dimecres, 19 de juliol del 2017
Así influyen los coches en el cambio climático
dijous, 13 de juliol del 2017
L'iceberg més gran de la història recent, de la mida de la província de Girona, es desprèn de l'Antàrtida
FA 5.800 QUILÒMETRES QUADRATS
L'iceberg més gran de la història recent, de la mida de la província de Girona, es desprèn de l'Antàrtida
La gran llenca fa uns 200 quilòmetres de llarg i té uns 300 metres de gruix
EL PERIÓDICO / EFE / MADRID
Dimecres, 12 de juliol del 2017 - 23:51 CEST
Un iceberg d’uns 5.800 quilòmetres quadrats,
Un iceberg d’uns 5.800 quilòmetres quadrats,
Els experts de Midas, grup d’investigació especialitzat en estudis antàrtics de la universitat gal·lesa de Swansea, van indicar que el despreniment es va produir entre el 10 i el 12 de juliol, encara que la ruptura no s’ha pogut confirmar fins aquest dimecres gràcies a les observacions satel·litals, amb visió en l’espectre infraroig.

Blog post with more details about the Larsen C iceberg calving: http://www.projectmidas.org/blog/calving/
«Hem estat anticipant aquest succés durant mesos. Estem sorpresos de com ha trigat l’esquerda responsable de la ruptura. L’iceberg és un dels més grans dels quals es té registre i el seu progrés en el futur és difícil de predir. Es pot mantenir d’una peça, però és possible que es trenqui en fragments», va declarar el professor Adrian Luckman, investigador líder del grup. Es desconeix també quina direcció podria agafar.

En reproduir aquest vídeo, acceptes l'ús de galetes al Twitter
Aquest ús pot incloure analítiques, personalitzacions i publicitat.
Més informació The Larsen-C rift opening over the last 2 years from #Sentinel1
L’iceberg, que s’espera que sigui denominat A68, pesa més d’un bilió de tones, segons Midas.
SENSE CANVIS DE NIVELL DE MAR
El despreniment, que ha reduït al voltant d’un 12% la mida de Larsen C, transformarà per sempre el paisatge d’aquest territori de la península Antàrtica, adverteixen els científics. Un dels problemes radica en el fet que la plataforma, ara més debilitada, funciona com un fre davant l’avanç cap al mar de les glaceres interiors.«És un dels més grans registrats i resulta complicat predir el seu progrés futur. De moment segueix formant un únic bloc, però és més que probable que es trenqui en segments», va afirmar Luckman, que va opinar que part del gel «podria quedar-se a la zona durant dècades», mentre que «parts de l’iceberg podrien derivar al nord cap a aigües més càlides».
INFLUÈNCIA DEL CANVI CLIMÀTIC
El despreniment d’icebergs, fins i tot de volums grandiosos com aquest, és un fenomen natural que forma part del cicle del gel a l’Antàrtida, però els experts consideren que les temperatures més altes vinculades al canvi climàtic estan accelerant aquest procés. Sense anar més lluny, la veïna plataforma Larsen B, situada més al nord, va patir un altre descomunal despreniment l’any 2002.Tot i pesar més d’un bilió de tones, l’A68 ja estava flotant abans de separar-se, i per això mateix els científics no preveuen que es produeixi un augment del nivell del mar. No obstant, Midas recorda que Larsen C està ara mateix en una «situació vulnerable», malgrat que la separació hagi sigut un «esdeveniment natural», i sosté que podria patir el mateix destí que Larsen B.
«Els nostres models indiquen que es mantindrà més o menys estable, però qualsevol col·lapse futur tindria lloc d’aquí uns quants anys o dècades», va apuntar Luckman. En els pròxims mesos i anys, va afegir, la placa de gel podria començar a «regenerar-se gradualment» o a «patir més despreniments», cosa que la portaria al «col·lapse», si bé les «opinions de la comunitat científica estan dividides» respecte a aquests escenaris.
La Terra es dirigeix cap a una sisena extinció massiva d'animals
La Terra es dirigeix cap a una sisena extinció massiva d'animals
El 30% dels vertebrats ha perdut gran part de les poblacions
L’anàlisi, realitzada per investigadors de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UAM) i la Universitat de Stanford, als EUA, s’ha publicat a 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS). Entre les causes de retrocés biològic destaquen, segons els autors, la pèrdua i fragmentació d’hàbitats, la caça, el comerç il·lícit, la sobreexplotació del territori, l’aparició d’espècies invasores, la contaminació i el canvi climàtic.
El ritme de desaparició d'espècies és comparable al dels pitjors cataclismes viscuts per la Terra al llarg de la història
L’estudi ofereix la primera avaluació global d’aquestes tendències de declivi de poblacions d’animals i els seus possibles efectes en cascada. Entre les 27.600 espècies de vertebrats analitzades, és particularment dramàtica la situació dels mamífers: de les 177 espècies amb dades conegudes de l’últim segle, els investigadors conclouen que més del 40% no disposen ni d’un 20% dels seus hàbitats originals.
«La pèrdua massiva de poblacions i espècies reflecteix la nostra falta d’empatia amb totes les espècies silvestres que han sigut les nostres companyes des dels nostres orígens», apunta l’autor principal de l’estudi, Gerardo Ceballos, de la UAM, que afegeix: «És un preludi de la desaparició de moltes més espècies i del declivi dels sistemes naturals que fan possible la civilització».
PLANETA FINIT
Rodolfo Dirzo, professor a Stanford, afegeix que es tracta d’«una aniquilació que té lloc a nivell mundial, encara que les espècies a les quals pertanyen aquestes poblacions encara puguin estar presents en algun lloc de la Terra».La pèrdua de poblacions i de diversitat biològica és important perquè, a més de ser el que els científics anomenen un preludi de l’extinció, afecten aspectes crucials com la pol·linització de les abelles, el control de les plagues i la purificació dels aiguamolls. A més, es perden intricades xarxes ecològiques que impliquen animals, plantes i microorganismes, cosa que condueix a ecosistemes menys resistents, i redueix la diversitat genètica, un aspecte vital per a la supervivència de les espècies.
Els investigadors advoquen per frenar els impulsors bàsics de l’extinció d’espècies (la superpoblació humana i el consum excessiu) i insten la societat a allunyar-se de «la ficció que el creixement perpetu pot tenir lloc en un planeta finit».
dimecres, 12 de juliol del 2017
Les onades de calor es quadruplicaran a Barcelona per culpa del canvi climàtic
canvi climàtic
Les onades de calor es quadruplicaran a Barcelona per culpa del canvi climàtic
L'Ajuntament presenta un estudi que adverteix de l'augment de les temperatures a la ciutat com a conseqüència de l'escalfament global i es compromet a desenvolupar un pla per pal·liar-ne els efectes
Especial: Barcelona
Arxivat a: Societat , escalfament global, canvi climàtic, Ajuntament de Barcelona, Barcelona, Janet Sanz

