divendres, 29 d’abril del 2016

Un universitari, expulsat d'un vol de Southwest Airlines per parlar en àrab

PSICOSI ALS ESTATS UNITS

Un universitari, expulsat d'un vol de Southwest Airlines per parlar en àrab

El noi, d'origen iraquià, parlava per telèfon amb el seu oncle quan va ser denunciat per un altre passatger                         

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dilluns, 18 d'abril del 2016 - 10:41 CEST
Un universitari, expulsat d'un vol de Southwest Airlines per parlar en àrab
Els atemptats terroristes han desfermat la psicosi als Estats Units, especialment a les aerolínies. L'incident més recent ha tingut lloc aquest mes a Los Angeles quan un estudiant universitari ha sigut expulsat d'un vol de Southwest Airlines després que un altre passatger el sentís parlar en àrab per telèfon i, alarmat, el denunciés a la tripulació.
Segons publica 'The New York Times', l'estudiant, Khairuldeen Makhzoomi, un refugiat iraquià establert als Estats Units, va ser expulsat del vol que havia de sortir de l'aeroport de Los Angeles rumb a Oakland el 6 d'abril. El noi, que estudia a la Universitat de Califòrnia, estava trucant al seu oncle a Bagdad per explicar-li que havia assistit a un acte de les Nacions Unides en què el secretari general, Ban Ki-moon, havia pronunciat un discurs. "Estava tan emocionat que vaig trucar al meu oncle per explicar-l'hi", ha explicat Makhzoomi. El jove li va explicar que van servir un sopar amb pollastre i que es va aixecar per fer-li una pregunta a Ban Ki-moon sobre l'Estat Islàmic. Segons sembla, la conversa va inquietar un passatger que va dir a la tripulació que havia sentit Makhzoom fer "comentaris potencialment amenaçadors", segons un comunicat de l'aerolínia.
Makhzoomi, de 26 anys, es va adonar que passava alguna cosa quan es va acomiadar del seu oncle amb un "inshal·lah" i va penjar. Aleshores va veure que la passatgera del seient de davant s'havia girat i el mirava fixament abans d'encaminar-se al lloc on hi havia la tripulació. Llavors un membre del personal es va dirigir a ell. Va utilitzar l'àrab per presentar-se i després va canviar a l'anglès per preguntar-li per què estava parlant en àrab. "Li vaig dir que això era el que la islamofòbia estava fent al país i això el va fer enfadar molt. Llavors em va dir que no podia quedar-me a l'avió".
Southwest Airlines s'ha limitat a comentar que no és responsable de la conducta d'empleats individuals. L'organisme per a les relacions americano-musulmanes ha lamentat l'incident i ha denunciat que des de començament d'any s'han produït sis casos de musulmans expulsats de vols. La més recent, la setmana passada en un vol a Chicago.

dilluns, 25 d’abril del 2016

El triomf de l'extrema dreta sacseja els fonaments de la democràcia austríaca

àustria

El triomf de l'extrema dreta sacseja els fonaments de la democràcia austríaca

El 22 de maig se celebrarà la segona volta entre l’ultra Norbert Hofer i el verd Van der Ballen

Sempre ha existit un poderós corrent ultradretà en la societat austríaca

Els electors castiguen deu anys de govern de gran coalició entre socialdemòcrates i conservadors

L'extrema dreta encapçala la primera volta de les presidencials a Àustria

| 25/04/2016 a les 11:00h

El líder de l'FPÖ, celebrant la victòria a la primera volta de les eleccions austríaques | FPÖ
Hi ha una obra fonamental per entendre la política i la societat austríaca. Heldenplatz, de Thomas Bernhard, estrenada el 1988. Ve a tomb pel que va passar ahir a Àustria. Anem als fets. Primera volta de les eleccions presidencials. Contra pronòstic, el candidat del Partit de la Llibertat (FPÖ), xenòfob d’extrema dreta, Norbert Hofer, ha trasbalsat la societat del petit país alpí en obtenir un espectacular 36% dels vots, convertint la seva força política en la primera de la república. Hofer es veurà les cares amb Alexander Van der Bellen, el candidat dels Verds (20%).

