dimecres, 26 d’octubre del 2016

Comença una nova era climàtica amb rècord d’emissions de CO2

Vida

Comença una nova era climàtica amb rècord d’emissions de CO2

Segons el president de l'Organització Meteorològica Mundial "les concentracions de gasos d'efecte hivernacle han arribat a nivells sense precedents"

elMón


La contaminació, a nivells sense precedents | Getty Images


Els elevats nivells de gasos de l’efecte hivernacle marquen l’inici d’una nova era climàtica. Ho anuncia la Organització Meteorològica Mundial (OMM), que en el seu darrer informe indica que durant el 2015 la concentració atmosfèrica mitjana mundial de diòxid de carboni en l’atmosfera va superar el llindar simbòlic de les 400 parts per milió (ppm).
Aquest informe sobre gasos de l’efecte hivernacle detalla que ja s’havia superat aquesta barrera simbòlica anteriorment, però que havia estat de manera puntual, en alguns llocs concrets, i mai durant un any sencer. A més, segons l’estació més antiga de vigilància dels gasos de l’efecte hivernacle, situat a Mauna Loa (Hawai), aquestes 400 ppm es mantindran durant tot el 2016 i no baixaran d’aquest nivell durant moltes generacions.

També assenyala que el creixement accelerat del CO2 va ser impulsat per l’episodi de El Niño, que va arrencar l’any 2015 i es va estendre fins ben entrat el 2016.
"L'any 2015 va inaugurar una nova era d'optimisme i d'acció pel clima amb l'acord sobre el canvi climàtic arribat a París. Però també farà història per haver marcat una nova era climàtica, en què les concentracions de gasos d'efecte hivernacle han arribat a nivells sense precedents", ha dit el secretari general de l'OMM, Petteri Taalas. "L'episodi de El Niño s'ha acabat. El canvi climàtic no".

Taalas assenyala que el diòxid de carboni és el gas d’efecte hivernacle més problemàtic, ja que aquest es manté en l’atmosfera durant milers d’anys i a l’oceà durant molts més. “Si no ens ocupem de les emissions de CO2, no podem fer front al canvi climàtic ni limitar l’augment de la temperatura a 2 graus respecte el nivell preindustrial”.

El diòxid de carboni va contribuir aproximadament en un 65% a l'augment total del balanç de radiació causat pels gasos d'efecte hivernacle de llarga durada. La seva concentració en l'era preindustrial era de 278 ppm i representava un equilibri entre l'atmosfera, els oceans i la biosfera. Les activitats humanes, com la crema de combustibles fòssils, han alterat l'equilibri natural i el 2015 la mitjana mundial de CO2 es va situar en un 144% del seu nivell respecte l'era preindustrial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada