dilluns, 31 d’octubre del 2016

VÍDEO: Així desapareix el gel més antic de l'Àrtic

VÍDEO: Així desapareix el gel més antic de l'Àrtic

La NASA alerta de la desaparició de les masses glaçades més antigues i de la fragilitat de les noves

Disminució de la capa de gel del circulo polar Àrtic any a any des del 1984 fins al 2016.

Dilluns, 31 d'octubre del 2016 - 20:42 CET
EL PERIODICO                                         

El gel marí més antic de l'Àrtic està desapareixent, i s'està substituint per un altre de recent més prim, molt vulnerable a l'augment de temperatures a l'estiu, cosa que accelerant el procés de fusió.
"El que hem vist els últims anys és que el gel més antic està desapareixent", ha dit Walt Meier, un investigador del gel marí al Centre de Vol Espacial Goddard de la NASA a Greenbelt (Maryland, EUA). "Aquest gel vell gruixut és com el baluard del gel marí: un estiu calent fondrà tot el gel jove prim, però no pot desfer completament el gel més antic. Però aquest gel gruixut s'està debilitant, perquè n'hi ha menys i el vell gel que queda està més dividit i és més feble, així que ja no és tan resistent com era abans".
"L'edat de gel és una bona analogia per al gruix del gel, perquè en el fons, a mesura que el gel s'envelleix, es torna més gruixut," ha dit Meier. "Això es deu al fet que, per regla general, es forma més gel a l'hivern del que es fon a l'estiu."
Cada any, el gel marí es forma a l'hivern i es fon a l'estiu. El gel marí que sobreviu a la temporada de desglaç s'espesseix cada any que passa: el gel acabat de formar creix a al voltant d'1 a 2,5 metres de gruix durant el primer any, mentre que el gel d'uns quants anys (gel marí que ha sobreviscut a diverses estacions de fusió) és de 3 a 4 metres de gruix. El gel més vell i més gruixut és més resistent a fondre's i menys probable que sigui empès per vents o trencat per les onades o les tempestes.

ANIMACIÓ

El gel de l'Àrtic no només s'ha anat reduint en superfície els últims anys, s'està tornant més jove i més prim també. La NASA ha elaborat una animació en què s'aprecien dues ràfegues principals de pèrdua de gruix de gel: la primera, a partir del 1989 i que dura uns quants anys, va ser deguda a un canvi en l'oscil·lació àrtica. El segon repunt en la pèrdua de gel va començar a mitjans de la dècada del 2000.
"Hem perdut la part més gran del gel més antic: La dècada del 1980, el gel d'uns quants anys superava el 20% de la coberta de gel marí. Ara només és al voltant del 3%", ha dit Meier. "El gel més vell era com la pòlissa d'assegurances del casquet de gel del mar Àrtic: com que el perdem, la probabilitat per a un estiu en gran part lliure de gel a l'Àrtic augmenta".

dimecres, 26 d’octubre del 2016

Comença una nova era climàtica amb rècord d’emissions de CO2

Vida

Comença una nova era climàtica amb rècord d’emissions de CO2

Segons el president de l'Organització Meteorològica Mundial "les concentracions de gasos d'efecte hivernacle han arribat a nivells sense precedents"

elMón


La contaminació, a nivells sense precedents | Getty Images


Els elevats nivells de gasos de l’efecte hivernacle marquen l’inici d’una nova era climàtica. Ho anuncia la Organització Meteorològica Mundial (OMM), que en el seu darrer informe indica que durant el 2015 la concentració atmosfèrica mitjana mundial de diòxid de carboni en l’atmosfera va superar el llindar simbòlic de les 400 parts per milió (ppm).
Aquest informe sobre gasos de l’efecte hivernacle detalla que ja s’havia superat aquesta barrera simbòlica anteriorment, però que havia estat de manera puntual, en alguns llocs concrets, i mai durant un any sencer. A més, segons l’estació més antiga de vigilància dels gasos de l’efecte hivernacle, situat a Mauna Loa (Hawai), aquestes 400 ppm es mantindran durant tot el 2016 i no baixaran d’aquest nivell durant moltes generacions.

També assenyala que el creixement accelerat del CO2 va ser impulsat per l’episodi de El Niño, que va arrencar l’any 2015 i es va estendre fins ben entrat el 2016.
"L'any 2015 va inaugurar una nova era d'optimisme i d'acció pel clima amb l'acord sobre el canvi climàtic arribat a París. Però també farà història per haver marcat una nova era climàtica, en què les concentracions de gasos d'efecte hivernacle han arribat a nivells sense precedents", ha dit el secretari general de l'OMM, Petteri Taalas. "L'episodi de El Niño s'ha acabat. El canvi climàtic no".

Taalas assenyala que el diòxid de carboni és el gas d’efecte hivernacle més problemàtic, ja que aquest es manté en l’atmosfera durant milers d’anys i a l’oceà durant molts més. “Si no ens ocupem de les emissions de CO2, no podem fer front al canvi climàtic ni limitar l’augment de la temperatura a 2 graus respecte el nivell preindustrial”.

El diòxid de carboni va contribuir aproximadament en un 65% a l'augment total del balanç de radiació causat pels gasos d'efecte hivernacle de llarga durada. La seva concentració en l'era preindustrial era de 278 ppm i representava un equilibri entre l'atmosfera, els oceans i la biosfera. Les activitats humanes, com la crema de combustibles fòssils, han alterat l'equilibri natural i el 2015 la mitjana mundial de CO2 es va situar en un 144% del seu nivell respecte l'era preindustrial.

dilluns, 10 d’octubre del 2016

Guardiola se suma a la campanya de Proactiva Open Arms

Guardiola se suma a la campanya de Proactiva Open Arms

El tècnic del Manchester City fa una crida a anar als cines a veure la pel·lícula 'Astral'


Guardiola se suma a la campanya de Proactiva
Guardiola se suma a la campanya de Proactiva

    Opinió

    Jordi Évole
    Jordi Évole
    Periodista

    Un vaixell de rics per a pobres

    EL PERIÓDICO / BARCELONA
    Dilluns, 10 d'octubre del 2016 - 14:26 CEST
    L'entrenador del Manchester City Pep Guardiola s'ha sumat a la campanya de l'oenagé Proactiva Open Arms, que des de fa una any fa tasques de salvament al Mediterrani, primer a les costes gregues i des de fa uns mesos també a les costes italianes. En un vídeo, l'exentrenador del FC Barcelona afirma que el que passa al Mediterrani és una "tragèdia humanitària" davant la qual no es pot seguir "mirant cap a una altra banda".
    Per això, a la cinta el tècnic fa una crida a anar als cines aquesta setmana a veure 'Astral', el documental gravat per Jordi Évole i l'equip de 'Salvados' a bord del vaixell de Proactiva aquest estiu o a veure el programa del mateix nom diumenge que ve a La Sexta. "Tots podem fer visible el que no és invisible", afirma Guardiola.
    La pel·lícula 'Astral' s'estrenarà a partir d'aquest dimecres en sales de cine de tot Espanya. La recaptació anirà íntegra per a l'oenagé. El documental plasma les vivències de la tripulació de Proactiva Open Arms en el rescat de refugiats i immigrants al Mediterrani central. Un equip de 'Salvados' va estar embarcat amb membres de l'oenagé durant gairebé dues setmanes i d'aquí va néixer la pel·lícula.