Els electors han castigat el govern de "gran coalició", una fórmula que s’arrossega des de fa deu anys entre els dos partits tradicionals del país, el Partit Socialista (SPO) de l’actual canceller, Werner Faymann, i el Partit Popular, formalment democristià però hereu de la tradició més conservadora del catolicisme austríac. Fins ara, els socialistes –també molt conservadors a Àustria- tenien en el seu poder els dos càrrecs principals, el de canceller, i el més simbòlic de president de la República, en mans de Heinz Fischer, que ara conclou el seu mandat.

Els dirigents del FPO, liderats per un polític demagog, Heinz-Christian Strache, han sabut capitalitzar el desgast de la "gran coalició", que s’ha convertit en una mena de règim que ha dificultat l’alternança normal en les democràcies. Per la dreta ha crescut el FPÖ i per l’esquerra els Verds. La candidatura independent d’Irmgard Griss, una jutgessa que s’ha fet popular perseguint la corrupció, amb el seu 18% dels sufragis, també ha fragmentat encara més el vot de les forces democràtiques. El cert és que els dos candidats governamentals, el socialista i el popular, han quedat amb uns ajustats 10 i 11%.

Strache ha aconseguit fer forat presentant el FPÖ com una força renovadora i de protesta. Ha recollit vots de la dreta amb un missatge antirefugiats, un tema que ha estat emprat sense vergonya i que ha calat entre un electorat espantat per l’arribada de població musulmana. Però el Partit de la Llibertat també ha anat sumant, amb els anys, vots provinents de l’esquerra, d’obrers que se senten orfes després de dècades de govern amb uns socialistes cada cop més distants de les seves bases històriques.

El resultat de les eleccions municipals de l’octubre passat ja va oferir uns negres presagis. Els socialistes de l’alcalde Michael Häupl van tornar a guanyar a Viena, però amb un dels seus pitjors resultats, el 39%, quan la capital sempre ha estat el feu del partit i solien arrasar. Aleshores, els ultres de Strache van assolir un 32%, sent la segona força i indicant un canvi en la correlació política al país. Però el Partit de la Llibertat no sorgeix com un bolet. Respon a una llarga petjada en la història austríaca.  

De cor de l’Imperi a petita república

La derrota dels imperis centrals el 1918 va suposar un nou mapa d’Europa. El vell Imperi Austro-Hongarès es va fragmentar en petites nacionalitats i Àustria va quedar reduïda a una petita república. A les grans ciutats, Viena sobretot, el moviment obrer va esdevenir hegemònic, però en la terra profunda, a les regions rurals, va continuar dominant el conservadorisme de sempre, nostàlgic potser del llegat dels Habsburg s’imposava i profundament catòlic. D’aquest substrat va néixer el règim del canceller Engelbert Dollfuss, figura essencial en la història austríaca. En un context de feixistització al continent, Dollfuss no va parar fins instaurar una dictadura de signe clerical a inicis dels anys trenta, reprimint a sang i foc els sindicats socialdemòcrates.

El seu govern va ser conegut com l’austrofeixisme, i Dollfuss es va fer amic de Mussolini. Però no de Hitler, arribat al poder a Berlín, nascut precisament a Àustria i que aspirava a l’annexió, l’Anschluss. El 1934, els nazis van intentar un cop a Viena. Dollfuss va ser assassinat però el cop va fracassar i Hitler va haver de recular. Aconseguiria l’Anschluss quatre anys més tard, el 15 de març de 1938. Un potent corrent d’opinió va rebre el führer amb entusiasme. Salvant les distàncies, l’actual FPÖ és hereu del corrent més germanòfil de la població austríaca, mentre que l’OVP, el Partit Popular, enarbora la tradició catòlica més reaccionària.   

Després del 1945, la nova democràcia austríaca va començar a caminar amb l’OVP i l’SPO, que s’anaven tornant. El Partit de la Llibertat ja existia, però era minoritari fins que Jorg Haider, líder jove i sense tabús, el va aixecar com una organització formidable. Haider va recollir el desgast de la vella classe política. Va morir en un accident de circulació el 2008, però l’actual líder del partit, Strache, ha recollit el seu paper.

