dimarts, 23 de juny del 2020

Pere Suau-Sánchez: ‘Ara sembla que tothom viatjarà, però a l’estiu només volarà entre un 20% i un 40% respecte de l’any passat’

Durant la pandèmia del coronavirus 2019 els avions han deixat de pintar el cel amb les seves esteles de condensació. La majoria d’aparells fa mesos que és en terra ferma, i diverses aerolínies són al llindar de l’abisme econòmic. De fet, grups com Air France-KLM i Lufthansa han rebut injeccions milionàries de diners públics per assegurar-ne la viabilitat.
Per fer una radiografia del sector, entrevistem Pere Suau-Sánchez, expert en transport aeri i professor de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat de Cranfield (Regne Unit), que explica que el sector aeri podria no recuperar-se fins el 2024. Un període que vindrà acompanyat de canvis en el panorama actual d’aerolínies entre retallades, fusions i desaparicions.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
‘L’hivern d’enguany serà clau per a veure com s’afronta el 2021 i per a la supervivència del sector’, avisa l’expert, que assenyala que la majoria de companyies, malgrat la fal·lera per recuperar l’activitat, no engegaran de debò fins a la primavera vinent. Així mateix, vaticina que els mesos vinents, fins que no hi hagi una reobertura internacional, predominaran els vols de curt radi amb un principal beneficiat: el baix cost.
Primer de tot, per situar-nos, quin és el pes econòmic del transport aeri?
—El transport aeri és essencial per a la mobilitat global de persones i mercaderies i avui dia no té cap alternativa pel que fa a rapidesa. Per una banda, hi ha l’impacte directe, els llocs de feina que genera la mateixa indústria; per una altra, hi ha l’indirecte, el de totes aquelles empreses que treballen al voltant de l’activitat de l’aeroport, com ara empreses logístiques; i finalment, hi ha els impactes catalítics, altres sectors que depenen d’aquest transport, com ara el sector turístic. Sumant tot això, el transport aeri crea uns 65 milions de llocs de feina i representa el 3,5% del PIB mundial.
Com ha afectat la crisi de la covid-19 el sector?
—El transport de material sanitari ha donat molts titulars en aquesta pandèmia. Tanmateix, la caiguda del trànsit aeri no té cap precedent. A escala global, amb algunes diferències entre mercats, les caigudes superen el 90%. En aquest sentit, a final de març, el 98% dels mercats on hi ha passatgers tenien alguna mena de restricció relacionada amb la covid-19: quarantenes, prohibició de certs vols, tancaments de fronteres… En resum, la pandèmia ha causat la parada absoluta del sector. I ara que comencen a obrir algunes fronteres, veiem que es va recuperant l’activitat de manera molt limitada.
Canviarà gaire el panorama de les aerolínies els mesos vinents?
—Tots els experts i gent que treballa en el sector coincideixen a dir que és força possible que veiem un procés de consolidació, en el qual algunes companyies moriran i unes altres es fusionaran per sobreviure. De fet, ja hem vist uns quants concursos de creditors, com ara Avianca, Latam i Virgin Austràlia, i alguna desaparició, com la de South African Airways i Flybe. Això ha estat una mica la primera onada, cal veure què passa en aquest període de recuperació, que sembla que serà relativament lent i es podria allargar fins el 2024.
2024?
—Sí, tot i que tot plegat acabarà depenent del ritme de reobertura. És possible que continuem veient companyies amb problemes durant uns quants anys, perquè aquesta reactivació, de moment, és lenta i és bàsicament de mercats de curt radi, que són els naturals de les aerolínies de baix cost. En canvi, les aerolínies de xarxa, que depenen del llarg radi, sembla que tardaran molt més a retornar a la normalitat. Sembla que ara tothom tornarà a viatjar, però aquest estiu volarà entre un 20% i un 40% respecte de l’any passat. De fet, el sector començarà a arrencar quan ja fa dies que hauríem de ser en temporada turística. Hi ha algunes aerolínies que consideren la primavera del 2021 com la reactivació real.
Per què?
—Perquè la gran incògnita és saber quina serà la situació de l’estiu. La baixada de la temporada turística –els mesos de desembre, novembre i especialment gener són els pitjors de cada exercici– pot anar acompanyada de possibles rebrots de la covid-19 i ningú no sap com pot reaccionar el mercat. L’hivern d’enguany serà clau per a veure com s’afronta el 2021 i per a la supervivència del sector.
No em podeu donar cap nom concret d’alguna gran aerolínia que sigui especialment vulnerable?
—Sé que els noms són molt llaminers, però ara mateix seria especular. Hi ha unes quantes aerolínies que han rebut ajuts estatals, de tipologies i quantitats diferents, i unes altres han rebut molt poca cosa o directament res. Cal afegir-hi l’estat financer de cada companyia abans del confinament i com serà la seva represa de l’activitat. No és igual Ryanair que Lufthansa. Sí que ja veiem al mercat europeu que es proposen ajustaments de plantilla, que poden ser acomiadaments o reducció d’hores laborals. La burocràcia de cada estat fa que aquests processos siguin molt diferents arreu d’Europa, i això pot fer que les retallades no es facin ara, sinó d’aquí a un any.
Podeu donar-ne algun exemple?
—British Airways, que no havia passat per cap gran reestructuració prèvia, ja ha avançat que vol fer una reducció de 12.000 treballadors de la seva plantilla, que és de 50.000 persones. Ara bé, dins el mateix grup (IAG), és possible que Ibèria tingui més facilitats per a afrontar aquesta crisi i no hagi de fer grans retallades. Fa poc, ja va passar per una reestructuració important i ara té una estructura molt més lleugera.
Heu esmentat els ajuts estatals. Algunes aerolínies, entre les quals Ryanair, han denunciat que són competència deslleial.
—Brussel·les sempre s’havia preocupat per allò que en anglès s’anomena ‘level playing field’, és a dir, per la igualtat de competència entre les empreses. Ara bé, amb la crisi de la covid-19, ha mancat aquest lideratge de la Comissió Europea per a marcar unes normes o una guia per a regular els ajuts. Hem vist que cada país anava a la seva i feia allò que li semblava important per als seus interessos. Per exemple, el front francès, alemany i neerlandès ha identificat el sector aeri com un element clau.
Per què?
