UN MÓN QUE POTSER NO EN SORTIRÀ 

dimecres, 24 de febrer del 2016

Canvi brusc de temps de cara a dissabte amb neu a cotes força baixes

meteorologia

Canvi brusc de temps de cara a dissabte amb neu a cotes força baixes

Una pertorbació podria acumular més de 50 litres a bona part de Catalunya

La neu podria aparèixer a 500-600 metres, però no es descarta una cota inferior

Redacció-Nd | 24/02/2016 a les 13:56h
Mapa d'acumulació de neu pels propers cinc dies

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa de l'arribada d'un important canvi meteorològic en forma de pluja, neu, vent i fred de cara al cap de setmana, degut a l'arribada d'una pertorbació procedent de l'Atlàntic, juntament amb l'aprofundiment d'una depressió al nord de la península Ibèrica. Malgrat que encara queden dies, tot apunta que la neu podrà aparèixer a cotes poc habituals i emblanquinar part del país.

L'episodi de precipitacions, que podria donar acumulacions superiors als 50 litres, vindrà acompanyat d'un notable descens del termòmetres. Aquest fet provocarà que la cota de neu se situï a l'entorn dels 500-600 metres, malgrat que no es descarta que sigui força més baixa.

Tot apunta que serà la nevada serà molt generosa a tot el Pirineu esdevenint la més important de la temporada en comarques com la Cerdanya i el Ripollès, que hores d'ara tenen les muntanyes molt pelades. Tanmateix, hores d'ara també es preveu que la neu faci acte de presència a les valls del Prepirineu, a la Catalunya Central i, fins i tot, a la serrada Prelitoral. Les precipitacions aniran guanyant força al llarg de dissabte i tendiran a desaparèixer el dilluns al matí.

Petit front per dijous

Aquest dimecres és l'últim dia amb temperatures suaus. A partir de demà arriba un front poc actiu que ja de bon matí farà baixar les temperatures i pot deixar ruixats a qualsevol punt del Pirineu i també a la Catalunya Central. A la Vall d’Aran, nord del Pallars i zones pròximes pot nevar amb una mica més de ganes, i acumular fins a 5 centímetres de neu nova per damunt dels 1.500 metres.

Activat el protocol per contaminació a l'àrea de Barcelona per pols africana

FOTOS La pluja de fang embruta Catalunya

La neu pot aparèixer dijous a cotes baixes

VÍDEO El Montseny nevat, a vista de dron

Activada l'alerta per fort vent aquesta tarda al Prepirineu

Arriba l'hivern amb vent i neu

Publicat per VÍCTOR LLUELLES I CARDONA a 6:40 Cap comentari:
Envia per correu electrònicBlogThis!Comparteix a XComparteix a FacebookComparteix a Pinterest

dissabte, 20 de febrer del 2016

Les flors inunden la vall més tòrrida del planeta

Les flors inunden la vall més tòrrida del planeta

Aquests dies el paisatge desèrtic de la vall de la Mort a Califòrnia s'ha vist tenyit de tons grocs i rosats a causa d'una excepcional 'explosió de flors'

