dimarts, 21 de març del 2017

L'ONU alerta de fenòmens meteorològics "extrems" per a aquest 2017

CANVI CLIMÀTIC

L'ONU alerta de fenòmens meteorològics "extrems" per a aquest 2017

El 2016 va batre tots els rècords de temperatura, nivell del mar i calor oceánica


  • L'ONU alerta de fenòmens meteorològics "extrems" per a aquest 2017
    STRINGER / REUTERS
  • L'ONU alerta de fenòmens meteorològics "extrems" per a aquest 2017
    STRINGER / REUTERS
  • L'ONU alerta de fenòmens meteorològics "extrems" per a aquest 2017
    NICOLAS GARCIA
  • L'ONU alerta de fenòmens meteorològics "extrems" per a aquest 2017
    LOGAN ABASSI
  • L'ONU alerta de fenòmens meteorològics "extrems" per a aquest 2017
    AFP / LOGAN ABASSI
    Vista aèria de la localitat haitiana de Jérémie, destruïda per l'huracà 'Matthew'.

    EL PERIÓDICO / BARCELONA
    Dimarts, 21 de març del 2017 - 09:29 CET
    Les condicions extremes meteorològiques no s'aturaran el 2017 ja que, almenys tres vegades en aquest hivern boreal, a l'Àrtic s'ha observat l'equivalent polar d'una onada de calor, i la presència d'intenses tempestes de l'Atlàntic ha impulsat l'entrada d'aire càlid i humit. Així ho ha advertit l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), l'agència especialitzada de l'ONU.


    I ho ha anunciat després d'examinar les dades del 2016, quan es van batre tots els rècords al registrar-se una temperatura màxima mundial sense precedents, un nivell excepcionalment baix dels gels marins i un augment ininterromput del nivell del mar i de la calor oceànica.
    Dos dies abans que se celebri el Dia Meteorològic Mundial, l'OMM ha publicat la declaració anual sobre l'estat del clima al món, en què assenyala com el 2016 va batre tots els rècords. Va ser el més càlid de què es té constància: va registrar una temperatura 1,1 graus Celsius per sobre dels nivells preindustrials, cosa que representa un augment de 0,06 centígrads per sobre del rècord anterior, registrat el 2015.

    EN AUGMENT

    En cadascun dels 16 anys transcorreguts des del 2001, la temperatura mundial ha sigut almenys 0,4 graus superior a la mitjana del període de base (1961-1990).
    Les temperatures mitjanes mundials de la superfície del mar el 2016 també van ser les més elevades de què es té constància, exacerbades pel fenomen meteorològic del Niño. El fenomen va afectar en el tercer i el quart trimestre del 2015 i es va allargar durant el primer trimestre del 2016.

    La Niña i el Niño tenen efectes oposats en el clima de diferents llocs del món

    La Niña i el Niño són dos fenòmens meteorològics resultat de les fases oposades d'interacció entre l'atmosfera i l'oceà Pacífic (increment o baixada de la temperatura de l'aigua) i tenen efectes oposats en el clima de diferents llocs del món.
    Mentre que el Niño es produeix quan hi ha un increment de les temperatures, fet que té diferents efectes en cada regió del món, la Niña contribueix a un descens d'aquestes temperatures.
    El nivell del mar a escala mundial ha augmentat 20 centímetres des del començament del segle XX, degut principalment a l'expansió tèrmica dels oceans i el desglaç de les glaceres i els casquets de gel.

    El nivell del mar a escala mundial ha augmentat 20 centímetres des del començament del segle XX

    Precisament, la congelació de la tardor del 2016 va ser excepcionalment lenta i fins i tot l'extensió dels gels marins es va contraure durant uns dies a mitjans de novembre.
    El nivell màxim estacional, de 14,52 milions de quilòmetres quadrats el 24 de març, va ser el més baix dels registres satel·litaris del període comprès entre el 1979 i el 2016.
    Els nivells de diòxid de carboni a l'atmosfera van arribar a la marca simbòlica de referència de 400 parts per milió el 2015 (l'últim any per al qual es disposa de dades mundials de l'OMM) i no disminuiran per sota d'aquest nivell durant diverses generacions futures a causa del caràcter durador del CO2.

    CANVI CLIMÀTIC

    L'OMM destaca que avui és possible provar clarament l'existència de vincles entre el canvi climàtic provocat per l'home i molts casos de fenòmens extrems d'efectes devastadors.
    Entre els fenòmens extrems més importants del 2016 s'han d'assenyalar les sequeres greus que van provocar inseguretat alimentària a milions de persones a les zones meridional i oriental de l'Àfrica i l'Amèrica Central, i l'huracà 'Matthew', que va afectar Haití i que va ser la primera tempesta de categoria 4 a tocar terra des del 1963.