—Potser el cas francès, amb Air France, ha estat més aviat una qüestió patriòtica que no pas econòmica, però el cas neerlandès és clarament econòmica. Són un país molt petit i tenen un sector aeri i una companyia [KLM] completament sobredimensionats. I volen protegir això, que és fonamental per a una economia molt focalitzada en l’exportació i amb una política fiscal molt atractiva per a les multinacionals. D’altra banda, per als alemanys, el grup Lufthansa és un múscul econòmic. La companyia és propietària d’Austria Airlines, Brussels Airlines i Eurowings, i és fundadora de Star Alliance, la principal aliança d’aerolínies. No és una simple companyia, té molt de poder. De fet, ha aconseguit que el govern austríac injecti uns 400 milions a Austria Airlines i marqui un preu mínim de 40 euros per als vols de curt radi, de manera que posa entrebancs a la penetració del baix cost al mercat de centre Europa.
Amb aquests ajuts, el govern noruec pràcticament ha salvat Norwegian Airlines de la desaparició, oi?
—El govern ha creat uns ajuts de més de 500 milions de dòlars per a Norwegian, SAS i Wideroe, la meitat dels quals han anat directament a la primera. No és una quantitat desorbitada si tenim en compte que Air Nostrum, que és una companyia regional propietat d’Ibèria, ha rebut un crèdit de l’ICO per un valor de 130 milions d’euros. Ara bé, de moment, l’ajut ha estat suficient per a aguantar Norwegian. Per tant, ens trobem que aerolínies que en un context normal tenien risc de desaparèixer, en un context de pandèmia han pogut accedir a ajuts i entrar en una situació de congelació. Òbviament, això distorsiona el mercat. A més, la crisi ha fet perillar companyies que en un context normal eren perfectament viables.
La crisi afectarà el model de baix cost? Apujaran els preus dels bitllets?
—S’ha vist de manera clara que les companyies de baix cost han estat les més resilients en aquesta crisi. Per una banda, van poder allargar més el període de vol i, per una altra, el recuperen abans. No veig que el model de baix cost tingui problemes addicionals per a mantenir la seva essència, és a dir, tenir una estructura lleugera i unes despeses relativament baixes que els permeten d’abaixar els preus. Fins i tot crec que el context actual reforça aquest model. Els operadors de xarxa tenen molts problemes per a funcionar i és possible que la demanda, almenys al principi de la reobertura, confiï més en un vol de curt radi que no pas en un de llarg.
—Ho deia per factors com una possible pujada de les taxes aeroportuàries, com té previst de fer AENA, per exemple.
—Possiblement la mesura servirà per a finançar els controls extres que es faran als aeroports per prevenir la propagació de la covid-19. Això ja va passar després de l’11-S, quan es van incrementar els controls de seguretat. Aquestes mesures tenien un cost i, segons el país, aquesta taxa de seguretat es veia desglossada al bitllet o no. És possible que ara vegem reflectit un augment dels controls en forma de taxa directa al passatger o a l’aerolínia, que l’acabarà repercutint en l’usuari, però això serà una quantitat limitada. Al final, la qüestió rellevant és si les aerolínies de baix cost seran capaces de continuar oferint un servei a un preu ajustat. Jo penso que sí.
Canviarà gaire l’experiència del viatger quan agafi un avió?
—Per una banda, augmentaran els controls extres tant a l’accés com a la cabina. La recomanació que va fer la Comissió Europea, conjuntament amb l’agència de seguretat aèria europea, ara fa un mes, preveu que viatjar amb avió és segur i que, per tant, els aparells poden anar plens sempre que es compleixin diversos requisits: higiene i desinfecció abans dels vols, màscara obligatòria, mobilitat limitada per als passatgers i limitació també de la venda de productes. Jo no en sóc expert, però sembla que els avions moderns tenen uns filtres per a l’aire que eviten que el virus es propagui. Dit això, tots aquests requisits per a volar poden fer que certs segments més sensibles de la demanda, com ara parelles amb fills petits o persones dependents, tardin encara un temps a agafar un avió. De totes maneres, la clau per al sector és que els aparells puguin anar plens i no s’hi hagi d’aplicar la distància de seguretat.
Quan comença a ser rendible un vol?
—De mitjana, les companyies necessiten omplir el 80% de les places per cobrir les despeses. I tots els seients que ocupin a partir d’aquí són beneficis. Deixar seients lliures significa preus elevadíssims o la desaparició de les aerolínies, perquè no n’hi ha cap que sigui viable amb ocupacions del 20% o el 30%. Si es deixen omplir els vols, com us deia, els preus no haurien de pujar. De fet, històricament, en situacions de crisi o xocs com l’actual, les aerolínies han estat capaces d’oferir de manera consistent preus baixos per a estimular la demanda. És una tècnica que també se sol fer servir quan s’entra en un mercat nou. En principi, crec que els preus es poden mantenir estables i, en tot cas, poden anar una mica a la baixa globalment. Això no vol dir que en alguna ruta concreta o en unes dates concretes, per una qüestió de molta demanda, els preus pugin.
Què passarà amb els bitllets dels vols que s’han anul·lat?
—La regulació europea diu que si les aerolínies t’anul·len el vol, encara que sigui per força major, com a mínim t’han de donar dues opcions: un val per l’import original i amb una vigència de dotze mesos com a mínim o retornar-te els diners. Ara bé, si tu, com a passatger, has anul·lat els teus bitllets, només tens dret al val. Arran de la crisi de la covid-19, la Comissió Europea ha dit que no pensava canviar ni una coma de la normativa, però ha fet diverses recomanacions, com ara que les aerolínies siguin imaginatives amb els vals perquè tinguin més acceptació entre els usuaris: facilitats per a escollir vols nous, vals interpersonals, etc.
Tornaran els diners?
—La normativa els obliga a fer-ho, però de moment, per un tema de supervivència, la majoria d’aerolínies no ho han fet. Hi ha un problema entre el curt termini i el llarg termini. En el curt no vols tornar els diners, per molt que ho hagis de fer, perquè entres en una situació de caixa insostenible i és la teva mort. Però a llarg termini no tan sols els has de tornar sinó que també et jugues la teva reputació. També és veritat, i això lliga amb els ajuts, que les companyies que n’han rebut es troben en una millor situació per a retornar els bitllets amb més celeritat. Passa que el reemborsament el fa l’estat i no la companyia.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.


