dijous, 28 de gener del 2016

Què és el virus Zika?

Què és el virus Zika?

Cinc preguntes i cinc respostes sobre aquest virus que s'ha propagat per l'Amèrica Llatina a través dels mosquits

Virus Zika
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va confirmar la setmana passada que s’havien diagnosticat dos casos del virus Zika al Principat, concretament dues dones sud-americanes que tenen entre 30 i 45 anys, que no estan embarassades i que, després de viatjar als països d’origen, a final d’any els diagnosticaren la malaltia.
Però què se’n sap, del virus Zika? A continuació ho expliquem resumidament:
Què és?
El virus Zika es transmet per la picada dels mosquits del gènere Aedes –mosquits tigre– i pot causar febre, cruiximent i erupcions cutànies, fins i tot complicacions neurològiques. També hi casos de transmissió de mares a fills a través de la placenta o durant el part. Així mateix, s’ha detectat en la sang, la saliva, l’orina, el semen i la llet materna, però la possible transmissió a través de transfusions sanguínies, contactes sexuals o durant la lactància materna encara s’ha d’acabar d’estudiar.
Quin origen té?
El virus agafa el nom d’un bosc d’Uganda on fou identificat per primera vegada l’any 1947. Va ser l’origen d’una primera epidèmia a les illes Yap, a Micronèsia, el 2007, abans de propagar-se el 2013-2014 a la Polinèsia Francesa i després al Brasil des del començament del 2014.
Quins símptomes presenta?
Alguns dels símptomes del virus Zika són taques vermelles a la pell, taques als ulls, cruiximent, mal de cap i febre intermitent. També hi ha més símptomes, però no tan freqüents, com ara edemes, mal de coll, vòmits, tos i presència de sang al semen. En general, els símptomes solen desaparèixer espontàniament al cap d’una setmana, tot i que els dolors en les articulacions poden durar fins a un mes.
És, doncs, una malaltia que no s’ha de comunicar obligatòriament i que no té tractament específic, sinó simptomàtic. El director del Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (ICS), el doctor Israel Molina, va fer fa poc una crida a la calma i va recordar: ‘A Catalunya, no hi ha les condicions perquè aquesta malaltia es consideri endèmica, ni de bon tros.’ Sí que es recomana que les dones embarassades evitin les àrees del món on la transmissió del virus és més activa, és a dir, als països de l’Amèrica del Sud i Central.
És mortal?
El Ministeri de Sanitat del Brasil ha comunicat tres morts que podrien tenir relació amb el virus Zika: un noi de setze anys, un nadó i un home que també tenia la malaltia de lupus.
Té cap tractament?
Ara per ara, no hi ha cap vacuna per a combatre aquest virus. Per controlar la febre i el dolor, sí que es pot prendre paracetamol o dipirona. En canvi, no es recomana pas de prendre’s d’aspirines pel risc de sagnar.
A les zones on s’ha detectat presència del mosquit transmissor del virus, la mesura més eficaç de prevenció és el control d’aquest insecte seguint els plans de preparació i resposta de les malalties que transmet. Quan hi ha un cas sospitós, cal prendre mesures per evitar el contacte amb mosquits mentre hi hagi símptomes, protegint-se individualment de les picades amb repel·lents eficaços. També es poden usar mosquiteres al llit i en portes i finestres, com ara repel·lents elèctrics, especialment en zones de circulació del mosquit.

dimecres, 27 de gener del 2016

Barcelona bat el rècord històric de 85 dies sense ploure

meteorologia

Barcelona bat el rècord històric de 85 dies sense ploure

A la capital catalana no plou més d'1 litre des del 3 de novembre del 2015

La situació també es produeix a bona part de la regió metropolitana i de la Catalunya Central

De moment, no hi ha precipitacions a la vista tot i que les reserves als pantans no són preocupants

El pantà de Riudecanyes, sota mínims

-Nd | 27/01/2016 a les 07:53h
Especial: Barcelona
A Barcelona fa més de 85 dies que no hi plou | Alfons PC/Observatori Fabra
Barcelona ha batut el seu rècord històric sense ploure de 85 dies. Era un registre històric que en el cas de l'Observatori Fabra, el que té una sèrie més llarga, no es batia des de l'estiu del 1928. A més, tot apunta que la ratxa s'allargarà ja que, almenys a curt termini, no es preveuen precipitacions.