Janet Sanz i Frederic Ximeno presenten l'estudi sobre les conseqüències del canvi climàtic. Foto: Europa Press
La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Ecologia de Barcelona, Janet Sanz, i el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno, han advertit que el canvi climàtic pot provocar que les onades de calor es quadrupliquin fins a final de segle a la ciutat, segons un estudi fet pel Servei Meteorològic de Catalunya juntament amb l'Ajuntament i Barcelona Regional.
Sanz ha assegurat en roda de premsa que la capital catalana és una de les 50 ciutats de l'estat espanyol més afectades per la calor. En aquestes ciutats, l'increment mitjà de la mortalitat durant els mesos d'estiu és del 14,6% mentre que a Barcelona aquesta xifra s'incrementa fins al 27%.
La regidora ha plantejat que el consistori es troba davant de dos possibles escenaris: la lluita contra el canvi climàtic seguint els acords de París o no fer res per aturar la situació actual. L'Ajuntament opta pel primer: "Hem de posar fre al creixement de les emissions", ha insistit Sanz.
Increment de la temperatura
L'estudi també preveu que, si es compleixen els Acords de París, la temperatura mitjana de la ciutat podria augmentar 1,6 graus fins a mitjans de segle, i situar-se pràcticament als 20 graus. Barcelona pateix unes 38 nits tropicals per any (amb temperatures superiors als 20 graus) i es preveu que amb un escenari de lluita contra el canvi climàtic aquesta xifra es duplicaria. Els barris més afectats serien Nou Barris i algunes zones dels districtes de Sants-Montjuïc, les Corts i l'Eixample.
Increment de la temperatura
L'estudi també preveu que, si es compleixen els Acords de París, la temperatura mitjana de la ciutat podria augmentar 1,6 graus fins a mitjans de segle, i situar-se pràcticament als 20 graus. Barcelona pateix unes 38 nits tropicals per any (amb temperatures superiors als 20 graus) i es preveu que amb un escenari de lluita contra el canvi climàtic aquesta xifra es duplicaria. Els barris més afectats serien Nou Barris i algunes zones dels districtes de Sants-Montjuïc, les Corts i l'Eixample.
(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)
Contingut relacionat
Pep Martí | 5 comentaris
04/06/2017
Pep Martí | 13 comentaris
01/06/2017
Els efectes del canvi climàtic a Barcelona: una onada de calor cada any
Meteorología
Els efectes del canvi climàtic a Barcelona: una onada de calor cada any
El NacionalFoto: ACN
Barcelona. Dimecres, 12 de juliol de 2017
Meteorologia
En aquest sentit, s'assenyala que actualment Barcelona viu, de mitjana, una onada de calor cada gairebé quatre anys. Es tracta d'una sèrie de més de tres dies en què les temperatures màximes superen els 33,1 graus. Degut als efectes del canvi climàtic, però, es preveu que hi hagi una onada cada l'any i que aquesta sigui dos o tres dies més llarga que ara. Si no s'adopta cap mesura al respecte, aquest increment es podria disparar fins registrar quatre o cinc onades de calor cada any, i cadascuna duraria sis dies més que ara.
Nits insuportables
El creixement d'onades de calor s'espera que comporti un augment de la temperatura nocturna, amb més nits tropicals (per sobre dels 20 graus) i més nits tòrrides (per damunt dels 25 graus). Segons les estadístiques, actualment Barcelona pateix 38 nits tropicals a l'any, les quals es podrien duplicar si s'apliquen mesures correctores i triplicar.El mateix es preveu que passi amb els dies on les temperatures superen els 35 graus, els quals es consideren dies tòrrids. Ara per ara Barcelona viu una jornada en aquests condicions cada dos anys i es preveu que en siguin tres cada any degut al canvi climàtic. Si no s'instaura cap mesura per mitigar-ne els efectes, la previsió és que els dies tòrrids arribin a ser vuit al cap de l'any.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)