divendres, 19 de juny del 2020

La zona cremada per l'incendi de la Ribera d'Ebre, un any després a vista de dron

La zona cremada per l'incendi de la Ribera d'Ebre, un any després a vista de dron

L'efecte de les flames encara és visible a les zones boscoses tot i que el verd dels rebrots comença a recuperar terreny
La zona cremada de la Ribera d'Ebre, a vista de dron
La zona cremada de la Ribera d'Ebre, a vista de dron | ACN
Un any després de l'incendi de la Ribera d'Ebre que va cremar més de 5.000 hectàrees d'aquesta comarca però també les Garrigues i el Segrià, l'ACN ha sobrevolat amb dron alguns dels termes municipals més afectats. L'enregistrament reprodueix el mateix recorregut fet, també en dron, l'any passat, pocs dies després que els Bombers comencessin a controlar l'incendi més devastador de la campanya d'estiu 2019. L'efecte de les flames encara es fa notar a les zones boscoses, amb gran quantitat d'arbres cremats que sense fulles deixen entreveure el verd de la vegetació de sotabosc que creix a la terra cremada gràcies a la primavera plujosa d'aquest any. L'efecte de l'acció de l'home també es pot constatar als cultius que es veuen recuperats.
La zona cremada de la Ribera d'Ebre, a vista de dron
La zona cremada de la Ribera d'Ebre, a vista de dron | ACN
El recorregut de l'enregistrament aeri comença al municipi de Bovera, a les Garrigues, on les flames van cremar unes 80 hectàrees. Des de l'aire es poden veure els boscos de la Vall de Bovera cremats i també cultius d'oliveres que s'estan començant a recuperar i d'altres que ja estan a ple rendiment. El rastre del foc també va deixar destruïdes algunes construccions agrícoles com magatzems per guardar materials. El verd es comença a deixar veure gràcies al sotabosc que creix per la primavera plujosa i els treballs de neteja i reforestació que s'han portat a terme durant el darrer any. Un altre dels punts captats des del dron està situat a l'entorn de l'ermita del Remei on les flames van arribar gairebé a les portes d'aquest santuari situat a uns sis quilòmetres al nord del nucli urbà de Flix, el municipi més afectat per l'incendi amb més de 3.000 hectàrees cremades, la major part d'arbrat. Des d'aquest mirador privilegiat la devastació de les flames encara es ben palpable en quilòmetres de bosc on ara només hi ha arbres cremats.
La zona cremada de la Ribera d'Ebre, a vista de dron
La zona cremada de la Ribera d'Ebre, a vista de dron | ACN
D'altra banda, un dels llocs enregistrats l'any passat que més ha canviat en tots aquests mesos es troba al pont que creua el riu de la Cana a l'enllaç entre la C-233 i la T-703 per anar cap a la Palma d'Ebre, on el foc va cremar més de 220 hectàrees. Les imatges de cendra i vegetació cremada han deixat pas a un espai verd ple de canyissars i plantes de ribera a l'entorn d'aquest petit riu que enguany sí que porta aigua pel seu curs. Només els arbres més grossos que hi havia en aquesta zona ara completament cremats recorden la destrucció del pas de les flames.
L'incendi més important de l'estiu passat també va afectar Vinebre amb més de 642 hectàrees, Maials (Segrià) amb prop de 574, Llardecans, també al Segrià, amb més de 281, la Torre de l'Espanyol, a la Ribera d'Ebre, amb més de 130 i la Granadella, a les Garrigues, amb 43 hectàrees. La superfície més afectada va ser arbrat, en concret prop de 2.500 hectàrees, el que suposa gairebé el 50% de tota l'àrea arrasada per l'incendi. Després hi va haver el matollar, amb 1.514 hectàrees i que a dia d'avui és el que presenta un major aspecte de recuperació. De conreus se'n van cremar més de 950 hectàrees i de pastures unes 60.