MANEL CASCANTE Barcelona ARA 20/02/2016 15:44
Flors camí de Badwater, a la vall de la Mort / @RVluckyorwhat
Explosió de flors
Aquells qui aquest febrer tinguin el privilegi de viatjar a aquesta zona de l'oest americà gaudiran d'una estampa ben poc habitual. Les causes de la gran floració, que inunda aquesta setmana les carenes i zones baixes de la vall de la Mort (Death Valley), rauen en l'episodi de pluges torrencials que va afectar aquesta regió a la tardor. Unes precipitacions que van arribar després de diversos anys de sequera extrema i de manca de floració a l'hivern o la primavera.
Durant el mes d'octubre, les pluges van arribar a deixar a l'entorn de 50 litres per metre quadrat, una quantitat que a priori pot no semblar-nos desorbitada, però que al fons de la vall de la Mort s'acosta al que hi sol caure de mitjana al llarg de tot un any. La pluja va causar estralls, va fer créixer sobtadament torrents i rius secs, i va arribar a produir greus inundacions tal i com es pot veure en aquest vídeo publicat pel Parc Nacional.
Els guardes del Parc Nacional asseguren que és molt rar veure una superflorida tan extensa i vistosa a la vall de la Mort, quelcom que tan sols es produeix aproximadament un cop per dècada. Les darreres van produir-se els anys 2005 i 1998. També esmenten que el fenomen del Niño, especialment intens enguany, podria haver afavorit l'episodi de pluges excepcionals de la tardor en aquest àmbit.
Les llavors de les flors, que feia anys que es mantenien en estat latent esperant les condicions adequades, van començar a germinar just després de les pluges. Ara, quatre mesos més tard, les plantes han acabat florint de forma espectacular, afavorides també pels darrers ruixats que aquest mes de febrer han tornat a regar el desert.
La temperatura més alta del planeta
La vall de la Mort es troba al bell mig del Parc Nacional del mateix nom, a l'est de Sierra Nevada i majoritàriament dins de l'estat de Califòrnia, tot i que una petita porció s'engloba a l'estat de Nevada. Aquesta vall està enfonsada per sota del nivell del mar fins a un màxim de 85,5 m a Badwater, considerat el punt més baix de l'Amèrica del Nord.
Les diverses carenes muntanyoses que l'aïllen de l'oceà Pacífic frenen les nuvolades i contribueixen que el seu clima sigui desèrtic, amb encara no 60 litres de precipitació anual al fons de la conca. La vall de la Mort és famosa mundialment pel fet d'haver enregistrat la temperatura més alta en un termòmetre oficial a nivell planetari, concretament 56,7ºC el dia 10 de juliol de l'any 1913 a Furnace Creek. Fins no fa gaire el rècord de calor el tenia la ciutat d'El Azízia, a Líbia, amb 57,8ºC, una dada però que va ser finalment rebutjada per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) per manca de fiabilitat.
Cal apuntar que, curiosament, el termòmetre de Furnace Creek va enregistrar també l'any 1913 la temperatura mínima absoluta de l'observatori, amb un valor de -9,4ºC.
Recentment, l'estiu de 2013, una onada de calor va acostar el mercuri a menys de 3 graus del rècord absolut de temperatura màxima, assolit exactament un segle abans i per les mateixes dates.

Ver imagen en Twitter
Seguir
Becky Watson ‎@EdIMmarketing
#DeathValley bloom. Thanks to the @DeathValleyNPS ranger that guided us to this spot. @DeathValleyNPS #LasVegas
07:07 - 17 feb 2016
Ver imagen en Twitter
Seguir
Death Valley NP ✔ ‎@DeathValleyNPS
Yesterday's rain looks good for the wildflowers throughout Death Valley! Looking forward to good bloom soon!
Publicat per VÍCTOR LLUELLES I CARDONA a 16:22 Cap comentari:
Envia per correu electrònicBlogThis!Comparteix a XComparteix a FacebookComparteix a Pinterest

Horror-Zyklon wirbelt mit 325 km/h auf Fidschi zu

 TZ-Munic
Totale Ausgangssperre

Horror-Zyklon wirbelt mit 325 km/h auf Fidschi zu

Aktualisiert: 20.02.16 - 09:44
Zyklon Winston über Fidschi
+
Der Zyklon über Fidschi
© dpa/NOAA
TZ
Suva - Die ersten zerstörerischen Orkanböen von Zyklon „Winston“ erreichen die Fidschi-Inseln. Behörden rechnen mit schweren Verwüstungen. Oberstes Gebot: Menschen retten. Niemand darf auf die Straße.
Vor den Fidschi-Inseln im Südpazifik tobt der gefährlichste bisher erfasste Zyklon, der dort je an Land gekommen ist. Die ersten Ausläufer von „Winston“ erreichten am Samstag die beiden Hauptinseln, wo rund 90 Prozent der rund 900.000 Einwohner leben. Tausende Menschen sind geflohen. Die Behörden haben mehr als 700 Notlager eingerichtet. Beim Kurznachrichtendienst Twitter wurden Fotos von umgestürzten Strommasten und Palmen hochgeladen, die von der Insel Taveuni stammen sollen.
„Es wird mit zerstörerischen Winden in Orkanstärke, heftigem Regen, Gewitterstürmen und Überschwemmungen gerechnet, auch in Küstengebieten“, warnte Fidschis Wetterdienst. Die Behörden fürchteten um Leib und Leben der Einwohner. „Der Katastrophenschutz hat eine totale Ausgangssperre ab 18.00 Uhr verhängt“, teilte die Regierung auf Facebook mit. „Das soll sicherstellen, dass die Einwohner nicht zu Schaden kommen.“