El 3 de novembre del 2015 va ser el darrer dia amb pluja significativa a Barcelona. Hi van caure 2,0 litres, en les acaballes d'una llevantada que va deixar en total 38,7 litres. Va ser també el darrer episodi important de precipitacions al conjunt de Catalunya en una jornada tràgica per les quatre morts en una residència d'avis d'Agramunt.

Aquest dimecres serà, si no hi ha un daltabaix meteorològic, el 86è dia consecutiu sense pluja a la ciutat de Barcelona. D'aquesta manera, s'ha superat el rècord històric que es mantenia des de l'estiu de 1928. En aquella ocasió no va ploure un mínim d'un litre del 22 de maig al 14 d'agost. És un fenomen excepcional ja que el tercer període de sequera més llarg, l'any 2007, és de “només” 70 dies. Es dóna la circumstància que el 2015 s'ha considerat l'any més càlid i sec des de que hi ha registres a l'Observatori Fabra.
Mostra la imatge al Twitter
85 días sin lluvia o con <1.0 mm. Desde 4/11/15 1.5 mm, = la racha récord 22/05-14/08 1928 
Tot apunta que la tendència es mantindrà els propers dies i el rècord anirà augmentant. La mínima escletxa d'esperança se situa per al 4-5 de febrer i, en tot cas, no és segur que trenqui aquest període de sequera. La situació també afecta bona part de la regió metropolitana –sud del Maresme, bona part del Baix Llobregat i dels dos Vallesos així com l'Alt Penedès- i també la Catalunya Central, concretament a Osona, el Bages i l'Anoia.
 
Mapa de la ratxa seca a Catalunya Foto: Meteocat

Reserves per sobre el 70%

Malgrat la llevantada de principis de novembre, la sequera comença a ser preocupant en molts punts del país. En aquest sentit hi ha moltes localitats on només ha plogut un 20% de la mitjana climàtica de novembre a gener. Tanmateix, les reserves als pantans continuen sent notables i superen el 70%.

A les conques hidrogràfiques internes –bàsicament Ter i Llobregat- els pantans estan 71% de la seva capacitat. Mentrestant, a les conques catalanes de l'Ebre –que també inclouen el Segre i els seus afluents- se situen al 73%. Malgrat que se situen, respectivament, 10 i 6 punts per sota de l'any passat, garanteixen unes reserves de 15 mesos, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.

La situació és més preocupant en les conques més petites. Destaca el cas del sistema Siurana-Riudecanyes, al Camp de Tarragona, a un 51,6% de la seva capacitat. En el cas del pantà de Riudecanyes es rebaixa al 27,6%.
 
El sistema Siurana-Riudecanyes està a una mica més de la seva meitat de capacitat. Foto: Laia Solanellas

Dinamarca aprova la polèmica llei contra els immigrants

Refugiats a Dinamarca

El Parlament danès ha aprovat de forma aaclaparadora la reforma de la llei d’asil dirigida descoratjar els migrants de provar sort en el país sota pena fins i tot de confiscació dels seus objectes de valor personals.
El text presentat per la minoria liberal del primer ministre Lars Løkke Rasmussen va recollir 81 vots de 109, gràcies al suport dels socialdemòcrates, el principal partit de l’oposició, mentre que 27 diputats, principalment de l’esquerra però també dos socialdemòcrates, van votar en contra i un diputat, el representant de Groenlàndia, es va abstenir.
Al desembre, el govern danès havia proposat 34 mesures per descoratjar els sol·licitants d’asil d’entrar al país. Entre aquestes hi havia la polèmica confiscació d’objectes el valor dels quals superi els 400 euros. Finalment la llei ha marcat un límit de 1.340 euros.
Tot d’associacions civils han denunciat la llei adoptada com a racista i contrària als valors del país.

diumenge, 24 de gener del 2016

El repte de viure sense aigua potable

PER AIXÒ, TAMBÈ, NECESSITEM LA INDEPENDÈNCIA...!!!