La Setmana sense carn i l'impacte de l'alimentació en el medi ambient

Vaca Unsplash
S'està celebrant la Setmana sense carn, una iniciativa promoguda per ProVeg, una organització internacional pionera preocupada per la consciència alimentària present a quatre continents. Amb plans d'expansió per al futur, Pro Veg vol conscienciar sobre l'impacte que té sobre el medi ambient el consum abusiu de carn.
Tal com recorda aquesta institució, Espanya és un dels quatre països del Mediterràni amb un impacte mediambiental més gran relacionat amb l'alimentació. De fet, elconsum de carn i productes lactis és notablement superior a la mitjana mundial. Per fer-nos una idea, en tan sols un any, l'impacte aproximat de l'alimentació d'una persona en el medi ambient és el següent:
• Petjada hídrica d'un milió de litres d'aigua
• Emissions equivalents a 1900 kg de CO2
• 3400 m2 de terra utilitzats
Carn
Des de ProVeg es mostren en certa manera positius perquè els hàbits alimentaris de la població estan canviant. De fet, un de cada cinc espanyols ja ha optat per reduir o eliminar la carn de la seva dieta, i el benestar animal preocupa cada vegada més la població. El percentatge de ciutadans europeus que considera important el benestar i la protecció dels animals de granja ha passat del 71 % al 94 % entre 2006 i 2015.
Segons la seva opinió, optar per una alimentació vegana pot reduir un 71 % les emissions relacionades amb l'alimentació, un 36 % la despesa d'aigua i un 62 % l'impacte en l'ús de la terra. Però això sí, no fa falta tampoc un canvi molt radical que no totes les persones estan disposades a donar. Es poden fer petits passos per ajudar la conservació del medi ambient reduint la ingesta de productes animals. D'aquesta forma, es contribueix a augmentar la demanda d'alternatives vegetals en supermercats i restaurants, per la qual cosa les alternatives serien molt més accessibles per als consumidors en general.
Tal com recorden des de ProVeg, el paper de la carn ha cobrat encara més importància en els últims 20 anys. A més, el creixent mercat d'exportació i la necessitat d'incrementar el benefici econòmic han donat lloc a una industrialització més gran i a la concentració de la cria d'animals, especialment als sectors de la cria de pollastres, vaques lleteres i porcs. De fet, Espanya és ara el tercer exportador mundial de carn de porc.
Pollastre
Segons les últimes dades de FAOSTAT de 2013, el subministrament de productes animals a Espanya és notablement superior a la mitjana mundial i, per això, es demana un canvi a la producció i el consum d'aliments.
Des de l'associació recorden que, encara que a la península ibèrica el percentatge de persones que porta una alimentació lliure de productes animals encara és sota, l'estudi de 2018 d'IPSOS posa de manifest que el 41 % de les persones que segueixen dietes basades en plantes les van adoptar fa 6 mesos. Si aquesta evolució continua, el canvi cap a dietes que prioritzin la proteïna vegetal davant l'animal podria guanyar molta força.

dimecres, 17 de juny del 2020

Les emissions humanes de CO2 van arribar al màxim el 2019... què passarà, ara?

Tot i que començar a reduir-les anualment seria un canvi de tendència importantíssim, la fi de les restriccions per la pandèmia i l'escalfament previst igualment demanen canvis més grans

MónPLANETA

Fum provinent d'indústries
Fum provinent d'indústries | Pxhere
Després que les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'origen humà, especialment de diòxid de carboni, hagin augmentat sense aturador d'ença de l'inici de la Revolució Industrial, a mitjans del segle XIX, 2020 podria ser el primer any on aquestes emissions són més baixes que l'any anterior. Les causes d'això són, d'una banda, la pandèmia del SARS-CoV-2, que ha paralitzat l'economia mundial i, de l'altra, el descens de l'ús del carbó per a l'obtenció d'electricitat, substituït per fonts renovables com ara el sol o el vent. Quan les restriccions pel COVID-19 s'acabin però, pot fer-se evident que la frenada en les emissions no és tan gran com ens pensem i, per tant, pot quedar en anecdòtica davant el que passi els propers anys.
Aquest primer descens, però, no serà res si no continuen caient de manera sostinguda durant les properes dècades. Per la seva vinculació a l'activitat econòmica, les emissions de gasos d'efecte hivernacle es frenen durant les recessions com la que, afirmen els experts, continuarà fins i tot quan s'acabi la pandèmia. En aquests anys, però, caldrà continuar treballant per augmentar l'ús d'energies renovables i reduir les emissions d'allà on es pugui perquè, si no es fa res més, l'escalfament del planeta continuarà sent una amenaça greu per a centenars de milions de persones arreu del món. No podem quedar-nos on som: les emissions han de continuar baixant, i això demana canvis econòmics i tecnològics d'un abast enorme. El descens d'enguany, de fet, i malgrat les grans restriccions, serà de només entre un 4 i un 7% respecte 2019 mentre que, per limitar l'escalfament global a 1,5ºC, s'hauria de continuar reduint a un ritme d'un 8% anual durant molt de temps.
Cotxe elèctric
Cotxe elèctric | Pixabay
Així, a més dels canvis en el comportament de la població general, com reduir l'ús del vehicle, calen canvis a molt més gran escala, especialment pel que fa a la producció d'energia. Ara, però, la pandèmia ha fet que molta gent eviti el transport públic i torni al vehicle privat, alb les emissions que això comporta. La resta de l'economia es tornarà a activar i, si no s'han fet polítiques prou valentes ni les grans empreses han canviat el seu rumb, podríem tornar ràpidament  la situació de 2019 o fins i tot, si no aquest any el vinent, tornar a batre el rècord d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

dimarts, 16 de juny del 2020

El planeta s'escalfa: la passada dècada ja va ser la més càlida de la història

termòmetre Pixabay   geralt
"El fet és que el planeta s'està escalfant", ha dit lapidàriament el director de l'Institut Goddard per a estudis espacials de la NASA, Gavin Schmidt, en la presentació d'un nou informe que ha revelat que la passada dècada va ser la més càlida de la història des que existeixen dades.

L'estudi, presentat per l'Administració Oceànica i Atmosfèrica Nacional (NOAA, en les seves sigles en anglès), assenyala que el 2019 va ser el segon any amb temperatures més altes de la història, en registrar un mitja de 0,95°C superior a la del segle XX, només per darrere de la registrada el 2016 (+0,99°C).

A més, apunta que els cinc anys més càlids dels últims 140 s'han registrat des de 2015 i nou dels deu anys amb la mitjana de temperatura més alta des de 1880 formen part dels últims 15 anys, sent el 1998 el desè en aquest registre.

Per a Deke Arndt, cap de l'equip de seguiment global de la NOAA, aquestes dades porten a pensar que "amb gairebé total seguretat la dècada que ve serà més càlida" que l'anterior.

De fet, Arndt ha apuntat que "ens estem apropant, si no sobrepassant, a les tendències de l'Holocè", encara que ha matisat que en aquell període prehistòric algunes zones del planeta tenien temperatures superiors a les que es registren ara, com és el cas de l'Àrtic. Una regió que, tanmateix, s'està escalfant entorn de tres vegades més ràpid que la resta del planeta.

En declaracions a Efe, la climatòloga Ahira Sánchez-Lugo, de la NOAA, ha opinat que "les temperatures són tan altes que no tornarem als registres del segle XX".

"Amb les dades que tenim ara mateix jo crec que en les pròximes tres dècades tindrem un continu augment de les temperatures", ha afirmat l'experta.

43 anys consecutius amb un augment de les temperatures

Les dades de 2019 suposen que aquest va ser el 43 any consecutiu amb un augment de les temperatures terrestres i oceàniques respecte a la mitjana del segle passat.

L'últim any va recollir un increment de les temperatures respecte a aquesta mitjana d'1,42°C a terra i 0,77°C als oceans, només superat per les pujades d'1,54°C a la superfície terrestre i de 0,79°C als mars que es va registrar el 2016.

Per a Arndt, les temperatures d'aquest any són part d'una tendència que, a diferència d'altres canvis climàtics del passat, ha estat provocada per l'acció humana, fins al punt que "si no tinguéssim en compte el que hagués passat amb nosaltres", la temperatura actual de la terra és tan "dràsticament" diferent que amb prou feines pot ser estadísticament calculada.

L'any 2019 va ser el segon més calorós que es té registre a Sud-amèrica, amb una mitjana superior en 1,24°C a la del segle XX, una alça que només es va veure superada el 2015. Els cinc anys amb les temperatures més altes en aquest subcontinent en els últims 140 han esdevingut des de 2014.

A Europa, l'any passat va ser també el segon any més càlid. A més, en els últims sis anys s'han registrat les temperatures mitjanes més altes en la història del continent.

La temperatura mitjana d'Europa ha crescut en 0,14°C per dècada des de 1910, però aquest creixement s'ha més que triplicat des de 1981, fins a assolir una mitjana d'augment de 0,46°C.

Amèrica del Nord és l'única regió que no registra una temperatura mitjana anual entre les més altes de la seva història, ja que, tal com explica Ahira Sánchez-Lugo, a finals de 2019 es va veure afectada per una onada de fred àrtic.

Mentre que a Oceania, un territori afectat a finals d'any pels incendis a Austràlia, s'han registrat aquest any les temperatures més altes de la seva història, ja que va superar en 1,40°C la seva temperatura mitjana per al segle passat.

Sánchez-Lugo ha afirmat que totes aquestes dades en pronostiquen una conseqüències terribles per al dia a dia dels habitants d'aquest planeta, ja que aventuren un augment de les morts a causa de la calor i les inundacions, així com l'alça en el nombre de sequeres, entre d'altres. A més, ha assegurat que encara que no ha crescut el nombre d'huracans, si que ho ha fet la seva intensitat.

L'informe publicat per la NASA i la NOAA recalca també que el 2019 es van registrar "precipitacions extremes i sequera" a tot el globus.
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat

diumenge, 14 de juny del 2020

El coronavirus afavoreix la desaparició de tribus indígenes de l'Amazònia

El coronavirus afavoreix la desaparició de tribus indígenes de l'Amazònia

Sebastião Salgado presentarà l'exposició 'Amazônia' el 2021 i espera que arribi a l'Estat


Dones indígenes de l'Amazones
Dones indígenes de l'Amazones | Sebastiao Salgado
El fotògraf brasiler Sebastião Salgado ha alertat aquest diumenge que el coronavirus i la política del Govern del seu país afavoreixen l'extinció d'indígenes de l'Amazònia, perquè "no tenen anticossos, no tenen protecció contra les malalties que vénen de fora". Ho ha dit en una entrevista de RAC1, ja que el programa 'Via Lliure' s'ha dedicat aquest diumenge a la reactivació de la cultura després del confinament pel coronavirus, i emetent des del Caixaforum de Barcelona. Salgado ha lamentat que la pandèmia arriba a les tribus més aïllades de l'Amazònia, mentre el Govern del seu país -que ha definit com a feixista- ha protegit "només el lucre, només el capital", resistint-se a la quarantena.
A més ha estat set anys treballant a l'Amazònia, dedicant mesos a les comunitats que anava visitant: l'any 2021 començarà a exposar aquestes imatges arreu del món. Espera presentar-les també a l'Estat, i ha recordat que la seva exposició 'Gènesi' ja ha estat en seus de Caixaforum d'Espanya (ara forma part del programa itinerant a l'aire lliure 'Art al carrer' de la Fundació La Caixa, i aquest estiu es completa amb comentaris d'àudio de Salgado; pròximament arribarà a A Coruña). Les properes exposicions de Salgado pel món es titularan 'Amazônia', amb la grafia del seu país perquè l'exposició serà "un gran treball de l'Amazònia brasilera", no de les parts que corresponen a altres vuit països americans. Ho ha definit com "un gran cos de treball" després d'aquests set anys de feina, i l'exposició inclourà música i testimonis d'indígenes, amb la intenció de motivar debat. Líders indígenes participaran en presentacions d'aquesta propera exposició pel món, perquè "és el moment just" per difondre un missatge en favor d'aquesta terra. "El Brasil encara no ha arribat al seu punt màxim d'efecte del coronavirus" i és gairebé el segon país del món en nombre de morts per Covid-19, i amb moltes possibilitats de ser el primer.
Ha explicat que va treballar amb molta vitalitat en els seus set anys a l'Amazònia, però que amb 76 anys se sent vell per repetir quelcom semblant: veu que ha arribat "el moment de desaccelerar una mica, de treballar d'una altra forma". Salgado, instal·lat fonamentalment a París des que es va exiliar l'any 1969 per la dictadura brasilera, ha passat el confinament a la casa seva i anant a l'estudi una vegada a la setmana, "treballant molt" per acabar l'edició de les imatges d'Amazônia' i bolcat en el seu suport a aquesta zona.