Zyklon wirbelt mit 325 Kilometern in der Stunde

Nach Berechnungen der neuseeländischen Wetterbehörde wirbelte der Zyklon mit Spitzengeschwindigkeiten von bis zu 325 Kilometern in der Stunde und gehört damit in die gefährlichste Kategorie 5. „Winston ist der stärkste Zyklon und der erste der Kategorie 5, der auf Fidschi je registriert wurde“, schrieb Meteorologin Lisa Murray.
Die Fidschi-Inseln liegen 3000 Kilometer östlich von Australien und 2000 Kilometer nördlich von Neuseeland. Die gut 300 Inseln sind Westeuropa zeitlich elf Stunden voraus. Tourismus ist eine der Haupteinnahmequellen. Die meisten Besucher kommen aus Australien und Neuseeland.
In Neuseeland war das Rote Kreuz in Alarmbereitschaft und stand auf Abruf für einen Hilfseinsatz bereit. „Winston ist ein unglaublich mächtiger Sturm“, sagte Generalsekretär Tony Paine. „Häuser, Infrastruktur und Ernten dürften in Mitleidenschaft gezogen werden. Das könnte auch langfristig weitreichende Folgen haben.“
Vor knapp einem Jahr hatte Zyklon „Pam“ 1000 Kilometer weiter westlich auf Vanuatu verheerende Verwüstungen angerichtet. Die Unwettersaison im Südpazifik dauert von November bis April. „Winston“ gehört zu den sieben stärksten Zyklonen in der Region seit mehr als 30 Jahren.
dpa

Bild auf Twitter anzeigen
Folgen
ABC News ✔ ‎@abcnews
#BREAKING: Cyclone Winston makes landfall in Fiji as national disaster declared http://ab.co/1Ol7IKv
 
Bild auf Twitter anzeigen
Bild auf Twitter anzeigen Bild auf Twitter anzeigen Bild auf Twitter anzeigen Bild auf Twitter anzeigen
Folgen
VFR VERT Rescue ‎@VFRfiji
#STCWinston has not even hit the Capital with full force yet #Fiji #TeamFiji @FijiGov_RMDNDM
06:31 - 20 Feb 2016
 

Publicat per VÍCTOR LLUELLES I CARDONA a 2:40 Cap comentari:
Envia per correu electrònicBlogThis!Comparteix a XComparteix a FacebookComparteix a Pinterest

dissabte, 6 de febrer del 2016

A Year of Weather 2015

Publicat per VÍCTOR LLUELLES I CARDONA a 9:09 Cap comentari:
Envia per correu electrònicBlogThis!Comparteix a XComparteix a FacebookComparteix a Pinterest

El toc d’atenció (via Brunetti) de Donna Leon a Ada Colau

El toc d’atenció (via Brunetti) de Donna Leon a Ada Colau

Gerard E. Mur. BCNegra16.
/ 5.02.2016
NUVOL.Vilaweb
Donna Leon (Montclair, Estats Units, 1942) és una excel·lent autora de novel·la negra però, sobretot, el que no vol ser és una escriptora de tracte circumspecte i tediós. L’últim premi Pepe Carvalho rebutja rotundament aquesta idea que es té d’ella. La d’una persona extremadament seriosa, a qui li costa relaxar-se, deixar-se anar.
Donna Leon va rebre el premi Pepe Carvahlo al Saló de Cent | Foto Gerard E. Mur
Donna Leon va rebre el premi Pepe Carvahlo al Saló de Cent | Foto Gerard E. Mur