Dossier

El repte de viure sense aigua potable

Les aixetes de Senan ragen aigua amb nitrats i el poble no es pot pagar la solució

La petita població de Senan (Conca de Barberà) arrossega des de fa anys un problema de salubritat de l’aigua que raja de les aixetes de les cases. L’aigua té, històricament, un excés de nitrats i de sulfats que fa que no sigui adequada per al consum humà. Un problema que ells no poden resoldre per les limitacions pressupostàries d’un municipi d’una cinquantena d’habitants censats -només uns 15 hi viuen tot l’any- i que, de moment, no ha comptat amb la implicació de cap altra administració per garantir el subministrament, una carència impensable a la gran majoria de municipis catalans.
El problema de l’aigua de Senan ve de lluny. Els nitrats estan escampats pels camps que envolten el poble, una conseqüència de l’activitat agrícola de la zona. Els fertilitzants i altres productes químics que s’han anat acumulant són arrossegats per l’aigua de la pluja cap a les captacions, una dinàmica que perjudica la qualitat de l’aigua, que sense ser altament nociva, no és recomanable. Així ho manifestava una notificació que van rebre l’estiu passat a l’Ajuntament, en la qual el departament de Salut els advertia que l’aigua no era saludable i els amenaçava amb multes d’entre 3.000 i 60.000 euros. L’alcaldessa, Carme Ferrer, explica: “Ja érem conscients del problema, així com de la nostra incapacitat per posar-hi remei”. Però es queixa: “Ja que ens diuen que l’aigua no és bona, el que esperem és que ens ajudin a corregir el nostre problema”.
La solució al problema de l’aigua de Senan està sobre la taula i té ben definit quin seria el seu cost. Es tractaria de construir 4 quilòmetres de canonades per connectar el dipòsit del poble amb el pou que hi ha a l’Espluga Calba, cosa que els permetria disposar de l’aigua potable de la mancomunitat de les Garrigues. El projecte costaria 240.000 euros, una quantitat que està lluny de les possibilitats d’un municipi tan petit. “Esperem que algú ens ajudi -diu l’alcaldessa-. De moment l’ACA ens ha fet una memòria del cas i la Diputació ens ha fet un projecte a preu públic, que hem pogut pagar, però les obres no les podem finançar”, confessa. Carme Ferrer recorda que el problema ja va estar en vies de solució fa uns anys, quan l’Agència Catalana de l’Aigua els va concedir una subvenció. Però amb la fallida financera de l’ACA, aquells diners van quedar congelats i el projecte en un calaix.
Aigua embotellada, de l’Espluga
La falta d’aigua de boca suposa una gran incomoditat per als veïns de Senan. Estan conscienciats i, tot i que ningú ha demostrat que pugui provocar el desenvolupament de malalties de manera directa, saben que no és saludable. Per això, des de fa anys, han optat per beure només aigua embotellada. Però, com que al poble no hi ha cap comerç, no els queda més remei que comprar-la quan baixen a l’Espluga de Francolí, el municipi d’una certa envergadura que tenen més a la vora. Són nou quilòmetres per una sinuosa carretera, amb la dificultat afegida que la majoria dels veïns de Senan són gent gran, als quals els costa més carregar garrafes. Maria Guiu és una d’aquestes persones i es queixa: “És una gran molèstia, a més l’aigua de l’aixeta no és bona per a res, fa malbé la rentadora perquè té molta calç i quan et dutxes et deixa els cabells bruts”.
Carme Ferrer confia que gràcies a haver-se associat amb altres micropobles tinguin la força suficient perquè alguna altra administració els aporti el finançament que necessiten. “Associar-nos dóna visibilitat als nostres problemes i ens obre portes; esperem que la Generalitat, la Diputació, el consell comarcal o tots plegats ens ajudin”, diu l’alcaldessa, que reclama també un sistema de finançament estable per als micropobles com Senan. I afegeix: “Actualment financem els serveis als veïns gràcies a subvencions, però si un dia algú les retalla, ens quedaríem sense poder garantir els serveis més bàsics”.

Micropobles: desaparició, fusió o més ajudes?

PER AIXÒ, TAMBÈ, NECESSITEM LA INDEPENDÈNCIA...!!! 

Dossier



MICROPOBLES

Micropobles: desaparició, fusió o més ajudes?

