dilluns, 13 d’abril del 2020

Barcelona compleix el límit de contaminació marcat per l'OMS gràcies al confinament

Barcelona compleix el límit de contaminació marcat per l'OMS gràcies al confinament

La disminució ha estat "molt important", segons dades de l'Agència de Salu

Els nivells de contaminació a Barcelona han disminuït de manera "molt important" des de la declaració de l'estat d'alarma, el 14 de març, amb un descens setmanal acumulat del 46% del nivell de PM10 –partícules de pols– i del 59% d'NO2 –gas irritant–. Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el descens és més gran als carrers de districtes que tenien més trànsit i més contaminació –Eixample i Gràcia-Sant Gervasi– i a l'estació del Poblenou.
L'informe de març de l'ASPB afirma que, si s'extrapolen els nivells de les últimes tres setmanes a la mitjana anual, es compliria el nivell de referència de l'OMS i el valor límit anual de la UE –40 mg / m3–.

Nivells de NO2

L'NO2 és un gas irritant que no es pot percebre a simple vista i que procedeix de la combustió dels vehicles a motor, les calefaccions i el transport marítim, i l'ASPB calcula que fins a un 60% pot provenir del trànsit. Amb relació als nivells de NO2, des de l'inici de les mesures de restricció de la mobilitat, la mitjana agregada de les estacions de trànsit ha estat de 19 mg / m3 i en les de fons urbà de 14 mg / m3.

Excepció contaminant

Tot i que els valors de contaminació han baixat durant el confinament, des del 2 d'abril hi ha hagut algunes excepcions i s'han registrat valors superiors als 40 mg / m3 en algunes estacions, més propis d'un dia laboral previ al confinament. L'ASPB explica que l'increment dels nivells de NO2 en algunes franges horàries durant aquests dies es deu a l'estabilitat meteorològica, ja que dificulta la dispersió dels contaminants que es generen –ara en menor mesura pel confinament i les restriccions de mobilitat–.

Partícules PM10

El PM10 són partícules de pols de menys de 10 micres –PM10–, i al voltant d'un 20% d'aquestes es generen pels motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles, mentre que la resta procedeix principalment de la pols de les obres i dels núvols de pols sahariana. Pel que fa a les partícules de PM10, des de l'inici de les mesures de restricció de la mobilitat, la mitjana agregada de les estacions de trànsit ha estat de 19 mg / m3 i en les de fons urbà de 17 mg / m3.
"L'última setmana, els nivells mantenen la tendència a la davallada, un 13% menys respecte la setmana anterior", i afegeix que es compliria el nivell de referència de l'OMS –20 mg/m3– en totes les estacions de la ciutat –excepte a l'estació del Poblenou (21 mg / m3)– i el valor límit anual de la UE –40 mg / m3–.

dimecres, 1 d’abril del 2020

Núria Carsí: ‘Haurem de buscar noves maneres d’acomiadar-nos’

Núria Carsí és infermera consultora clínica i fa molts anys que es dedica a ajudar els qui acaben de perdre un ésser estimat. Treballa a la Unitat de Dol de l’Hospital de Sant Joan de Déu i a l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC), tot acompanyant infants que es moren o famílies que acaben de perdre un fill. També ha estat presidenta de l’Associació Espanyola d’Infermeria Clínica. Ara que la crisi pel coronavirus fa desenes de morts cada dia al país i les restriccions per la pandèmia no permeten que ens acomiadem dels qui es moren, els comiats s’han transformat i, com diu ella, haurem de cercar maneres de fer-los a distància. Hem entrevistat Carsí per parlar de com afrontar la imprevisibilitat i la tristesa en unes condicions tan difícils i hostils, impossibles d’imaginar fa poques setmanes.
És una situació gairebé nova. En molts casos no hi ha contacte físic amb els familiars o amics, el comiat no és el mateix. Fins a quin punt això fa encara més difícil el procés de dol?
—El problema no solament és el fet que no es pugui veure el cos. N’hi ha molts més. La incertesa, per exemple. No sabem qui afectarà el coronavirus ni com l’afectarà. Si el té un familiar, és difícil de saber si el superarà. I moltes vegades la mort arriba de manera sobtada, en una persona que ha estat estable i que molt ràpidament pot empitjorar. No poder-se preparar per a la mort, ni psicològicament ni emocionalment, fa més difícil el procés de dol. Un altre és que no es pot acompanyar en el procés de dol posterior, amb tanatori, funeral i enterrament. Fins i tot en els casos que la mort no ha estat per coronavirus, només tres persones poden ser al comiat presencial. No podem acompanyar ni durant la malaltia, ni al moment de morir, ni en tot el procés posterior. Això ho fa tot més complicat. I a més hi ha una manca d’accés a una xarxa presencial quan comença el dol més agut, que és posterior a tot això.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
Com podem acompanyar més els malalts? Sovint estan aïllats, però cada vegada hi ha més iniciatives que, amb les mesures de protecció adequades, intenten humanitzar aquesta situació tan difícil i fan possible l’acompanyament.
—Ja hi ha molts hospitals que fan mans i mànigues per evitar aquestes situacions. Es fa amb tauletes, amb mòbils… Fins i tot hi ha xarxes de metges o infermers voluntaris que fan aquesta missió: que pacients i familiars es puguin veure, parlar i fer costat. I també hi ha molts hospitals catalans que permeten l’estada d’un ésser estimat per a fer companyia al final de la vida. S’hauria d’anar cap aquí: que hi hagi presència. I si no, hi ha metges i infermers que poden fer aquest paper, i fins i tot explicar els darrers moments del pacient a la família. A mesura que es vagin habilitant hotels per a pacients lleus i es disposi de més recursos, això s’haurà d’anar fent més, perquè forma part de la tasca bàsica de tenir cura. Però si vas sobrepassat, primer és la supervivència.
I els qui no aconsegueixin d’acomiadar-se de la persona que es mor?
—S’ha de donar un espai per a poder expressar allò que sentim i posar-hi nom. Hem de tenir algú al costat que no provi de convèncer-nos que les coses no són tal com les sentim, sinó que escolti com ho diem i ho expressem. Ja vindrà el moment que ens centrarem més en allò que hem pogut fer que no pas en el que no hem pogut fer. A la vida de l’ésser estimat que es mor hi ha hagut l’evolució de tota una experiència compartida, i compta tot, no només el moment final. Hi ha pràctiques, per exemple budistes, que ajuden a ser presents a distància. Una connexió cor a cor: si estàs centrat en tu i penses en una altra persona, s’acaba fent present. Són estratègies que poden ajudar. En tot cas, hi ha telèfons a disposició de la ciutadania amb professionals que poden atendre’t i ajudar-te a transitar per totes aquestes emocions, que són molt potents.
Aquests dies, quan es mor algú, la gent s’escriu, es truca, ho explica a les xarxes i hi rep suport. Compartir-ho, fer-ho públic pot ajudar?
—És més útil de compartir-ho amb les persones que tens més a prop, que et puguin donar escalf i una presència no física però de debò, i que et puguin ajudar en el procés posterior. Voler fer-ho públic ve de la necessitat de fer-ho saber, però qui necessites és la teva xarxa familiar de sempre.
El fet que les morts s’emmarquin en un conjunt de morts molt multitudinari per la mateixa causa influeix en el dol?
—Hi ha coses que poden no ajudar-hi. Hauríem de ser molt curosos en la manera com tractem públicament les imatges sobre tot això que passa. Veure imatges contínuament, piles de morts… Això pot ser més un factor de risc que no pas de protecció. Ara, també en les situacions on molta gent perd algú, com passa en els atemptats, hi ha també víctimes que se senten malament per haver sobreviscut ells i els altres no. Però, si més no, hi haurà una memòria col·lectiva d’allò que ha passat.
Hi ha gent que té previst amb molta concreció com ha de ser la vetlla i com volen que vagi tot. Com es pot resoldre la impossibilitat de satisfer-ho?
