trump i que ha sigut un dels defensors del final dels tractats de lliure comerç, seran ara els principals responsables de la política econòmica del president, que posarà l’accent a eliminar «parts» de la reforma financera d’Obama.
    Els nomenaments de DeVos i Price apunten també a la radicalitat conservadora de l’Administració Trump. Perquè DeVos defensa encara amb més ultrança que Trump l’allunyament del sistema d’educació públic a favor d’escoles privades. I el congressista de Geòrgia ha sigut un dels més ferotges crítics no ja només de la reforma sanitària, sinó del mateix sistema de sanitat públic. Ha proposat retallar les dotacions per a gent gran i per a la gent de baixos ingressos i, convençut antiavortista, proposa deixar sense fons federals Planned Parenthood (xarxa de clíniques de planificació familiar).

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada