dimarts, 24 de maig del 2016

Mapa dels partits d'extrema dreta en auge a Europa

Mapa dels partits d'extrema dreta en auge a Europa

Diversos països europeus constaten l'avanç de formacions d'extrema dreta


      Mapa dels partits d'extrema dreta en auge a Europa



EL PERIÓDICO / BARCELONA
Diumenge, 22 de maig del 2016 - 20:34 CEST
Tot Europa mira amb lupa a Àustria. No és el país austríac l'únic que ha vist avançar els partits d'extrema dreta en l'òrbita europea, sumida en una profunda crisi de valors aguditzada per la crisi migratòria.
Ha sigut l'auge de les migracions, potenciat per la cruenta guerra civil que viu Síria, la que ha posat en el disparador els Governs, pressionats pel temor dels seus ciutadans que la seva identitat nacional es dilueixi, i ha servit de caldo de cultiu perfecte per a la consolidació i l'avanç de formacions 'ultres'.
A Àustria, que diumenge va celebrar eleccions, serà el vot per correu el que desempat i decideixi si l'extrema dreta aconsegueix la presidència del país.
A Dinamarca, les lleis d'immigració es troben entre les més dures d'Europa, cosa que reflecteix el poder cada vegada més important del Partit del Poble Danès (DPP), segon en les últimes eleccions. Finlàndia, amb la formació nacionalista Partit Finés, també ha vist consolidar-se els 'ultres' com a segona formació. De fet, el líder del partit, Timo Soini, és el ministre d'Exteriors en la coalició de Govern.
Molts analistes consideren que el Front Nacional de Marine Le Pen, a França, és un dels principals desafiaments per als valors democràtics europeus en els pròxims anys. De fet, s'espera que Le Pen obtingui uns resultats gens menyspreables en les eleccions presidencials franceses de l'any que ve.
La política alemanya també ha vist créixer la formació Alternativa per Alemanya, un partit llançat el 2013 per economistes contraris a l'euro.
Grècia va veure néixer la formació Alba Daurada, considerat un partit neonazi, quan va despuntar la crisi econòmica grega. A pesar que alguns dels seus líders estan acusats de greus delictes, com per exemple assassinat, la formació es va convertir en les eleccions del 2015 en la tercera força política amb 18 ministres.
El partit d'extrema dreta Jobbik és el tercer més fort d'Hongria, amb el 20,7% del vot en les eleccions generals del 2014. El partit nega tenir un component racista però ha organitzat patrulles sense arma però uniformades als barris gitanos.
A Itàlia, les eleccions locals de l'any passat van demostrar un important avanç de la formació Lliga Nord, euroescèptica i antiimmigració.






TEMES

Una infermera catalana a Idomeni, entre plors: "Europa és assassina, està gasant els que fugen de la guerra"

Una infermera catalana a Idomeni, entre plors: "Europa és assassina, està gasant els que fugen de la guerra"

Gemma Poca fa públic el seu estremidor testimoni sonor sobre la situació dels refugiats a Grècia a l'espera de travessar a Macedonia

Una infermera catalana a Idomeni, entre plors: "Europa és assassina, està gasant els que fugen de la guerra"
LOUISA GOULIAMAKI / AFP

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dilluns, 23 de maig del 2016 - 21:51 CEST
Gemma Poca, una infermera catalana al camp de refugiats d'Idomeni, a la frontera de Grècia amb Macedònia, ha fet públic el seu estremidor relat sobre la situació en què es troben les persones que esperen per travessar la frontera i les accions repressives de la policia, inclòs el llançament de gasos lacrimògens, per evitar-ho.

"Ho vull explicar", arrenca el testimoni sonor de la infermera que, sense poder controlar el plor, acaba dient: "És un assassinat". "A les vies és on hi ha més tensió, sempre hi ha policia, que ha començat a disparar", assegura per afegir que és ple de tendes on viuen famílies amb nens i persones grans que no poden córrer ni escapar-se dels gasos lacrimògens.
"SE'T TANQUEN ELS BRONQUIS"
"Ha arribat un moment que no podia respirar, se't tanquen els bronquis i no pots obrir els ulls", explica la infermera per afegir: "Encara hi ha mares amb els seus fills i nadons als braços que passen per allà per escapar-se, és un assassinat, de debò".
"S'ha de denunciar com Europa pot permetre aquest assassinat", afegeix, entre enfadada i plorosa, perquè es tracta de "gent que s'escapa de la guerra, que els han destrossat la casa". I afegeix, enfadada, com que Europa ho contempla. "Són assassins, estan gasant persones que vénen de la guerra, estancats en una ratera". "És inadmissible, una agressió contra éssers humans", remata.
"Sí, això passa a Europa, encara que costi de creure", diu per, tot seguit, implorar que la situació es denunciï a nivell internacional.
TEMES

A Àustria ha anat de molt poc…, per Vicent Partal


  • Editorial
  • Vicent Partal

Opinió

A Àustria ha anat de molt poc…

«Els europeus hem d'acorralar el feixisme i el totalitarisme abans no siga massa tard»



Frontera Austria Itàlia
Finalment, Àustria no tindrà un president d’extrema dreta. Però ha anat de poc, de molt poc. Alexander van der Bellen, el candidat verd que es presentava com a independent, ha guanyat només amb el 50,3% dels vots, contra el 49,7% del candidat de l’extrema dreta.
Ahir dilluns, a l’últim minut, els vots emesos per correu han desempatat i han capgirat el resultat de les eleccions. Per trenta mil vots. Diumenge a la nit Àustria, però, tenia un president d’extrema dreta i Europa tenia un problema gros, un més. Per primer vegada un cap d’estat dels vint-i-vuit es presentava al món com un totalitari, contrari a tots els valors que han conformat la democràcia europea.
És veritat que el president d’Àustria és bàsicament honorífic i que no té poders determinants sobre la vida pública del país. Però negligir la importància d’una elecció com aquesta seria enganyar-nos. Al cor mateix d’Europa el feixisme –i enteneu, si us plau, aquesta definició com un genèric lleugerament inexacte– treu el cap i demostra que pot arribar al poder. Democràticament.
Dins la Unió Europea ja hi ha uns quants països avui amb governs totalitaris, amb governs que tiben la democràcia fins a fer-la difícil de reconèixer. Seria el cas, ja consolidat per desgràcia, d’Hongria o més recentment de Polònia i FInlàndia. Grup totalitaris d’extrema dreta formen part del govern o són decisius per a formar govern també a Dinamarca, Lituània, Eslovàquia i Croàcia. I són presents en gairebé tots els parlaments europeus.
Fa encara uns pocs mesos algunes explicacions benvolents procuraven de fer veure que això passava per la manca de tradició democràtica dels països de l’est, per la mala gestió de la crisi dels refugiats i per la pressió que la ciutadania rep per les polítiques d’austeritat. Però, amb ser arguments certs, no ho són de suficients.
Els europeus tenim un problema. Amb el totalitarisme. I hem de reaccionar abans no siga massa tard. Perquè s’ha obert una escletxa en les nostres societats per on la por fa córrer idees i formacions que alguns es pensaven que no podien florir mai més a Europa. A Madrid dissabte la mateixa gent que prohibí les estelades va autoritzar una marxa feixista, les imatges de la qual regiraven la panxa de tothom.
Tenim un problema gros i n’hem de prendre consciència. Per aturar-ho ara que encara hi som a temps. Per aturar-ho des de baix i des de dalt. Des de dalt, aplicant amb contundència l’article dels tractats que castiga els estats que elegeixen autoritats antidemocràtiques. I des de baix explicant una vegada i una altra que el feixisme no és cap camí transitable per a una societat avançada. En això hem de ser contundents, hem de ser directes i hem de ser molts. Perquè aquesta vegada, a Àustria, la cosa ha anat de ben poc…
(Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribe cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Ens ajuden a millorar el diari i tenen un contacte especial amb la redacció. Reben les notícies hores abans i comenten aquest editorial, entre més coses. Si podeu contribuir-hi amb una petita quota, us demane que us apunteu en aquesta pàgina. Sapigueu que per a nosaltres és molt important, especialment en aquest moment.)

Finalment, victòria dels Verds a les eleccions presidencials austríaques

Món

Finalment, victòria dels Verds a les eleccions presidencials austríaques

El candidat de l'extrema dreta, Norbert Hofer, no ha aconseguit la presidència per pocs milers de vots



Van-der-Bellen
El candidat dels Verds, Alexander van der Bellen, ha guanyat amb el 50,3% dels vots les eleccions presidencials austríaques. Norbert Hofer, el candidat del partit d’extrema dreta FPÖ, amb qui s’ha disputat aquesta segona volta de les eleccions, ha obtingut el 49,7% dels vots. Ahir els col·legis electorals van tancar amb un empat entre tots dos candidats i avui s’ha confirmat la victòria del candidat ecologista amb el recompte dels vots per correu, 750.000 vots que representen el 12% del cens.
A la primera volta, Hofer va ser el candidat més votat, amb el 34,4% dels vots, i Bellen va aconseguir-ne el 21,3%. Des del 1945, ha estat la primera vegada que els dos partits del govern actual, socialdemòcrates (SPÖ) i demòcrata-cristians (ÖVP), no han optat a la presidència.


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

La nuclear d'Ascó informa d'una incidència durant la càrrega de combustible

La nuclear d'Ascó informa d'una incidència durant la càrrega de combustible

Els gestors de la planta atòmica detecten un valor "lleugerament inferior" d'aquesta substància a l'aigua, utilitzada com a sistema de control del reactor

, Ascó | 24/05/2016 a les 07:41h
Especial: Territorials





Greenpeace reclama el tancament d'Ascó I, de què critica la manca de cultura de seguretat. Foto: Arxiu ND.

La central nuclear d'Ascó II ha hagut d'aturar momentàniament els treballs de la 23a recàrrega de combustible després de detectar un "valor lleugerament inferior al requerit" en una de les mostres de concentració de bor en l'aigua. Utilitzat com a sistema de control de la reacció atòmica, les mesures han de permetre constatar la uniformitat d'aquesta concentració de bor en totes les parts inundades durant la realització dels treballs.

Arran la detecció en una de les mostres dels diferents punts de mesurament d'un valor per sota del nivell estipulat, els gestors de la planta atòmica, segons han notificat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), han aturat temporalment el procés de recàrrega fins a assegurar que es complien els valors mínims requerits. Un cop normalitzada la situació, han afegit, s'ha reprès el procés de recàrrega, que ja es troba en la seva fase final.

Segons l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II, titular de la central, l'incident no ha tingut conseqüències per a les persones ni per al medi ambient.

dijous, 19 de maig del 2016

Dotzè mes consecutiu amb rècord de temperatura al planeta

Dotzè mes consecutiu amb rècord de temperatura al planeta

L'abril ha tornant a superar per més d'un grau la mitjana del segle XX


Els resums de dades fets públics aquesta setmana per les agències americanes NASA i NOAA confirmen que l'abril ha tornat a establir un rècord en la temperatura global del planeta. Segons les dades de la NOAA aquest mes la temperatura mitjana de la Terra s'ha situat 1,1º C per sobre de la referència del segle XX, una dada que supera en 0,28º l'anterior rècord establert el 2010.
Els càlculs de la NASA se situen en una línia similar, en aquest la seva referència és el període 1951-1980, i la mitjana de l'abril d'enguany l'ha superat per 1,11º C. Es dóna la circumstància que fins al setembre de l'any passat mai des que es recullen dades la temperatura global del planeta havia superat per més d'1º C la mitjana climàtica, un fet que s'ha produït consecutivament des de l'octubre fins a l'abril, set mesos seguits. L'anomalia, això sí, comença ha anar de baixa, febrer i març la mitjana de referència es va superar per 1,3º C, dues dècimes més que ara.
Aquest rècord marca una altra fita: d otze mesos consecutius en els quals cada mes ha estat el més càlid que mai s'hagi pogut registrar (dades des de 1880). Un any sencer de rècords seguits que demostren rotundament que la temperatura global del planeta s'ha situat en els últims mesos en nivells molt superiors a tot el que s'havia pogut analitzar fins ara. La causa d'aquests rècords cal buscar-la en la suma de l'escalfament global i l'intens Niño que hi ha hagut durant els últims mesos. Actualment aquest fenomen ja està remetent, i tot fa pensar que serà substituït a partir de l'estiu pel seu pol oposat: la Niña.