dimarts, 9 de juny del 2020

Ofegats en plàstic

contaminació per microplàstics en el medi marí
Foto: Balma Albalat Oliver
L’origen del problema: la indústria plàstica
Mirem on mirem, hi trobem objectes de plàstic. Envasos, bosses de supermercat, joguines, peces d’automòbil, parts d’aparells electrònics, objectes d’higiene, peces de roba… Fet i fet, les societats actuals ja han estat denominades «civilitzacions de plàstic» com a característica essencial que les defineix. Però, probablement, si tornàrem arrere en el temps i explicàrem al premi Nobel belga Leo Baekeland que el seu invent de la baquelita (el primer plàstic sintètic fabricat en sèrie) en 1907, que tant va revolucionar la indústria química, ha acabat sent un dels problemes de contaminació ambiental més greus que patim, no s’ho creuria.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
Durant el segle XX, el descobriment de Baekeland va servir de tret d’eixida per al desenvolupament i síntesi de molts més tipus de materials termoestables, també coneguts com a plàstics. Les característiques que comparteixen entre si aquests polímers orgànics (basats en estructures carbonatades) d’alt pes molecular són flexibilitat, mal·leabilitat, baixa densitat, capacitat aïllant, resistència a la biodegradació, que siguen tan poc reactius i, a més, que tinguen un preu tan baix. La gran majoria s’elaboren a partir de derivats del petroli, tot i que també n’hi ha d’origen vegetal, com alguns derivats del midó o de resines vegetals com el làtex o el cautxú. De llavors ençà, els plàstics s’han diversificat i han substituït en molts usos altres materials com la fusta, el vidre o el metall. Però no va ser fins a la dècada dels anys setanta quan els plàstics van començar a fabricar-se de manera industrial. Fins a hores d’ara, la producció ha augmentat exponencialment, a un ritme del 5 % anual (Andrady i Neal, 2009). Segons Crawford i Quinn (2017), amb aquest creixement, l’any 2050 hi haurà tants plàstics com peixos a la mar.
L’informe Plastics Europe 2018 va establir la producció de plàstics mundial en 350 mi­lions de tones en 2017 i, si la tendència actual continua, ens podem trobar un escenari de producció de 2.000 milions de tones en 2050 (United Nations Environment Programme [UNEP], 2016). El principal productor a escala mundial és la Xina, que fabrica al voltant del 50 % dels plàstics, seguida d’Europa, amb una producció del 18 %. Aquesta enorme producció anual, unida a la poca efectivitat dels mecanismes de gestió i reciclatge actuals i a l’enorme resistència a la degradació d’aquests materials, són les raons per les quals la gran majoria dels plàstics acaben abandonats en el medi ambient. Una vegada conclou la seua vida útil, només el 17 % del plàstic produït arreu del món es recicla, i d’aquesta reutilització només es pot repetir el cicle un màxim de tres vegades (Crawford i Quinn, 2017). La resta de plàstics acaben als abocadors o en la natura, convertits en deixalles que causen greus problemes als ecosistemes on es troben, a tots els nivells.
Els oceans es consideren els grans abocadors de plàstic a escala mundial. En els ecosistemes marins, els plàstics representen la majoria dels residus, entre un 60 % i un 95 % (NOAA, 2014), i d’aquests, el 80 % procedeixen de terra ferma i el 20 %, d’activitats desenvolupades en la mar. Les maneres com els plàstics entren en els oceans són variades i diverses, però principalment és a través del transport dels rius i la introducció des de la línia de costa, especialment en les zones densament poblades o industrialitzades (Rojo-Nieto i Montoto Martínez, 2017). De la mateixa manera, la tipologia i les dimensions dels plàstics condicionen enormement el seu impacte en el medi ambient i en els organismes, així com les eines que la comunitat científica utilitza per a solu­cionar aquesta problemàtica global. Els microplàstics constitueixen un dels principals reptes a què s’enfronten les agendes polítiques mediambientals i conservacionistes i, per aquesta raó, aquest article tractarà de donar una visió integral d’aquesta qüestió a la mar Mediterrània.
Què són els microplàstics?
Els microplàstics es defineixen, generalment, com a fragments de plàstic que fan menys de 5 mm (UNEP, 2016), tot i que els experts encara no han arribat a un consens a l’hora de determinar el rang exacte de mesura. El seu ús s’ha estès a productes molt més quotidians, com ara partícules exfoliants en dentifricis i productes de cosmètica (Dauvergne, 2018). D’altra banda, per a la producció de macroplàstics s’utilitzen unes esferes diminutes de resina anomenades pèl·lets. Aquests es posen en motlles i es fonen, perquè puguen adoptar la forma de l’objecte plàstic en el qual es transformaran. Els pèl·lets són un dels microplàstics més comuns en el medi marí. En la indústria química, altres tipus de microplàstics també s’afegeixen a les pintures, bé com a espessidors, bé com a abrasius, en el procés de granallatge del petroli i el gas.
La seua presència és global i ubiqua en la natura, en general, i en el medi marí en particular. Aquest fet és una conseqüència de l’enorme demanda i producció actual del plàstic, a més de la facilitat de dispersió i transport i la poca reactivitat que presenta. Per tant, s’ha distribuït pertot arreu fins als ecosistemes més remots: des de l’aigua de pluja (Dris, Gasperi, Saad, Mirande i Tassin, 2016), fins a espècies àrtiques (Fang et al., 2018) o els sediments de l’oceà profund (Woodall et al., 2014). La necessitat d’estudiar els microplàstics independentment dels macroplàstics sorgeix dels resultats de nombrosos estudis que demostren que l’absència dels segons en una zona no garanteix que no puga haver-n’hi dels primers (Blašković, Fastelli, Čižmek, Guerranti i Renzi, 2016). A partir dels anys setanta s’inicien les recerques dels microplàstics de manera diferenciada, i comencen a desenvolupar-se metodologies científiques específiques per a cobrir els buits de coneixement en aquest àmbit i definir els seus efectes específics en el medi marí (Van Cauwenberghe, Devriese, Galgani, Robben i Janssen, 2015).
Distribució de microplàstics a la Mediterrània
Els microplàstics han estat acumulant-se als oceans durant almenys quatre dècades (Thompson et al., 2004). La principal entrada de microplàstics a la Mediterrània és el transport a través dels 69 rius que hi desemboquen, dels quals els més importants són el Nil, el Po, l’Ebre i el Roine. Aquests rius transporten microplàstics procedents de les activitats que es realitzen a terra ferma, i la quantitat és major com més gran siga la densitat de població i el nivell de desenvolupament tecnològic dels nuclis urbans associats. A més, la presència o absència de sistemes d’aigües residuals, així com si aquests inclouen mecanismes de retenció de microplàstics, influirà enormement en el volum que acabarà a la mar. Un estudi estimà que durant l’any 2000 es van abocar 3,5 kilotones de microplàstics a la Mediterrània, els valors més elevats en comparació amb altres mars europeus (Siegfried, Koelmans, Besseling i Kroeze, 2017). Aquests màxims són conseqüència no només dels factors associats a les activitats que els produeixen, sinó també de les característiques particulars de la Mediterrània, que és una mar semitancada i, per tant, els processos d’acumulació de microplàstics dins de la seua conca es veuen afavorits per la baixa circulació de les aigües.
Una vegada a la mar, els microplàstics tendeixen a acumular-se a la línia de costa, des d’on es dispersaran a mar obert a través de l’onatge, els corrents marins, el vent i el transport vertical en la columna d’aigua. 
Llig l’article complet en la web de Mètode.
Balma Albalat Oliver. Tècnica i educadora ambiental. Graduada en Ciències del Mar per la Universitat d’Alacant.
Què és Mètode?