Als pobles de menys de 500 habitants hi viuen el 2% dels catalans però custodien un terç del territori






N’hi ha 948. Aquesta és la xifra oficial de municipis que té Catalunya, després que l’any passat Medinyà (Gironès) se separés de Sant Julià de Ramis. Gairebé un miler és una xifra prou alta per defugir homogeneïtats, però la presència d’un ajuntament sí que és un tret comú de tots. Muntanyosos o costaners, agrícoles o industrials, governats per un partit o un altre, el que més marca la seva realitat és el volum de la població que acullen. Al capdavall, aquest és el factor que determina els ingressos que reben.
Dins d’aquest fenomen tan divers, són els pobles més petits, els micropobles, els que configuren una realitat paral·lela, allunyada dels focus. Des de la quietud dels seus carrers i dels seus paisatges, lluiten per sobreviure al despoblament massiu dels anys 60 i 70, tot fent de custodis de bona part del territori. Un parell de dades demostren aquesta disparitat.
Actualment, els municipis de menys de 500 habitants són un terç del total, i alhora ocupen un terç del territori català, i bona part dels recursos naturals. Per contra, només aglutinen un 2% de la població. Ara bé, alguna cosa s’ha mogut en els últims anys. Sigui per la recerca d’una vida més tranquil·la, per la millora de les comunicacions, per la pèrdua de l’estigma associat al fet de ser de poble o bé pel valor afegit dels productes de proximitat, el cert és que en els últims anys han aconseguit atreure nous habitants i, fins i tot, s’han rejovenit una mica. És cert que no a tot arreu ha passat igual, i que aquests augments de població s’han produït sobretot en municipis no tan petits. També és cert que els pobles pirinencs o els del sud de Catalunya continuen perdent població, però sí que es pot observar un canvi de tendència cada cop més consolidat.
Ho explica Maria Carme Freixa, presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya, una entitat sorgida el 2008 amb la intenció “d’actuar com a lobi”. Des de l’associació, que és de participació voluntària, expliquen la seva creació perquè entenien que els interessos dels pobles més petits no estaven prou resguardats, tampoc a les associacions municipalistes tradicionals. “Quan es planifiquen les polítiques no es té en compte la nostra realitat”, assegura Freixa. No ho veu de la mateixa manera el professor de geografia de la UdL Jesús Burgueño, un dels vuit experts que van treballar en l’informe Roca de l’any 2001 que havia de posar les bases per a una reordenació territorial àmplia que, tot i que no tenia en els pobles més petits el seu principal objectiu, sí que en defensava la fusió per fer-los més eficients i, sobretot, per oferir un servei millor al ciutadà.
Una qüestió tabú
La reforma territorial altera l’equilibri entre partits polítics
Els canvis en l’administració són més complicats del que podria semblar a simple vista. Burgueño recorda que la llei municipal i de règim local de Catalunya, aprovada el 2003, fixa dues condicions molt clares per a la creació de nous municipis: que tinguin més de 2.000 habitants i que tinguin com a mínim tres quilòmetres de franja de sòl no urbanitzable respecte als seus veïns. El Parlament, però, si ho considera convenient, pot saltar-se aquests preceptes. En els últims anys ho ha fet dos cops: a Medinyà i a la Canonja (Tarragonès). “Sempre és més grat crear, perquè suprimir té uns costos”, argumenta el geògraf, crític amb unes decisions que només responen a “dinàmiques locals”.