dissabte, 14 de maig del 2016

L'Estat Islàmic atempta contra una penya del Reial Madrid a l'Iraq


EL REPTE GIHADISTA

L'Estat Islàmic atempta contra una penya del Reial Madrid a l'Iraq

Almenys 12 joves iraquians moren a la localitat de Balad després de ser metrallats per terroristes


L'Estat Islàmic atempta contra una penya del Reial Madrid a l'Iraq
STRINGER / REUTERS

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Divendres, 13 de maig del 2016 - 21:43 CEST
A les parets del cafè Al Furat, fotos de jugadors celebrant títols, pòsters del Zinedine Zidane entrenador alçant els braços o en posat pensatiu, i pancartes escrites en àrab on, en color lila sobre fons blanc, emulant l'escut madridista, es mostrava la seva passió pel Reial Madrid. Així era la penya madridista batejada 'Els blancs', de Balad, una localitat de la província de Saladino, al nord de Bagdad. En realitat, així era fins ahir. Perquè aquest escenari, on desenes de nois iraquians trobaven un dels pocs llocs de diversió en un Iraq assolat per la violència, va canviar dijous a mitjanit quan l'urpa terrorista va irrompre al lloc sembrant-lo de mort, bassals sang, vidres trencats i casquets de bala.
Almenys 12 joves que eren al local van morir en l'atac armat perpetrat per un comando terrorista de l'Estat Islàmic. L'atac es va produir quan un grup d'almenys tres homes armats va assaltar el local, que a aquella hora estava ple de joves, la majoria xiïtes. Els atacants van començar a metrallar els assistents i van causar almenys 25 ferits.
   
Mostra la imatge al Twitter Mostra la imatge al Twitter Mostra la imatge al Twitter Mostra la imatge al Twitter
: gunmen attack a coffeeshop in killing 9 civilians and wounding 23
Els terroristes van fugir. La policia de la localitat va llançar una operació de recerca i va acabar acorralant-ne un, que va fer esclatar el cinturó explosiu que duia adossat al cos i va causar la mort a dos policies i dos membres d'una milícia civil. Un altre dels terroristes va ser capturat en una casa pròxima pels habitants de la localitat, que el van cremar viu i el van penjar de cap per avall d'un fanal.
Hores més tard, l'organització gihadista va fer públic un comunicat en què s'atribuïa aquest i altres atacs.




El Reial Madrid ha fet un comunicat oficial lamentant "profundament" l'atac i ha anunciat que demà els jugadors lluiran un braçal negre com a senyal de dol per les víctimes. "El madridisme d'arreu plora avui pels seus aficionats, a qui no oblidarà", assenyala el text del club.



El president de la penya, Ziad Subhan, va explicar al diari 'As' que el cafè és lloc de reunió d'aficionats madridistes que, quan no hi ha Lliga en directe, veuen junts partits vells del seu club. Subhan va assenyalar que "a l'Estat Islàmic no li agrada el futbol. Creuen que és antiislàmic. Per això fan atacs així. És una tragèdia terrible".
Aquesta no és la primera ocasió en què els terroristes de l'Estat Islàmic ataquen el futbol, ja sigui a qui el practica o a qui el segueix com a aficionat, ja que consideren que l'esport és una activitat contrària a la fe.
El març passat, un terrorista va atemptar durant l'entrega de premis d'un torneig de futbol aficionat a la localitat d'Iskandariya i va matar 30 persones, moltes d'elles nens que acabaven de jugar.