—Hem de ser conscients que hi haurà una part que no es podrà complir. Però n’hi ha una altra que podem fer a casa i encara que siguem pocs. La família es pot unir i, amb la tecnologia, posar-se en contacte amb parents o amics més propers, i entre tots pensar què ens ve de gust fer com a comiat o què ens ajudaria. Després ja farem el ritual que la persona volia, però ara en podem fer un altre amb coses que per a nosaltres siguin importants, o que fossin importants per a la persona. Per exemple, si volia una cançó determinada, o unes flors determinades… Després d’haver-ne parlat i d’haver-hi pensat entre tots, hi ha d’haver un espai concret per a poder-hi expressar les emocions. Podem fer una taula memorial amb fotografies o amb coses que els agradaven, o hi podem posar escrits, dibuixos. És una manera de començar a integrar la realitat d’aquesta mort, perquè és molt difícil, mentalment i emocionalment, sense poder veure el cos i sense fer tot el procés.
És fàcil que el cap es confongui i, encara que sigui sense voler, emmarqui aquesta mort en la situació d’anormalitat que vivim.
—Exacte. I quan s’acabi aquesta situació d’anormalitat, no serà com abans, perquè la persona no hi serà. Però això també ens pot ajudar si ho fem servir per pensar, quan sortim, quina mena de funeral li podrem dedicar. I, sobretot, pensar quins elements hi podem posar per anar fent el treball de dol, que consisteix a sanar-se un mateix. Com que en aquests moments no és convenient per a la salut pública fer comiats com de costum, haurem de buscar noves maneres d’acomiadar-nos.
Però potser hi ha molta gent que es recolza en la idea que quan tot això s’acabi podrà fer el que no va fer en el moment de la mort. Què passa si aquesta situació triga gaire a tornar a la normalitat?
—El procés es podrà fer, però tindrà entrebancs. Hi ha gent que ha passat processos similars: cossos que no s’han pogut trobar, desaparicions i casos similars. Tot això complica l’elaboració del dol, però amb suport i amb el treball propi de dol, la gent acaba fent tot el procés. Hi haurà més complicacions, però això no vol dir que no es pugui passar el dol. Ens hem de centrar més en les coses que podem fer que no pas en les que no podem fer. El moment del comiat és dels que pot fer que el dol es faci més difícil. Ara també és un bon moment per a comunicar-nos amb la gent que ens estimem i dir-nos fins a quin punt som importants els uns per als altres i dir-nos tot allò que ens vulguem dir.
Aquesta situació no té precedents. En molts casos la persona que passa el dol pot quedar angoixada per si també enganxa la malaltia i li passa el mateix. Què se’n fa, d’aquesta por?
—Pot empitjorar el procés del dol. És molt important de parlar amb els psicòlegs que s’han posat a disposició de la ciutadania, perquè aquesta angoixa s’ha de poder verbalitzar. La por s’ha de resituar perquè no t’atrapi.
Hi ha molts metges i infermeres que carreguen la responsabilitat d’acompanyar als darrers moments de la seva vida persones que no coneixen. També passen alguna mena de dol, ni que sigui diferent? Com ho poden gestionar?
—Tant els metges com les infermeres que acompanyem pacients en els moments finals de la vida diem que passem dols, sí. Són en l’àmbit professional, és clar, i no és igual que si se’t mor un amic. Però si has acompanyat algú en moments molt íntims, també elabores un dol. Després de l’experiència, segurament, el personal sanitari necessitarà assistència per a poder transitar per tot això que han viscut. La primera estratègia sempre és no negar allò que sents. Expressar l’emoció just en el moment que la sents, posar-hi nom i deixar un espai d’expressió. Les ganes de plorar i de cridar ens ajuden a descarregar i després continuar endavant. De vegades va bé practicar relaxació, meditació, llegir, escoltar música tranquil·la.
Com es pot explicar la situació als nens?
—És molt important d’explicar-los-la. La sensació que ells no s’adonen de què passa és errònia. Ells s’adonen que la família actua de manera diferent i se solen sentir molt sols si veuen que no es comparteix el que passa amb ells. Cal explicar-los què va passant. Si ingressen un familiar i hi ha risc que s’arribi a morir, ho hem de dir. La informació que tinguem l’hem d’adaptar a l’edat i maduració del nen, no donar-ne ni més ni menys de la que necessiten i volen, i deixar espai perquè expressin allò que calgui. Han de poder fer les preguntes que necessitin i nosaltres les hem de contestar tan honestament com puguem. I si no sabem respondre hem de fer evident què farem per poder-ho respondre aviat. Si el familiar es mor, els qui ho han de comunicar han de ser els pares o les persones que els siguin més properes. Els ho hem de relatar progressivament, però els hem de donar la informació real i dir-los que la persona s’ha mort. De vegades ells mateixos ho demanaran. S’ha de comunicar amb previsió i en un lloc conegut per als nens, on se sentin protegits. I, en acabat, els hem de deixar participar en tot el procés posterior.
I amb la gent gran?
—Igual. La gent gran, normalment, ha viscut moltes més pèrdues que nosaltres, i veuen d’una hora lluny què passa. Encara que sigui un col·lectiu de risc, els ho hem d’explicar tot. Una idea errònia és que si no ho diem, protegim. Però no: si no ho diem desprotegim. La persona ha d’elaborar el dol però sense comptar amb els altres, perquè no els hem donat la informació.
Voldríeu afegir res més?
—Ens hem de mantenir tan units com puguem, i en contacte amb la xarxa familiar i sentimental que tinguem. I els qui no tenen xarxa, han de saber que se n’organitzen de voluntàries. Hem de ser solidaris i no ens podem oblidar de la gent que està sola: també necessiten aquest escalf.
Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.
Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb

El Departament de Salut ha aïllat a casa 60.000 persones que poden tenir el coronavirus

coronavirus
El director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, ha informat que els centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya fan el seguiment de 60.000 persones que podrien ser afectades del coronavirus 2019. ‘Són a casa seva perquè tenen un quadre lleu i capacitat d’aïllament’, ha explicat. Només a Catalunya, la Covid-19 ha infectat 19.991 persones i n’ha mort 1.849.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
En una compareixença, Ramentol ha explicat que no s’havia fet la prova de la Covid-19 als afectats, però que se’ls tractava com si fossin contagiats. ‘Els centres d’atenció primària fan un seguiment telefònic que consisteix a fer trucades cada 24 hores o 48 per anar revalorant l’estat de salut de les persones’, ha explicat.
En cas que empitjorin, els centres poden fer dues coses: enviar un equip al domicili a fer una revisió personal o bé demanar al pacient que es dirigeixi a un CUAP per fer-se una radiografia de tòrax per decidir si l’ingressen o no ‘Cada dia, als nostres centres es fan unes mil radiografies a possibles afectats del coronavirus’, ha conclòs.
Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.
Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb

Coronavirus | L'entorn de Merkel fa un informe demolidor contra Pedro Sánchez

Sánchez Merkel - EFE
L'entorn de la cancellera alemanya, Angela Merkel, està molt molest amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per la forma de gestionar el coronavirus. Sánchez ha deixat de ser el polític en qui dipositaven les esperances d'una estabilitat, en la política espanyola al·lèrgica als pactes. La fundació Konrad Adenauer, vinculada a la CDU, el partit de Merkel, ha fet ara un informe demolidor contra el líder del PSOE.
Segons la fundació, Pedro Sánchez ha comès "errors" visibles en la gestió de la crisi sanitària del coronavirus, fins al punt que Espanya és el segon país amb més morts després d'Itàlia, i els intenta amagar a nivell internacional atacant Alemanya i Holanda perquè no volen pagar el pla Marshall que reclama. "El to cap als socis europeus que el rebutgen cada vegada és més dur. I amb això distreu l'atenció de les seves errades", indica.
La fundació democristiana no s'està de dir que a Espanya en aquests moments s'estan produint "les restriccions de drets personals i de la vida pública més severes de la UE", arran de l'estat d'alerta que va decretar l'executiu del PSOE i Podemos.
L'informe afirma que Sánchez ha derivat la situació del país cap aquí, en una acció al límit per intentar aturar el coronavirus, després que en els dies inicials no va fer cas a la pandèmia. "El 31 de gener es va confirmar el primer cas d'infecció per coronavirus a Espanya. El pacient era un alemany que a Munic va tenir contacte amb una persona de Wuhan, l'epicentre de l'epidèmia a la República Popular de la Xina. Al febrer, el virus es va propagar lentament per Espanya i a finals de mes ja hi havia advertiments seriosos d'una imminent onada d'infecció. No obstant, el govern espanyol va vacil·lar amb els advertiments i les restriccions a la llibertat de moviments, i no va voler cancel·lar les manifestacions massives pel Dia de la Dona del 8 de març. Va fer una crida a participar en les concentracions, tot i que el Centre Europeu pel Control de les Malalties (CECM) havia elevat el nivell de risc de "mitjà" a "alt" el 2 de març, i recomanava que s'evitessin les concentracions. No va ser fins al 9 de març que el govern espanyol va fer públics advertiments", detalla.
Fundació Adenauer
"El coronavirus sacseja Espanya", indica la Fundació Adenauer
Segons la fundació, milers de persones es van infectar en aquestes manifestacions feministes, entre elles, "la dona de Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra d'Igualtat, Irene Montero".
L'estudi atribueix a aquesta deixadesa inicial el fet que ara el virus hagi col·lapsat el sistema sanitari espanyol. "El personal i el material dels hospitals i clíniques és completament insuficient per la demanda actual. Espanya té 10 llits d'UCI per cada 100.000 habitants, i Alemanya 29. Manquen mascaretes, respiradors i vestits protectors. Els metges i infermeres estan totalment sobrecarregats, i, a causa de la manca de material, molts metges i infermeres —uns 10.000— s'han infectat i han hagut de deixar la feina", indica.
Afegeix, com un escàndol, el que està passant a les residències d'avis, i remarca situacions d'abandonament, com els casos d'avis morint completament sols.
La fundació apunta directament contra el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a qui acusa d'haver intentat comprar tests a la Xina a gran escala, "però sense prestar atenció a les condicions de les llicències xineses". "No va tenir en compte una llista d'empreses autoritzades que va proporcionar l'ambaixada xinesa a Espanya al Ministeri de Sanitat", assegura.
Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món