Que a la societat austríaca passava alguna cosa ja es va copsar l’any 1986, quan Kurt Waldheim va ascendir a la presidència. Era un home honorable, havia estat secretari general de l’ONU. Però abans, molt abans, també havia estat oficial de les SS. Era una metàfora de les pàgines més obscures del país. Al costat del Salzburg musical, de Mozart i l’alta cultura, de l’obra de Stefan Zweig, bategava una memòria amagada. Molts dels dirigents polítics de la “nova” Àustria democràtica, tenien passats compromesos. Que un jueu, Bruno Kreisky, líder socialista, fos canceller durant molts anys, va fer pensar a molts que el país havia fet net amb el passat. Però res d’això. Quan es va fer públic el nazisme antic de Waldheim, molta gent a Europa va creure que no guanyaria les eleccions. Lluny d’això, l’antic SS va ser elevat a la magistratura suprema.

L’advertiment de Bernhard

Quan es van complir 50 anys de l’Anschluss, l’escriptor i dramaturg Thomas Bernhard, autor maleït i inclassificable, ho va recordar a la seva manera. Va estrenar Heldenplatz (La plaça dels Herois). El títol no podia tenir més mala llet. La plaça dels Herois és on Hitler va anunciar l’Anschluss i on les grans concentracions nazis castigaven les oïdes dels austríacs amb consciència. En el muntatge, va dur a l’escenari el cas d’una família jueva el pare de la qual s’ha d’exiliar durant el nazisme. Quan decideix tornar al seu país després de la guerra, queda aclaparat per la realitat: Àustria continua sent la mateixa que la dels anys hitlerians, amb el mateix antisemitisme, la mateixa intolerància, i acaba suïcidant-se. L’obra va provocar l’escàndol de la bona societat vienesa. Bernhard va morir poc després i segurament allò fou un comiat i també un advertiment.

L’obra va ser duta al TNC l’any 2010, dirigida per Ariel García Valdés, amb traducció de Feliu Formosa i interpretada de forma esplèndida per un conjunt d’actors entre els quals hi havia Laura Conejero i Jordi Dauder, Mingo Ràfols i Josep Minguell, entre d’altres. La segona volta de les presidencials, el 22 de maig, possiblement corregirà el cop de la primera, si totes els forces democràtiques s’apleguen. Però l’obra de Bernhard continuarà sent un dels millors textos per entendre el que està passant a Àustria, precisament ara en què els crits demagogs tornen a abatre’s sobre Heldenplatz.

Els nens esnifadors de cola pateixen lesions al fetge i canvis cerebrals

Els nens esnifadors de cola pateixen lesions al fetge i canvis cerebrals

La substància afecta els pulmons, els ronyons i el cor i pot ser letal amb una sola sessió

EL PERIODICO                         
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA
Dilluns, 18 d'abril del 2016 - 18:01 CEST
En diuen la "droga barata", però els menors que inhalen coles de fusteria o industrials no perceben les seves experiències quotidianes amb els vapors d'hidrocarbonis derivats del petroli com la consumició d'una droga, consideració que sí que atribueixen al cànnabis, la cocaïna o qualsevol altra substància il·legal. En la majoria dels casos, relaten els metges que intenten atendre'ls al Centre de Atenció i Seguiment a Drogodependències d'Horta, adscrit a l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), són nois, molts d'ells immigrants, habituats des de molt petits a recórrer a aquests inhaladors de forma quotidiana, tot i que això no sempre implica, diuen, que els hagin convertit en el “centre de les seves vides”, com sí que li passa a qui és addicte a la cocaïna, l'heroïna o l'alcohol. “Són coles que compren en una botiga, barates, i no perceben la seva disponibilitat com un problema”, expliquen fonts de l'ASPB.


FREQÜENTS ERUPCIONS AL NAS

En qualsevol cas, l'efecte fisiològic dels vapors inhalats és indubtablement tòxic i perjudicial per a la salut. La via d'administració és el nas, fins al punt que els consumidors mostren de forma permanent una lleugera erupció a prop de les fosses nasals i la boca. La percepció dels efectes del vapor es produeix pocs minuts després d'inhalar cola, una vegada la substància arriba als pulmons i després passa a la sang. Immediatament, el tòxic arriba al cervell i el fetge, que ha de metabolitzar la sang intoxicada. Els nens inhaladors s'aprimen i pateixen freqüents canvis d'humor, expliquen els terapeutes.
Inhalar de manera constant i quotidiana, com fan aquests nens, condueix a un efecte de tolerància -cada vegada necessiten més dosi per sentir el mateix efecte-, cosa que causa danys permanents en el sistema nerviós central i perifèric. Igual que passa amb el consum de l'alcohol, la cola provoca la mort massiva de neurones, cosa que condueix a la pèrdua de la memòria i la dificultat per concentrar-se en qualsevol activitat intel·lectual. També es produeixen alteracions sanguínies i lesions greus al fetge, els ronyons i la medul·la espinal.