Burgueño, tot i que es nega a reduir el debat de la reorganització territorial als pobles petits i apunta a les comarques i sobretot a les diputacions -o vegueries- com el quemés hauria de canviar, lamenta que aquests canvis depenguin tant dels equilibris polítics de cada moment i de la necessitat d’agradar o no als governs de torn. Té un record una mica trist de com va acabar l’informe Roca, amb la impossibilitat de dur-lo a la pràctica, tot i que també dóna per fet que l’organització interna de Catalunya hauria de ser una competència exclusiva de Catalunya. Hi ha reformes que serien útils per a tothom i en què fins i tot coincideix amb l’Associació de Micropobles, com canviar el mecanisme de finançament dels consistoris perquè no només es tingués en compte la població, sinó que també s’introduïssin mecanismes per compensar la dispersió de la població o la grandària del terme.
Tornar al punt zero
L’informe Roca va fer-se el 2001 però no s’ha posat mai en pràctica
¿Cal que l’Ajuntament de Lleida formi part de la diputació provincial, quan el següent municipi més gran de la demarcació té 15.000 habitants? S’ho pregunta Burgueño, que advoca per canviar les quatre diputacions per vegueries, o fins i tot mantenint el nom original però fent-les més uniformes. A més, creu que els consells comarcals tindrien més sentit si fossin un verdader organisme de representació dels alcaldes, sense càrrecs designats pels partits. Sigui com sigui, la flexibilitat i l’estudi cas per cas haurien de ser la norma. Fusionar els tres ajuntaments de la Vall de Cardós en un de sol, exemplifica, no hauria de restar identitat.
Freixa, per la seva banda, veuria una derrota absoluta en la desaparició de qualsevol poble. Els considera la primera línia d’atenció al ciutadà, i veu els alcaldes com els primers interessats a donar la cara, sobretot en pobles en què tothom sap on viu i què fa. Creu que són els encarregats de resoldre els problemes reals enfront d’una administració que desconeix la seva realitat i que no la té en compte. A la pràctica ja mancomunen tots els serveis que poden per estalviar, com és la recollida d’escombraries, explica. “El discurs és bonic, però no és real”, replica Jesús Burgueño, que considera que la gestió pública requereix certa distància i que la proximitat també pot portar a pràctiques més aviat discrecionals. No és una qüestió d’estalvi, diu, sinó tan sols de fer l’administració més eficient amb la creació d’un gruix mínim de població.
Els pobles no s’abandonen
Els nuclis habitats són més d’un miler, amb realitats diferents
Tot i que en l’imaginari col·lectiu hi pot haver la idea que a Catalunya hi ha pobles abandonats, la realitat és que d’ajuntament no se n’ha perdut cap. Una altra cosa són els petits nuclis habitats, llogarrets o masies que han quedat sense gent, però que depenen d’algun poble més gran. “La Generalitat no pot deixar aquest tema”, urgeix Burgueño. Sense imposar res, però sí fent propostes i incentivant que hi hagi aquests canvis, perquè quan es produeixen demostren que són útils.
“Ja no hi ha tanta diferència entre viure en un poble o en una ciutat”, considera Freixa, que creu que cada cop més gent accepta que la qualitat de vida als pobles petits és més gran que a les ciutats.
¿És l’agrupació la seva garantia de supervivència? ¿Ho és deixar-los com estan? Custodis del territori i del llegat que representen segles d’història, els pobles més petits lluiten per sobreviure sense que el brogit de les grans ciutats permeti sempre escoltar la seva veu.