La crisi del coronavirus ja ha deixat a l'atur temporal més de 547.000 catalans

La crisi del coronavirus ja ha deixat a l'atur temporal més de 547.000 catalans

En un dia s'han detectat gairebé 20.000 altes de treballadors i més de 8.400 expedients nous


La crisi provocada pel coronavirus ha deixat a l'atur temporal un total de 547.837 catalans, segons dades actualitzades aquest dimarts pel Departament de Treball, que ha rebut un total de 77.662 sol·licituds per a presentar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). En comparació amb el dilluns, el balanç d'afectats per aquesta regulació temporal de la feina a Catalunya ha crescut en 19.718 persones, mentre en les últimes hores s'han sol·licitat 8.402 expedients temporals més. Les persones que s'hauran d'acollir a un ERTO causat per la crisi del covid-19 ja representen el 15,7% de la població ocupada a finals d'any.
Per demarcacions, Barcelona segueix concentrant gran part dels expedients temporals amb un total de 57.218 empreses i 428.569 afectats. Les comarques gironines sumen 8.322 ERO temporals, amb 52.259 persones; Lleida n'ha registrat 4.149 més, amb 23.183 treballadors, i el Camp de Tarragona s'han presentat 6.174 ERTO que inclouen 36.699 persones. Les terres de l'Ebre han registrat 1.799 expedients temporals per a 7.127 treballadors.

Afers Socials xifra en 362 els ancians morts en residències catalanes

gent gran - unsplash
La conselleria d'Afers Socials i Família ha confirmat que, ara per ara, hi ha hagut 362 víctimes mortals per coronavirus en residències de la tercera edat. També hi ha hagut 830 contagiats i s'han derivat 189 persones als hospitals. Així ho ha explicat en una roda de premsa el secretari d'Afers Socials i Família, Francesc Iglesies, aquest dimecres. "La xifra positiva és que a Catalunya, en el 70% de les residències encara no ha entrat el virus i haurem de dirigir molts esforços perquè no entri", ha afegit el secretari, que ha xifrat en més de 300 les residències amb casos de virus.
Per altra banda, ha informat que s'han rebut 168 peticions per desinfectar residències. "El departament n'ha programat 103 i es van començar a fer dilluns a la tarda", ha exposat. A més, ha detallat que la Unitat Militar d'Emergències (UME) té autoritzades 17 actuacions en residències.
En relació al material, una de les preocupacions dels treballadors i treballadores del sector, ha detallat que des del departament s'han repartit 550.000 elements de protecció individual i ha assegurat que se n'han de rebre més. Entre els elements de protecció que s'han repartit, consten un total de 310.000 mascaretes, 200.000 guants d'un sol ús, 32.000 bates i 28.000 ulleres de protecció. En total, Iglesies ha xifrat el cost del material en 1,7 milions d'euros.

Trasllat d'ancians a clíniques

A través del Pla de Clíniques Socials de la Ciutat de Barcelona es reubicaran ancians malalts de coronavirus a clíniques de mútues de treball. Segons ha detallat el secretari, les dues primeres en prestar aquests serveis són Fremap i Copèrnic, amb un total de 123 places. "Aquest és un model que volem aplicar a tot el país", ha insistit.