IMPOSSIBLE DE DOSIFICAR

Als nens inhaladors de vapors de cola els resulta impossible dosificar la quantitat de substància que respiraran, i això suposa un gran risc per a la seva salut, i la seva vida en algun cas, ja que la reacció al tòxic pot ser mortal amb una sola exposició si el receptor resulta ser intolerant a la substància. Existeix casuística d'això. Les sessions d'inhalació se solen prolongar una mitja hora contínua. Més durada, superar les dues o tres hores respirant aquests vapors, pot causar una elevació del ritme cardíac, sudoració i sufocació que poden resultar letals, asseguren els metges.
L'efecte d'aquesta substància al cervell és similar al de l'alcohol. Una lleugera eufòria inicial que condueix a desinhibició davant qualsevol preocupació. Aquesta sensació de benestar es converteix poc després en mareig, amb nàusees, dificultat en el llenguatge, desorientació i al·lucinacions que impliquen un complet descontrol dels actes. En ocasions condueix a la violència.

dissabte, 16 d’abril del 2016

Dos forts terratrèmols sacsegen el Japó en només unes hores

TREMOLOR NOCTURNA

Dos forts terratrèmols sacsegen el Japó en només unes hores

El primer sisme ha causat almenys nou morts i prop d'un miler de ferits

Dos forts terratrèmols sacsegen el Japó en només unes hores
HANDOUT
EL PERIODICO
EUROPA PRESS / MADRID
Divendres, 15 d'abril del 2016 - 11:20 CEST
Dos forts sismes han sacsejat l'àrea de la ciutat japonesa de Kumamoto en el marge de unes hores. Després del segon, de 7,1 en l'escala de Richter, les autoritats han activat l'alerta de tsunami, que posteriorment han aixecat.
En el primer dels moviments tel·lúrics, almenys nou persones han mort i prop d'un miler han resultat ferides, segons ha informat la policia local en el últim balanç publicat aquest divendres. Totes les víctimes mortals s'han registrat en la prefectura de Kumamoto, igual que els prop de 950 ferits registrats, segons ha informat la cadena de televisió japonesa NHK.


L'Institut Geològic dels Estats Units (USGS) ha informat d'un primer sisme de 6,2 graus en l'escala de Richter amb l'epicentre a set quilòmetres de la localitat de Ueki, que al seu torn, l'Agència Meteorològica del Japó ha elevat a 6,4 graus. Malgrat la magnitud del terratrèmol, les autoritats japoneses no han decretat l'alerta per tsunami.

RESPOSTA GOVERNAMENTAL

El terratrèmol es va produir aquest dijous a les 21.30 (hora local) i mitja hora més tard la mateixa zona va registrar una rèplica de magnitud similar.
El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha assegurat davant dels periodistes que el Govern "farà tot el possible" per contenir els possibles riscos, a més d'haver confirmat que el Govern ja s'ha posat en contacte amb diferents agències per avaluar les conseqüències del sisme.

TEMES

dimecres, 13 d’abril del 2016

Las emisiones de CO2 de la industria se disparan tras años de crisis

Las emisiones de CO2 de la industria se disparan tras años de crisis

Las instalaciones bajo control de Cataluña expulsaron el año pasado un 6,6% más de gases de efecto invernadero que en 2014