El consumidor, clau en la lluita contra el canvi climàtic

Divulga Inspira

El consumidor, clau en la lluita contra el canvi climàtic

Publicat per el 19 de gener del 2016.

el_consumidor_clave_contra_el_cambio_climatico
Un grup de persones, de compres. Foto: lecturalab.org
El passat 11 de desembre va finalitzar la Cimera del Clima a París, la vintena Conferència de les Parts, englobada dins de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. Els casi dos-cents països que la integren buscaven un acord que substituís el de Kyoto i un major compromís per part dels països signants per a la lluita contra el canvi climàtic.
Un dels punts més discutits va ser el sostre que s’hauria de fixar a l’augment de temperatura per a finals de segle, és a dir, el límit a l’escalfament global. Al final, l’acord ha estat que aquest augment no superi els 2 graus centígrads, és més, que es quedi el més a prop possible de 1.5 graus, opció per la qual apostaven els països illencs.
En aquest sentit, aquesta cimera dista molt dels objectius intermedis que es proposaven a Kyoto. Llavors, l’objectiu se centrava en reduir emissions, amb obligacions individuals; en aquest cas, però, l’objectiu és la temperatura i les emissions passen a ser un instrument per assolir aquest objectiu. Cada país signant haurà de realitzar un pla nacional –molts ja ho han fet- on es comprometin a les reduccions d’emissions necessàries per aconseguir l’objectiu últim del control de la temperatura.
Com ha dit el secretari d’Estat dels Estatus Units, John Kerry, és un missatge als mercats financers internacionals perquè orientin la inversió cap a una economia neta, de tal forma que siguin les empreses i els capitals els que posin els seus esforços en una producció neta i sostenible. Cal tenir en compte que en les últimes dècades els processos de producció han canviat radicalment i les empreses dels països més desenvolupats en moltes ocasions han enviat part de les seves cadenes de producció a països amb uns costos de producció molt inferiors als nacionals i una legislació mediambiental més laxa i permissiva. Països molt contaminants, com la Xina o l’Índia, han entrat aquesta vegada com a part de l’acord, i s’han sumat com a part fonamental a la lluita contra el canvi climàtic i l’escalfament global.
En tot mercat existeixen dues parts: producció i demanda. A la primera se li ha enviat un missatge clar des d’aquesta última Cimera del Clima, ja que es va apostar per una economia més neta.  Per això, els països més desenvolupats hauran d’aportar finançament al fons Anual, obligació que en el cas dels països emergents serà de caràcter voluntari. Aquest fons es posarà en funcionament a partir de 2020 amb 1000.000 milions de dòlars, amb els quals es pretén ajudar a que el creixement dels països en vies de desenvolupament sigui sostenible. Al costat de la demanda, és a dir, els consumidors, els esforços han de centrar-se en conscienciar-los que amb la seva compra de béns i serveis poden contribuir a millorar o empitjorar l’escalfament global. En el món globalitzat en el qual ens movem avui són pocs els productes que consumim que estiguin produïts íntegrament al país de consum. La majoria dels béns tenen algun component que ha estat produït a l’estranger, probablement perquè l’empresa que el fabrica redueix els seus costos si el produeix en un país emergent.
Per tant, és important conscienciar la producció que és necessària una economia neta, però també el consumidor ha de conèixer l’”empremta” que deixa al planeta amb el seu consum, és a dir, les emissions que porta associat el consum que realitza.
Aquest és un tema d’una dimensió global, tant des del punt de vista territorial com temporal, que competeix a tots els sector de la societat i d’una forma rellevant al món de la investigació científica. En resposta a aquesta necessitat, la Cátedra de Economía de la Energía y Medio Ambiente de la Universidad de Sevilla, recolzada per institucions amb un alt compromís en aquestes qüestions, com la Fundació Roger Torné,, realitza treballs d’investigació encaminats a ampliar les fronteres del coneixement i a posar llum sobre qüestions que permetin prendre decisions encaminades al bé comú. Una de les últimes aportacions ha sigut la publicació a la revista SORT-Statistics and Operations Research Transactions de l’article titulat “The relevance of Multi-Country Input-Output Tables in measuring Emissions Trade Balance of Countries: the case of Spain”.
En aquest article s’estima l’empremta de carboni de l’economia espanyola precisament en l’any d’inici del protocol de Kyoto. Concretament, s’ha calculat el balanç d’emissions d’Espanya, és  adir, s’ha calculat la diferència entre exportacions i importacions d’emissions d’Espanya a nivell mundial. El resultat mostra que Espanya té una balança d’emissions negativa, és a dir, que genera més emissions associades a les seves importacions de les que genera per les seves exportacions.
el_consumidor_clave_contra_el_cambio_climatico
La Xina és el país que suporta la major empremta ecològica del consum espanyol. Foto: rfa.org
Si atenem al resultat desglossat per països, és la Xina el país que suporta la major empremta del consum espanyol, seguida de Rússia i els Estats Units, si bé aquests dos tenen un balanç molt inferior al que tenim amb el país asiàtic. Aquest fet indica que la compra de béns i serveis dels espanyols genera unes emissions en aquests països molt superiors a la que produeix les exportacions a aquests països dels nostres béns. La majoria d’aquests béns tan contaminants que comprem a la Xina són béns intermedis que formen part d’un altre bé que ha pogut ser produït a Espanya o a un altre país, per la qual cosa en ocasions el consumidor final no sap si el producte que està comprant procedeix d’un país altament contaminant o no.
La Xina ha sigut un dels grans protagonistes de la Cimera del Clima a París ja que el país més contaminant del món ha assumit, per primera vegada, certes responsabilitats, si bé no s’ha compromès a revisar els seus objectius cada cinc anys, excusant-se que te establerts objectius fins el 2030. Entre les mesures que ha proposat per reduir els seus alts nivells d’emissions es troba el d’introduir fonts d’energies que no depenguin de combustibles fòssils –principalment va optar per energia nuclear-; de fet, el passat mes de desembre ja va aprovar la construcció de quatre reactors nuclears amb capacitat combinada per generar 4160MW. La seva electricitat depèn en una amplia mesura de les centrals de carbó, que solen localitzar-se en països en vies de desenvolupament.
La Cimera de París ha suposat un pas més en el camí de construir un món més just climàticament parlant. No obstant, seria interesant que, a més a més que els governs s’impliquessin en conscienciar el productor de la necessitat de produir netament, també s’adoptessin mesures perquè el consumidor pogués decidir el seu consum coneixent les emissions que ha suposat la producció d’un determinat bé.
◊ José Manuel Cansino és doctor en Economia i director de la Cátedra de Economía de la Energía y Medio Ambiente de la Universidad de Sevilla-Fundació Roger Torné

divendres, 22 de gener del 2016

Un vídeo mostra el ritme accelerat de l’escalfament planetari entre el 1880 i el 2015