Aquest dijous, Leon, durant el discurs d’agraïment —després de rebre el guardó de mans de l’alcaldessa Ada Colau—, va lluitar per derrocar el que considera una falsa imatge que Paco Camarasa, comissari de BCNegra, va fallar en recordar-li durant la seva presentació. Aconseguí girar la moneda de l’altre cantó amb un parlament saltejat d’intel·ligents consideracions i alguna historieta d’allò més curiosa. Per exemple, l’acte al Saló de Cent de l’Ajuntament hauria estat, segons l’autora, una tarda perfecta per cometre un assassinat. Leon busca incansablement noves formes de matar. “Quina serà la nova manera d’eliminar la víctima?”, es pregunta amb freqüència. S’ha de reinventar llibre rere llibre. Cada novel·la és una nova estratègia criminal. En el seu cas, encara és més difícil perquè no utilitza armes de foc. I no les utilitza perquè quan les té a les mans —en el món real— s’adona que les agafa a l’inrevés. Els seus criminals de paper intenten ser sofisticats i curosos. En l’última entrega de Brunetti, Les aigües de l’eterna joventut (Edicions 62), l’assassí ofega la víctima. Al consistori barceloní, Leon va mirar fixament la figura contundent i massissa que era el premi —una representació de l’inspector de Vázquez Montalban—. Era l’arma perfecta del vespre. Un cop d’estàtua sec i enèrgic al cap de l’objectiu. Malgrat que per a ella “no hi ha res com una bona empenta escales avall. És difícil saber què ha passat”.
La successora de Giménez Barlett, Petros Màrkaris o Henning Mankell va saber, doncs, combatre l’aparent seriositat que se li atribueix. Però sabia també que era el lloc i el moment per invocar la “fanàtica de l’ecologia” que duu dins seu. Canviava el to per introduir un tema greu —la destrucció mediambiental del planeta— que a ella i a Brunetti els preocupa. A les seves novel·les llegim com el mateix comissari no es permet més de quatre minuts de dutxa diària —per temor a “la policia de l’aigua”— i com s’erigeix un ferm defensor d’utilitzar el transport públic, el pintoresc vaporetto en el seu cas. “Sé que no és un tema agradable per parlar avui però el desastre ecològic que pateix Itàlia m’obsessiona. La part sud del país és un desastre. I el més trist és que tothom sap el que passa però calla. És una cosa que ha de ser dita en públic”, admetia, abans d’introduir la raó concreta de la seva militància: el turisme. Des del primer lliurament de la sèrie Brunetti, Mort a la Fenice (1992), Leon ha anat explicant els canvis que ha patit la ciutat. Canvis, la gran majoria, perjudicials i amb un detonant comú: l’epidèmia turística. Només va explicar que viure a Venècia s’ha convertit en un desig gairebé inassolible. Un amic seu, recordava l’escriptora, va voler intentar-ho i en preguntar el preu d’un pis de 150 metres quadrats la resposta immediata que va rebre va ser si el que volia era muntar un Bed & Breakfast. “El que fa el turisme en una ciutat és trist i devastador. Per això, us demano que veient el que ha passat a Venècia comenceu a treballar perquè no es repeteixi aquí”.  Des del mateix ajuntament, la mare de Brunetti feia aquest delicat advertiment. Dirigit a qui a més poder té per solucionar una problemàtica cada cop més inflamada: l’alcaldessa Colau; darrere seu durant el discurs, potser visualitzant el polvorí de la Barceloneta.
Però a banda del turisme, l’obsessió per l’ecologia i la societat de Leon passa també per altres assumptes, tots traslladats als seus llibres: el canvi climàtic, el reciclatge, el tràfic d’armes, de persones, de drogues; els residus nuclears, els residus, en general… “El cluedo s’ha acabat”, deia per justificar l’actualitat que ocupa les planes de les seves novel·les, “el públic actual vol temes actuals, que l’afectin”. El de Leon és un gènere negre que avança paral·lel a la vida dels lectors. És l’estratègia que la nord-americana ha triat per dotar l’obra de certa novetat i evitar el perill literari de la novel·la negra: obviar la realitat i capficar-se massa en el crim. Simplement, la realitat està farcida de tot tipus de delictes. Tal com ho està la història de la literatura, fins i tot aquella que no considerem criminal. En una carta blanca final, Leon pensava en Èdip Rei de Sòfocles com la primera novel·la negra. Tampoc va oblidar l’obra de Dickens, citant-ne Bleak House, on apareix un dels primers inspectors de les lletres britàniques, el detectiu Bucket. I va voler tancar amb un consell i una cita que combinaven tot el que domina Leon: literatura i misteri. Les paraules de Wilkie Collins, l’autor de La dama de blanc, quan li van preguntar que recomanava per escriure novel·la negra: “Fes-los riure, fes-los plorar i fes-los esperar”. I uns versos de Philip Larkin: “Emborratxa’t de llibres. Els llibres són una muntanya de merda!”. Sens dubte, Leon no és una escriptora seriosa, malgrat que s’hi posi o ens ho pugui semblar.