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

dilluns, 8 de juny del 2020

Greenpeace acusa el BCE d'injectar més de 7.600 MEUR als combustibles fòssils en plena pandèmia

Greenpeace acusa el BCE d'injectar més de 7.600 MEUR als combustibles fòssils en plena pandèmia

L'ONG critica la compra de deute de companyies com Repsol, Eni o Shell

MónPLANETA


Instal·lacions de Repsol
Instal·lacions de Repsol | ACN
Greenpeace ha acusat el Banc Central Europeu d'injectar més de 7.600 milions d'euros en la indústria dels combustibles fòssils durant la pandèmia. L'ONG assegura que en la seva compra de deute corporatiu per la COVID-19 el BCE ha destinat uns 4.400 milions d'euros a "destacades empreses contaminants" com Engi o EON i uns 3.200 milions d'euros a companyies del petroli i el gas com Repsol, Shell, Total i Eni. Per això, Greenpeace ha reclamat a la institució monetària europea amb seu a Frankfurt que exclogui de futures compres actius vinculats als combustibles fòssils i emissions contaminants.

"La crisi climàtica s'agreuja i no podem permetre que es destinin més diners públics a combustibles fòssils", defensa Adam Pawloff, membre de l'organització.

El coronavirus podria no ser l'última pandèmia

mascareta coronavirus paret unsplash
El coronavirus podria no ser l'última pandèmia que visquem. Els científics avisen que, tal com està fet el món ara mateix, les malalties poden propagar-se ràpidament per tot el món. Sobretot perquè els humans ens hem acostumat a envair la natura. Uns científics de la Universitat de Liverpool, del Regne Unit, han desenvolupat un sistema de reconeixement de patrons per predir quines malalties de la vida silvestre representen un risc més important per als humans.
"En els últims 20 anys hem tingut amenaces importants, el SARS, MERS, ebola, grip aviària i grip porcina", explicava el professor de la Universitat de Liverpool Matthew Baylis a la BBC. "Vam esquivar cinc bales però la sisena ens ha atrapat".
Tot això, remarquen que aquesta no serà l'última pandèmia a la qual ens enfrontarem "per això hem d'observar de més a prop les malalties de la natura". Així, tal com explica la cadena britànica han dissenyat un sistema predictiu de reconeixement de patrons que pot explorar una base de dades de totes les malalties conegudes de la vida silvestre.
A través de milers de bacteris, paràsits i virus coneguts per la ciència, el sistema identifica pistes enterrades, en el nombre i tipus d'espècies que infecten. D'aquesta manera, utilitzen algunes pistes per detectar quines representen una amenaça més important. 
Molts científics conclouen que el nostre comportament, particularment amb la desforestació i la invasió d'hàbitats naturals, fa que les malalties es propaguin amb més freqüència dels animals a les persones, com el cas, es creu, del coronavirus SARS-Cov-2.
EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món
MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris
MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries
🔴 Segueix ElNacional a Telegram