terra
La NASA i la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) han publicat aquesta setmana tot de dades que confirmen allò que ja s’intuïa: el 2015 ha estat l’any amb les temperatures més altes a escala planetària des que se’n tenen registres. Des del 1880, doncs, no hi ha hagut cap any més càlid.
El rècord de temperatures càlides, que no fa sinó reafirmar el procés imparable d’escalfament del planeta, s’ha anunciat amb tot de dades i materials, entre els quals hi ha un vídeo de trenta segons que mostra l’acceleració del fenomen del 1880 al 2015:
Al mapamundi es plasmen els canvis de temperatura dels últims cent trenta anys: el colors tirant a carabassa representen temperatures més calentes que no les de la mitjana del període de referència –1951-1980– i les blaves, més baixes. El 2015, la temperatura mitjana ha superat de gairebé 0,9 ºC aquest llindar.

Earth's Long-Term Warming Trend, 1880-2015

dimecres, 13 de gener del 2016

La NASA obre una oficina per a protegir la Terra d’asteroides

asteroide
Tot i que no hi ha cap amenaça imminent d’asteroides, és important de controlar-ne la trajectòria per veure si n’hi ha cap que pugui arribar a coincidir amb la Terra. Així ho veu la NASA, que acaba d’inaugurar la Planetary Defence Coordination Office (PCDO) per a catalogar objectes espacials que siguin un perill per a la Terra i treballar amb més agències governamentals per protegir el planeta en cas d’una amenaça real.
‘L’establiment formal de la Planetary Defence Coordination Office vol fer evident que la NASA es compromet a tenir un paper capdavanter en els esforços nacionals i internacionals de detecció d’amenaces d’impacte natural i a estar preparada en cas de necessitat de la defensa planetària’, segons Lindley Johnson, cap del PCDO.
La nova oficina, entre més objectius, vol desenvolupar tecnologia per a desviar i redirigir asteroides que es dirigeixin a la Terra.
Des del 1998, s’han descobert més de 13.500 objectes de totes les mides aproximant-se a la Terra. Els més recents es poden consultar en aquest giny de la NASA.

dissabte, 9 de gener del 2016

Gracia (Facebook): “El 79% de la població prescindeix del mòbil només dues hores al dia”


Gracia (Facebook): “El 79% de la població prescindeix del mòbil només dues hores al dia”

Un dels responsables de la gran xarxa social assegura a Esade que 15 milions de persones s’hi connecten mensualment

Només dues hores al dia passem desconnectats del mòbil. És el que afirma Fernando Gracia, director de Gran Consum i Finances de Facebook, qui defensa que estem en un període de “connectivitat constant”, i una mostra d'això és que “el 79% de la població afirma que, excepte quan dorm, s'oblida del mòbil només dues hores al dia”. L'ús de Facebook evidencia aquesta activitat incessant: “Al món, més d'1.550 milions de persones utilitzen la xarxa social cada mes. A Espanya, 15 milions ho fan diàriament i 13 accedeix a la mateixa a través del mòbil”, ha apuntat.
  “En Facebook tot competeix contra tot: les marques competeixen amb el naixement del fill d'un familiar o amb la festa d'un amic. És la dictadura del polze”. Aquesta és una de les conclusions de la conferència Facebook, les marques i els seus objectius de negoci, organitzada per ESADE Alumni.

La sessió també ha comptat amb les intervencions de Carlos Bosch, Media Director de Danone Iberia, i amb la moderació de Marta Vernet, membre de la Junta del Club de Màrqueting ESADE. En el transcurs, s’han abordat les oportunitats que Facebook ofereix a les empreses des de l'òptica de la companyia amb seu en Menlo Park i la d'una empresa, Danone, que recorre a la popular xarxa social en el context de la seva estratègia de màrqueting.

En el context actual, la inclinació als dispositius mòbils dóna motiu de fet a una dada singular apuntada per Gracia: “En cinc hores de consum, es consumeixen en realitat set hores de contingut”, perquè cada vegada és més freqüent estar mirant simultàniament dues pantalles alhora.

Contingut de marca entretingut
Quant a les oportunitats que Facebook brinda a les empreses, el seu executiu ha explicat als assistents a la sessió que “el 72% dels joves espera que el contingut de les marques en la nostra plataforma sigui entretingut, i el 56% afirma que ho compartiria si fos interessant”.