“Adicionalmente a las mejoras estructurales de eficiencia energética y de reducción de emisiones, la crisis económica contribuye claramente a la caída de emisiones”, justificaba hace dos años la Generalitat sobre la caída continuada desde 2007 de las emisiones de gases de efecto invernadero. Pero el año pasado esta tendencia dio un giro de 180 grados. Durante 2015, las 126 instalaciones (combustión, generación eléctrica e industria) sometidas al régimen del comercio de emisiones expulsaron 14,1 millones de toneladas de CO2,, un 6,6% más que en 2014, según datos del Departamento de Territorio.
Además de los pequeños síntomas de recuperación económica, el aumento se explica por el bajo precio que estas plantas pagan por contaminar. Y aunque la emisión de 2 no será gratis, no les resultará cara: 21 millones de euros por las 4,1 millones de toneladas de CO2 de más que expulsaron, según cálculos de la Generalitat. Esta cantidad podría ser mayor ya que adquirir el derecho de expulsar a la atmósfera una tonelada de CO2 cuesta actualmente poco más de cinco euros, cuando en 2008 llegó a 27. Pero la crisis económica ha hecho caer la demanda y, por tanto, el precio que da derecho a contaminar. La exdirectora de Calidad Ambiental de la Generalitat, Assumpta Ferran, ya advertía de que el bajo precio que pagan por emitir más contaminantes de los que les corresponde no motiva a las empresas a invertir en tecnologías más limpias.
El sector que más pagará será el de la generación eléctrica. A partir de 2013 y hasta 2020, estas plantas no reciben derechos de emisión de forma gratuita, por lo que las empresas tendrán que pagar casi 14,5 millones de euros por sus emisiones. Las plantas de cogeneración (6,4) y las refinerías (3,5) también tendrán que rascarse el bolsillo, mientras que las cementeras tuvieron un excedente de 0,6 millones de toneladas de CO2
La industria catalana acumulaba desde 2005 años de caída en sus emisiones de gases de efecto invernadero, cuando alcanzaron su pico más alto (20,2 millones de toneladas). Este descenso se acentuó con la llegada de la crisis económica, y tocó fondo en 2013 (13,1). Hace dos años las emisiones se estancaron (0,6%) y el pasado 2015 dieron un giro de 180 grados a la tendencia, y pasaron de caer a crecer un 6,6%.
El sector responsable de este aumento fue la generación eléctrica. Las siete plantas verificadas emitieron en 2014 2,2 millones de toneladas de gases de efecto invernadero y el año pasado, 2,9, un 30% más. Aun así, este sector fue el que menos cantidad de gases contaminantes produjo. Las instalaciones de combustión (aquellas que convierten en energía la quema de combustibles de origen fósil) emitieron 4,1 millones de toneladas y la industria, 7,1. Sobre todo por la producción de cemento (2,92) y las refinerías (2,42).

dissabte, 2 d’abril del 2016

Sis de les set víctimes mortals de l'accident de Figueres anaven sense cinturó de seguretat

ÚLTIMA HORASet morts en un accident múltiple a la N-2 a Figueres, segons el canal 324

Sis de les set víctimes mortals de l'accident de Figueres anaven sense cinturó de seguretat

Els cinc ocupants de l'automòbil francès, tots morts, viatjaven sense aquesta protección

Sis de les set víctimes mortals de l'accident de Figueres anaven sense cinturó de seguretat
                         
EL PERIÓDICO / FIGUERES
Dissabte, 2 d'abril del 2016 - 12:43 CEST
Sis de les set víctimes mortals de l'accident de trànsit d'aquesta matinada a la N-2 a l'altura de Pont de Molins, a prop de Figueres, no portaven el cinturó de seguretat, segons han informat els Mossos d'Esquadra.
En concret anaven sense cinturó els cinc ocupants del vehicle amb matrícula francesa, un Volkswagen Golf, tots ells morts, i un dels dos morts de l'altre automòbil, un Dacia Sandero amb matrícula espanyola. El primer cotxe circulava en sentit sud, i el segon, en sentit nord.


Les dues víctimes mortals del vehicle espanyol són de nacionalitat marroquina i colombiana i veïnes de Figueres. El ferit greu que ha causat l'accident viatjava en l'automòbil amb matrícula espanyola i ha sigut traslladat a l'hospital Josep Trueta de Girona.
Les primeres hipòtesis apunten que les víctimes són homes d'entre 20 i 30 anys i que el ferit greu seria el conductor del cotxe amb matrícula espanyola.
Marta Felip, l'alcaldessa de Figueres, ha qualificat el lloc de la N-2 on hi ha hagut l'accident de "punt negre".