  • nç
Gerard E. Mur
34 articles publicats
@GerardMurSole
Altres articles d'aquest autor
Pierre Lemaitre. Acabar amb el teu heroi després del Goncourt  
John Banville: “Els irlandesos hem anat sobrevivint, poc més que això”
El Saltamartí. Un Brossa inèdit, anticlerical i trangressor
La NoLlegiu se’n va a viure amb la Juanita
Richard Ford. Un envellit Bascombe torna a Haddam
+ Llegits
1 El cas Víctor Amela
2 El toc d'atenció (via Brunetti) de Donna Leon a Ada Colau
3 “Oh My God Barcelona!”, a l’Auditori
4 Ensenyar el valencià
5 Ser mestre no és la panacea
6 Pau Roca: "El 21% d’IVA no és l’únic problema del teatre"
7 Rossini guanya Verdi per golejada
8 Otello de Rossini, un retrat en moviment
9 Enllulla’t
10 Carn de psiquiatre
Publicat per VÍCTOR LLUELLES I CARDONA a 2:31 Cap comentari:
Envia per correu electrònicBlogThis!Comparteix a XComparteix a FacebookComparteix a Pinterest
Missatges més recents Missatges més antics Inici
Subscriure's a: Missatges (Atom)

Dades personals

La meva foto
VÍCTOR LLUELLES I CARDONA
Visualitza el meu perfil complet

Arxiu del blog

  • ►  2020 (45)
    • ►  de setembre (10)
    • ►  d’agost (1)
    • ►  de juny (13)
    • ►  de maig (1)
    • ►  d’abril (6)
    • ►  de març (14)
  • ►  2019 (44)
    • ►  de desembre (1)
    • ►  de novembre (1)
    • ►  d’octubre (2)
    • ►  de setembre (2)
    • ►  d’agost (1)
    • ►  de juliol (3)
    • ►  de juny (6)
    • ►  de maig (3)
    • ►  d’abril (5)
    • ►  de març (5)
    • ►  de febrer (4)
    • ►  de gener (11)
  • ►  2018 (17)
    • ►  de desembre (2)
    • ►  d’octubre (6)
    • ►  de setembre (1)
    • ►  d’agost (8)
  • ►  2017 (34)
    • ►  de novembre (2)
    • ►  d’agost (1)
    • ►  de juliol (5)
    • ►  de juny (2)
    • ►  de maig (2)
    • ►  de març (1)
    • ►  de febrer (10)
    • ►  de gener (11)
  • ▼  2016 (89)
    • ►  de desembre (6)
    • ►  de novembre (11)
    • ►  d’octubre (3)
    • ►  de setembre (4)
    • ►  d’agost (2)
    • ►  de juliol (12)
    • ►  de juny (8)
    • ►  de maig (7)
    • ►  d’abril (6)
    • ►  de març (14)
    • ▼  de febrer (5)
      • Canvi brusc de temps de cara a dissabte amb neu a ...
      • Les flors inunden la vall més tòrrida del planeta
      • Horror-Zyklon wirbelt mit 325 km/h auf Fidschi zu
      • A Year of Weather 2015
      • El toc d’atenció (via Brunetti) de Donna Leon a Ad...
    • ►  de gener (11)
  • ►  2015 (197)
    • ►  de desembre (15)
    • ►  de novembre (25)
    • ►  d’octubre (18)
    • ►  de setembre (12)
    • ►  d’agost (17)
    • ►  de juliol (7)
    • ►  de juny (11)
    • ►  de maig (14)
    • ►  d’abril (18)
    • ►  de març (19)
    • ►  de febrer (12)
    • ►  de gener (29)
  • ►  2014 (45)
    • ►  de desembre (33)
    • ►  de novembre (12)
Tema Senzill. Amb la tecnologia de Blogger.