El director de Gran Consum i Finances de Facebook ha fet referència així mateix a l'evolució de la presència de les empreses en Facebook, que ha passat per diferents fases. “Si al moment de l'aparició de les xarxes socials es limitaven a veure què es deia de la seva marca i l'únic indicador era si es parlava bé o malament, avui dia els KPIs (Key performance indicators) de la seva activitat en Facebook són els mateixos que els de el seu negoci: reconeixement de marca, però també vendes, venda lateral, etcètera”.

Per la seva banda, Carlos Bosch ha fet referència als inicis de Facebook, quan l'atenció se centrava en els fans i els likes. Ha afirmat sobre aquest tema que, ja en aquest moment, “calia entendre què hi havia després del fan… Ho captaves, però què feies amb ell?”. Aquest primer repte va donar lloc a molts més, fins a culminar en la proliferació de l'ús d'uns mòbils als quals el ponent s'ha referit com a “un arma de destrucció massiva” per a molts negocis.

divendres, 1 de gener del 2016

2015, el més càlid i sec a Barcelona en més de 100 anys

meteorologia

2015, el més càlid i sec a Barcelona en més de 100 anys

L'Observatori Fabra del Tibidabo tanca l'any amb una temperatura mitjana de 16,6 ºC, la més elevada des de l'inici del registre el 1914

Només ha plogut 345 litres, el 56% de la mitjana

És també el segon any amb un major nombre d'hores de sol

Rècord de calor a Barcelona en desembre


| 01/01/2016 a les 20:17h
Especial: Barcelona
Barcelona, des de l'Observatori Fabra | Alfons PC/Observatori Fabra
El 2015 ha acabat amb temperatures molt altes per l'època. La nit de Cap d'Any va ser suau arreu i no va glaçar ni a les valls pirinenques. Una cirereta al pastís d'un any que, en el cas de Barcelona, ha batut el rècord de calor des de l'inici del registre de l'Observatori Fabra l'any 1914 –juntament amb el 2006-. Ha estat, també, el més sec en aquests darrers 102 anys.

L'Observatori Fabra, situat a la falda del Tibidabo, va arribar el passat 16 de desembre a una màxima de 20,2 ºC. Era la primera vegada que en aquest punt de Barcelona se superaven els 20 graus en ple mes de desembre. No ha estat l'únic dels rècords que s'han batut enguany: el maig va ser el més càlid dels darrers 102 anys (la sèrie històrica abasta de 1914 a 2015) mentre que el novembre va ser el segon més càlid.

La temperatura mitjana del desembre de 2015 ha estat, de molt, la més elevada de la sèrie. Els 12,6 graus superen en 1,5 els anteriors desembres més suaus (2000 i 1989). Amb aquest nou rècord mensual, expliquen els responsables de l'Observatori Fabra, ja son 10 dels 12 mesos de l'any els que tenen el seu rècord de temperatura mitjana més elevada en algun any posterior al 2000. La mínima absoluta mensual de 7,1ºC és també la més elevada per un desembre des del 1914.

Tot plegat ha provocat que la temperatura mitjana del 2015 en aquest observatori de Barcelona ha estat de 16,6 ºC, el que suposa el valor més alt des de que es tenen registres, empatat amb el que es va assolir el 2006.
 
Els rècords del 2015 a l'Observatori Fabra de Barcelona
Any més càlid: 2015 amb 16,6 ºC (el mateix valor que el 2006)
Desembre més càlid: 2015 amb 12,6 ºC (1,5 graus més que el 2000 i el 1989)
Màxima més alta en desembre: 16 de desembre 2015 amb 20,2 ºC
Mínima més alta en desembre: 11 de desembre amb 7,1 ºC
Any més sec: 2015 amb 345,8 litres (56 menys que el 1937)

També l'any més sec

El front que pot afectar Catalunya les properes hores pot trencar una sequera que, en molts punts de Catalunya, ja fa més de 60 dies que s'allarga. En el cas de l'Observatori Fabra el desembre només s'han recollit uns mínims 0,3 mm de precipitació. No es tracta del desembre més sec de la sèrie històrica ja que l'any 2011 no hi va caure –literalment- ni una gota. Això sí, amb un total de 345,8 litres des de l'1 de gener al 31 de desembre es tracta de l'any més sec des de que es tenen registres. La dada suposa un 56% de l'habitual i pulveritza l'anterior rècord, que datava del 1937, amb 401,8 litres. A més, és també el segon any amb major insolació amb 2871,3 hores de sol (17% superior a la mitjana).