El mes de maig va ser el més càlid de la història a nivell global

El mes de maig va ser el més càlid de la història a nivell global

Tot i que al continent europeu va ser més fred del que és habitual, la primavera es va situar 0,7ºC per sobre de la mitjana 1981-2010

elMón

Anomalies sobre la temperatura mitjana el mes de maig de 2020
Anomalies sobre la temperatura mitjana el mes de maig de 2020 | Servei de Canvi Climàtic, Programa Copèrnic
A nivell global, el passat mes de maig va ser el més càlid de què es té constància, superant en 0,63ºC la mitjana d'aquest mes entre els anys 1981 i 2020, segons les dades recollides pel Servei de Canvi Climàtic del Programa Copèrnic de la Comissió Europea. Pel que fa als darrers dotze mesos, han estat gairebé 0,7ºC més càlids que la mitjana. A Europa, tot i que el mes de maig es va situar per sota de la mitjana del continent, les temperatures del mes de maig també van ser 0,7ºC superiors a la mitjana.
Fora d'Europa, les temperatures van superar les mitjanes en indrets com Sibèria, on ho van fer en fins a 10ºC, i en altres llocs com l'oest d'Alaska, els Andes i regions de l'oest i l'est de l'Antàrtida on també van ser molt més altes del normal. Entre els indrets que també van tenir un maig més càlid que la mitjana hi ha l'oest dels Estats Units, els extrems nord i sud d'Amèrica del Sud, el nord-oest, centre i sud-oest d'Àfrica i el sud-est asiàtic. Pel que fa a les regions amb temperatures per sota de la mitjana, tenim la majoria del centre i l'est del Canadà, l'est dels Estats Units, el sud del Brasil, part del sud d'Àsia i Austràlia, on per primer cop des d'octubre de 2016 la mitjana va ser inferior a la del període 1961-1990.

divendres, 5 de juny del 2020

Guardians de la biodiversitat

Guardians de la biodiversitat

Per cuidar-nos, primer hem de cuidar la natura i preservar-ne la rica diversitat

Protegir la biodiversitat i lluitar contra l’escalfament global formen part del mateix esforç per garantir el futur de la planeta. La rica varietat de formes de vida del nostre planeta ens proporciona aigua, aire i aliments, és font de coneixement científic i de medicaments, i contribueix a mitigar els efectes del canvi climàtic. Cuidar tots això és la nostra obligació, i a més, és la millor inversió per aconseguir un món més segur, sa i habitable. El Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny, enguany posa l’accent en la relació entre biodiversitat, canvi climàtic i salut. Els episodis de sequera seguits de pluges torrencials, com la recent tempesta Gloria, i sobretot, l’actual pandèmia constitueixen una poderosa crida d’atenció perquè reflexionem sobre els efectes d’un creixement desmesurat que degrada els ecosistemes i ens deixa desprotegits davant de noves amenaces. 
 
L’aigua, element indispensable per a la vida, és fonamental en aquesta batalla. Aigües de Barcelona, fidel al seu compromís amb el medi ambient, incorpora solucions basades en la natura i transforma les infraestructures del cicle integral de l’aigua en infraestructures verdes, potenciant les zones enjardinades i la repoblació d’espècies autòctones de flora i fauna. Així mateix, desenvolupa solucions tècniques per a la protecció del litoral i les aigües costaneres, i protegeix els aqüífers mitjançant la seva recàrrega artificial.
Una de les caixes niu a les instal·lacions de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí
 
Per combatre el canvi climàtic i l’escalfament global, Aigües de Barcelona compra energia verda i produeix energia renovable (21.228.583 kWh generats el 2019), contribueix a la mobilitat no contaminant amb una flota de 131 vehicles sostenibles i avança cap a la neutralitat de carboni amb una reducció del 41,20% en les seves emissions respecte al 2015. En la seva aposta per l’economia circular i la innovació tecnològica, la companyia és pionera al món en la transformació de les depuradores enEcofactories, un model que dona valor a tots els residus i garanteix l’autonomia energètica de les plantes. Així mateix, defensa la utilització d’aigua regenerada, cosa que augmenta la capacitat de reutilització per a diferents usos, incloses les cisternes dels sanitaris.
Mantenir l’equilibri al planeta requereix l’esforç i la col·laboració d’administracions, empreses i persones. És per aquesta raó que Aigües de Barcelona impulsa aliances amb altres companyies i iniciatives públiques i privades per promoure les ciutats intel·ligents i resilients a Catalunya, preparades per fer front a les noves condicions derivades del canvi climàtic. En aquest context, es fa més necessari que mai la inversió en infraestructures verdes. Protegir la riquesa dels nostres ecosistemes i lluitar contra el canvi climàtic és avançar cap a un món millor, més sostenible i on la solidaritat preval per sobre dels interessos particulars. Perquè tots els éssers que poblem la Terra formem part d’aquest miracle compartit que és la vida.

Putin declara l’estat d’emergència pel vessament de 21.000 mil tones de cru en un riu de Sibèria

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha declarat avui l’estat d’emergència arran de l’abocament de 21.000 tones de petroli dièsel en un riu de la ciutat siberiana de Norilsk. El vessament es va produir el passat divendres a causa d’un accident en la central termoelèctrica de la ciutat i podria ser l’abocament més gran registrat en la història de la regió, segons informacions de l’agència de notícies TASS.
Vegeu-ne unes imatges d’Al Jazeera.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
El president rus ha criticat a les autoritats locals de la regió de Krasnoiarsk per donar una resposta lenta i ha insistit que això ha provocat la indignació de les autoritats a escala federal, les quals es van assabentar dels fets a través de les xarxes socials.
Encara que el vessament va tenir lloc el 29 de maig, per la pèrdua de contenció del tanc de combustible de la planta, el Ministeri d’Emergències no va tenir notícies de l’incident fins al 31 de maig. Segons l’empresa refinadora Nornickel, la descongelació del sòl de permagel havia causat danys al tanc d’emmagatzematge, fet que ha causat l’incident.
L’empresa ha indicat que el vessament es podria retirar en un període d’entre deu i catorze dies, encara que el ministre de Recursos Naturals, Dimitri Kobilkin, ha expressat dubtes sobre si és possible la completa eliminació del cru. De moment, el Servei de Salvament Marítim de Rússia ha comunicat avui que ja s’han retirat cent tones del dièsel.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.